Vágólapra másolva!
A fiatalok újabb, Magny-Cours-ban rendezett tesztjének nyitónapján a Ferrari, a Force India és a Mercedes is kipróbált új fejlesztéseket.

Kedden megkezdődött a fiatalok újabb tesztje a Francia Nagydíj egykori otthonában, Magny-Cours-ban, amit a Ferrari, a Mercedes és a Force India választott helyszínként. A csapatok idén logisztikai okokból nem tudtak megegyezni a gyakorlás időpontjában, ezért a Williams, a Marussia és a HRT már július közepén, Silverstone-ban sort kerített az ifjú tehetségeknek vezetési lehetőséget biztosító tesztre, míg a többiek majd később, Abu-Dzabiban fogják követni a példájukat.

Ma az éppen a hétvégén hazánkba látogató WSR bajnoki címéért küzdő Jules Bianchi volt a leggyorsabb, aki idén a Force India tartalékpilótája, ezúttal azonban a Ferrari Academy tagjaként a maranellói istálló autóját vezette. A másik két csapathoz hasonlóan a Ferrari is megragadta az alkalmat, hogy kipróbálja legújabb fejlesztéseit: a 87 kört teljesítő, egyszer műszaki hiba miatt félreálló Bianchi egy módosított első vezetőszárnyat tesztelt. Szerdán átadja a helyét Davide Rigonnak, és átül a Mercedes-motoros Force Indiába.

Amit ma 0,465 másodperces hátránnyal Luiz Razia kormányzott a 2. helyre. A GP2 összetettjében 2. helyezett brazil versenyző tavaly a Lotus, tavalyelőtt pedig a Virgin színeiben tesztelt, s most szintén egy új első szárnyat próbált ki, de délután megpördült egyszer az Imola kanyarban. Legjobb, 1:18.535-ös köridejét a lágy keverékű slickekkel érte el.

Forrás: AFP

A legnagyobb szenzációt azonban a Mercedes keltette, amikor végre megkezdte új, a leszorítóerőt növelő kipufogójának tesztelését. Ilyet ők az élcsapatok többségével ellentétben eddig nem fejlesztettek, de most végre beálltak a sorba, elismerve, hogy hiba volt túlságosan a gumik viselkedésének megértésére koncentrálniuk. A tesztpilótájuk, Sam Bird - aki a WSR-ben egyetlen ponttal előzi meg Bianchit - 95 kört teljesített, a tabella alján zárva a napot. A fiatalok tesztjén már tavaly és tavalyelőtt is ő képviselte a Mercedest.

http://static.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_26_1.html