Bottas legyőzte Hamiltont, Ricciardo verte Räikkönent az időmérőn

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Abu-dzabi Nagydíj
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Abu Dhabi, #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari), #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas F1 Team), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team), 25.11.2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas a pole pozícióból indít támadást a pontverseny 2. helyéért, de Sebastian Vettelnek a 3. hely is elég lehet Lewis Hamilton mögött a vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjon.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Izgalmas időmérővel búcsúzik a szezon az idényzáró F1-es futam előtt Abu-Dzabiban, ahol nagy csatában Valtteri Bottas újabb pole pozíciót szerzett, ezúttal úgy, hogy csapattársa, Lewis Hamilton volt a legfőbb ellenfele. Az már az edzés elején látszott, hogy a Ferrari ezúttal nem tud beleszólni a Mercedesek küzdelmébe.

Bottas a Q2-ben vette át a kezdeményezést Hamiltontól, de akkor úgy tűnt, hogy a négyszeres világbajnok sok időt elvesztegetett egy megcsúszással. A finn pilóta aztán a Q3 elején is letette a névjegyét a később pole pozíciót érő 1:36.231-gyel, amire Hamilton csak 1:36.403-mal tudott reagálni, majd az utolsó körökben egyikük sem tudott javítani.

Bottas újra a pole-ból indulhat - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

A pálya állapotának változása miatt kiszámíthatatlan volt, hogyan reagálnak az autók és a pilóták a megváltozó körülményekre, hiszen a naplemente után visszaestek a hőmérsékletek, és csúszósabbá vált az aszfalt is. Ez a hajrában éreztette a hatását, hiszen Bottas, Hamilton és Kimi Räikkönen sem tudott javítani, bár Hamilton csak az utolsó szektorban vesztette el az esélyét a pole-ra.

A Ferrarik ezúttal nem voltak harcban a pole-ért.

Sebastian Vettel bár bejött a 3. helyre, nem tudta megtörni az átkot, ami távol tartja a Scuderiát az első rajtsortól Abu-Dzabiban, bő 4 tizedmásodperces hátránya igen sok ezen a pályán. Räikkönen ennél is gyengébben szerepelt, a Daniel Ricciardo is meg tudta előzni, ezzel a Red Bull pilótája nagy lépést tett, hogy megőrizze a 4. helyét a pontversenyben, pont Räikkönen előtt.

Vettelnek a második sorból kell igyekeznie - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

A harmadik sorba az autójával végig küzdő Max Verstappen állhat fel Räikkönen mellé. Az ifjú holland ezúttal nem tudta megszorítani Ricciardót, mögöttük Nico Hülkenberg és Sergio Pérez érkezett, miután majdnem összeütköztek a Q2 végén, de megúszták, és mindketten bejutottak a harmadik harmadba, ahol Esteban Ocont és Felipe Massát verték.

Pályafutása utolsó időmérőjén Massa pont kiejtette a Q3-ból volt csapattársát, Fernando Alonsót,

a McLaren pilótája így a 11. helyről indulhat, de ő lesz az első, aki szabadon választhat gumit a versenyre. A kétszeres világbajnokot szorosan követte honfitársa, Carlos Sainz, és csapattársa, Stoffel Vandoorne, a 14. helyezett Kevin Magnussen, és a 15. helyen rangsorolt Lance Stroll hátránya már jelentősebb volt, de Stroll így is örült, hogy ezúttal nem esett ki a Q1-ben.

Ricciardo szerepelt jobban a Red Bullnál - galéria! Forrás: 2017 Getty Images/Dan Istitene

A sereghajtók között elsősorban Romain Grosjean kiesése kellemetlen meglepetés a Haasnak, Pierre Gasly, Pascal Wehrlein, Marcus Ericsson és Brendon Hartley búcsúja szinte borítékolható volt, Hartley ráadásul rajtbüntetést is kap, így mindenképpen az utolsó helyről fog rajtolni a vasárnapi szezonzárón, Abu-Dzabiban.

Vasárnapra kevés elvarrandó szál maradt,

Bottas hajthat a pontverseny 2. helyére, de ehhez nyernie kell úgy, hogy Vettel nem lesz legalább 8. helyezett, és Kimi Räikkönen igyekezhet, hogy megelőzze Daniel Ricciardót, de 8 ponttal többet kellene szereznie a Red Bull pilótájánál, hogy a számára valószínűleg teljesen értéktelen 4. helyet visszaszerezze az egyéni pontversenyben.

14:29
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Senki sem tudja pontosan, mire számíthat

Köszöntjük Olvasóinkat az Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzésének élő közvetítésében! Két nappali szabadedzés mellett mindössze egyet rendeztek olyan körülmények között, amik most várnak a pilótákra, így mindenkinek izgalmas edzése lesz. Reméljük, főleg nekünk!

14:30
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Nagy csaták várhatók

Az élmezőny is nagyon szoros, elsősorban a Ferrari és a Mercedes pilótái várhatók az első két sorba, de a Red Bull versenytempója miatt is érdekes lehet, hogy hol zárnak ma. Hátrébb, Fernando Alonso eshet neki a Williams és a Renault pilótáinak a Q3-ba kerülésért.

14:31
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Akár Räikkönen is meglepetést okozhat

Tegnap még nehezen tudott összerakni egy teljes kört, de a versenytempója ígéretes volt.

Räikkönen is tündökölhet az évzárón, nem csak Hamilton - esélylatolgatáshttp://www.gphirek.hu/f1/20171124-f1-nem-csak-lewis-hamilton-kimi-r-ikkonen-es-daniel-ricciardo-is-tundokolhet-a-szezonzaron.html
14:33
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel egyenlíthet Hamilton ellen

A brit pilóta háromszor indulhatott a pole pozícióból Abu-Dzabiban, Vettel eddig kétszer. A többieknek nem kedvez a statisztika.

14:34
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Vajon a Mercedes az időmérőn is felgyorsul?

A brazíliai időmérőn történt baleset után Lewis Hamilton új erőforrást kapott az autójába, és a futamon megengedték neki, hogy mindent kisajtoljon belőle. Hamilton lenyűgöző tempót diktált, amíg bírták az abroncsai. Kérdés, hogy az időmérőkön használt, egyébként is megnövelt teljesítményű üzemmódjuknál van-e még gyorsabb programjuk, amit eddig a megbízhatóság miatt nem használtak.

14:36
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Bottast is érdemes figyelni

Bár a szabadedzéseken nem remekelt, pénteken még arról beszélt, hogy győznie kell, hogy legyen esélye a világbajnokság 2. helyére. Ebben igaza van, hiszen ha nem győz, Vettel biztosan elorozza előle ezt a helyet, és ha Vettel legalább a 8. helyezett lesz vasárnap, akkor Bottas mindegy, hogy milyen eredményt ér el.

14:39
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardót ezért le is csukhatták volna

Tegnap bemutatott Grosjeannak, mert a Haas pilótája feltartotta őt. Ha ezt közúton teszi Abu-Dzabiban, akár börtönbüntetésre is ítélhették volna.

14:40
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Retro ruházatban ünnepelnek a Renault-nál

Úgy öltöztek, mintha 40 évvel ezelőtt lennénk, ezzel az F1-es szereplésük megkezdésének kerek évfordulóját ünneplik.

Mellesleg, új ruházati szponzoruk is van.

14:47
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Így kell sikeresen állásra pályázni

"Küldtem egy emailt Toto Wolffnak az önéletrajzommal. Nem is számítottam válaszra. Másfél évvel később szimulátor-pilóta voltam, és az év végén azt mondták, hogy be akarnak venni a junior-programba" - nyilatkozta George Russell, a GP3 idei bajnoka, aki pénteken már másodszor tesztelhetett a Force Indiánál, a Hungaroringen pedig kipróbálhatta a Mercedest is.

14:49
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Abu-Dzabiban minden van, ami F1-es rendezvényen lehet

Nem elég, hogy ez az F1 legfejlettebb pályája, még látványos légibemutatót is szerveztek, már az időmérő elé. Ilyen általában csak a hagyományos nagyhatalmak szoktak tenni, maximum a rajt előtt.

14:51
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Megint kapkodni kell Räikkönen autója miatt

Vettelnél állítólag minden rendben, de a Sky Sports riportere rámutatott, hogy Räikkönen autójáról levették a padlólemezt, és egy seregnyi szerelő dolgozik azon, hogy a Ferrari menetkész legyen az időmérőre. Állítólag időben végezni fognak.

14:53
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ezt a hétvégét sem ússzuk meg rajtbüntetés nélkül

Már tegnap kiderült, hogy Brendon Hartley autójában megint elromlott az erőforrás, ezért 10 helyes rajtbüntetést kap. Az újonc pilóta az F1-ben még nem indulhatott arról a helyről, amit az időmérőn elért, és ez az idén már így is marad.

14:56
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Rosberg visszatért legnagyobb sikere helyszínére

A hétvégén az RTL szakértőjeként dolgozik, de Abu-Dzabiban marad Robert Kubica tesztje miatt is. Nico Rosberg tavaly itt lett világbajnok.

14:59
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Az F1 nyaralni is ment Abu-Dzabiba

A hétvégén zajlik még egy verseny is, de sokakat már a vakáció is foglalkoztat. A helyszínen van Kimi Räikkönen felesége és kisfia is, és Toto Wolff is arról beszélt, hogy elhozta a családját strandolni, amíg ő a jövő héten részt vesz a tesztelésen.

15:01
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Indul a Q1, Gasly az első a pályán

A többi sereghajtó sem várakozik, jönnek a Sauberek és a Haas pilótái is. Sőt, Hamilton és Bottas is rögtön kiment, őket a hétvégén Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke is figyeli.

15:04
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen is megjelent a pályán

Igaza lett a Ferrarinak, bár lázas munka folyt a 2007-es világbajnok autóján, Räikkönen végül időben el tudott indulni az időmérőn. Hamilton 1:37.473-mal kezd Bottas 1:37.704-es köre előtt.

15:07
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen és Vettel fej-fej mellett, de a Mercedesek mögött

Räikkönen 1:38.119-et futott, Vettel 1:38.205-öt, ez 6-7 tizeddel lassabb Hamilton legjobbjánál. Az élmezőny is ultralágy gumikkal kezdett.

15:09
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Új pályacsúcs Bottastól, Hamilton a nyomában

Bottas 1:37.356-ot ért el, Hamilton mindössze 0,035 másodperccel volt lassabb nála, mert a kör végén megcsúszott. Vettel 1:37.817-re javított, még mindig bő 4 tizeddel lassabb a Mercedesnél. Ricciardo, Räikkönen, Verstappen, Ocon, Pérez, Alonso, Magnussen a további sorrend.

15:11
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen visszaelőzte Vettelt, üldözi a Mercedest

A finn pilóta 1:37.453-ra javított, 0,097 másodpercre van Bottastól, de Hamilton is abszolút legjobb 1-es szektoridővel kezdett.

15:13
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

A szokásos névsor van veszélyben

A 15. helyezett Grosjean még éppen továbbjutó, de Stroll, Wehrlein, Ericsson, Gasly és Hartley egyelőre nem. 4,5 percük van gyorsulni.

15:18
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso sem érzi magát biztonságban

Egyelőre 6 tizeddel gyorsabb a kiesőzónánál, de ő is kiment egy utolsó mért körre. Lehet, hogy csak tesztel vagy biztosra akar menni.

15:21
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Q1: Stroll a végén megmenekült, Grosjean nem

Mindkét Williams javítani tudott az edzés végén, Massa a 8. helyre jött fel, Stroll pedig a 15. helyre ugrott, a rádió alapján nagy megkönnyebbülésére. Gasly először verte az időmérőn Hartley-t.

16. Romain Grosjean
17. Pierre Gasly
18. Pascal Wehrlein
19. Marcus Ericsson
20. Brendon Hartley

15:24
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Q1: Bottas volt a leggyorsabb

Hamilton viszont láthatóan benne hagyott néhány tizedet a körében. Vajon a Ferrari képes lesz fordítani?

15:27
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Q2: A Mercedesek most is rögtön kimentek

Bottas vezeti fel Hamiltont, de nem sokkal mögöttük Räikkönen is pályára lépett. Mondani sem kell, hogy az ultralágy keveréket használja mindenki.

15:30
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton új pályacsúccsal fordított Bottas ellen

Az új legjobb eredményt 1:36.742, Bottas 0,235 másodpercet kapott csapattársától, Vettel 0,292-re van tőle, Räikkönen már 0,722-re. Eddig nagyon úgy tűnik, hogy Mercedes első sor lesz.

15:33
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappennek egyelőre nem megy ma

Délelőtt még azzal lehetett magyarázni a tempóját, hogy több üzemanyagot vitt az ellenfeleknél, de most ez nem valószínű, mégis bő fél másodperccel lassabb Ricciardónál, és 1,4-gyel Hamiltonnál.

15:35
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Jean Todt végig járja a csapatokat?

Ha igen, egész jól halad, mert az időmérő elején még a Ferrarinál volt, most pedig már a Force Indiánál fotózták le. A héten kiderült, hogy nem lesz ellenfele az FIA következő elnökválasztásán, így várhatóan további négy évig hivatalban marad. A mostani szabályok szerint ez lesz az utolsó ciklusa.

15:38
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Indul a mezőny a második etapra

A középmezőnynek nem lesz könnyű dolga, mert olyan pilóták is kihajtottak a pályára, akiknek ez nem feltétlenül szükséges, bár viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy Mercedes feltart egy Haast.

Pillanatnyilag Alonso a 10. helyezett, Vandoorne és Massa pályázhat még a továbbjutásra, a Haasnál Günther Steiner az előbb azt mondta a Sky Sportsnak, hogy nem számít erre, így Magnussen, Sainz és Stroll búcsúzhat majd.

15:43
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Q2: Massa kiejtette a végén Alonsót

Az utolsó futamára készülő brazil pilóta a végén beugrott Alonso elé, aki így csak a 11. lett, viszont szabadon választhat gumit a futamra. A végén még Hülkenberg és Pérez összecsapott a bokszbejáratnál, a Force India akadályozta a Renault-t. Mindketten továbbjutottak.

11. Fernando Alonso
12. Carlos Sainz
13. Stoffel Vandoorne
14. Kevin Magnussen
15. Lance Stroll

15:46
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Q2: Hamilton visszavette a vezetést, a Ferrarik még mindig hátrányban

15:50
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Q3: Indul a szezon utolsó helyosztója!

A mezőny már a pályán, bár Vettel és a két Red Bull még kivár.

15:53
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas vezet az első körök után, a Ferrarik sehol sincsenek

Bottas 1:36.231-re gyorsult, Hamilton 1:36.403-mal követi, Vettel és Räikkönen hátránya viszont már 6-7 tized. Mögöttük a két Red Bull érkezik.

15:55
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg nagy megcsúszással is beért az élmezőny mögé

A Renault pilótája egyelőre a 7. helyezett, vagyis a legjobb az élmezőny mögött, pedig a célegyenesbe vezető kanyarban látványosan megcsúszott az autója. Ocon és Pérez gyorsabb volt Massánál, de egy etap még hátra van.

15:58
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas és Ocon szinte versenyezni kezdett

Egyikük sem szeretett volna a másik turbulenciájában autózni, ezért Ocon nem akadta elengedni Bottast, de a Mercedes végül gyorsabbnak bizonyult. Most kezdik a mindent eldöntő, utolsó mért kört.

16:02
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Bottasé a pole, Ricciardo lenyomta Räikkönent

Mercedes két pilótája nem tudott javítani a hajrában, Daniel Ricciardo viszont megelőzte Kimi Räikkönent, és elorozta tőle a 4. helyet a rajtrácson. Bottas, Hamilton, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Verstappen, Hülkenberg, Pérez, Ocon, Massa a Q3 sorrendje.