A foci-Eb besegíthet a budapesti olimpiának

Berlin olimpia 2024
GERMANY, Berlin : Pupils hold up coloured signs to form the Olympic Rings in front of Berlin's landmark Brandenburg's Gate in Berlin, on February 19, 2015 during an event to promote Berlin's candidature as host for the Olympic Games 2024/2028. The German Olympic Sports Association (Deutscher Olympischer Sportbunds (DOSB)) will decide on March 21, 2015 whether Berlin or Hamburg may candidate as host in Germany. AFP PHOTO / DPA / MAURIZIO GAMBARINI
Vágólapra másolva!
Ha nem szeretne hoppon maradni a Német Olimpiai Bizottság, akkor Hamburg pályázatát választja majd Berlinnel szemben a 2024-es nyári játékokra való kandidáláskor. A Zeit nevű német lap szerint azonban a futball-Eb miatt eleve kicsi az esély egy ottani olimpiára. Ezzel egy nagy vetélytárs kiesne a mezőnyből.

A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) elnöksége hétfőn tesz ajánlást arra, hogy a szervezet Hamburg, vagy Berlin jelentkezését támogassa-e a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Ez az az olimpia, amelyre a kormány szándékai szerint Budapest is pályázna.

Nem lehet egy évben Eb és olimpia

A Zeit nevű német hetilap azt írta, kizárt, hogy ha Németország abban az évben futball Európa-bajnokságot rendez, akkor olimpiát is kap, tehát utóbbi megrendezésére szinte semmi esélye az országnak. Ez önmagában igaz, hiszen az olimpiai charta kimondja, hogy a játékok házigazdája a rendezés évében nem adhat otthont másik nagy sporteseménynek. A törökök is emiatt léptek vissza a 2020-as foci-Eb-rendezéstől, más kérdés, hogy végül Tokióval szemben elbukták az olimpiát is.

A müncheni Allianz Arena a 2024-es Eb-re készül Forrás: AFP/DPA/Oliver Acker

A Zeit logikáját látszólag kikezdi, hogy az Eb helyszínéről csak 2018-ban, az olimpiáéról pedig már egy évvel korábban döntés születik. A lap azonban biztos benne, hogy a 2024-es Eb-t megkapja Németország. Már a 2020-es Eb-helyszínek tavaly szeptemberi kijelölésekor arról írt ugyanis az ottani sajtó, hogy a németek azért léptek vissza a döntő megrendezésétől London javára, mert a háttérben megállapodtak, hogy cserébe az angolok támogatják a 2024-es Eb-pályázatukat. A német futballszövetség elnöke, Wolfgang Niersbach is nagyion magabiztosan nyilatkozott egy hónapja a Bildnek.

Nem számolnak Budapesttel

Ha ez az okoskodás helytálló, azzal valamelyest megnőnek Budapest esélyei, amennyiben a Magyar Olimpiai Bizottság valóban beadja a pályázatot. Más kérdés, hogy a Zeit, például, nem veszi túl komolyan a budapesti tervet, a fő vetélytársak között legalábbis nem említi a magyar fővárost. Róma mellett Boston lehet a fő esélyes, a hatalmas amerikai piac miatt, de Doha biztosan kitesz magáért, és Szentpétervárt sem szabad leírni – írja a német hetilap.

Szeptember 15-ig jelentkezni kell

Mostanáig hivatalosan Boston és Róma jelezte, hogy a 2024-es olimpiáért versenybe száll, de Párizs, Isztambul, Baku, Szentpétervár és Doha is beadhatja szándéknyilatkozatát a szeptember 15-i határidőig.

A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. A házigazdáról 2017 szeptemberében, Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Elkerülnék az újabb szégyent

A DOSB közgyűlése március 21-én dönt arról, hogy Hamburgot vagy Berlint támogatja, de mielőtt a NOB-nak hivatalosan jeleznék a szándékot, szeptember 13-án még egy népszavazást is tartanak a kiválasztott városban. A felmérések szerint Hamburgban a lakosok 64, Berlinben 55 százaléka van az olimpiarendezés mellett.

Berlinben is több még a támogató, mint az ellenző Forrás: AFP/DPA/Maurizio Gambarini

Két éve éppen egy ilyen népszavazáson bukott el München 2022-es téli olimpiai pályázata. A Spiegel hetilap szerint éppen erre gondolva Hamburg mellett voksolnak majd a sportvezetők, hogy kisebb legyen a népszavazás kockázata. Az olimpiai bizottságot vezető Alfons Hörmann elnök ugyanis nem szeretne beleszaladni még egy ilyen kínos fiaskóba.