Robert Fico ukránbarát, radikális baloldali merénylője a Momentum szlovák testvérpártja elnökének apjával pózolt

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylõjét veszik õrizetbe a lõfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én
Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Vágólapra másolva!
Miközben a balliberális média szélsőjobboldali neonácinak igyekszik beállítani Robert Fico szlovák kormányfő merénylőjét, addig futószalagon kerülnek elő bizonyítékok arról, hogy Juraj Cintula markánsan baloldali nézeteket képvisel. Legutóbb egy olyan fotóra bukkantunk a Facebookon, amelyen a Momentum szlovák testvérpártja elnökének apjával pózol, korábban pedig írásban tett hitet a balliberális Progresszív Szlovákia elnökjelöltje, Zuzana Caputova mellett - számol be minderről a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Felvétel is bizonyítja immár a szlovák miniszterelnök merénylője és a Momentum testvérpártja közti kapcsolatot. A mellékelt fényképen ugyanis a Robert Ficóra többször is rálövő Juraj Cintula nem mással pózol, mint Martin M. Simeckával, aki a balliberális Progresszív Szlovákia elnökének, Michal Simeckának az apja. Csütörtökön pedig egy 2019-ből származó, terjengős bejegyzés került elő a Cintula által alapított Szivárvány nevű lévai irodalmi klub weboldaláról, amelyben a merénylő a Progresszív Szlovákia akkori elnökjelöltje mellett tett hitet. – Zuzana Caputovát támogatom! A nő nem csak arra van, hogy a fiú sötétedés után libabőrös háttal üldögéljen, miközben csuklik a gyönyörűségtől – írta akkor Fico későbbi merénylője - közölte a Magyar Nemzet.

 

Noha a fenti dokumentumok fényében nem kérdéses Juraj Cintula ideológiai irányultsága, a balliberális sajtóorgánumok továbbra is igyekeznek jobboldaliként beállítani a szlovák kormányfőre lövő férfit. 

Amellett, hogy a többi között a Hvg.hu, a Telex és a 24 is próbálták elhatárolni Cintulát a magyar, valamint a nemzetközi baloldaltól, a férfit szésőjobboldali ultranacionalistának próbálták feltüntetni, arra hivatkozva, hogy korábban együttműködött a Slovenski branci (SB) nevű oroszbarát, szélsőséges félkatonai szervezettel.

Nem meglepő azonban, hogy ezt csak régi – 2016-os – forrás alapján tudják alátámasztani; Juraj Cintula nézetei sokat változhattak az elmúlt közel tíz évben. Egy minapi felvétel tanúsága szerint ugyanis jelenleg erősen ukránpárti álláspontot képvisel. „Éljen Ukrajna!” – kiáltozta a merénylő egy áprilisi Fico-ellenes demonstráción, Alsókorompán. 

Robert Fico ellen szerdán, a szlovák kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet Juraj Cintula, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. A szlovák miniszterelnököt megoperálták, időközben magához is tért, ám állapota továbbra is súlyos.