Vágólapra másolva!
Az Abu-dzabi Nagydíj harmadik szabadedzésén Hamilton a csapattársát, Bottast megelőzve futotta meg a leggyorsabb köridőt, a Ferrarik pedig több mint fél másodperces lemaradással zártak mögöttük. Az időmérőn azonban más körülmények lesznek, mint a napsütéses gyakorláson, amelyet egy napernyő is megzavart. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Az Abu-dzabi Nagydíj harmadik szabadedzése kevésbé hozott szoros eredményeket, mint a pénteki gyakorlások: a Mercedesek kisajátították az első két pozíciót, és jelentős,

több mint fél másodperces előnnyel végeztek a Ferrarik előtt.

A leggyorsabb köridőt Lewis Hamilton futotta meg, aki a csapattársát, Valtteri Bottast is majdnem 3 tizeddel előzte meg.

A meleg, napsütéses időben megrendezett szabadedzés nagy részében úgy tűnt, komoly csata bontakozhat ki a Mercedesek és a Ferrarik között, a két csapat pilótái váltogatták egymást az élen. 20 perccel az edzés vége előtt még Kimi Räikkönen állt az élen, és bár Hamilton befurakodott a két Ferrari közé, Vettel lemaradása is mindössze 17 ezredmásodperc volt a harmadik helyen. Ekkor azonban a Mercedesek rákapcsoltak, és perceken belül mindketten lerázták a Ferrarikat. Hamilton 1:37.627-es idővel megfutotta az edzés legjobb idejét, Bottas pedig 273 ezredes lemaradással zárt a második helyen, miközben a Ferrarik hátránya több mint 5 tizedre nőtt, és ez az edzés végéig sem változott.

Hamilton volt a leggyorsabb a szombati gyakorláson Forrás: AFP/Karim Sahib

Vetteléket a két Red Bull követte, akik nem lehetnek túlságosan elégedettek a gyakorlás eredményével: Ricciardo 7 tizedet kapott Hamiltontól, Verstappen pedig majdnem 1 másodperces hátránnyal zárt.

A holland többször panaszkodott is az autójára, nehezen vezethetőnek nevezte a Red Bullt.

Az osztrák istálló autóit a McLarenek követték, akik végig biztató tempót mutattak, és Fernando Alonso 7., valamint Stoffel Vandoorne 8. helyének köszönhetően bizakodva várhatják az időmérő edzést. A Q3-ba kerülésért azonban valószínűleg szoros csatát kell vívniuk az edzést a mezőny közepén záró Renault, Force India és Williams versenyzőivel.

Az edzést csak néhány kisebb incidens történt, azok is következmények nélkül maradtak: Bottas az utolsó kanyarban rohant le a pályáról, de sikerült elkerülnie a falat, Verstappen pedig az 1-es kanyarban hagyta el az aszfaltot, miután túl szélesen fordult. Az edzés közepén mégis életbe lépett a Virtuális Safety Car szabály, egy egészen különös incidens miatt:

az erős szél a pályára fújt egy óriási napernyőt,

amelyet azonban hamar eltávolítottak a pályabírók.

11:52
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Az utolsó szabadedzés következik

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Az Abu-dzabi Nagydíj harmadik szabadedzése, a 2017-es Forma-1-es idény utolsó tét nélküli gyakorlása kezdődik meg hamarosan. A csapatok a pénteki szabadedzéseken már főleg 2018-ra készültek, szombaton viszont az naplementében rendezett időmérőre gyakorolnak. 

11:54
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Szoros csatára van kilátás

A pénteki szabadedzések alapján az idény utolsó hétvégéje is tartogathat izgalmakat, a Mercedes és a Ferrari is bízhat benne, hogy szépen búcsúzik az évtől. A legjobb időt Lewis Hamilton futotta meg az első edzésnapon, de csak másfél tizeddel előzte meg Vettelt, a hosszú etapokon pedig Räikkönen és Ricciardo is gyors volt. 

12:04
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

Vettel az első, aki kihajtott a pályára, a fél mezőny rögtön követi őt. Abu-Dzabiban most kora délután van, ez az edzés még napsütésben zajlik, az időmérő alatt fog fokozatosan besötétedni. 

12:08
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne-nak már mért köre is van

Ő az első, aki megtett egy teljes kört a pályán, az ideje 1:41.103. Hamilton tegnap 1:37.877-es idővel nyerte meg a második edzést, a köridők tehát még sokat fognak javulni a nap folyamán. 

12:12
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Csendesen kezdődik az edzés

Továbbra is csak Vandoorne-nak van mért köre, és egyszerre legfeljebb két-három versenyző tartózkodik a pályán. Ez megszokott a szabadedzések elején, hamarosan várhatóan megnő a forgalom. 

12:14
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élre állt

A finn a mezőnyből másodikként futott mért kört, és több mint 2 másodpercet vert a McLaren idejére, 1:38.999-es idővel állt az eredménylista élére. Közben Hartley is elkezdete az érdemi körözést, de ő Vandoorne-tól is több mint 1 másodpercet kapott.

12:19
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton átvette a vezetést

A Ferrarik és a Mercedesek máris kisajátították az első négy pozíciót. Hamilton majdnem 3 tizeddel volt gyorsabb Räikkönennél, 1:38.702-vel állt az élre, Vettel viszont nem tudta megelőzni a csapattársát - Bottas elé, a 3. helyre fért be az első próbálkozásával. 

12:23
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso Pérezre haragszik

Beragadt a Force India mögé, ezért nem tudta kihozni a legtöbbet az első mért köréből. Második próbálkozásra azonban feljött az 5. pozícióba. 

12:24
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas az élen

A Ferrarikat és Hamiltont is megelőzte, 1:38.637-es körrel vezeti a szabadedzést. Most nagy a forgalom, 16 versenyző köröz egyszerre a pályán. 

12:26
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton visszavette az 1. helyet

Nem sokáig hagyta, hogy a csapattársa álljon az élen, 1:38.159-es körrel újra átvette a vezetést. Bottast majdnem fél másodperccel, Räikkönent 8 tizeddel előzi meg. 

12:31
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

1 másodperc a Red Bull hátránya

Ricciardo az 5., Verstappen a 6. helyen áll, egyelőre nem tudják felvenni a versenyt a Mercedesszel és a Ferrarival. Ricciardo hátránya szinte ezredre pontosan 1 másodperc, Verstappen további 2 tizeddel marad el tőle. 

12:33
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Napernyő a pályán!

Ez volt a szabadedzés eddigi legérdekesebb pillanata: az egyre erősödő szél egy napernyőt fújt a pályára, emiatt először sárga zászlókat lengettek, majd a Virtuális Safety Car szabály is érvénybe lépett. Az elszabadult ernyőt hamar eltávolították, megint lehet teljes gázzal hajtani.

12:34
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az állás az edzés első fele után: Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Ricciardo, Verstappen, Hülkenberg, Alonso, Massa, Sainz. 

12:39
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Javítottak a Ferrarik, Räikkönen az élen

A Ferrarik rákapcsoltak: először Vettel jött fel a 2. helyre, és közelítette meg 1 tizedre Hamilton idejét, majd Räikkönen meg is előzte a britet, igaz, mindössze 2 ezredmásodperccel. 

12:42
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas hibázott, de megúszta

Az utolsó hajtűkanyarban hagyta el látványosan a pályát, miután ráhajtott a rázókövekre, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy a falban érjen véget az edzése.

12:44
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

17 ezreden belül az első három

Vettel javított, s bár a harmadik helyről nem tudott elmozdulni, a hátránya 17 ezredre csökkent Räikkönenhez képest. 

12:46
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton sokat javított

Újra a Mercedes az élen, ráadásul jelentős, több mint fél másodperces előnnyel. Hamilton 1:37.627-es idővel vette vissza a vezetést, Bottas pedig a 273 ezredes lemaradással a második helyre jött fel. 

12:48
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Biztató a McLaren tempója

Alonso másfél másodperces lemaradással az 5. helyen áll jelenleg, még a Red Bullokat is megelőzi, Vandoorne pedig Verstappen előtt foglalja el a 7. pozíciót. Az időmérőn persze aligha számíthatnak ilyen eredményre, de a Q3-as szereplésben mindenképpen reménykedhetnek. 

12:52
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen előrelépett

A Red Bull tempója így sem túl meggyőző, a holland több mint 9 tizedes lemaradással áll az 5. helyen. Ricciardo továbbra sem tudott Alonso elé kerülni. 

12:55
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen panaszkodik

Az előbb leszaladt a pályáról az első kanyarnál, majd arra panaszkodott, hogy borzasztó nehéz vezetni az autóját. "Ennek semmi értelme, inkább bejövök a bokszba" - mondta a rádión.

12:58
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo az 5. helyen

Sikerült megelőznie Alonsót és Verstappent, és 2 tizeden belülre került Vettelhez képest. Az első két helyen álló Mercedeseket most senki nem fenyegeti. 

13:03
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Hamilton az 1:37.627-es idejével megtartotta az első helyet, mögötte Bottas végzett a másik Mercedesszel. A Ferrari lemaradása ezúttal jelentős volt, Räikkönen és Vettel több mint fél másodperccel volt lassabb Hamiltonnál. 

13:04
november 25, 2017
Vágólapra másolva!

A végső sorrend

Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Ricciardo, Verstappen, Alonso, Vandoorne, Sainz, Pérez. 

Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a részletes eredménylistával és az összefoglalóval, 14 órától pedig az időmérő edzésről tudósítunk.