Vészjósló múltja van a világ legmélyebb barlangjának - videó

Verjovkina-barlang
A Verjovkina-barlang lenyűgöző földalatti kamrákkal büszkélkedhet
Fotó: wikipedia.org
Vágólapra másolva!
Rengeteg titkot rejt a világ legmélyebb barlangja.
Vágólapra másolva!

Abházia, Grúzia szakadár köztársasága ad otthont a Föld legmélyebb ismert barlangjának, a Verjovkina-barlangnak, ami még a korábban rekordtartó Krubera-Voronya-barlangon (2197 méter) is túltesz. A Verjovkina–barlang első felfedezése 1968-ban történt meg, ekkor még csak 115 méternyire volt feltérképezve, de azóta további expedíciókkal egyre mélyebbre és mélyebbre jutottak. A mélységi világrekord felállítása 2018-ban történt, mikor a „Perovo-speleo” barlangkutató csapatnak sikerült elérnie a Verjovkina legalacsonyabban fekvő pontját, a 2212 méteres mélységet. Ez egyébként több mint kétszerese a Kékes csúcs magasságának. 

A Verjovkina lenyűgöző földalatti kamrákkal büszkélkedhet, de sötét múltja is van. Számos barlangász került már életveszélybe a felfedezése során, és nem kevesen örökre odavesztek a mélyben

 - írja a Promotions.hu.

Egy barlangászcsapat új hasadékok feltárására és új állatfajok felfedezésére indult a Verjovkina belsejében. Három nappal később katasztrófa történt. A csapat két tagja vészhívást küldött a felszínre, figyelmeztetve őket a vízbetörés veszélyére. A táborban tartózkodó társak nem aggódtak, de hamarosan a sátruk körül egyre hangosabbá váló csobogás jelezte a bajt.

A Verjovkina-barlang tehát lenyűgöző természeti csoda, de egyben könyörtelen és veszélyes hely is.