Hamilton a pole-ban, Vettel nagyot hajrázott az austini időmérőn

Események

F1 Grand Prix of USA - Qualifying GettyImageRank2 Formula One Racing formula 1 Auto Racing Formula One Grand Prix United States Formula One Grand Prix AUSTIN, TX - OCTOBER 21: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team
AUSTIN, TX - OCTOBER 21: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO8 on track during final practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 21, 2017 in Austin, Texas. Clive Rose/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A vb éllovasa a várakozásoknak megfelelően bevette magát az USA Nagydíj első rajtkockájába, de a Mercedes hiába uralta az időmérőt szinte végig, az utolsó pillanatban Vettel felverekedte magát a 2. helyre, alig 2 tizedre Hamilton mögé. Bottasnak be kellett érnie a második rajtsorral, ahonnan Ricciardo ezredmásodpercre azonos idővel szorította ki Räikkönent.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
44 bejegyzés

Lewis Hamilton ott folytatta az időmérőn, ahol az edzéseken abbahagyta, és ellentmondást nem tűrve szerezte meg a pole pozíciót az USA Nagydíjra. Sebastian Vettel csak azt tudta megakadályozni, hogy a Mercedes kisajátítsa az első rajtsort, a második Q3-as próbálkozásával sikerült megelőznie a csalódott Valtteri Bottast.

"Eleinte nem éreztem a ritmust a szél miatt, főleg az első szektorból a másodikba érve - nyilatkozta a német. - Az utolsó kísérletemnél viszont, amikor számított, mindent jól raktam össze. Fontos az első rajtsor, mert úgy gondolom, kiváló a versenytempónk."

Az előtt a bizonyos utolsó kísérlet előtt csak a 4. helyen állt, elsőre Kimi Räikkönen is megelőzte.

Bár a pénteki viszontagságok után teljesen újraépítette az autóját a Ferrari, és ezzel elkapta a fonalat, Hamilton tempójára nem volt ellenszere.

Magabiztosan szerzett újabb pole-t Hamilton Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Rose

A Mercedes ászának előnye 239 ezred volt, de javíthatott volna az idején a második gyors körében, ha a célegyenesre fordulva nem táplál be az autójában az ERS, illetve nem hibázik. Hamilton elismerte, hogy a széllel neki is meggyűlt a baja.

Az 1-es kanyarnál szemből, a gyors kanyarokban hátulról, a 9-esben aztán megint szemből fújt, folyton változó irányból" - mondta.

Ahhoz, hogy már Austinban bebiztosítsa negyedik világbajnoki címét egy győzelemmel, Vettelnek legalább a 6. helyig vissza kellene esnie.

Holtverseny Ricciardo és Räikkönen között

Az egyik Red Bullnak sikerült megelőznie az egyik Ferrarit Daniel Ricciardo utolsó köre jóvoltából, jóllehet, az hajszálra azonos volt Kimi Räikkönenével. Mivel azonban az ausztrál futotta meg előbb, ő indulhat a 4. helyről.

Max Verstappen, aki az új motor miatt rajtbüntetést kap, és az ultralágy helyett a szuperlágy gumival jutott be a Q3-ba, 6. lett.

- mondta önkritikusan. - Ez volt az egyik legrosszabb időmérőm idén."

A Renault új pilótája, Carlos Sainz remek teljesítménnyel bevitte csapatát a Q3-ba – Nico Hülkenberg a rá váró büntetés miatt meg sem próbálhatta, idő előtt befejezte a vezetést –, ahol Esteban Ocon mögött 8. lett, megelőzve Fernando Alonsót és Sergio Pérezt. A bíztató tempó ellenére Stoffel Vandoorne és Felipe Massa nem jutott tovább a Q2-ből.

Alonso a pályán Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

Pérez csalódott, mert úgy érzi, megvolt a tempója ahhoz, hogy előrébb végezzen. Ebben egy Q1-es incidens akadályozta meg: Kevin Magnussen majdnem letörte az első szárnyát az egyik kanyarnál. "Emiatt ki kellett jönnöm még egy körre, és a Q3-ra csak egyetlen szett friss gumim maradt" - nyilatkozta Pérez.

Magnussen elnézést kért a manőverért,

amit azzal magyarázott, hogy úgy tájékoztatták, a mögötte haladó Force India levezető körön jár. Az esetet vizsgálják a sportfelügyelők, és egy másikat is, amelyben a Haas autója szenvedő fél volt: Romain Grosjean Lance Stroll-lal ütközött majdnem, miután utolérte a lassan poroszkáló Williamst.

Az újonc Brendon Hartley 18. lett, de Verstappenhez, Hülkenberghez és Vandoorne-hoz hátrébb fogják sorolni a rajtrácson büntetés miatt.