Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatfőnöke szerint Sebastian Vettel bahreini győzelme nem jelenti azt, hogy a csapat a tavalyi évhez hasonlóan uralni fogja a hátralévő versenyeket. Úgy gondolja, az egész idény változatos lesz, a siker kulcsa pedig az egyenletes teljesítményben rejlik.

Miután a Bahreini Nagydíjon Sebastian Vettel a pole pozícióból indulva megszerezte idei első futamgyőzelmét, egyesek úgy vélik, hogy a Red Bull maga mögött hagyta az idény elején tapasztalt nehézségeket, és 2011-hez hasonlóan ismét ők fogják uralni a mezőnyt. Az istálló főnöke, Christian Horner azonban nem számít a tavalyihoz hasonló sikerekre, szerinte az első négy futamhoz hasonlóan folyamatosan változni fognak az erőviszonyok.

"Azt hiszem, olyan lesz ez az év, mint az apály és a dagály váltakozása" - idézi Hornert az Autosport. "Az lesz a lényeg, hogy egyenletes teljesítményt nyújtsunk azokon a versenyeken is, amelyeket nem tudunk megnyerni - ezekből is a legtöbbet kell kihoznunk. Azokat a futamokat pedig, ahol van esélyünk a győzelemre, meg is kell nyernünk."

Az első négy futamon négy különböző csapat versenyzői arattak győzelmet: a McLaren, a Ferrari és a Red Bull mellett Sanghajban a Mercedes is megszerezte 1955 utáni első sikerét. Horner az egész idény során hasonló meglepetésekre számít. "Biztos vagyok benne, hogy a hátralévő tizenhat verseny is változatos lesz. Nehéz lett volna megjósolni a csapatok bahreini teljesítményét azok után, hogy egy héttel korábban mi történt Kínában" - nyilatkozta.

Forrás: Red Bull

A csapatfőnök szerint a Red Bull elsősorban nem a tempójának, hanem az egyenletes teljesítményének köszönheti, hogy a Bahreini Nagydíj után mindkét világbajnokságban az élre állt. Mark Webber ugyanis mind a négy eddigi futamon a negyedik helyen ért célba, Sebastian Vettel pedig egy győzelemmel, egy második és egy ötödik hellyel gyűjtötte a pontokat. "Az európai futamok előtt vezetjük a versenyzők és a konstruktőrük bajnokságát is - ezt nem gondoltuk volna az első két verseny után. Ez is mutatja, hogy megtérül, ha a csapatmunkára koncentrálunk" - magyarázta Horner, aki meglepődött, hogy pont Bahreinben szerezték meg első győzelmüket.

"Őszintén szólva, amikor ideérkeztünk, azt hittem, hogy ez a pálya nem kedvez majd nekünk" - árulta el, majd hozzátette, a csapat a május első napjaiban tartandó teszten próbálja kijavítani az autó hibáit. "A mugellói gyakorlással kapunk egy kis haladékot: kielemezhetjük az első négy futamon szerzett adatokat, és tanulhatunk belőlünk."