Vettelé és Räikkönené az első rajtsor Szocsiban

Események

auto-prix auto TOPSHOTS Horizontal Ferrari's German driver Sebastian Vettel leaves the pits during the second practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Ferrari's German driver Sebastian Vettel leaves the pits during the second practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A vége szoros lett, de a Ferrari legyőzte a Mercedest az Orosz Nagydíj időmérőjén. Räikkönen és Bottas egy tizeden belül maradt a pályafutása 47. pole-ját megszerző Vettelhez képest, a végig szenvedő Hamilton viszont fél másodperccel lassabb volt náluk. 31 verseny óta először nincs Mercedes az első rajtsorban.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen szerezte meg az első két rajthelyet a vasárnapi Orosz Nagydíjra. A 2008-as Francia Nagydíj óta először fordul elő, hogy két Ferrari kisajátítja az első rajtsort, ráadásul megtört a Mercedes 18 verseny óta tartó sorozata a pole pozíciók megszerzése terén. Valtteri Bottas és Lewis Hamilton ezúttal a 3-4. helyet szerezte meg.

A hétvége előtt sokan előre odaadták volna a sikert az eddigi három Orosz Nagydíjat megnyerő Mercedesnek, a Ferrarinál még pénteken is úgy vélték, hogy a Mercedes csak altat, ezért nem tudtak a leggyorsabbak lenni az edzéseken, de az időmérőn bebizonyosodott, hogy a Ferrari nem véletlenül nyerte meg mindhárom szabadedzést az időmérő előtt.

Vettel és Räikkönen a Ferrari színeiben eddig még nem foglalta el az első sort Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Már az is szokatlanul nagy magabiztosságra utalt a részükről, hogy a mezőnyben egyedüli csapatként szuperlágy gumival indították útra a két autójukat, miközben mindenki más a gyorsabb, szuperlágy keveréket választotta, de így is simán továbbjutottak a Q2-be, ahol elhasználták a megspórolt szettet, de ez egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket.

Az már a korábbi edzéseken is látszott, hogy a Mercedesnek szüksége van egy melegítő körre

a felvezető kör után, hogy megkezdhessék a mért kört, a Ferrarik viszont rögtön a lovak közé csaptak. A Q3-ban először Räikkönen volt a leggyorsabb, Vettel az utolsó szektorban több kisebb hibát is elkövetett, így Bottas befért elé, de Hamilton nem, ő már akkor is csak a 4. helyet érte el.

Hamiltonnak nem jött ki a lépés az időmérőn Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton a következő etap elején kisebb versenybe keveredett Nico Hülkenberggel, de később azt mondta, hogy ez nem hátráltatta. Mégsem tudott ma felnőni Bottas tempójához, hiszen csapattársánál is majdnem fél másodperccel lassabb volt, a pole pozíciót végül megszerző Vetteltől pedig egy kicsivel még többet kapott.

Bár az utolsó mért kör elején Vettel és Bottas is gyorsabbnak tűnt Räikkönennél, javítani csak a négyszeres világbajnok tudott,

aki így a 2015-ös Szingapúri Nagydíj óta először ünnepelhet pole pozíciót Szocsiban, ráadásul az esélyei is igen jók, hiszen az eddigi három Orosz Nagydíj mindegyikét az első sorból nyerték meg a Mercedes versenyzői.

Ez nem a Red Bull napja volt

Az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy váratlan esemény híján a Red Bull az időmérőn nem lesz esélyes arra, hogy beleszóljon a Mercedes és a Ferrari csatájába, és ez beigazolódott, mivel Daniel Ricciardo 1,7 másodperces hátránnyal csak az 5. lett, Max Verstappen pedig a következetesen autózó Felipe Massával sem bírt, és kénytelen a 7. hellyel megelégedni.

Az eredmények tekintetében nem születtek meglepetések,

bár Hülkenberg 8. helye megint kiemelkedő eredmény főleg azután, hogy Jolyon Palmer a Q1 végén összetörte a motorcsere után újjáépített Renault-t, és csak a 16. lett. Sergio Pérez és Esteban Ocon megint hozta a 9-10. helyet, ami versenyben tartja a Force Indiát a Williams jobb eredményeivel, és Felipe Massa pontjaival.

Massa továbbra is bizonyítja, hogy helye van a mezőnyben Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A kiesők között elsősorban Romain Grosjean utolsó helye okoz csalódást, a Haas a pénteki edzések után visszatért a Brembo fékjeihez, de csapattársával ellentétben még a McLarenekkel és a Sauberekkel sem bírt el. Kevin Magnussen megelőzte az autójával a Q1-ben még elégedett Fernando Alonsót, aki a Q2-ben már ismét morgott, mert csak az utolsó lett a csoportban, és kiesett.

Az eddig ismert büntetések miatt a 11. helyezett Carlos Sainz visszaesik a 14. helyre

a Bahreinben történt baleset miatt, és Stoffel Vandoorne is elveszíti a 17. rajthelyét, mert a McLaren a Honda erőforrás több alkatrészét is kénytelen volt kicserélni, így összesen 15 helyes büntetést kapott, és az utolsó helyről kezdheti majd az Orosz Nagydíjat.