A Ferrari bevette az első rajtsort a Magyar Nagydíjra

Forma-1, Magyar Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
VETTEL Sebastian (ger) Ferrari SF70-H team scuderia Ferrari action during the 2017 Formula One World Championship, Grand Prix of Hungary from July 28 to 30, Hungaroring, Budapest - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Az év egyik legizgalmasabb időmérőjén alaposan megizzadt a Mercedes, de végül legalább a Red Bullokat sikerült maguk mögött tartaniuk. Vettel ellen esélyük sem volt, a végén Räikkönen is feltornázta magát a csapattársa mellé.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés

Már a pénteki szabadedzéseken látszott, hogy a Mercedesnek nehezebb dolga lesz a lassú Hungaroringen, mint az előző néhány versenynek otthont adó gyors pályákon, és ők maguk is elismerték, hogy küszködtek a Magyar Nagydíj első napján. A korábbi hétvégéken többször is láthattuk, hogy a visszafogottabb kezdés után a Mercedes szombaton villantott, ezúttal azonban elmaradt a feltámadás: a délelőtti szabadedzésen fantasztikus tempót diktáló Ferrari az időmérőn is tarolt,

Sebastian Vettel látszólag könnyedén szerezte meg a pole pozíciót csapattársa, Kimi Räikkönen előtt.

Ahogy az várható volt, az időmérő edzésen is megdőlt az eddigi körrekord, Vettel 1:16.276-os idővel állította fel az új csúcsot. Räikkönent 163 ezreddel előzte meg, a harmadik helyezett Valtteri Bottasnak több mint 2 tizedet adott, Lewis Hamilton lemaradása pedig már majdnem fél másodperc volt a negyedik helyen. Noha az időmérőn kiemelkedett a mezőnyből, Vettel nem akart elbizakodottan nyilatkozni az edzés után.

- nyilatkozta a német, aki azért örülni is tudott az idei második pole-jának. - Az autóm egész nap hihetetlenül jól működött. Nagyot léptünk előre, és élveztem a vezetést, amúgy is szeretem ezt a pályát."

Vettel óriási pályacsúccsal szerezte meg a pole-t a Hungaroringen Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Vettel célja természetesen a vasárnapi győzelem, de óvatosan várja a rajtot, szerinte idén többször is bebizonyosodott, hogy senki nem lehet biztos a dolgában a leintés előtt. Csapattársa némileg csalódottan nyilatkozott az edzés után -

Räikkönen a pozíciójával ugyan elégedett volt, de úgy érezte, többet is ki lehetett volna hozni az autójából.

"Kicsit csalódott vagyok, mert jól éreztem magam az autómban, mégsem tudtam gyorsabb kört futni - mondta. - Összességében persze elégedettek lehetünk az edzéssel, és az időmérőre az én autómon is sikerült javítanunk a szabadedzésekhez képest."

Hamilton számított a Ferrari fölényére

A Mercedesek közül Bottas végzett előrébb annak ellenére, hogy az időmérő második etapját Hamilton nyerte - ekkor még arra lehetett számítani, hogy a brit harcban lehet a pole pozícióért. A Q3-ban futott első mért körét azonban elrontotta, leszaladt a pályáról a 4-es kanyarban, és Toto Wolff szerint ez negatív hatással volt az utolsó körére is, amely majdnem 2 tizeddel lassabb volt a csapattársáénál.

"Nem ez volt az eddigi legsimább hétvégénk - ismerte el a háromszoros világbajnok. - Tudtuk, hogy a Ferrari gyors, a délelőtti gyakorlás után tisztában voltunk vele, mire képesek.

A versenyen nehéz dolgunk lesz, mert a pályán nem lehet előzni, valószínűleg csak vonatkozni fogunk. A rajt éppen ezért nagyon fontos lesz."

A pénteki szabadedzéseket uraló Red Bull végül nem tudott beleszólni a pole-ért zajló küzdelembe, Max Verstappen és Daniel Ricciardo több mint fél másodperces lemaradással végeztek az 5. és 6. helyen. A pénteken némileg küszködő holland így is elégedett volt az eredményével, elmondása szerint

nem is számítottak rá, hogy legyőzhetik a Ferrarit vagy a Mercedest.

"Sokkal jobbnak éreztem az autómat, mint pénteken, rengeteg változtattunk rajta az időmérőre. Szerencsére minden módosítással jól jártunk" - nyilatkozta.

A McLaren kettős pontszerzést remél

A renault-s Nico Hülkenberg megint remekelt, a 7. helyre hozta be az autóját, de csak a 12.-ről indulhat, mert váltócsere miatt 5 hellyel hátrább sorolják. Ezzel előrébb kerülnek a McLarenek, amelyek várakozásuknak megfelelően jól szerepeltek a motorerőt kevésbé igénylő Hungaroringen. A 36. születésnapját szombaton ünneplő Fernando Alonso a 7., Stoffel Vandoorne pedig a 8. helyről várhatja a rajtot. "Tudtuk, hogy ezen a pályán versenyképesebbek leszünk. Persze

- mondta a spanyol, aki szerint a McLaren mindkét versenyzője pontot szerezhet vasárnap.

A születésnapját ünneplő Alonso a 7. helyről indulhat Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Az időmérő egyik negatív meglepetése a Force India gyenge szereplése volt, egyik autójukkal sem jutottak be a Q3-ba. Sergio Pérez már az első etapban majdnem kiesett, ezredre azonos köridőt futott a 17. helyen búcsúzó Kevin Magnussennel, de mivel a mexikói érte el előbb a köridőt, őt engedték tovább. A mexikói a csapattársától is kikapott az időmérőn, csak a 14. helyen végzett, miközben Esteban Ocon 14. lett. "Nem éreztem különösebb problémát az autómmal, egyszerűen erre volt elég a tempónk" - mondta a francia.

Az időmérőn egy váratlan beugró is szerephez jutott: mivel Felipe Massa péntek óta rosszul érzi magát, a Williams a pilótával és az orvosokkal együtt úgy döntött, nem indítja a brazilt a hétvége hátralévő részében.

A Williamsbe a korábbi F1-es pilóta, a jelenleg a DTM-ben versenyző Paul di Resta ülhetett be,

aki először vezetett 2017-es autót. Ehhez képest nem rossz eredmény, hogy a sauberes Marcus Ericssont sikerült legyőznie.

"Három és fél éve nem vezettem a Forma-1-ben, azon kívül, hogy egyszer megtettem 10 kört egy 2014-es autóval - magyarázta a skót. - Ennek ellenére úgy érzem, hamar felvettem a ritmust, és fokozatosan javulni tudtam. Sokkal többet tudtam volna kihozni az autómból, ha több időt tölthetek a pályán, de ebben a helyzetben ez volt a maximum, amit tehettem."

15:40
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Kié lesz a pole a Hungaroringen?

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyar Nagydíj időmérő edzése, amely a szabadedzések alapján komoly izgalmakat tartogathat. A Mercedes a három gyakorlásból egyszer sem végzett a harmadik helynél előrébb - pénteken Daniel Ricciardo uralta az edzéseket, délelőtt és délután is megfutotta a leggyorsabb kört, szombat délelőtt pedig a Ferrari vette át a vezetést. Vettel majdnem másfél másodperccel javította meg az eddigi körrekordot, miközben fél másodpercet vert saját csapattársára, 9 tizedet pedig a mercedeses Bottas idejére. A Mercedes gyakran csak az időmérőn mutatja meg a valódi tempóját, ezúttal viszont valóban úgy tűnik, hogy elvehetik tőlük a pole pozíciót.

15:47
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Massa hétvégéje véget ért

A pénteki szabadedzések után rosszullétre panaszkodott, ezért kórházban is kivizsgálták. Szombat délelőtt még autóba ült a szabadedzésen, de továbbra is rosszul érezte magát, ezért a hétvége hátralévő részében nem ülhet autóba. Paul di Resta fogja helyettesíteni az időmérőn a versenyen, a skót pilóta 2013 óta először indulhat Forma-1-es futamon.

15:53
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Meleg van

Ez persze nem meglepő a Magyar Nagydíj hétvégéjén. A levegő 27, a pálya pedig 57 fokos. Süt a nap, eső nem várható az időmérő idejére.

15:59
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Nehéz feladat vár Di Restára

Úgy vág neki az időmérőnek, hogy még soha nem vezette a Williams idei autóját. Claire Williams úgy nyilatkozott, érthető, hogy a skót kissé idegesen várja a kihívást, de szerintük a többéves F1-es tapasztalattal rendelkező pilóta volt a legjobb választás Massa pótlására. Érdekesség, hogy az 1982-es imolai verseny óta először fordul elő, hogy nem lesz brazil pilóta egy F1-es versenyen.

16:03
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A mezőny nagy része már a pályán, mindenki a szuperlágy gumikkal vágott neki az időmérőnek.

16:05
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton kezdett a legjobban

1:17.905-ös körrel nyitott, ez egyelőre még majdnem egy másodperccel lassabb Vettel délelőtti idejénél. Bőven van még ideje a javításra, közben pedig a Ferrarik is megkezdték az első mért körüket.

16:06
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Már a Ferrarik az élen

Egyelőre Räikkönen a gyorsabb, 1:17.382-es idővel vette át a vezetést. Vettel majdnem 3 tizedes lemaradással követi, a két Mercedes lemaradása már több mint fél másodperc.

16:09
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel átvette a vezetést

Mindkét Ferrari-pilóta javított, ezúttal Vettel köre sikerült jobban. 1:17.244-es körrel vezet, Räikkönen 120 ezreddel marad el tőle. A pénteki edzéseket uraló Ricciardo egyelőre a 4. helyen áll, a Ferrarik és Hamilton mögött.

16:12
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Az élmenők a bokszban

A Ferrarik és a Mercedesek most nincsenek a pályán, a középmezőnyben azonban nagy csaták zajlanak, folyamatosan változik a sorrend. A jelenlegi állás alapján kiesne Grosjean, Ericsson, Wehrlein, Di Resta és Magnussen.

16:14
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen bejött a Ferrarik közé

1:17.266-os kört futott, 2 századra megközelítette Vettel Ferrariját. A másik Red Bull-lal Ricciardo az 5. helyen áll.

16:16
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Mindkét Williams a kiesőzónában

Az autójával most ismerkedő Di Restától ez nem is meglepő, de egyelőre Stroll is csak a 17. helyen áll. Magnussen az előbb előrelépett a 14. helyre, de azóta visszaesett a potenciális kiesők közé.

16:18
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

A McLarenek biztonságban érzik magukat

Ilyet is ritkán látunk: a két McLarennek nem kell küzdenie a továbbjutásért, ezért ki sem hajtottak a pályára az utolsó percekben. Alonso a 8., Vandoorne a 9. legjobb időt futotta meg az időmérő első etapjában.

16:22
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat kicsúszott

Az edzés utolsó percében elvesztette az uralmát a Toro Rosso felett, a 4-es kanyarban nagy tempónál indult meg az autója hátulja. Kicsúszott a bukótérbe, de sikerült önerőből visszatérnie a bokszba.

16:24
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

Kiesett Magnussen, Stroll, Wehrlein, Di Resta és Ericsson, a váratlanul beugró skót pilóta tehát megverte a Sauber svéd versenyzőjét. Ez szép teljesítmény, hiszen korábban egyetlen kört sem teljesített új generációs Forma-1-es autóval.

16:25
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussen peches volt

Úgy esett ki, hogy ezredre pontosan megegyezett a körideje a 16. helyen továbbjutó Pérezével. A szabályok kimondják, hogy hasonló esetben a körét korábban megfutó pilótát rangsorolják előrébb.

16:27
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

A Q1 legjobbjai

A sorrend a mezőny első felében: Vettel, Verstappen, Räikkönen, Hamilton, Ricciardo, Bottas, Hülkenberg, Alonso, Vandoorne, Palmer.

16:29
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

Most is a szuperlágy gumikon hajtottak ki a versenyzők, a Mercedesek már az első mért körüket futják.

16:31
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel 1:17 alatt

Már a Q2-ben megvan az új pályacsúcs, és ebből várhatóan még jócskán fognak faragni. Vettel 1:16.802-es idővel vezet, Hamilton majdnem 4 tizeddel marad el tőle. A brit köre azonban nem volt tiszta, többször is hibázott, a Mercedesben még több van ennél.

16:34
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen megelőzte Hamiltont

A holland feljött a 2. helyre, bő 2 tizeddel marad el Vettel mögött. Ricciardo egyelőre a 6. helyen áll, majdnem 9 tizedes lemaradással.

16:37
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Mindenki a bokszban

4 perc van hátra, az élmezőnyből valószínűleg már nem is fog mindenki kihajtani. Palmernek, Sainznak, Kvjatnak, Grosjeannak és Péreznek viszont igyekeznie kell, ők kiesnének a jelenlegi idejükkel.

16:39
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedesek még próbálkoznak

Valószínűleg továbbjutnának az eddigi legjobb körükkel is, de szeretnének javítani, mindketten kihajtottak a pályára. A középmezőny is így tesz, a Ferrarik és a Red Bullok viszont a bokszban maradtak.

16:40
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Megmutatta, hogy a Mercedesszel is számolni kell a pole pozícióért zajló küzdelemben. 1:16.693-as kört futott, ez a hétvége eddigi legjobb köre, 1 tizeddel előzte meg Vettelt.

16:43
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Kiestek a Force Indiák

Ez a Q2 legnagyobb meglepetése. A kiesők sorrendje: Palmer, Ocon, Kvjat, Pérez, Grosjean. A két McLaren simán bejutott a Q3-ba, a 9. helyezett Vandoorne 4 tizeddel előzte meg a kieső Palmert.

16:45
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg gyors, de megbüntetik

A német remek formában vezet mostanában, ezt a hungaroringi időmérőn is bizonyítja. A 6. helyen zárta a Q2-t, megelőzte Ricciardót is. Az edzés után azonban 5 hellyel hátrébb sorolják majd, amiért idő előtt váltót kellett cserélni az autójában.

16:46
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

A továbbjutók sorrendje

Hamilton, Vettel, Verstappen, Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Ricciardo, Alonso, Vandoorne, Sainz.

16:50
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az utolsó etap

Már nem kell sokat várni, hogy kiderüljön, ki indulhat a pole-ból a vasárnapi Magyar Nagydíjon. A Ferrarik és a Mercedesek rögtön ki is hajtottak a pályára.

16:54
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettelnél az előny

Tizedeket faragott az eddigi rekordból, 1:16.276-os idővel vezeti a Q3-at az első körök után. A második helyen Bottas áll, 355 ezredes lemaradással, mögötte Ricciardo, Räikkönen, Hülkenberg a sorrend. Hamilton megszakította a mért körét, mert a 4-es kanyarban lecsúszott a pályáról, a bukótérből kellett visszatérnie.

16:59
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

8 versenyzőnek van mért köre

Köztük a sorrend: Vettel, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Räikkönen, Hülkenberg, Alonso, Vandoorne. A pilóták közben kezdenek kihajtani a pályára, hamarosan megkezdődnek az utolsó próbálkozások, és az is kiderül, mire képes Hamilton.

17:00
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton egyelőre a 3.

Az első mért köre 4 tizeddel lassabb volt Vettelénél, és a csapattársát sem tudta megelőzni. Még van ideje egy újabb próbálkozásra.

17:03
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettelé a pole, a Ferrarik az első sorban

Nem véletlenül taroltak a délelőtti edzésen is, ezen a pályán a Ferrari a leggyorsabb egy körön. Vettel 1:16.276-os körrel szerezte meg a pole pozíciót, Räikkönen 168 ezredes lemaradással lett második.

17:04
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Hamiltont Bottas is megelőzte

A Q3 végső sorrendje: Vettel, Räikkönen, Bottas, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Alonso, Vandoorne, Sainz. Ne feledjük azonban, hogy Hülkenberget 5 hellyel hátrébb fogják sorolni.

17:06
július 29, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton lemaradása több mint 4 tized

Másfél tizedet kapott Bottastól is. A Red Bull végül nem tudott beszállni a pole-ért zajló küzdelembe, az 5. helyen már több mint fél másodperc volt Verstappen lemaradása.