Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) összesen 204 millió eurót oszt szét a tavalyi athéni olimpián szerepelt 28 sportág nemzetközi szövetségei között. Ezt Jacques Rogge, a NOB elnöke jelentette be a szervezet végrehajtó bizottságának berlini ülésén. A jó hír mellett a belga sportdiplomata egy rosszal is szolgált a szakszövetségeknek: továbbra is bizonytalan, hogy a NOB milyen irányban alakítja majd át, illetve átalakítja-e egyáltalán a nyári játékok programját.

A módosításról a tervek szerint a július eleji, szingapúri kongresszuson születik döntés. "Csak annyit tudok garantálni, hogy minden sportág sportszerű elbírálásban részesül. Erős szövetségeink vannak, és az erős szövetségeknek nincs mitől tartaniuk" - mondta Rogge.

A kisebb sportágakat irányító szervezeteknél elsősorban amiatt aggódnak, hogy a NOB-elnök szándékai szerint egyesével szavaznak majd a létükről. A terv az, hogy amely sportág 50 százalékosnál kisebb támogatottságot kap, az elveszti helyét az olimpiai műsorban, s a megüresedett pozíció(k)ra a pályázók közül - golf, rögbi, fallabda, karate, görkorcsolya - kerül(nek) ki a beugró(k). Rogge erre vonatkozó javaslatát még el kell fogadnia a végrehajtó bizottságnak.

Az elnök megerősítette: abban nem lesz változás, hogy a nyári ötkarikás programot továbbra is 28 sportág, 300 versenyszám, a mezőnyt pedig 10 500 sportoló alkotja.

A vb-ülésen elhangzott továbbá, a nemzetközi sportszövetségek arra biztatják a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), hogy ne csökkentse a versenyen kívüli ellenőrzések számát, sőt ha lehet, növelje azt. "A WADA a 2003-as 5000 helyett 2004-ben csak 2400 ilyen kontrollt bonyolított le. Mi úgy véljük, hogy a váratlan ellenőrzésekre kellene helyeznie a hangsúlyt, már csak azért is, mert a kisebb szövetségeknek nincs elég pénzük arra, hogy e tekintetben maradéktalanul ellássák a feladatukat" - mondta a végrehajtó bizottság hétfői tanácskozását követő sajtótájékoztatón a Nyári Olimpiai Sportágak Szövetségének (ASOIF) élére a hétvégén újabb négy évre megválasztott Denis Oswald.

Jacques Rogge jelezte, hogy júniusban erről a témáról egyeztet Oswalddal és a WADA-elnök Dick Pounddal.