Vettel megnyerte a ROC Nemzetek Kupáját

Események

Race of Champions, Bajnokok Tornája, Sebastian Vettel, Tom Kristensen
Sebastian Vettel (GER) beats Tom Kristensen (DNK) driving the Radical SR3 RSX on track during the ROC Nations Cup on Sunday 22 January 2017 at Marlins Park, Miami, Florida, USA
Vágólapra másolva!
Egyedül, veretlenül szerezte meg a dicsőséget Németországnak, majd azt kívánta, bárcsak korábbi társa, Michael Schumacher is ott lehetne a versenyen. Az új versenyszám szoros küzdelmet hozott, végül a pilóták világválogatottja legyőzte az amerikaiakat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül59 bejegyzés

Szombaton még a csoportkörből sem jutott ki a Bajnokok Tornája címvédője, Sebastian Vettel, vasárnapra viszont úgy összeszedte magát, hogy egyedül is megnyerte a Nemzetek Kupáját Németországnak. Vettel azért maradt egyedül, mert orvosai tanácsára a szombati borulás után Pascal Wehrlein visszalépett a versenytől.

A Ferrari F1-es pilótája először a brit csapattal, Jenson Buttonnal és David Coultharddal mérkőzött meg, és 2:0-val le is győzte őket, majd az északi csapat következett a 2015-ös és az idei egyéni döntőssel, Tom Kristensennel és Petter Solberggel. Egyikük sem tudta megállítani a német pilótát, aki az elődöntőben Juan Pablo Montoyát, és honfitársát, Gabby Chavest is felülmúlta.

Vettel először Buttont, majd Coulthardot (képünkön) előzte meg Forrás: Race of Champions

Vettel a döntőben az amerikaiak NASCAR-os csapatát erősítő Kurt Busch-sal és Kyle Busch-sal versenyzett, és újabb 2:0-s összesítéssel megszerezte a Nemzetek Kupáját Németországnak, ami az elmúlt 8 év során a 7. győzelme volt, ebből hatot Michael Schumacher társaként ért el.

Wehrlein szombati borulása után vasárnap csak kisebb koccanások történtek a pályán, inkább a megbízhatóság okozott fejfájást, pont Vettelnek, és Travis Pastranának, amikor az új versenyszámban küzdött az amerikai és a nemzetközi csapat. Az Ariel Atomok váltója makacsolta meg magát, Vettel részben ezért 2:1-re ki is kapott Pastranától, aki az első fordulóban megpördült a váltó miatt.

A Busch-testvérek sem tudták lehagyni a négyszeres világbajnokot Forrás: Race of Champions

A Nemzetek Kupájában olyan sorsolást állítottak össze, hogy a döntőben biztosan legyen észak-amerikai érdekeltség, de a csoportban így is volt meglepetés eredmény, hiszen a kanadai tehetségkutató győztese, Stefan Rzadzinski legyőzte az Indianapolis 500 tavalyi győztesét, Alex Rossit, majd a szintén egykori F1-es pilótát, Scott Speedet is elintézte.

A többi F1-es pilóta a B és a C csoportba került, a szombaton sikeres briteket Vettel simán felülmúlta, Felipe Massa először a latin-amerikai tehetségkutató győztesét, a később visszaléptetett Gabriel Glusmant verte, majd Gabby Chavest győzte le, de az egyéni győztes Juan Pablo Montoyához hasonlóan ő sem tudta hazáját bejuttatni az elődöntőbe.

Szoros lett az új versenyszám

A Nemzetek Kupája leintésekor elmaradt az igazi katarzis, mert a rendezvény akkor még nem ért véget, hiszen egy új versenyszám még hátra volt. Ebben az amerikai pilóták, és a nemzetközi csapat pilótái küzdöttek meg egymással két győzelemig tartó fordulókban, amelyek először 1, majd 2, végül az egyfutamos döntőben 3 pontért zajlottak.

A pontvadászatot az amerikaiak kezdték jobban, de a nemzetközi csapat zsinórban hét futamot megnyert utána, ezzel 3:1-re átvették a vezetést, és kissé elvették a vasárnap sem túl népes közönség kedvét. Az amerikaiak később kiegyenlítettek, majd a kétpontos fordulókban először 5:3-ra, majd 7:5-re is elhúztak, végül

két ralikrosszos pilóta, Solberg és Speed döntötte el a végső győzelem sorsát.

Bár az amerikaiak vezettek, az utolsó 3 pontot Solberg szerezte meg, így a nemzetközi csapat 8:7-re megnyerte ezt a fordulót is. A rendhagyó viadalt először szervezték Miamiba, egyelőre nem tudni, hogy a következő Bajnokok Tornáját hol és mikor rendezik meg.