Vettelé és Räikkönené az első rajtsor Szocsiban

Események

auto-prix auto TOPSHOTS Horizontal Ferrari's German driver Sebastian Vettel leaves the pits during the second practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Ferrari's German driver Sebastian Vettel leaves the pits during the second practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A vége szoros lett, de a Ferrari legyőzte a Mercedest az Orosz Nagydíj időmérőjén. Räikkönen és Bottas egy tizeden belül maradt a pályafutása 47. pole-ját megszerző Vettelhez képest, a végig szenvedő Hamilton viszont fél másodperccel lassabb volt náluk. 31 verseny óta először nincs Mercedes az első rajtsorban.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen szerezte meg az első két rajthelyet a vasárnapi Orosz Nagydíjra. A 2008-as Francia Nagydíj óta először fordul elő, hogy két Ferrari kisajátítja az első rajtsort, ráadásul megtört a Mercedes 18 verseny óta tartó sorozata a pole pozíciók megszerzése terén. Valtteri Bottas és Lewis Hamilton ezúttal a 3-4. helyet szerezte meg.

A hétvége előtt sokan előre odaadták volna a sikert az eddigi három Orosz Nagydíjat megnyerő Mercedesnek, a Ferrarinál még pénteken is úgy vélték, hogy a Mercedes csak altat, ezért nem tudtak a leggyorsabbak lenni az edzéseken, de az időmérőn bebizonyosodott, hogy a Ferrari nem véletlenül nyerte meg mindhárom szabadedzést az időmérő előtt.

Vettel és Räikkönen a Ferrari színeiben eddig még nem foglalta el az első sort Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Már az is szokatlanul nagy magabiztosságra utalt a részükről, hogy a mezőnyben egyedüli csapatként szuperlágy gumival indították útra a két autójukat, miközben mindenki más a gyorsabb, szuperlágy keveréket választotta, de így is simán továbbjutottak a Q2-be, ahol elhasználták a megspórolt szettet, de ez egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket.

Az már a korábbi edzéseken is látszott, hogy a Mercedesnek szüksége van egy melegítő körre

a felvezető kör után, hogy megkezdhessék a mért kört, a Ferrarik viszont rögtön a lovak közé csaptak. A Q3-ban először Räikkönen volt a leggyorsabb, Vettel az utolsó szektorban több kisebb hibát is elkövetett, így Bottas befért elé, de Hamilton nem, ő már akkor is csak a 4. helyet érte el.

Hamiltonnak nem jött ki a lépés az időmérőn Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton a következő etap elején kisebb versenybe keveredett Nico Hülkenberggel, de később azt mondta, hogy ez nem hátráltatta. Mégsem tudott ma felnőni Bottas tempójához, hiszen csapattársánál is majdnem fél másodperccel lassabb volt, a pole pozíciót végül megszerző Vetteltől pedig egy kicsivel még többet kapott.

Bár az utolsó mért kör elején Vettel és Bottas is gyorsabbnak tűnt Räikkönennél, javítani csak a négyszeres világbajnok tudott,

aki így a 2015-ös Szingapúri Nagydíj óta először ünnepelhet pole pozíciót Szocsiban, ráadásul az esélyei is igen jók, hiszen az eddigi három Orosz Nagydíj mindegyikét az első sorból nyerték meg a Mercedes versenyzői.

Ez nem a Red Bull napja volt

Az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy váratlan esemény híján a Red Bull az időmérőn nem lesz esélyes arra, hogy beleszóljon a Mercedes és a Ferrari csatájába, és ez beigazolódott, mivel Daniel Ricciardo 1,7 másodperces hátránnyal csak az 5. lett, Max Verstappen pedig a következetesen autózó Felipe Massával sem bírt, és kénytelen a 7. hellyel megelégedni.

Az eredmények tekintetében nem születtek meglepetések,

bár Hülkenberg 8. helye megint kiemelkedő eredmény főleg azután, hogy Jolyon Palmer a Q1 végén összetörte a motorcsere után újjáépített Renault-t, és csak a 16. lett. Sergio Pérez és Esteban Ocon megint hozta a 9-10. helyet, ami versenyben tartja a Force Indiát a Williams jobb eredményeivel, és Felipe Massa pontjaival.

Massa továbbra is bizonyítja, hogy helye van a mezőnyben Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A kiesők között elsősorban Romain Grosjean utolsó helye okoz csalódást, a Haas a pénteki edzések után visszatért a Brembo fékjeihez, de csapattársával ellentétben még a McLarenekkel és a Sauberekkel sem bírt el. Kevin Magnussen megelőzte az autójával a Q1-ben még elégedett Fernando Alonsót, aki a Q2-ben már ismét morgott, mert csak az utolsó lett a csoportban, és kiesett.

Az eddig ismert büntetések miatt a 11. helyezett Carlos Sainz visszaesik a 14. helyre

a Bahreinben történt baleset miatt, és Stoffel Vandoorne is elveszíti a 17. rajthelyét, mert a McLaren a Honda erőforrás több alkatrészét is kénytelen volt kicserélni, így összesen 15 helyes büntetést kapott, és az utolsó helyről kezdheti majd az Orosz Nagydíjat.

14:06
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Ez papíron a Mercedes pályája

Köszöntjük olvasóinkat az Orosz Nagydíj időmérőjének élő közvetítésében! A hétvége előtt úgy tűnt, hogy a Mercedes előnyben lehet, a helyzet azóta viszont árnyaltabb lett.

Dűlőre jutott-e a gumikkal, visszavág-e a Mercedes a Ferrarinak?http://www.gphirek.hu/f1/20170427-f1-meg-tud-e-logni-a-ferrari-ot-kerdes-az-orosz-nagydij-elott.html
14:23
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Eljön végre a Ferrari ideje?

A 2015-ös Szingapúri Nagydíj óta nem szereztek pole pozíciót és a 2008-as Francia Nagydíj óta nem sajátították ki az első rajtsort. Az aszály vége ma eljöhet a számukra.

Új körrekord Vetteltől az időmérő előtthttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20170429-f1-a-2017-es-orosz-nagydij-harmadik-szabadedzese-eloben.htmlA Ferrari szárnyalt, a Mercedes küszködött délutánhttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20170428-f1-a-2017-es-orosz-nagydij-masodik-szabadedzese-eloben.htmlRäikkönen nyerte az első edzést Szocsibanhttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20170428-f1-az-orosz-nagydij-elso-szabadedzese-eloben.html
15:45
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Nagyot mondott a korábbi csapattulajdonos

Eddie Jordan a brit Channel 4 műsorában komoly fejleményekről számolt be.

Jordan azt is hozzátette, hogy értesülése szerint a Honda jövőre a Sauber motorszállítója lesz, és Fernando Alonso átigazol a Renault-hoz. Ezek természetesen továbbra is csak pletykának számítanak, de Jordan korábban előre megmondta, hogy Lewis Hamilton átigazol a Mercedeshez és azt is előre tudta, hogy Alonso a McLaren pilótája lesz. Juszuke Haszegawa, a Honda F1-es programjának vezetője pénteken azt mondta, több csapattal is tárgyalnak a motorszállításról.

15:49
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Button már készül az F1-es visszatérésre

??#monacogp #riding #training #racingdriver

Jenson Button (@jensonbutton_22) által megosztott bejegyzés,

Biciklizéssel készül az F1-es visszatérésre Jenson Button "mert a közösségi médiában azt látta, hogy így szokás." Button korábbi csapattársa, Fernando Alonso helyén vezet majd a Monacói Nagydíjon, egy hónap múlva.

15:51
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Motort cseréltek Palmer autójában

A Renault a harmadik szabadedzésen romlott el, de a szerelők már végeztek is a motorcserével, így a brit pilóta részt vehet az időmérőn. Stoffel Vandoorne autójában ezt már tegnap elvégezték, de két alkatrésszel is túllépte már a keretet, így ő 15 rajthelyes büntetést kap, és Carlos Sainzot is hátrasorolják 3 hellyel, mert Bahreinben felöklelte Lance Strollt.

15:55
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Megtörik-e a Mercedes nagy sorozata?

Majdnem egy évvel ezelőtt, a tavalyi Monacói Nagydíjon fordult elő utoljára, hogy nem egy Mercedes indult a pole pozícióból. Akkor Daniel Ricciardo volt a leggyorsabb. 2008-ig kell visszalapozni a történelemkönyvben, hogy az utolsó Ferrari első sort megtaláljuk, akkor Kimi Räikkönen indult az élről.

16:01
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Indul a Q1

Sainz már a pályán, és készülődnek a Mercedesnél is.

16:02
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Az alsóház rögtön az ultralággyal kezd

Nem kísérleteznek a keményebb keverékekkel, Sainz és Alonso is rögtön a lila jelzésű ultralágy gumikkal kezdte az edzést. Az élmezőny talán bevállalja a szuperlágyat, de ez sem biztos.

16:05
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne is részt vesz az edzésen

A McLaren őt is kiküldte a pályára ultralágy gumikkal, pedig az autó tempójának ismeretében a rajtbüntetés miatt holnap szinte biztos, hogy az utolsó helyről indulhat csak. Mégis, úgy tűnik, a tesztlehetőséget fontosabbnak tartják, mint azt, hogy spóroljanak a futásteljesítménnyel.

16:07
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas és Vettel is melegítő körrel kezdett

Mindketten lassú mért kört teljesítettek, sőt Hamilton is, most csapnak a lovak közé. A Ferrari kockáztat, egyedüliként szuperlágy gumival küldték ki Vettelt a pályára.

16:10
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton elszúrta az első körét

Kiszélesítette a pályát és időt veszített, ezzel még nincs értékelhető köre, és a kiesők között van. Bottas vezet 1:34.177-tel ultralágy gumikkal, Vettel és Räikkönen követi őt szuperlágy gumikon 0,9 és 1,1 másodperc hátránnyal. Mögöttük Verstappen és Hülkenberg jön, ultralágy gumikkal és nagy hátránnyal.

16:13
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas javított, Hamilton felzárkózott

A Mercedes pilótája 1:38.041-re faragta a köridőt és még mindig vezet, már Hamilton előtt, aki 0,368 másodperces hátránnyal követi. Egyelőre nem jön ki neki a lépés.

Vettel továbbra is figyelemre méltó tempót megy, 0,452 másodperc hátrányban van Bottashoz képest, de a szuperlágy gumikat használta. Räikkönen szintén szuperlággyal egyelőre 0,9 másodpercre van Bottastól.

16:14
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Csapatutasítások a Mercedesnél

Belátták, hogy Vettel miatt szükségük lesz ilyenekre, bár ez Wolff szerint nem ugyanaz. Itt fejtettük ki, hogy milyen politikát fognak alkalmazni.

16:16
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Bajban a McLaren, de Alonso már újra a pályán

Eddig mindkét McLaren kiesésre áll, Alonso 0,38 másodpercre van az utolsó továbbjutó helytől. Vandoorne csak a 18. helyezett.

Wehrlein, Ericsson és Grosjean van még veszélyben.

16:21
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer összetörte a Renault-t

A brit pilóta autóját megdobta a rázókő, és a Renault a szemközti gumifalban landolt. A szerelők hiába cseréltek megfeszített munkával motort az autójában, most ismét munkához láthatnak. Alonso közben megint megmentette a McLarent, a 14. helyen továbbjutott.

A kiesők:

16. Jolyon Palmer
17. Stoffel Vandoorne (+15 hely)
18. Pascal Wehrlein
19. Marcus Ericsson
20. Romain Grosjean

16:22
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Javítani kell a pályát

Lehet, hogy lesz némi csúszás, mert Palmer csattanása miatt javítani kell a gumifalat. Nem sokkal korábban Pascal Wehrlein is megpördült, ő viszont elkerülte a falat, és úgy tűnt, hogy mást sem akadályozott a hibájával.

16:24
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso dícsérte a McLarent

A rádión azt mondta, hogy jó az autó balansza, jó érzetet ad és jó a tapadás is. A motorról nem mondott semmit.

16:26
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll már a pályán és egy munkagép is

Palmer autóját még próbálják eltávolítani a bukótérből, dupla sárga zászlók is érvényben vannak, de a mezőnyt már kiengedték a Q2-re. Stroll volt az első a bokszból kifelé és a Q1-ben az övé volt a legnagyobb sebesség is.

16:27
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Már a Q2 is zajlik, de íme a Q1 eredménye

16:31
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élen kezdett, a Mercedesek még csak kocsikáznak

A Ferrari is ultralágy gumikra váltott, és Räikkönen 1:34.053-mal rögtön az élre is állt. A két Mercedes melegítő körrel kezdett, de a következő körben már ők is gyorsultak.

16:32
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Rákapcsoltak a Mercedesek

Bottas 1:33.264-gyel 0,7 másodpercet vert Räikkönenre és 0,496 másodpercet Hamiltonra is. A meglepetést viszont igazán Vettel jelenti, mert ő is csak 0,774 másodperces lemaradást tudott összehozni, és csak a 3. helyre ért oda.

16:33
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel feltartotta Räikkönent

A Sky Sports szerint a Ferrari rosszkor küldte ki Vettelt a pályára, aki a felvezető körén feltartotta a már mért kört teljesítő Räikkönent. Sok nem múlik ezen, simán továbbmennek. A további sorrend: Verstappen, Hülkenberg, Massa, Ricciardo, Ocon, Stroll.

16:35
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari megspórolt egy kört

A Mercedesek 4 körös etapokat futnak az ultralágy gumikkal, a kivezető után egy melegítő kör is megelőzi a mért kört és a levezető kört, a Ferrarik viszont kihagyták a melegítő kört, így egy körrel "újabb" gumikkal rajtolhatnak holnap.

16:37
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen és Vettel újra a pályán

A Ferrari meglepetésre újra kiküldte a pályára a két pilótáját, most elhasználják azt a gumiszettet, amit megspóroltak a Q1-ben. Kívülről nehéz látni ennek az értelmét, maximum azt mutatja, hogy a Q3-ban csak egy etapot terveznek, és a futamon sem akarnak két etapot futni ultralágy gumival.

16:38
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Demoralizáló a Red Bull hátránya

Sejtették, hogy ez nem az ő hétvégjük lesz, de a Red Bull így is nagyon lassú. Verstappen most éppen 1,957 másodperc hátrányban van Bottas mögött, Ricciardo 2,219 másodpercet kapott az Ezüstnyíltól, de még van másfél percük javítani.

16:42
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen megelőzte Hamiltont

A 2007-es világbajnok 0,399 másodpercre megközelítette Bottast, Vettel nagyon gyors körön volt, de hibázott, és kénytelen volt beletörődni a 4. helybe.

11. Carlos Sainz (+3 hely)
12. Lance Stroll
13. Danyiil Kvjat
14. Kevin Magnussen
15. Fernando Alonso

16:45
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedesnek tetszik az eredmény

16:46
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Eddig nincs meglepetés

A kérdés, hogy az élmezőnyben ki tudja feljebb tekerni a motorját, és ki tud hibamentes kört futni Szocsiban. Valószínűleg egy hosszabb etapot teljesít majd a mezőny.

16:49
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedesek azonnal kihajtanak a pályára

Mintha az esőtől félnének, de egy felhő sincs az égen. Bottas halad kint elsőként, Hamilton jött másodikként, de Hülkenberg rátapadt, és megelőzte a Mercedest. Fél körrel később jön Räikkönen és még később Vettel is.

16:51
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Kisebb fejetlenség a Mercedesnél

Bottas elkezdte a mért körét, de néhány kanyar után elengedte Hülkenberget és besorolt Hamilton mellé. A Renault mintha megzavarta volna a két Mercedest, akik még csak melegítő kört futnak, Hülkenberg viszont komolyan rákapcsolt és 1:35.412-t ért el.

16:53
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen gyorsabb volt Vettelnél

1:33.253 a referenciaidő, Vettel ennél 173 ezreddel lassabb, az utolsó szektorban többször is korrigálnia kellett. Egyelőre Verstappen és Pérez követi őket Hülkenberg előtt.

16:54
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen átvészelte a Mercedes első rohamát

A finn pilóta továbbra is vezet honfitársa, Bottas előtt, Vettel egyelőre a 3. helyezett, Hamilton viszont hibázott, és csak a 4. helyre ért oda 1,2 másodperc hátránnyal. A további sorrend: Ricciardo, Verstappen, Massa, Pérez, Hülkenberg, Ocon.

16:56
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel újra a pályán

Jön utána Bottas és Hamilton is, Räikkönen egyelőre a bokszban várakozik, még szűk másfél perce van, hogy ő is megjelenjen.

16:59
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Az első mért kör nem jön össze Vettelnek

Az első kanyar előtt érte utol Daniel Ricciardót, aki lehúzódott előle, de így is megzavarhatta. Vettel el is emelte a lábát a gázról, de valószínűleg lesz még ideje még egy mért körre.

17:02
április 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettelé a pole, Ferrari első sor Szocsiban!

A négyszeres világbajnok volt az egyetlen, aki javítani tudott az utolsó körében, 1:33.194-gyel az övé a pole csapattársa, Kimi Räikkönen előtt. Ez 2008 óta az első alkalom, amikor a Ferrarik kisajátítják az első sort. Bottas és Hamilton foglalhatja el a második sort, mögöttük Ricciardo, Massa, Verstappen, Hülkenberg, Pérez és Ocon zárta az edzést.