Vettel leszerepelt, Montoya nyerte a Bajnokok Tornáját

Események

Race of Champions, Bajnokok Tornája, Juan Pablo Montoya, Polaris Slingshot
Juan-Pablo Montoya (COL) driving the Polaris Slingshot SLR on track during the Race of Champions on Saturday 21 January 2017 at Marlins Park, Miami, Florida, USA
Vágólapra másolva!
Az egykori F1-es pilóta, Juan Pablo Montoya első próbálkozásra megnyerte a Bajnokok Tornáját. Az F1-es versenyzők jól szerepeltek, de a címvédő Sebastian Vettel már korán kiesett. Veszélyes baleset is borzolta a kedélyeket Miamiban.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
56 bejegyzés

Új győztest avattak a Bajnokok Tornáján, amit először rendeztek meg az USA-ban, a Miami Marlins Park baseball stadionban. A hagyományos, év végi gálaverseny ezúttal januárra csúszott át, több IndyCar és NASCAR-pilóta mellett az F1-es mezőny több ismert tagja is elindult a megmérettetésen. Meglepetésre a címvédő Sebastian Vettel már a csoportkörben kiesett.

Vettel rögtön kikapott az Indianapolis 500 háromszoros győztesétől, Hélio Castronevestől, majd legyőzte a tavalyi Indy 500-győztes Alex Rossit, egy hajszállal viszont lemaradt a közönségkedvenc Travis Pastrana mögött, így kénytelen volt már a csoportkör után az öltözőbe vonulni.

Montoya a háromkerekű Polaris Slingshot volánja mögött Forrás: Race of Champions

Az F1-es különítmény többi tagja nagyrészt jobban szerepelt nála, bár a vasárnapi Nemzetek Kupája előtt a németek számára aggasztó lehet, hogy Pascal Wehrlein nagy igyekezetében egy ijesztő balesetet is összehozott, amikor Felipe

Massát üldözve nekiment a falnak, majd Massának, aztán felborult a háromkerekű Polaris Slingshottal. Szerencsére sértetlenül megúszták az ütközést.

A jelenlegi és korábbi F1-es pilóták viszont általában jó formában versenyeztek: Jenson Button először az indycaros James Hinchcliffe-et, majd a NASCAR Sprint Cupban versenyző Kyle Busch-t, aztán az IndyCar-veterán Tony Kanaant verte, a legjobb 8 között viszont 2:1-re kikapott a későbbi döntős Le Mans-legenda, Tom Kristensentől.

Szintén Kristensen állította meg Button egykori F1-es ellenfelét, a Bajnokok Tornája korábbi győztesét, David Coulthardot. A britek színeiben induló Coulthard veretlenül legyűrte a NASCAR-os Kurt Busch-t, az indycaros Ryan Hunter-Reay-t, majd Kyle Busch-t is, Kristensen viszont sima 2:0-val átlépett rajta, és a döntőben folytatta.

Jól haladt az autósport történetének egyik legrövidebb nyugdíjazása után visszatérő Massa is.

A Williams F1-es pilótája bár kikapott a ralikrosszos Petter Solbergtől, utána viszont legyőzte Juan Pablo Montoyát és Wehrleint, majd honfitársát, Castronevest búcsúsztatta a legjobb 8 között. Utána viszont kisebb botrányt kavarva alulmaradt Montoyával szemben.

Massa és Button is sokáig jutott Forrás: Race of Champions

Massa és Montoya a legjobb 4 között a buggyk volánja mögött küzdött, a pályán a brazil pilóta nyerte az első fordulót, de az utolsó kanyarban a falhoz csapta az autóját, ezért 5 másodperces időbüntetést kapott, így csak a 2. lett. A következő próbálkozásra Montoya nyert, így simán továbbjutott, de

eleinte egyikük sem tudta, hogy eldőlt a küzdelem, és mindketten felálltak a rajtvonalhoz.

A futamot viszont már nem indították el, hiszen Massa papíron kiesett, ezért a – nem túl népes – közönség fütyülésben tört ki, és Massa is bosszúsan távozott, mert szerinte a szabályok szerint egyszer büntetlenül a falnak lehet ütközni, ráadásul időt is vesztett az esettel. Rágódni viszont nem volt sok idő, mert Montoya első próbálkozásra bejutott a döntőbe.

Kristensen megint bejutott a döntőbe, de az idén Montoya győzte le Forrás: Race of Champions

A korábbi F1-es pilóta a juniorkategóriák után a ma már nem létező CART bajnoka volt, megnyerte az Indianapolis 500-at, és a NASCAR-ban is versenyzett, így az USA-ban is jól ismerik a nevét, de természetesen az F1 közönségének is kedves lehet, hiszen 2001 és 2006 között a mezőny fenegyereke volt, Michael Schumacherrel harcban volt a 2003-as világbajnoki címért.

Montoya kemény ellenfelet kapott, a Le Mans-i 24 órás verseny élő legendáját, Tom Kristensent,

de szoros csatában, 2:0-s eredménnyel jobbnak bizonyult dán riválisánál, aki legutóbb is döntős volt, de a végső győzelem továbbra sem jön össze neki. Keserűségnek azonban nem volt helye, hiszen a Bajnokok Tornája elsősorban a közönség és a résztvevők szórakozásáról szól.

Miamiban igen rövid pályát építettek a szervezők, így a futamok egyenként kevesebb, mint 40 másodperc alatt lezajlanak.

Rendhagyó módon előbb a Bajnokok Tornáját rendezték meg szombaton, vasárnap a Nemzetek Kupája következik, majd egy új versenyszámot is megtartanak, amely során szintén az országok képviselői küzdenek meg egymással a golf Ryder Cuphoz hasonló pontrendszerben.