A Mercedes tönkreverte a Ferrarit a bakui időmérőn

Események

auto-prix auto Horizontal Mercedes' British driver Lewis Hamilton steers his car during the third practice session of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 24, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Mercedes' British driver Lewis Hamilton steers his car during the third practice session of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 24, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elképesztő idővel biztosította be a pole-t az Azeri Nagydíjra, miután a Q3-at meg kellett szakítani Daniel Ricciardo kicsúszása miatt. A két Ferrari az utolsó pillanatban megszerezte a 3-4. rajtkockát, de több mint egy másodpercet kaptak a gyorsabbik Mercedestől.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül49 bejegyzés

Pályafutása 66. pole pozícióját szerezte meg Lewis Hamilton szombaton, az Azerbajdzsáni Nagydíj időmérő edzésén. Hamilton kirobbanó formában vezetett, a Q2-ben és a Q3-ban is nagy fölénnyel bizonyult a leggyorsabbnak. A brit pilóta még Valtteri Bottasnál is sokkal gyorsabb volt, a két Ferrarit pedig régen verték meg ennyire.

A Q3-ban eleinte Bottasnak állt a zászló, mert az első mért körében kevesebbet hibázott, mint Hamilton, a háromszoros világbajnok a végén azonban már nem nyúlt mellé, és a 2-es, 3-as szektorban elképesztően gyors volt. Hamilton ráadásul nem használta a pályát olyan agresszívan, mint a többiek, pedig elmondása szerint nagy nyomás nehezedett rá.

Hamilton bombaformában volt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ennek oka, hogy Daniel Ricciardo 3 perccel és 33 másodperccel a Q3 vége előtt a falnak ütközött, és leállították az edzést. Mindössze egy felvezető és egy mért körre maradt idő, de a Mercedesek ennek ellenére is fel tudták melegíteni az abroncsaikat, és kétség sem fért ahhoz, hogy az övék lesz az első sor, hiszen az időmérő egyik pillanatában sem tudták őket megszorongatni az ellenfeleik.

A Ferrari régen kapott ki ennyire.

Bár az olaszok autói a 3-4. helyen zárták az időmérőt, Kimi Räikkönen több mint 1 másodperc hátrányt szedett össze Hamiltonhoz képest, és Sebastian Vettel sem villogott, ezúttal kikapott csapattársától, de a második rajtsorba legalább odaért. Max Verstappen az időmérőn nem tudott meglepetést okozni, de így is zsinórban negyedszer győzte le csapattársát.

Vettel nem volt harcban a pole-ért Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A Force Indiánál megint van ok az örömre, hiszen Sergio Pérez közvetlenül Verstappen mögött a harmadik rajtsorba került, így ismét meglepetés érik, ha a sorrend felkavarodik a versenyen, de a csapatnál aggódhatnak, mert rögtön mögötte következik Esteban Ocon, és az edzés meglepetésembere, a korábban sokat bántott Lance Stroll.

Az ifjú kanadai először jutott be a Q3-ba,

ráadásul rögtön legyőzte Felipe Massát is, aki az edzés során többször hazardírozott, egyszer szikrázó felnivel súrolta a falat is, tolatnia is kellett, majd pont Ricciardo balesete miatt járt pórul, mert a Williams pilótája pont akkor volt gyors körön, amikor megszakították az edzést. Ezen kívül nem történt az eredményt befolyásoló baleset, bár lehet, hogy a pilóták később panaszkodnak majd.

Ricciardo Ausztrália után Azerbajdzsánban is összetörte az autóját a Q3-ban Forrás: 2017 Getty Images/Mark Thompson

A Q2-ben kiesettek sorrendjében sem található igazi meglepetés, bár Nico Hülkenberg bizonyára elégedetlen az eredményével, elektromos hiba miatt azonban nem tudott gyorsabb lenni a 14. helynél, és csupán a Sauberrel megint remekül szereplő Pascal Wehrleint tudta megelőzni, miközben Marcus Ericsson az utolsó előtti lett az időmérőn.

A McLarent nem igazán vetik vissza a rajtbüntetések,

mert Stoffel Vandoorne hiába vett részt az időmérőn, csak a 19. lett úgy, hogy Jolyon Palmer műszaki hiba miatt nem tudott autóba ülni, Fernando Alonso pedig a 16. helyet érte el, és esélye sem volt ennél lényegesen jobb teljesítményre. Kiesése után a Sky Sportsnak azt mondta, a McLaren Honda annyira lassú, hogy az ellenfeleik azt hiszik, levezető körön vannak.

16:31
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Kiszámíthatatlan időmérő jön

Köszöntjük Olvasóinkat az Azerbajdzsáni Nagydíj időmérőjének élő közvetítésében. Hivatalosan ez az első azeri időmérő, de az F1 mezőnye már másodszor küzdhet a legjobb rajthelyekért, mert ez a futam tavaly Európa Nagydíj néven futott. Nemsokára kezdünk, addig ajánljuk az összefoglalónkat a harmadik szabadedzésről!

Bottas szoros csatában az élen, Vettel Ferrarija elromlotthttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20170624-f1-a-2017-es-azeri-nagydij-harmadik-szabadedzese-eloben.html
16:32
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer kihagyhatja az időmérőt

A brit pilóta Renault-ja még a harmadik szabadedzésen gyulladt ki, és a Sky Sports szerint kicsi az esély arra, hogy a Q1 végéig az autó menetkésszé válik. Az utolsó sort valószínűleg így is elkerüli, mert Stoffel Vandoorne már 30, Fernando Alonso pedig 40 rajthelyes büntstésnél jár.

16:33
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Új fejlesztések érkeztek egyenesen a szélcsatornából

16:35
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Éjszaka könnyebb lett a pálya

Pénteken Sergio Pérez és Jolyon Palmer is összetörte az autóját a már-már híres 8-as kanyarban, és éjszaka eltávolították a rázókövet, így a kanyar kissé tágasabb lett. A sárga vonal jelöli, hogy eddig hol volt a pálya széle.

16:36
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso menedzsere a Renault-nál tárgyalt

Udvariassági látogatásról vagy a McLarennek szóló üzenetről lehet szó, mert komoly tárgyalásokat nem szokás nyilvánosan intézni.

16:38
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Újabb gesztus az F1 tulajdonosától

Minden F1-es versenyhétvégére készül egy hivatalos programfüzet, amit a helyszínen lehet megvásárolni. Ezt most a pályától távol lévő szurkolók is megtekinthetik, mert a Liberty Media digitálisan is elérhetővé tette.

16:42
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Motort cseréltek Vettel autójában

Büntetés azonban nincs, mert a szezon elején már használt 1-es erőforrást építették be a Ferrariba.

16:44
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne nemsokára utolérheti Alonsót

Legalábbis a büntetések terén, mert a BBC szerint sebességváltót is cseréltek az autójában, így már 35 rajthelyes büntetésnél tart. Alonso 40-et kapott már.

16:47
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer biztosan kihagyja az időmérőt

Az üzemanyagrendszer miatt lángolt a Renault a harmadik szabadedzésen, nem volt elég idő megjavítani.

16:50
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Ismerkedjünk a névvel: George Russell

A brit fiatal mindkét tesztnapon a Mercedest vezetheti a Hungaroringen, a Magyar Nagydíj utáni kedden és szerdán. Tavaly 3. lett az F3-as Európa-bajnokságon, az idén egyelőre 6. helyezett a GP3-ban.

16:53
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Az idén még maradhat a Force India név az F1-ben

Otmar Szafnauer szerint új lehetőségeket hozhatna a csapatnak, ha elhagynák a nevükből az India szót, mert már verseny, és indiai szponzoruk sincs. A Sky Sportsnak azt mondta, "talán az év végén" történhet meg a csere, és viccelve megjegyezte, hogy a Jordan és az Otmar Szafnauer Racing nincs a jelöltek között.

16:55
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Ilyen nincs az F1-ben, de igény lenne rá

Az IndyCar kitett a Twitterre egy teljes kört a híres Road Americáról, amelyen Tony Kanaan sisakrostélyáról kapunk közvetítést. Nem tudni, hogy az F1-ben miért nincsenek ilyen kameraállások, de izgalmas látvány lenne, az biztos.

16:57
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen autóját is összerakták

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak megerősítette, hogy hidraulikus hiba merült fel Max Verstappen autóján, de sikeresen elhárították azt, így nincs akadálya, hogy részt vegyen az időmérőn.

16:59
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Ma nem lehet mindent a végére hagyni

Aki biztosra akar menni, már minél korábban megpróbál majd mért köröket teljesíteni, mert bármikor előfordulhat sárga- vagy piros zászló balesetek miatt. Ez nem csak akkor baj, ha az ember összetöri az autóját, hanem akkor is, ha más teszi ezt, és ezzel akadályozza a forgalmat.

Ez ellen szól, hogy a pálya minden egyes körrel tovább javul, hiszen egyre tisztább lesz, és egyre több gumi rakódik le az aszfaltra.

17:01
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Indul a Q1

Hét pilóta, a mezőny harmada rögtön kihajtott a pályára. Ennek ellenére a szokásosnál kisebb tétje lesz a Q1-nek, mert az utolsó három hely sorsa már eldőlt Palmer kiesésével, és a McLarenek büntetésével. A McLaren sorsa bár jól ismert, mégis megdöbbentő, hogy a szezon nyolcadik futamán az autókba a hetedik turbófeltöltőt kellett beszerelni. Jövőre az egész szezonban hármat lehet használni.

17:02
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel is megjelent a pályán

Egyelőre úgy tűnik, hogy minden rendben a Ferrarival, Vettel rögtön a szuperlágy gumit kapta az autójára. Verstappennél sem volt nyoma annak, hogy bármi is megzavarná az időmérőjét.

17:05
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll kezdett az élen

1:44.944-gyel a Williams pilótája vezet, de sok versenyzőnek szüksége lesz akár több melegítő körre is. A sok árnyék nem segít a pályán.

17:05
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Megvan az első tolatás

Carlos Sainz a "szokásos", 8-as kanyarban csúszott ki, de vissza tudott tolatni a pályára. Csak rövid ideig akadályozta a forgalmat.

17:10
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Kialakult a hármas csata az élen

Hamilton vezet 1:42.384-gyel, Verstappen 1:42.860-nal követi, Räikkönen a 3. helyezett volt 1:43.419-cel, mielőtt megjött elé Pérez.

17:11
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel üldözőbe vette az élmezőnyt

A Ferrari versenyzője egyelőre a 4. helyre jó, Hamilton és Verstappen mögé Ocon is felzárkózott, így Räikkönen visszacsúszott a 7. helyre, miután Ricciardo is megelőzte őt.

17:13
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon kihasználhatta Räikkönen szélárnyékát

Nagyon gyors volt a pálya végén, és Räikkönent rádión is figyelmeztették, hogy a francia pilóta mögötte halad. Hamilton közben már 1:41.983-nál jár, Verstappen 1:42.544-gyel a 2. helyezett, és Räikkönen is visszatért a 3. helyre 1:42.678-cal.

17:15
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen a kakukktojás az élmezőnyben

Hamilton, Verstappen, Räikkönen, Vettel, Bottas az élmezőny sorrendje, Vettel nemrég alaposan elfékezte magát, Alonso pedig forgalomba került, az egyik Red Bullal akadályozták egymást. Grosjean a jobb hátsó kerekével nekicsúszott a falnak, de tudta folytatni az edzést.

17:17
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Massa is tolatott egyet

Rövid ideig sárga zászló volt a 2-es szektorban, de úgy tűnt, éppen senki sem járt arra. Bő 1 perc van hátra a Q1-ből.

17:21
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Q1: A McLaren nem sokat bukott a büntetésekkel

Mindkét autójuk kiesett a Q1-ben, és még büntetéseket is kapnak, úgyhogy az utolsó sorból rajtolnak. Alonso hiába igyekezett annyira, hogy még ki is csszott, végül elbúcsúzott már az első harmad végén.

16. Fernando Alonso
17. Romain Grosjean
18. Marcus Ericsson
19. Stoffel Vandoorne
20. Jolyon Palmer

17:23
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Q1: Hamilton tempójára egyelőre nincs válasz

A Mercedes pilótája jó fél másodpercet vert Verstappenre, majd Räikkönen, Ricciardo, Kvjat és Vettel következett a sorban.

17:25
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Q1: Nem mondhatni, hogy változatos volt a gumitaktika

Senki sem használt a szuperlágytól eltérő gumikat a Q1-ben, és ez később sem várható.

17:26
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Q2: Az egyetlen állva maradt Sauber az első a pályán

Vajon mit szól a Sauber menedzsmentje ahhoz, hogy megint Pascal Wehrlein jutott tovább, és nem Marcus Ericsson?

Undorítónak tartja a Sauber elnöke a csapatot ért támadásokathttp://www.gphirek.hu/f1/20170624-f1-undoritonak-tartja-a-sauber-elnoke-a-csapatot-ert-tamadasokat-pascal-picci-frederic-vasseur.html
17:28
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer káoszt remél a futamon

Műszaki hiba miatt nem tudott részt venni az időmérőn, de abban reménykedik, hogy az F2-es futamhoz hasonló káosz lesz az F1-es versenyen is, így előrébb kerülhet a mezőny végéről (Sky Sports).

Közben Massa majdnem a falnak ment az első mért körén.

17:29
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Lassú melegítő körökkel kezdtek a Mercedesek

Egyelőre Räikkönen vezet 1:42.114-gyel, ennél Hamilton már tudott jobbat, de egyelőre Bottashoz hasonlóan csak lassú, melegítő kört teljesített a Q2-ben.

17:32
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megint lement 1:42 alá

Egyelőre sokkal szorosabb a helyzet, mint a Q1-ben, de Hamilton még mindig tud 1:41.992-t futni, Bottas 1:42.032-t ért el, Räikkönen még mindig 1:42.114-nél jár. Vettel még csak 1:42.652-vel a 6. helyezett Pérez és Verstappen mögött, utóbbi az autó jobb hátuljával súrolta a falat.

17:34
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Massában benne van, hogy összetöri az autót

Folyamatosan a határokat feszegeti és hibázgat, korábban tolatott már, féktávokat rontott, legutóbb szikrázva súrolta a falat a keréktárcsájával.

17:35
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel nincs biztonságban, jönnie kellene

Kevesebb, mint 6 perc van hátra, és Vettel csak a 8. helyen áll, bár a 11. helyezett Sainzot majdnem 7 tizedmásodperccel megelőzi. Egyelőre a bokszban várakozik.

...illetve, már jön ki a pályára.

17:37
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megmutatta, ki az úr a háznál

Egy szédítő, 1:41.275-ös körrel jelezte, hogy igényt tart a pole pozícióra. Ezt még nem most osztják, de a legutóbbi köre majdnem 8 tizeddel gyorsabb Bottasénál. Lehet, hogy szélárnyékot kapott, de ez akkor is szenzációs kör volt.

17:38
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen is 1:42 alatt

A holland pilóta feljött a 2. helyre, 1:41.961-gyel, közben a Ferrari kiküldte Räikkönent is a pályára, lehetséges, hogy szélárnyékozni próbálnak Vettellel.

17:40
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel egy hajszállal Verstappen előtt

Egy ellenfele a bokszba hajtott előtte a célegyenesben, lehetséges, hogy az ő szélárnyéka segítette egy kicsit, de így meg tudta előzni Verstappent, és feljött a 2. helyre 1:41.911-gyel. Verstappen 961-et tudott, és a bokszban hűteni kell a fékjeit.

17:42
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Q2: Bottas a végén még bejött Vettel elé

Egyelőre élnek az Ezüstnyilak Bakuban, Hamilton 1:41.275-ös körére csak Bottas tudott valamennyire reagálni 1:41.502-vel. Kérdés, hogy ezt tudják-e hozni a Q3-ban is, mert tavaly a Q2-ben születtek meg a legjobb idők.

17:44
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Q2: Massa végül egyben eljutott a Q3-ig

...pedig mindent megtett ennek ellenkezőjéért.

11. Danyiil Kvjat
12. Carlos Sainz
13. Kevin Magnussen
14. Nico Hülkenberg
15. Pascal Wehrlein

17:47
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Q2: Stroll egyelőre gyorsabb Massánál

A rádión nagyon örült a kanadai fiatal, hogy bejutott a Q3-ba. Eddig ígéretes a tempója is, csapattársát és a két Force Indiát is megelőzte, de a lényeg még csak most jön.

17:48
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso újabb meglepő nyilatkozatot tett

A rádión mérgelődött, mert Ricciardo feltartotta a Q2-ben, de a Sky Sportsnak azt mondta, "semmi" sem történt, csak a McLaren annyira lassú, hogy a többiek azt hiszik, már a levezető körön vannak. Elnézést kért, mert megtévesztik az ellenfeleiket.

17:50
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Q3: Az élmezőny már a pályán, Verstappen még nem

Stroll is várakozik még, lehet, hogy élete első F1-es Q3-as szereplése során csak egy etapot teljesít majd.

17:52
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg is műszaki hibával küzdött

A Sky Sports szerint elektromos hiba merült fel a Renault-nál, ezért esett ki a Q2-ben. Közben Jönnek az első mért körök, de még mindenki csak melegíti az abroncsait, a sorrend irreleváns.

17:55
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Egyelőre Bottas áll jobban, a Ferrarik sehol

Bottas hajmeresztő kört futott, több veszélyes kockázatot is vállalt, de 1:41.274-gyel egyelőre ő vezet, mert Hamilton mélyet fékezett, és ezért "csak" 1:41.428-ra volt képes. Verstappen a 3. helyezett Räikkönen előtt, mindketten 1:42-n kívül van, Vettel pedig csak 43-at tudott, és az 5. helyezett, ráadásul ki is csúszott.

17:57
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon is lenyomta Vettelt, Ricciardo megállt, piros zászló

Egykörös super pole lesz az időmérő végén, mert 3 perc 33 másodperccel a vége előtt piros zászlóval megszakították az időmérőt Ricciardo miatt.

17:59
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Baleset vetett véget Ricciardo időmérőjének

Az autó bal hátulját vágta a falhoz, tőle függetlenül Räikkönen is kicsúszott, Vettelt pedig a bokszutca végéről kellett visszatolni, amikor megjelent a piros zászló. Ricciardo a 7. helyen áll, Pérez, Massa és Stroll van mögötte.

18:01
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Lesznek-e még igazán jó körök ma?

Mindössze egy mért körre lesz még idő az újraindítás után, de a Mercedeseknek eddig kettőre volt szükségük ahhoz, hogy igazán felmelegítsék az abroncsaikat. Vajon a többiek tudnak rögtön jó köröket futni? Vettelnek kellene, mivel egyelőre csak a 6. helyen áll.

18:04
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen nem fél a gumik kihűlésétől

Elsőként állt ki a bokszutca végére, pedig még be sem jelentették, hogy mikor indítják újra az edzést. A többiek még a bokszban várakoznak.

18:06
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen, Bottas, Hamilton

Ők hárman jöttek ki elsőként a pályára, Räikkönen csak jó fél perccel később gurult ki a garázsból. Mindenki agresszíven melegíti az abroncsait.

18:07
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel vállalja a legnagyobb kockázatot

Mindössze pár másodperccel az edzés vége előtt fog odaérni a rajtvonalhoz, ráadásul sok autó van előtte, ha bárki miatt sárga vagy piros zászló lesz, pórol jár, és a 6. helyen ragad.

18:10
június 24, 2017
Vágólapra másolva!

Nagyon nagy körrel Hamiltoné a pole

Az 1-es szektorban Bottas még gyorsabb volt nála, Hamilton viszont utána iszonyú tempót autózott, és 1:40.593-mal megszerezte a pole pozíciót Bottas előtt. A második sor a Ferrarié Räikkönen-Vettel sorrendben, Verstappen és Pérez indulhat a harmadik sorból Bakuban. Ocon, Stroll, Massa, Ricciardo zárja a legjobb 10 sorrendjét.