Vágólapra másolva!
A csapatok megegyeztek benne, hogy jövőre egy plasztikai műtét segítségével megszabadulnak az esztétikátlan lépcsőtől.

Az idén bevezetett, idétlen külseje miatt kifogásolt lépcső jövőre valószínűleg eltűnik a Forma-1-es autók orrából, a csapatok ugyanis megegyeztek benne, hogy egy panellel lehetővé teszik az áthidalását. A változás pusztán esztétikai jellegű lesz: a törés valójában megmarad, de egy szerkezeti szerepet nem játszó elemmel lesimítják.

Az autókat idén azzal csúfították el, hogy az oldalütközések során történő személyi sérülések kockázatát mérsékelendő csökkentették az orrkúp megengedett magasságát, amely azonban a pilótafülke felső részén nem változott. Így keletkezett a sokak által vitatott lépcső, amit csak a többiektől eltérő aerodinamikai filozófiát követő McLaren és Marussia hagyott le az autójáról.

"Megegyeztünk egy olyan szabálymódosításban, amely lehetővé teszi egy kozmetikai panel használatát. Ezt a jelenlegi konstrukciókon is lehetne alkalmazni a lépcső áthidalásával" - árulta el McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe. "A panel méretei korlátozva lesznek, hogy ne biztosíthasson aerodinamikai előnyt, és a frontális ütközéseknél se játszhasson semmiféle szerepet."

A szabálymódosítást még a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) is jóvá kell hagynia, mivel azonban az összes csapat egyetértett benne, ez várhatóan csak formalitás lesz. "Ha technikai szinten mindannyian úgy láttuk, hogy érdemes megcsinálni, akkor úgy is lesz. Ennek nem látom semmilyen akadályát" - mondta Lowe. "Csak a politikai jellegű ügyekben szokott rendezhetetlen vita kialakulni."

A törött orrok kiplasztikázásának ötlete már korábban felmerült, akkor azonban arról volt szó, hogy a panel használata nem lesz kötelező, ezért sokan arra számítottak, hogy a csapatok pusztán esztétikai okokból inkább nem is fognak bajlódni a használatával. Lowe arról nem beszélt, hogy ezt a problémát hogyan oldják meg.