Ricciardo az élen maradt, többen autót törtek a Hungaroringen

Események

Forma-1, Magyar Nagydíj, Daniel Ricciardo, Red Bull
Red Bull's Australian driver Daniel Ricciardo takes part in a practice session at the Hungaroring racing circuit in Budapest on July 28, 2017 prior to the Formula One Hungarian Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén is a Red Bull érte el a legjobb időt, illetve ezúttal is egy Ferrari és egy Mercedes végzett mögötte, csak éppen most Vettelé és Bottasé. Wehrlein keményen a 11-es kanyar falának csapódott, Palmer pedig a célegyenesre ráfordítóban csúszott ki.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés

A Magyar Nagydíj első edzésén élen végző Daniel Ricciardo délután is az 1. helyen tartotta a Red Bullt, amely harapósnak tűnik a kanyargós Hungaroringen. Max Verstappen ugyan csak 6. lett, de az időmérő szimulációjában ő is jól ment az első szektorban, csak a középsőben többször megcsúszott, ezért a szuperlágy gumin nem sokat javított a lágy keveréken jegyzett idejéhez képest.

Ami azt illeti, Lewis Hamiltonnak ez egyáltalán nem jött össze, aki így az 5. pozícióban, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen mögött végzett – vele szintén a középső szektorban történt valami, vagy hibázott, vagy forgalomba került.

A szorosnak ígérkező küzdelmet az vetíti előre, hogy a három élcsapat versenyzőit fél másodperc fedte le a tabellán.

Az edzés nem volt zavartalan, ezúttal is kétszer kellett megszakítani piros zászlóval. Először Pascal Wehrlein törte össze a Sauberjét a gyors 11-es kanyarnál, miután elvesztette felette az uralmat, amikor a jobb első kerekével hozzáért az ívbelső rázókőhöz.

Ricciardo mind a két pénteki edzésen a leggyorsabb volt a Hungaroringen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ez nem kavart bele nagyon a csapatok ütemtervébe, mert a hosszú etapokat még alig kezdték el néhányan, Jolyon Palmer mai második balesete azonban pont félbevágta a programokat.

A Renault pilótája a délelőtti szárnybontás miatt eleve csak késéssel hajthatott pályára, aztán hol alul-, hol túlkormányzottságtól szenvedett,

és végül a gumifalban kötött ki az utolsó kanyarban.

A McLaren továbbra is jó formának örvend a hétvégén, amikor megy az autója: Nico Hülkenberg mögött, Carlos Sainzot közrefogva Fernando Alonso 8., Stoffel Vandoorne 10. lett. A csapatnál azonban aggodalomra adhat okot, hogy Vandoorne-t a hosszú etapjának elején vissza kellett hívni a bokszba egy meghibásodás miatt, és utána nem is vezethetett tovább.

Rajta kívül Kevin Magnussen is peches volt, akinek az autóját délelőtt megrongálta Antonio Giovinazzi, és az elhúzódó javítási munkálatok következtében csak a tréning utolsó 20 percében hajthatott pályára.

15:55
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

5 perc múlva kezdődik a második edzés

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat, a Hungaroringen szép napsütéses időben, 25 fokos levegő- és 33 fokos pályahőmérséklet mellett folytatódik a csapatok felkészülése a Magyar Nagydíjra. Az első edzésen Ricciardo volt a leggyorsabb, megelőzve Räikkönent és Hamiltont, vagyis színes küzdelem lehet az élmezőnyben, ha hasonlóan alakul a folytatás.

15:57
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Minden autó épségben marad?

Ez azért kérdés, mert délelőtt Antonio Giovinazzi összetörte a Haast, melyet Magnussen vesz át, az amúgy jól szereplő, 10. helyen végző Palmer pedig az utolsó percben csúnyán megrongálta a Renault-ja elejét.

15:59
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bull kénytelen volt módosítani

Át kellett alakítaniuk a Silverstone-ban bevetett új első szárnyat, mert túl hajlékony volt, bár azt nem tudni, hogy ezt önként vállalták be, vagy az FIA szólította fel őket. Mindenesetre úgy néz ki, a kanyargós pályán így is versenyképesek lehetnek.

16:02
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Felhúzták a függönyt, de üres a színpad

Azaz megkezdődött a tréning, másfél perc alatt mégsem gondolta senki úgy, hogy meg kellene mutatnia magát. Räikkönen aztán magára vállalta a feladatot.

16:03
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon csinál egy próbarajtot, Vettel nem

A bokszutca kijáratánál a Force India pilótája tesztelte a kuplung beállításait, Vettel nem érzett késztetést erre. Räikkönen a lágy gumin nekivágott egy mért körnek. 

16:06
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel egy hajszállal gyorsabb Räikkönennél

Na jó, lehet több hajszállal, a különbség kettejük között 28 ezredmásodperc az első lágy gumis kör után. Hamilton még nem tért vissza a pályára, Bottas viszont már igen.

16:08
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Szerelik Palmer megrongálódott autóját

A Renault még nem tudott mindent helyrehozni a brit versenyző délelőtti kicsúszása után, Palmer értékes perceket veszít. Az újabb hibával biztos muníciót adott a sajtó azon részének, amely mielőbb lecserélné őt, például Kubicára.

16:09
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas az élen

A Mercedes pilótája 1:19.591-et futott, 1 tizeddel előzi meg Vettelt, 4-gyel Verstappent és 5-tel Räikkönent. Közben megjelent Hamilton is, mindjárt feliratkozik a tabellára.

16:12
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton egyelőre 3.

Egy bemelegítő kör után 1:19.761-et ment, Verstappent és Ricciardót megelőzte. A Ferrarik visszatértek a garázsba.

16:15
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo feljön Bottas mögé

A versenyzők fokozatosan gyorsulnak, még mindig a lágy gumiké a főszerep. Bottas azonban az utolsó szektorban időt vesztett, ezért nem tudott javítani az etalonján, és Hamilton 19.373-mal beelőzte. Ricciardo megérkezett a 3. helyre, Bottastól 64 ezreddel lemaradva.

16:16
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean feszegeti a határokat

A képernyőn nem mutatták, de az utóbbi percekben többször kiszélesítette a pályát különböző helyeken.

16:18
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Kóstolgatják Hamiltont

Ricciardo az élre ugrott 19.324-gyel, igaz, csak pár pillanatra, mert a brit 18.779-cel válaszolt. Verstappen is javított, most ő a 3. Bottas, Vettel és Räikkönen bejött a bokszba.

16:20
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso továbbra is jól megy

A 7. helyen áll, Sainz, Kvjat és Vandoorne előtt. Az élen megnyugodott a helyzet, a sorrend az első hatosban: Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Bottas, Vettel, Räikkönen.

16:22
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

A sérült Haast sem foltozták össze

Szegény Magnussen, egyáltalán nem tehet róla, de ma még nem ülhetett a volán mögé. Délelőtt a helyére beugró fiatal, Giovinazzi a gyors Alesi kanyarban lezúzta az autóját, és úgy tűnik, még szerelni kell. A renault-s Palmer sem folytatta a délelőtti baleset óta a munkát. 

16:24
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Két Sauber és egy Renault

Jelenleg ez a felhozatal a pályán, a többiek a depóban várakoznak. Nemsokára következnek az időmérő szimulációk a szuperlágy abroncsokkal.

16:25
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberget kivitte a lendület

Az előbb említett 11-es számú Alesibe túl gyorsan hajtott be, a bukóteret használva kiszélesítette a kanyart. Ő megúszta baj nélkül, ahogy Ericsson is, aki kisvártatva megismételte a mutatványt.

16:29
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer megint a tűzzel játszik

Végre pályára gördülhetett, de annyira alulkormányzott az autója, hogy ismét átgázolt az egyik kerékvetőn. Utánajárnak a problémának, közli vele a Renault.

16:30
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen a szuperlágyakon sem előzi meg Hamiltont

1:18.980-at ment a piros oldalfalú gumikon, de 2 tizeddel lassabb Hamilton lágy gumis idejénél. A 2. helyet foglalja el, de ne fogadjunk rá, hogy sokáig itt marad.

16:32
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élre állt, Hamiltonnal valami történt

Vettelé az új szintidő, 18.638. Hamilton a középső szektorban kb. 2 másodpercet vesztett, ezért nem tudott javítani, és második kísérletével Räikkönen is megelőzte.

16:34
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas Ferrari-szendvicsbe került

18 ezreddel lassabb Vettelnél, de Räikkönent megelőzte, aki egyébként szintén viszonylag kevéssel, 117 ezreddel követi csapattársát.

16:38
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Massa megpördült

Az 5-ös kanyarban vesztette el a fonalat, és állt rossz irányba. Itt viszonylag ritkán szoktak hibázni a pilóták.

16:40
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen megállt, de életet lehel az autóba

Kigurult a bukótérbe, miután elvesztette a hajtás, de valahogy sikerült újra elindulnia, és visszatért a garázsba. A Ferrarival most tárgyalják ki a történteket, a finn azt mondja, a gázadásra egyáltalán nem reagált az autó.

16:42
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Harap a Red Bull, Ricciardo az élen

Ő most kapta meg a szuperlágy gumit, és nagyot robbantva átvette az 1. helyet Hamiltontól, 18.455. A Red Bull veszélyesnek tűnik a Ferrarira és a Mercedesre. 

16:43
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Massa újabb megforgása

Ezúttal a sikánnál pördült meg, valami nem stimmelhet a beállításokkal. Csak a tabella 15. helyén áll.

16:44
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend féltávnál

Ricciardo, Vettel, Bottas, Räikkönen, Hamilton, Verstappen, Hülkenberg, Sainz, Vandoorne, Ocon. Verstappen viszont még nem futott mért kört a szuperlágy keveréken.

16:47
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer nem akar ralizni

Pedig így érzi, annyira túlkormányzott az autója. Ricciardo nekivágott első hosszú etapjának, a szuperlágy gumin.

16:49
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen jól kezdett, de megcsúszott

Legjobb részidőt ment a pálya első harmadában, de középen az egyik balosnál megcsúszott, és látszólag a sikánnál is alulkormányzottsággal küzdött, így nem tudott előrelépni a 6. helyről.

16:51
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso megelőzte Sainzot

Hülkenberg mögé, a 8. helyre jött fel, ez tényleg bíztató a McLarennek. Vandoorne a 10. Ricciardo hosszú etapja az előbb amúgy téves riasztás volt, visszatért a bokszba, de Bottas most valóban elindult egy ilyenre.

16:53
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Wehrlein a falban

Nincs baja, a Saubert viszont széttörte a 11-es kanyarnál. Giovinazzi ugyanitt hibázott a délelőtti edzésen. Wehrlein akkor vesztette el uralmát az autója fölött, amikor a jobb első kerekével hozzáért az ívbelső rázókőhöz, onnantól nem tehetett semmit. Az edzést megszakították, ma már harmadjára, az óra viszont ketyeg tovább.

16:55
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Az orvosi autóval hozzák vissza Wehrleint

Lehet, hogy a becsapódás ereje miatt elővigyázatosságból meg kell vizsgálni az orvosi központban. A roncsot most emeli ki a daru, hamarosan folytatódhat az edzés.

17:02
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

A falat még javítani kellett

De 1 perc múlva folytatódhat az edzés, a csapatoknak 27 perce marad a gyakorlásra.

17:05
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarik végigkaptatnak a bokszutcán

Az újraindítást követő első körük után a bokszutca felé vették az irányt. Stroll, Massa és Palmer kivételével mindenki a szuperlágy gumin köröz.

17:07
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton helyezése csalóka

Az 5. helyen áll, de az időmérő szimulációjában a középső szektorban 2 másodpercet bukott - vagy hibázott, vagy forgalomba került. A sorrend, ami könnyen a végeredmény is lesz: Ricciardo, Vettel, Bottas, Räikkönen, Hamilton, Verstappen, Hülkenberg, Alonso, Sainz, Vandoorne.

17:10
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Nagy a dugó

Pillanatnyilag 16-an köröznek - Magnussen továbbra sem vezethet -, de így is szűknek tűnik a rövid aszfaltcsík a mezőnynek. Hamilton Massa mögött veszített időt, Bottas az egyik Ferrari követi szorosan.

17:11
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Probléma a McLarennél

Vandoorne-nak szóltak, hogy lassan térjen vissza a bokszba, ez bizony újabb műszaki hiba. Massa kicsúszott a 4-es kanyarnál a bukótérbe.

17:14
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Na, ki rombolta le ismét az autóját?

Palmer az utolsó kanyarnál pördült meg és csapódott a gumifalba, ismét előkerültek a piros zászlók. Furcsa baleset volt, féktávon megindult alatta a Renault, aztán irányíthatatlanná vált. Nem kizárt, hogy valamilyen technikai gond okozta. 

17:16
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer magányosan bandukol vissza

Biztos szörnyen érzi magát, és sejti, hogy kellemetlen kérdések várnak rá...Egy nap alatt kétszer törte össze az autót. Ezzel amúgy jól bekavart a többiek hosszú etapjába.

17:19
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel vezetésével jön újra a mezőny

A Mercedesek félrehúzódtak egy próbarajtra, így Vettel veszi birtokba először a pályát, miután véget ért a második délutáni piros zászlós fázis. 11 perc maradt a tréningből.

17:21
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Lágy gumira váltott a Mercedes

Többen levetették a szuperlágy keveréket, Vettel, Bottas és Hamilton is közéjük tartozik. Räikkönen maradt a piros csíkos típusnál.

17:24
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas 7 tizeddel gyorsabb Vettelnél

Azonos, lágy gumikon ennyivel volt gyorsabb az előbb a világbajnoki éllovasnál. A Red Bullok is a szuperlágyakat tesztelik tovább.

17:28
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussen végre a pályán

A 10. körében jár, nemrég végre elhagyhatta a bokszot. Neki sok pótolnivalója lesz holnap.

17:30
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Az utolsó körét viszont még mindenki befejezheti. A megszakítások miatt ez jól is jön a pilótáknak.

17:33
július 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo ezt az edzést is behúzta

Vajon mire lesz képes a Red Bull a hétvége további részében? Ricciardo megszerezte az 1. helyet, s bár Verstappen csak 6. lett, a kis megcsúszása nélkül előrébb végezhetett volna. Ricciardót Vettel, Bottas, Räikkönen és Hamilton követi a tabellán, Hamilton időmérős sprintje szintén nem volt tökéletes. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és az összefoglalóval, este pedig jelentkezünk szokásos esélylatolgatásunkkal.