Vágólapra másolva!
Csúcsokat akarnak elnevezni Edmund Hillaryről és Tenzing Norgajról a Himalája hegységben, a névadással a hegymászók előtti tisztelgés mellett a Himalája-expedícióktól erősen függő turizmusnak adna lökést a szegénységtől sújtott ország.

Az új-zélandi Hillary és nepáli serpája, Tenzing 1953. május 29-én elsőként hódította meg a hegységben található Csomolungmát, amivel felhelyezték Nepált a hegymászás szerelmeseinek térképére.

A nepáli parlament turisztikai bizottsága hálája jeléül javaslatot tett arra, hogy a Himalája egyik, 7681 méteres csúcsát Hillaryről, egy másik, 7916 méter magas hegyét pedig Tenzingről nevezzék el.

E két hegycsúcsot korábban még nem mászták meg, a vállalkozó kedvűeknek erre legközelebb a jövő év márciusától lesz lehetőségük, amikor a csúcsokra vezető útvonalakat megnyitják.

A nepáli kormány azt reméli, hogy a világ legmagasabb hegycsúcsát népszerűvé tevő páros után elnevezett csúcsok több hegymászót vonzanak majd, ami fellendítené a gazdaság négy százalékát kitevő turizmust. A világ 14 legmagasabb pontjából nyolc található a dél-ázsiai országban.

A világ legmagasabb hegycsúcsának számító Csomolungmát az elmúlt hatvan évben mintegy 4000 hegymászó hódította meg, közöttük volt egy 80 éves japán férfi, egy amerikai tinédzser és egy vak férfi is. Az expedíciók során emellett több mint 240 vállalkozó vesztette életét.

Az öt éve 88 éves korában elhunyt Hillary nevét a Himalája lábánál fekvő Luklában egy általa építtetett kisebb repülőtér is viseli. A legendás hegymászó élete során emellett iskolák, kórházak, vízellátó-rendszerek kiépítését is támogatta a hegy lábánál levő - serpák által lakott - térségben.

Nepálban mintegy 1300 csúcs található, amelyek közül 326 nyitott a hegymászók előtt, az ide látogató turistáktól beszedett útvonaldíjak pedig jelentős bevételi forrást jelentenek a kormány számára.