A Mercedes tönkreverte a Ferrarit a bakui időmérőn

Események

auto-prix auto Horizontal Mercedes' British driver Lewis Hamilton steers his car during the third practice session of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 24, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Mercedes' British driver Lewis Hamilton steers his car during the third practice session of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 24, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elképesztő idővel biztosította be a pole-t az Azeri Nagydíjra, miután a Q3-at meg kellett szakítani Daniel Ricciardo kicsúszása miatt. A két Ferrari az utolsó pillanatban megszerezte a 3-4. rajtkockát, de több mint egy másodpercet kaptak a gyorsabbik Mercedestől.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
49 bejegyzés

Pályafutása 66. pole pozícióját szerezte meg Lewis Hamilton szombaton, az Azerbajdzsáni Nagydíj időmérő edzésén. Hamilton kirobbanó formában vezetett, a Q2-ben és a Q3-ban is nagy fölénnyel bizonyult a leggyorsabbnak. A brit pilóta még Valtteri Bottasnál is sokkal gyorsabb volt, a két Ferrarit pedig régen verték meg ennyire.

A Q3-ban eleinte Bottasnak állt a zászló, mert az első mért körében kevesebbet hibázott, mint Hamilton, a háromszoros világbajnok a végén azonban már nem nyúlt mellé, és a 2-es, 3-as szektorban elképesztően gyors volt. Hamilton ráadásul nem használta a pályát olyan agresszívan, mint a többiek, pedig elmondása szerint nagy nyomás nehezedett rá.

Hamilton bombaformában volt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ennek oka, hogy Daniel Ricciardo 3 perccel és 33 másodperccel a Q3 vége előtt a falnak ütközött, és leállították az edzést. Mindössze egy felvezető és egy mért körre maradt idő, de a Mercedesek ennek ellenére is fel tudták melegíteni az abroncsaikat, és kétség sem fért ahhoz, hogy az övék lesz az első sor, hiszen az időmérő egyik pillanatában sem tudták őket megszorongatni az ellenfeleik.

A Ferrari régen kapott ki ennyire.

Bár az olaszok autói a 3-4. helyen zárták az időmérőt, Kimi Räikkönen több mint 1 másodperc hátrányt szedett össze Hamiltonhoz képest, és Sebastian Vettel sem villogott, ezúttal kikapott csapattársától, de a második rajtsorba legalább odaért. Max Verstappen az időmérőn nem tudott meglepetést okozni, de így is zsinórban negyedszer győzte le csapattársát.

Vettel nem volt harcban a pole-ért Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A Force Indiánál megint van ok az örömre, hiszen Sergio Pérez közvetlenül Verstappen mögött a harmadik rajtsorba került, így ismét meglepetés érik, ha a sorrend felkavarodik a versenyen, de a csapatnál aggódhatnak, mert rögtön mögötte következik Esteban Ocon, és az edzés meglepetésembere, a korábban sokat bántott Lance Stroll.

Az ifjú kanadai először jutott be a Q3-ba,

ráadásul rögtön legyőzte Felipe Massát is, aki az edzés során többször hazardírozott, egyszer szikrázó felnivel súrolta a falat is, tolatnia is kellett, majd pont Ricciardo balesete miatt járt pórul, mert a Williams pilótája pont akkor volt gyors körön, amikor megszakították az edzést. Ezen kívül nem történt az eredményt befolyásoló baleset, bár lehet, hogy a pilóták később panaszkodnak majd.

Ricciardo Ausztrália után Azerbajdzsánban is összetörte az autóját a Q3-ban Forrás: 2017 Getty Images/Mark Thompson

A Q2-ben kiesettek sorrendjében sem található igazi meglepetés, bár Nico Hülkenberg bizonyára elégedetlen az eredményével, elektromos hiba miatt azonban nem tudott gyorsabb lenni a 14. helynél, és csupán a Sauberrel megint remekül szereplő Pascal Wehrleint tudta megelőzni, miközben Marcus Ericsson az utolsó előtti lett az időmérőn.

A McLarent nem igazán vetik vissza a rajtbüntetések,

mert Stoffel Vandoorne hiába vett részt az időmérőn, csak a 19. lett úgy, hogy Jolyon Palmer műszaki hiba miatt nem tudott autóba ülni, Fernando Alonso pedig a 16. helyet érte el, és esélye sem volt ennél lényegesen jobb teljesítményre. Kiesése után a Sky Sportsnak azt mondta, a McLaren Honda annyira lassú, hogy az ellenfeleik azt hiszik, levezető körön vannak.