Vágólapra másolva!
Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting szerint a Mercedesnek és a német pilótának tudnia kellett volna a Magyar Nagydíjon, hogy egy rajt elhalasztása esetén közvetlenül utána újabb felvezető kör következik. Amatőr videofelvételeken látszik, hogy Schumacher rossz rajtkockába állt be.

Több mint év öt eltelt úgy, hogy nem ismételtek meg rajtprocedúrát a Forma-1-ben, de a Magyar Nagydíjon újra szükség volt rá, méghozzá a veterán Michael Schumacher hibájából kifolyólag. A futamon nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan miért rendelt el egy újabb felvezető kört Charlie Whiting versenyigazgató, de később kiderült, amint az amatőr videofelvételeken is látszik, hogy Schumacher egész egyszerűen rossz rajtkockába állt fel, ami a mögötte lévő teljes mezőnyt összezavarta.

A Mercedes pilótájának a 17. helyről, a két Toro Rosso közül kellett volna indulnia, ám ő valamiért nem Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne közé, hanem Vergne mögé sorolt be, így előtte üresen maradt egy rajtkocka (feltehetően összekeverte a két autót, és elkerülte a figyelmét, hogy nem a megfelelőt követi a rajtrácson). Emiatt az történt, hogy a vele együtt a páratlan oldalról startoló autók pozíciója elcsúszott, és a páros oldalon lévő Vitalij Petrov megelőzte Heikki Kovalainent, Timo Glock pedig Charles Pic-et. Ezzel nem szabálytalankodtak, hiszen a ténylegesen nekik kiadott rajtkockát foglalták el. Narain Karthikeyan a mezőny végén érezhette, hogy valami nem stimmel, ezért maradt csapattársa, Pedro de la Rosa mögött, és a rajthoz olyan pozíciót foglalt el, ahol egyébként nem is volt felfestve rajtkocka.

Ezzel nem ért véget Schumacher vesszőfutása, ugyanis régi beidegződésből azt hitte, hogy a rajt elhalasztása automatikusan néhány perces szünettel jár, ezért leállította a motorját, hogy kímélje a túlmelegedéstől. "Villogtak a sárga lámpák, a motorom hőmérséklete pedig nagyon magas volt, ezért úgy döntöttem, hogy leállítom, mert sokat kell várakoznunk" - mondta az esetről. 2005 óta azonban rögtön egy újabb bemelegítő kör következik a rajt elhalasztása esetén, és Schumacher erről megfeledkezett, pedig már ő is részt vett hasonló folyamatban.

Whiting elmondta, hogy a németnek tisztában kellene lennie az előírásokkal. "Az FIA feltételezi, hogy egy csapat ismeri a szabályokat, amikor csatlakozik az F1-hez. Mindegyik istálló felelős azért, hogy az alkalmazottai és a versenyzői tisztában legyenek velük" - nyilatkozta a Bildnek. "Michaelnek is ismernie kellene a szabályokat. Ő okozta a rajt elhalasztását, mert túl messze állt fel (Kamui) Kobajasitól."