Vágólapra másolva!
Az autóra rögzített kamera képei szerint terhelés hatására lefelé hajlik a szárny középső része, ami nagy sebességnél csökkenti a légellenállást. Az ilyen konstrukciók használata elvben tilos.

A McLaren az Európa Nagydíjon új első vezetőszárnyat vetett be, amelynek a fő terelőlapja és a véglapjai is különböznek az előző változattól. Az autóra éppen a szárny baloldali tartópillérén rögzített kamera tanúsága szerint azonban van egy sokkal érdekesebb tulajdonsága is: menet közben, aerodinamikai terhelés hatására a középső, félméteres része hátrafelé hajlik, ily módon nagy sebességnél csökkentve a profil "támadási felületét", azaz a légellenállást, valamint értelemszerűen a szárny által előállított leszorítóerőt is.

Ez a félméteres középső rész, amelyhez a függőleges tartópillérek is csatlakoznak, évek óta szabványosítva van, azaz lényegében mindegyik csapaté egyformán sík kialakítású. A pillérekhez való rögzítésének pontos módja azonban nincs meghatározva a szabályzatban. Craig Scarborough technikai szakíró szerint a csapatok körében elterjedt gyakorlat, hogy a pillérek és a szárny közé beépítenek egy rugót, így a szárny a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által rutinszerűen elvégzett, függőleges irányú terheléspróba hatására még nem hajlik le, de nagyobb erőtől - ami a légellenállás hatására lép fel - már igen. A szabályzatban semmi nem tiltja egy ilyen mechanizmus alkalmazását, noha a padlólemez elején, az orr hátsó része alatt lévő, úgynevezett "splitter" esetében tavaly kikötötték, hogy nem szabad rugóval rögzíteni, mert egyes csapatok azt is ezzel a trükkel tették hajlékonnyá.

A hajlékony aero-elemek használata a Forma-1-ben hagyományosan nem megengedett, de a csapatok rendszeresen igyekeznek megkerülni az erre vonatkozó szabályokat, ezzel ugyanis sokat lehet nyerni. A Red Bullt például az elmúlt egy évben sok bírálat érte első szárnya miatt, amely terhelés hatására látványosan közelebb kerül az aszfalthoz, és tavaly hasonló trükköt alkalmazott a Ferrari is. A hajlékonyságot egy rugóval a legegyszerűbb biztosítani, bár a szénszálas lapok ügyesen kiszámított rétegelése révén bonyolultabb deformáció érhető el. A Red Bull is ezt a módszert választotta, mert az ő szárnyuknak csak a vége mozog.

A McLaren szárnya egyébként nagy sebességnél alulkormányzottságot okoz - szemben a Red Bulléval, amely úgy hajlik, hogy növelje a leszorítóerőt -, ezért elképzelhető, hogy eredendően a túlkormányzottság ellensúlyozására, azaz a balansz semlegesítésére szolgál.