Hamilton a célig kísérte Bottast, Räikkönené a 4. hely a vb-n

Események

auto-prix Horizontal
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (front) steers his car followed by Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 26, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Mercedesek utcahosszal verték a két Ferrarit, de Kimi Räikkönen profitált Daniel Ricciardo kieséséből. Ünnepelhet a Renault is Abu-Dzabiban.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Egy meglehetősen eseménytelen versennyel ért véget a Forma-1 2017-es idénye, de a Mercedes ezt valószínűleg nem bánta: Valtteri Bottas vezetésével

az idei negyedik kettős győzelmüket aratták az Abu-Dzabi Nagydíjon,

miközben a Ferrarinak esélye sem volt arra, hogy megszorongassa őket.

A pole pozícióból induló Bottas a rajtnál megtartotta az első helyet, és a leintésig csak néhány körre, a bokszkiállások ideje alatt engedte ki a kezéből. Már az első körökben másfél másodpercre növelte az előnyét, így a mögötte haladó csapattársa, Lewis Hamilton a DRS-t sem használhatta ellene. A brit csak a leintés előtt néhány körrel került igazán közel a finnhez, és megpróbált ellene támadást indítani, de Bottas rákapcsolt: többször is megfutotta a verseny leggyorsabb körét, könnyedén lerázta Hamiltont, és végül majdnem 4 másodperces előnnyel haladt át a célvonalon.

Amikor láttam, hogy Lewis utolért, kicsit keményebben hajtottam, és végül nem volt semmi gond. Nagyon örülök - nyilatkozta az idei harmadik győzelmét arató Bottas. - A finnek nem mutatnak ki túl sok érzelmet, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek is érzelmeink. Nagyon boldog vagyok, rengeteg támogatást kaptam idén."

Bottas végig az irányítása alatt tartotta a futamot Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton elmondta, keményen küzdött a győzelemért, de egyszerűen nem tudott mit tenni a csapattársa ellen. "Nagy gratuláció jár Valtterinek, fantasztikus munkát végzett, és sikerült maga mögött tartania - nyilatkozta a brit, aki 2015-höz hasonlóan idén sem tudott futamot nyerni azután, hogy bebiztosította a világbajnoki címét. -

Esélytelen volt a Ferrari

A Ferrari a vártnál gyengébben szerepelt az Abu-dzabi Nagydíjon, sem az időmérőn, sem a futamon nem volt esélyük a Mercedesek ellen. Sebastian Vettel a 3., Kimi Räikkönen a 4. helyen zárta a versenyt, de

a német hátránya is majdnem 20 másodperc volt Bottas mögött.

"Keményen küzdöttem, és jól rajtoltam, de nem volt hová mennem. Négy-öt kör elteltével nem tudtam tartani a tempót a Mercedesekkel, és onnantól elég magányos versenyen volt - magyarázta. - A verseny második felében javult a tempónk, de nem eléggé."

Vettel a verseny után újra gratulált Hamiltonnak, aki szerinte teljesen megérdemelten nyerte meg a világbajnokságot.

Egy kis sikerélmény azért a Ferrarinak is jutott az utolsó futamra:

Kimi Räikkönen a 4. helyével megelőzte Daniel Ricciardót a bajnokságban, és a tabella 4. helyén végzett. A futam előtt még 7 pontos előnnyel az ausztrál foglalta el ezt a pozíciót, az Abu-dzabi Nagydíjat azonban nem tudta befejezni, a 21. körben hidraulikai probléma miatt a fűre parkolta a Red Bullt.

Vettel egy 3. hellyel zárta az évet Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Megint a megbízhatósággal volt problémánk, semmit nem tehettem volna, hogy megakadályozzam - mondta csalódottan Ricciardo, aki az utolsó négy futamból háromszor kiesett. - Ez a kiesés azért fáj különösen, mert márciusig nem tudom feledtetni egy jobb eredménnyel. Az nem sokat számít, hogy elvesztettem a 4. helyet a pontversenyben, Kiminek azzal az autóval sokkal nagyobb előnnyel kellett volna előttem végeznie."

A másik Red Bull-lal Max Verstappen az 5. helyen ért célba, alig egy másodperccel Räikkönen mögött, de a finnt nem tudta komolyan támadni. Nico Hülkenberg remek futammal fejezte be az évet, a 6. helyen fejezte be a futamot annak ellenére, hogy 5 másodperces időbüntetést is kapott, amiért a pálya levágásával került Sergio Pérez elé az első körben. "Láttam, hogy blokkolta a kerekeit, és szélesen fordult, ezért nekem sem volt hová mennem.

- mondta a német, akit egyesek azért bíráltak, mert nem adta vissza rögtön a helyét Péreznek.

A Renault-é a 6. hely

A másik Renault-val Carlos Sainznak is komoly esélye volt a pontszerzésre egészen a 32. körben teljesített bokszkiállásáig, akkor azonban nem sikerült rendesen rögzíteni a bal első kerekét, ezért rögtön a csere után le kellett parkolnia az autóját.

Ricciardo megint kiesett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Renault a csúnya hiba ellenére is megelőzte a Toro Rossót a konstruktőri pontversenyben,

és a 6. helyen zárták az évet, mivel a Red Bull fiókcsapatánál sem Brendon Hartley, sem Pierre Gasly nem tudott pontot szerezni.

A Force India kettős pontszerzéssel búcsúzott az idénytől, a 7. helyezett Pérez megelőzte Esteban Ocont, akárcsak a világbajnokságban. A McLaren és a Honda három évig tartó együttműködése is pontokkal ért véget, Fernando Alonso a 9. helyen ért célba Abu-Dzabiban, miután a verseny második felében a pályán sikerült megelőznie Felipe Massát.

A Williamsszel az utolsó F1-es futamát teljesítő brazil sem távozik üres kézzel Abu-Dzabiból, 1 pontot szerzett a búcsúversenyén.

A Haas, a Sauber és a Toro Rosso ezúttal pont nélkül maradt, akárcsak Stoffel Vandoorne és Lance Stroll, aki háromszor is járt a bokszban, és csak az utolsó helyen végzett a Williamsszel.