Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint péntek délelőtt a Mercedes 2 másodpercet vert a Red Bullra és a Ferrarira, Rosberg a szuperlágy és a lágy gumikon is 3 tizedet kapott a csapattársától.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Tarolt a Mercedes az USA Nagydíj első szabadedzésén, a gyakorlást az élen záró Lewis Hamilton majdnem 2 másodpercet vert a 3. helyezett Max Verstappenre. A valós különbség azonban vélhetően kisebb a Mercedes és a Red Bull között, mert a németek a lágy gumikon érték el a legjobb köridőiket, Verstappen viszont a közepes abroncsokat használta.

A tavalyi esőzés után ezúttal száraz pályán, viszonylag hűvös, de napsütéses időben rendezték meg az első szabadedzést, amelyen a két Mercedes már korán az élre állt. Először a szuperlágy gumikon hajtottak a pályára, és Hamilton már ekkor is gyorsabb volt Rosbergnél, 3 tizeddel előzte meg a csapattársát. A legjobb körüket azonban az edzés második felében, lágy keveréken futották, Hamilton 1:37.428-as idejénél a német ezúttal is 3 tizeddel volt lassabb.

Az első gyakorláson a Red Bull került a legközelebb a Mercedeshez,

a közepes gumikon köröző Verstappen 1:39.379-es ideje is elég volt a 3. helyhez. A másik Red Bull-lal Daniel Ricciardo nem tudta tartani a tempót a hollanddal, csak a 7. helyen zárt, de a mérnöke az edzés közben emlékeztette, hogy a két autóban eltérő motorbeállításokat teszteltek.

Hamilton kezdett jobb formában Austinban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

A Ferrari versenyzői közül a 4. helyen záró Kimi Räikkönen volt gyorsabb, majdnem fél másodpercet vert Sebastian Vettelre, aki 8. lett. A német az edzés második felében túl keményen hajtott rá az egyik kerékvetőre, ezért a Ferrariról leesett egy alkatrész, majd

a leszakadó visszapillantó tükrét a kezével tartva kellett visszatérnie a bokszba.

Az utóbbi időben mutatott formájukat figyelembe véve jól szerepeltek a Toro Rossók, Danyiil Kvjat és Carlos Sainz is befért a legjobb tíz közé, a Force India pedig egyelőre gyorsabbnak bizonyult a Williamsnél. A Vettelt érintő incidenst leszámítva az edzés simán lezajlott, csak néhány hiba, köztük Kvjat megpördülése keltett némi izgalmat.

18:54
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Mindjárt kezdünk

Köszöntjük kedves olvasóinkat, perceken belül kedődik az USA Nagydíj első szabadedzése. Az idei világbajnokságból már csak négy verseny van hátra, Lewis Hamiltonon egyre nagyobb a nyomás - 33 pontos hátrányt kell ledolgoznia Nico Rosberghez képest.

18:57
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Most nem esik

A tavalyi USA Nagydíj egyik főszereplője az eső volt, szombaton annyi csapadék hullott le a pályára, hogy az időmérő edzést vasárnapra kellett halasztani. Most nem esik, de hűvös van, a levegő csak 17, a pálya 22 fokos.

19:02
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

A mezőny nagy része már ki is hajtott az austini pályára, amely az elmúlt négy évben rendkívül népszerű lett a pilóták körében, sokak szerint ez a legjobb az új generációs pályák közül.

19:05
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Két tesztpilóta a pályán

A Force Indiánál Alfonso Celis Jr. vezeti Sergio Pérez autóját, a Manornál pedig Jordan King kapott lehetőséget Pascal Wehrlein helyén.

19:11
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Most üres a pálya

Az első ellenőrző körök után mindenki visszatért a garázsba, mért kört már senki nem futott. A legtöbb pilóta az autóban ülve várja, hogy néhány beállítás módosítása után ismét kihajthasson.

19:14
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Erős szél fúj

De legalább süt a nap, egyetlen felhő sem látszik az égen. Autók továbbra sincsenek a pályán, a nézők egymást szórakoztatják a lelátókon. Hamiltonnak itt is nagyon sok szurkolója van, a brit a második hazai futamának is nevezte az amerikai versenyt.

19:17
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

King törte meg a csendet

A Manor ifjú tesztpilótája kimerészkedett a pályára, talán a mért körébe is belekezd hamarosan. A többiek is készülődnek, Magnussen épp most hajtott ki a garázsból.

19:20
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Itt az első mért kör

King 1:47.836-os körrel kezdett, ezzel valószínűleg nem sokáig fog az élen állni. A tavalyi köridők nem mérvadóak, akkor Rosberg a nedves pályán 1:53.989-es idővel nyerte az első edzést.

19:23
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élen

Ez nem meglepő, egyelőre csak Kinget és Alonsót kellett legyűrnie. A finn ideje 1:42.738, Alonso nem sokkal, csupán pár századdal marad el tőle.

19:34
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Felgyorsultak az események

Az utóbbi percekben szinte az összes versenyző futott mért kört, a pálya állapota is egyre jobban javul, most Lewis Hamilton 1:38.701-es idővel vezeti az edzést.

19:34
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra telt el az edzésből, az állás: Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Hülkenberg, Massa, Verstappen, Bottas, Sainz, Ricciardo.

19:39
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg szétválasztotta a Ferrarikat

A szuperlágy gumikon feljött a 4. helyre, Vettel és Räikkönen mögé. Egyébként a két Mercedes is a szuperlágy abroncsokkal állt az élre, Hamilton továbbra is 3 tizedes előnnyel vezet Rosberg előtt.

19:44
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Megint csend van

Az edzés feléhez közeledve megint üres lett a pálya, a szerelők a garázsban készítik fel az autókat a gyakorlás második felére, a versenyzők pedig a telemetriai adatokat nézegetik.

19:48
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Button egyedül köröz

A közepes gumik vannak a McLarenen, ezekkel nem fog csodát tenni, de a jelenlegi 17. helyéről előreléphet. A McLaren Japánban küszködött, a Honda hazai pályáján pontot sem szereztek, de Austinban javítanának.

19:53
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso feljött a 6. helyre

Buttonnal ellentétben őt a lágy gumikon küldték ki, az ugyanilyen gumikat használó Red Bullokat is megelőzve ugrott a 6. helyre. Egyébként az előbb Button is javított, a 11. helyre jött fel a közepes abroncsokon.

19:55
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas a 3. a lágy gumikon

Többen javítottak az elmúlt percekben, ahogy folyamatosan javul a pálya állapota. Most a Williams finn versenyzője a leggyorsabb a Mercedesek között, de a lemaradása több mint 1 másodperc.

19:57
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg átvette a vezetést

Most a lágy gumikon küldték ki a pályára, és majdnem egy másodpercet vert Hamilton korábbi, szuperlágyas idejére. 1:37.743 az új szintidő, de ez hamarosan változhat, Hamilton nagyon jó körön van éppen.

20:00
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton nem javított

Az első szektorban még megfutotta az abszolút legjobb időt, de a középsőben már lassabb volt Rosbergnél, utána pedig nem is erőltette tovább, így maradt köztük a körülbelül egy másodperces különbség. Hülkenberg viszont javított, és feljött a 4. helyre a Force Indiával.

20:03
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen a harmadik

A hátránya azonban másfél másodperc, nem tudja megközelíteni a Mercedeseket. Ricciardo még lassabb, és csak a 7. helyen áll. Az ausztrálnak nem is tetszik, hogy 8 tized a hátránya a csapattársához képest, de a mérnöke emlékeztette, hogy más motorbeállításokat használnak.

20:05
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton újra az élen

Most sikerült összeraknia egy jó kört. 3 tizeddel előzte meg Rosberget, az ideje 1:37.428. Verstappen lemaradása a 3. helyen már majdnem 2 másodperc.

20:07
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat megpördült

A 18-as kanyarban folytatta meg a Toro Rossót, majd gond nélkül folytatta a körözést. Az orosz nevét egyébként a napokban a Force Indiával hozták kapcsolatba, állítólag ő az egyik fő esélyes a távozó Hülkenberg helyére.

20:09
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Szűk fél óra van hátra, a jelenlegi állás: Hamilton, Rosberg, Verstappen, Räikkönen, Hülkenberg, Bottas, Ricciardo, Vettel, Kvjat, Sainz.

20:15
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel kézzel tartja a visszapillantó tükrét

Egy másik darab is leesett az autójáról, miután a kelleténél keményebben hajtott rá egy kerékvetőre, a törmelék miatt a virtuális Safety Car-szabály lépett érvénybe. A Ferrari jobb oldali visszapillantó tükre leszakadt, Vettel a kezével tartja, hogy ne essen le.

20:19
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen elégedetlen

A rádión közölte a csapatával, hogy túlságosan alulkormányzott az autója, ezért szeretne visszatérni a bokszba. A mérnöke szerint csak annyi a gond, hogy nem melegedtek fel eléggé az abroncsai, a holland ezért kint maradt egy újabb körre. Továbbra is a 3. helyen áll a Mercedesek mögött.

20:28
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Gutiérrez autója megállt a bokszutcában

Éppen a pályára akart kihajtani, de ez nem jött össze, a szerelőknek vissza kell tolniuk a Haast a bokszba. Sőt a csapattársa, Grosjean is ugyanígy járt, aki közvetlenül Gutiérrez mögött maradt állva a bokszutca végén. Neki is a szerelők segítségére van szüksége, furcsa véget ért a Haas első hazai szabadedzése.

20:35
október 21, 2016
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Hamilton maradt az élen az 1:37.428-as idejével, Rosberg 3 tizedes lemaradással a 2. A két Mercedes a lágy gumikon érte el a legjobb idejét, mögöttük Verstappen a közepeseken lett 3. A további sorrend: Räikkönen, Hülkenberg, Bottas, Ricciardo, Vettel, Kvjat, Sainz.

Köszönjük a figyelmet, 21 órakor jelentkezünk a második edzéssel.