Hamilton megdöntötte Schumacher rekordját, a Ferrari leszerepelt

Események

Forma-1, Olasz Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives as it rains during the qualifying session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 2, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. The qualifying session in Monza has been delayed because of bad weather conditions. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A zuhogó eső miatt az Olasz Nagydíj időmérőjét egy kicsúszás után sokáig halogatták. Végül majdnem 4 órán keresztül tartott, és a vizes pályán meglepő eredmény született: Hamilton újabb pole pozíciója nem váratlan, de az igen, hogy a Red Bullok, valamint Lance Stroll és Esteban Ocon végeztek mögötte, míg a Ferrarik szenvedtek az esőgumikon.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Sokáig kérdéses volt, hogy megrendezik-e az Olasz Nagydíj időmérőjét az esőben, de több mint két és fél órányi halogatás és várakozás után végül már szombaton kialakult a rajtsorrend a versenyre. A program tulajdonképp a terveknek megfelelően elindult, de 4 és fél perc után megszakították, amikor Romain Grosjean balesete rávilágított, hogy a pálya alkalmatlan a vezetésre.

"200 km/ó felett mentem. A feltételek nem voltak megfelelők ahhoz, hogy pályára lépjünk. Már a felvezető körön is panaszkodtam, hogy túl sok a víz, és nem láttam semmit" - panaszkodott a francia, akinek az autója megcsúszott a célegyenesben, és az irányíthatatlan szánkázás után nagy mázlival úgy állt meg, hogy a megpördülés során csak kicsit horzsolta a pálya két oldalán a palánkot, így alig károsodott a Haas.

Grosjean autója a baleset után Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ezután negyedóránként körbement a Safety Car, hogy felmérje a terepet, de a versenyirányítás a hol eleredő, hol elálló esőben sokáig úgy ítélte meg, hogy a körülmények nem biztonságosak.

A Mercedes versenyzői, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a PlayStationön játszva ütötték el az időt, Felipe Massa a Williams tagjaival focizgatott a garázsok előtt, Esteban Ocon és Daniel Ricciardo belekóstolt az operatőrködésbe.

16:40-kor aztán folytatódhatott a program, és az időmérő hátralevő része különösebb fennakadás nélkül lezajlott, egy-két kicsúszást és megpördülést leszámítva nem is hibáztak sokat a pilóták.

Szenvedett a Ferrari

A Q1 végén – amely nem hozott meglepetést, Grosjeanon és a Saubereken kívül Kevin Magnussen és Jolyon Palmer búcsúzott – már többen kipróbálták az intermediate gumikat, de a Q3-ra ismét felerősödött a zuhé, így a legfontosabb körökön ismét az extrém esőgumiké volt a főszerep.

A Ferrarinak ez nem ízlett, ezért Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel csak a 7-8. helyen zárt a rangsorban,

jóllehet, a Red Bullok büntetésével mindketten 2 kockával előrébb lépnek majd a rajtrácson.

Vettel nem boldogult az esőgumikon Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Nem tudom, mi volt a probléma. Meglepett, milyen gyorsan mentek a többiek, mi nem tudtuk tartani a tempójukat - nyilatkozta Vettel. - Sok dolgot meg kell néznünk. Valami nem működött."

Elvesztette a fonalat Bottas is a Q3-ban, aki a Ferrarik elől, a 4. pozícióból rajtolhat majd.

- ismerte el.

Hamilton megdöntötte Schumacher pole-rekordját

Hamilton ellenben az egész időmérőn szárnyalt, és az utolsó pillanatban megfutott körével önerőből is megkaparintotta a pole pozíciót – anélkül is ő indulhatna az élről a Max Verstappent és Ricciardót sújtó büntetésáradat miatt, de így végül a tabellán is megelőzte őket. Ezzel már egyedül tartja az F1-ben szerzett pole pozíciók rekordját.

"69, el sem hiszem - mondta. - Egy legendás pályán értem el (a rekordot), és este egy kis tésztával fogom megünnepelni."

Hamilton nagyot csatázott a Red Bull-lal a Q3-ban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A meglepetések nem maradtak el a nehéz körülmények között: Bottast és a Ferrarikat megelőzte az első teljes idényét futó fiatal Lance Stroll és Esteban Ocon, akik a Red Bullt érintő hátrasorolásból eredően a 2-3. helyről várhatják a rajtot.

"Jónak éreztem az autót, szimplán jól szórakoztam. Még sohasem vezettem F1-es autót esőben, úgyhogy egyszerűen csak bedobáltam a kanyarokba - nyilatkozta a williamses Stroll. - Az előző hétvégéken sokat szenvedtem, de ma minden összeállt."

Csapattársa, Felipe Massa is bejutott a Q3-ba, aki Stoffel Vandoorne McLarenjét megelőzve 9. lett.