Lezuhant egy katonai helikopter Kenyában, meghalt a hadsereg főparancsnoka

Fotó: Twitter
Vágólapra másolva!
Meghalt Francis Ogolla tábornok, a kenyai hadsereg főparancsnoka és további kilenc katona, amikor az őket szállító helikopter röviddel felszállás után lezuhant az afrikai ország nyugati részén - jelentette be csütörtökön William Ruto kenyai elnök.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatóján Ruto elmondta, hogy a kenyai védelmi erők vezérkari főnöke az ország északnyugati részén állomásozó, a marhatolvajlás elleni küzdelemben részt vevő alakulatoknál tett látogatást, és a szerencsétlenség néhány perccel azután következett be, hogy a főparancsnok helikoptere felszállt West Pokot megye egyik általános iskolája mellől - írja a Reuters.

A fedélzeten tartózkodó 11 katona közül ketten túlélték a balesetet, őket kórházba szállították - mondta az elnök, hozzátéve, hogy a baleset okát már vizsgálják.

"Hazánk elvesztette egyik legbátrabb tábornokát. Ogolla tábornok halála fájdalmas veszteség a számomra" - hangsúlyozta.

 Ruto elnök a szerencsétlenség miatt csütörtök estére összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot a fővárosban, Nairobiban.
 Francis Ogollát, aki korábban a kenyai légierő vezetője volt, majd a fegyveres erők főparancsnok-helyettese lett, Ruto tavaly léptette elő a hadsereg élére.

Kinevezése előtt felmerült a vád, hogy Ogolla tagja volt a nemzetbiztonsági tanács küldöttségének, amely megpróbálta befolyásolni a 2022-es általános választások eredményét Ruto ellenében. 

Az elnök ennek ellenére nem mozdította el tábornokát a posztjáról és kijelentette, hogy annak betöltésére továbbra is Ogolla a legalkalmasabb.
    

Kenyában legutóbb 2021 júniusában zuhant le egy katonai helikopter, amely leszállás közben a talajba csapódott Nairobi közelében. Akkor legkevesebb tíz katona halt meg.