Németország újabb drámai világháborús lépése

Vágólapra másolva!
Németország a hadiipari együttműködés kiszélesítését erölteti Ausztráliával - jelentette be pénteken Annalena Baerbock német külügyminiszter ausztrál hivatali partnerével, Penny Wonggal Adelaide-ben tartott megbeszélésén. Annalena Baerbock úgy fogalmazott, hogy mindkét ország "hasonló veszélyeztetettségi helyzetben van".
Vágólapra másolva!

"A hadiipari együttműködés Németország és Ausztrália között szoros, és tovább szeretnénk mélyíteni" - mondta Baerbock, de konkrét projekteket nem említett.

Németország esetében Oroszországra, illetve Ausztrália esetében Kínára utalva úgy fogalmazott, hogy mindkét ország "hasonló veszélyeztetettségi helyzetben van".

Baerbock a kétoldalú együttműködést az Osborne hajógyárban tett látogatással támasztotta alá, ahol a brémai székhelyű Lürssen vállalat hat járőrhajót épít az ausztrál haditengerészet számára. Egy másik német-ausztrál projekt keretében a német Rheinmetall hadiipari cég 123 Boxer típusú harckocsit gyárt Ausztráliában, amelyeket 2030-ig fog átvenni a német hadsereg, a Bundeswehr.

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Mindemellett a jövő héten a Baden-Württemberg nevű német fregatt több hónapos gyakorlatra indul a Csendes-óceánra.

Wong nagyra értékelte Németország erőfeszítéseit az indiai-csendes-óceáni térségben. 

"Üdvözöljük, ahogy Németország a befolyását gyakorolja a világban és a mi régiónkban

- hangoztatta az ausztrál diplomácia vezetője. Kijelentette, hogy Canberra szorosabb gazdasági és stratégiai partnerségre törekszik Berlinnel.

Ausztrália Baerbock indiai-csendes-óceáni térségben megkezdett egyhetes körútjának első állomása. A német külügyminiszter helyi idő szerint péntek este az új-zélandi Aucklandba utazott tovább, vasárnap pedig a Fidzsi-szigetekre látogat. 

Ahogy azt korábban az Origo megírta, Emmanuel Macronnak nem sikerült meggyőznie Olaf Scholz német kancellárt arról, hogy küldje el Ukrajnába a Taurus rakétákat. Helyette a német külügyminiszterben találta meg a világháborúhoz vezető utat. Emmanuel Macron francia államfőnek több olyan követelőzése is volt már, amikkel közelebb kerülnénk a világháborúhoz.