Vágólapra másolva!
Bár Alonsóval és Hamiltonnal is keménykedett a Bahreini Nagydíjon, a sportfelügyelők elnézőek voltak a némettel. A spanyol úgy érzi, meghalhatott volna.

A Bahreini Nagydíj sportfelügyelői úgy döntöttek, nem szabnak ki semmilyen büntetést Nico Rosbergre, aki a verseny 9. körében Lewis Hamiltont, majd a 25. körben Fernando Alonsót szorította le a pályáról a 4-es kanyarhoz vezető egyenesben.

A három plusz egy tagú testület - Gary Connelly, Radovan Novak, Mazen al Hilli és a versenyző-tanácsadó Emanuele Pirro - a videofelvételek és a telemetriai adatok tanulmányozása, valamint a felek meghallgatása után egyhangúlag úgy ítélte, hogy Rosberg egyik esetben sem követett el szabálytalanságot.

A Hamilton-féle incidensben hat pontba szedték az indoklásukat, amely arra épült, hogy "a 8-as rajtszámú autó (Rosbergé) már a 3-as kanyar kijárata után azonnal elkezdett jobbra húzódni, és ezt egyenletes ütemben, egyenes vonalban folytatta, nem téve közben semmilyen hirtelen mozdulatot, amint azt a telemetria és a videofelvételek is bizonyítják." Emellett mérlegelték, hogy ő kezdte meg előbb a manőverét, akkor Hamilton még teljesen mögötte haladt, és a nagy sebességkülönbség miatt Rosberg nem mérhette fel pontosan, hogy hol van a McLaren.

Az utolsó pontban megjegyezték ugyanakkor, hogy "ha a 4-es rajtszámú autó (Hamiltoné) jelentős részével a 8-as rajtszámú mellé ért volna, miközben a 4-es rajtszámú teljesen a pálya határain belül marad, akkor a 8-as rajtszámú autó pilótájának manővere nem lett volna egészen szabályos."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PuvUe4M44jvcKwTq

A Rosberg-Hamilton eset

Az Alonso-Rosberg incidens kapcsán lényegében ugyanezeket a szempontokat vették figyelembe, csak a hatodik pontban arra mutattak rá, hogy a Ferrari egy pillanatra sem került a Mercedes mellé.

Bár a szombati GP2-es futamon is történt egy ezekhez kísértetiesen hasonlító eset ugyanott, amiért szintén nem szabtak ki büntetést, Alonso nemcsak a rádióban, hanem még a futam után is mérgesen nyilatkozott Rosbergről. "Csak annyit mondhatok, hogy ha ez egy olyan helyen történik, ahol a széles bukótér helyett fal van, most nem feltétlenül lennék még itt, hogy beszélhessek róla" - jelentette ki. A Twitteren pedig élcelődve hozzátette: "A következő versenyeken remekül fogunk szórakozni! Kiderült, hogy bármilyen eszközökkel szabad védekezni, és a pálya mellett is lehet előzni. Ez remek móka lesz!"

Egyébként egy szabálytalan bokszutcai elengedés miatt Alonso és a Ferrari ellen is vizsgálat folyt, de ők is megúszták elmarasztaló ítélet nélkül.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=DEcNn0JMhSqwVwoj

Rosberg és Alonso