Verstappen kezdett az élen, Rosberg autója összetört

Események

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Szingapúri Nagydíj
Vágólapra másolva!
A két Red Bull volt a leggyorsabb a Szingapúri Nagydíj pénteki első szabadedzésén. Hozzájuk hasonlóan Vettel is megelőzte a Mercedes pilótáit, akik azonban a lágy gumikon sokkolóan jó tempót diktáltak. Többen lekoccolták a falat, köztük Verstappen és Vettel, Rosberg viszont frontálisan ütközött neki, még az is lehet, hogy műszaki hiba miatt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés

A Red Bull két versenyzője, Max Verstappen és Daniel Ricciardo zárta az élen a Szingapúri Nagydíj első szabadedzését a Sebastian Vettel előtt. Az eredmény alapján arra következtethetnénk, hogy a két Mercedes, a 3. helyezett Lewis Hamilton és a 4. Nico Rosberg a tavalyi versenyhez hasonlóan küszködött, de a két Ezüstnyíl a többiekkel ellentétben lágy gumival futotta a legjobb köreit.

Fernando Alonso és Nico Hülkenberg mellett ezúttal Lewis Hamiltonra hárult a feladat, hogy tesztelje a glóriát. Úgy tűnt, hogy a háromszoros világbajnokot nem zavarja a fejvédő szerkezet, mert eleinte ő állt az élen, majd Vettel és a Red Bullok is üldözni kezdte őt és Rosberget. A Mercedes tempója viszont már akkor feltűnő volt, amikor a német pilóta 1:46-os körre volt képes a lágy gumival.

Verstappen egy hajszállal gyorsabb volt Ricciardónál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A Ferrari és a Red Bull eleinte még ultralágy gumival sem tudott válaszolni erre, és bár később 1:45.823-mal Verstappen végül jelentősen gyorsabbnak bizonyult, nem kétséges, hogy a Mercedes nyers tempója az idén Szingapúrban is jobbnak ígérkezik az ellenfeleiknél. Apró szépséghiba, hogy Rosberg az edzés vége felé orral nekiment a falnak, de első szárny nélkül és defektes gumival is vissza tudott menni a bokszba, ahol

az autó hátulját is vizsgálni kezdték, talán a brake-by-wire rendszer hibájára gyanakodva.

A fal több versenyzőnek is megnehezítette a dolgát, de végül csak Rosberg autója szenvedett el komolyabb sérüléseket. Jellemzőbb volt az érintés az utolsó szektorban, ahol Verstappen, Vettel, Alonso és Danyiil Kvjat is megmarta a festést, de a látványos szikrák ellenére mindannyian gond nélkül folytatni tudták a 90 perces tréninget.

Ritkán látni ilyennek Szingapúrt Forrás: AFP/Anthony Wallace

A szingapúri első felvonás során nem jött ki a lépés Jenson Buttonnak: a McLaren versenyzője már 3 perc elteltével kénytelen volt félreállni a pályán, mert gyaníthatóan az üzemanyag-ellátórendszer felmondta a szolgálatot a Honda motorban. Szerencséjére már

csak méterekre volt a bokszbejárattól, és a pályabírók visszatolták a bokszba, így csak az edzés első feléről maradt le.

Még ennél is rosszabb helyzetbe került Romain Grosjean, aki egyedüliként nem futott mért kört az edzésen. A Haasban valószínűleg ki kell cserélni az erőforrást, így a francia pilóta gyakorlatilag az egész edzést nélkülözte, és jobb híján – szó szerint – pókerarccal kártyázott a csapat főhadiszállásán. Csapattársa, Esteban Gutiérrez közben ismét jól szerepelt, a 10. helyen zárta az első szabadedzést.

Hamilton a glóriával is futott mért köröket Forrás: AFP/Roslan Rahman

Az első ötös mögé Kimi Räikkönen zárkózott fel, de ő még a Mercedesek lágy gumis eredményeitől is elmaradt. Olykor forgalomba keveredett, de az edzés legvégén teljesített körében úgy tűnt, nem akadályozza senki. Mögötte a nekik kedvező pályát élvező Toro Rosso-páros, Carlos Sainz és Danyiil Kvjat végzett, megelőzve Felipe Massát és a már említett Gutiérrezt.

Az alsóházban Alonso, a két Force India és Valtteri Bottas szereplése a 11-14. helyen nem nevezhető ígéretesnek, de a körülmények még nem igazán voltak reprezentatívak, hiszen az edzés napsütésben kezdődött, majd koraeste ért véget, így elsősorban a második szabadedzés etapjaira lesz érdemes odafigyelni, magyar idő szerint 15:30-tól.

13:36
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik a távol-keleti túra

Köszöntjük olvasóinkat a Szingapúri Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Bár a mezőny a szezon elején már megjárta Kínát, de az igazi távol-keleti szakasz csak most kezdődik. A kezdés előtt ajánljuk futamelőzetesünket!

Itt az utolsó esély a Mercedes legyőzésére? - Szingapúri Nagydíj előzeteshttp://www.gphirek.hu/f1/20160915-f1-itt-az-utolso-esely-a-mercedes-legyozesere-szingapuri-nagydij-elozetes.html
13:40
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Éjszakai bokszlátogatás rajongói szemmel

Egy Reddit-felhasználó, smblackwell jegyet nyert a Szingapúri Nagydíj csütörtöki bokszlátogatására, ami a hely szelleméhez méltó módon éjszaka zajlott. Fényképei alább láthatók.

F1 SG GP 2016 Pit Lane Experience
13:44
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Ennyit látni a glória mögül

Button már kipróbálta Monzában a fejvédő szerkezetet, ezúttal valószínűleg Fernando Alonsón a sor.

13:46
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton új szintre emelte az öltözködést

Nem szoktuk kommentálni a versenyzők ruházkodását, de Hamilton shortját nehéz nem észrevenni. Lassan túltesz az F1 "mindenkori" divatdiktátorán, a harsány ingjeiről híres RTL-kommentátoron, Kai Ebelen is.

13:50
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel nem tud leállni a sisakfestéssel

Az előző szezontól hivatalosan tilos "érdemben" változtatni a sisakfestéseken az első és az utolsó verseny között, de Vettel azóta is feszegeti a határokat. A német zászló megmarad vezérmotívumnak, de a felület többi része szinte folyamatosan változik. Vettel ezúttal azt üzeni, hogy 5. győzelmére hajt Szingapúrban.

13:53
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Furcsa így látni Szingapúrt

Helyi idő szerint 18:00-kor kezdődik a szabadedzés, ami Európában délelőtt 10-kor szokott. Az időjárás ennek megfelelően még napos, az időmérő és a verseny viszont szokás szerint villanyfénynél zajlik majd.

13:55
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg is glória-tesztre készül

A Force Indiára már felszerelték a bukókeretet, vajon Fernando Alonso mellett Lewis Hamilton is megkapja?

13:58
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Szingapúr nappal is lenyűgöző

Pillanatkép az egyik lelátóról. A versenyről kialakult képünket a fények határozzák meg, pedig a város nappal is igen látványos díszlet lenne a versenyhez.

Setting in for the weekend ahead
14:00
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton autóján is ott a glória

Alonso és Hülkenberg autója mellett a Mercedesre is felszerelték a bukókeretet, ráadásul Hamilton autóján fedélzeti kamera is található, pont a keret baloldali bekötési pontjánál.

14:01
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean lép először pályára

Némi késéssel a fél mezőny, köztük Sebastian Vettel és Fernando Alonso is követi, de egyelőre valószínűleg csak installációs köröket teljesítenek.

14:04
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg jubileumot ünnepelhet

Pályafutása 200. F1-es nagydíjára készül, és a Mercedes már most ünnepelni kezdte.

14:05
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Ennyit bírt a McLaren Honda

Virtuális Safety Car van érvényben, mert Jenson Button alatt megállt a McLaren Honda. A 2009-es világbajnok rádión szólt a csapatnak, hogy nem tud visszagurulni a bokszba, pedig a bejárattól nincs már messze.

14:06
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Szerencséje van Buttonnak

A pályabírók visszatolják a McLarent a bokszba, valószínűleg így lehet a leggyorsabban eltűntetni a veszélyes autót a pályáról. Ketten tolják, és egy pályabíró felügyeli őket.

14:08
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Elcsendesedik a pálya

A VSC-fázis miatt a még pályán lévő versenyzők is visszatérnek a bokszba, ez azért kellemetlen kissé, mert Buttont pont a szűk bokszbejárat mellett tolják, de óvatosan elkerülték őket. A McLaren valószínűleg aerodinamikai tesztre készült, mert piros flow vis festékkel vonták be az autó jobb elejét.

14:11
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Íme Alonso a glóriával

A McLaren versenyzője még a VSC fázis előtt próbálta ki a fejvédőt, most Lewis Hamilton is pályára lépett a bukókerettel.

14:14
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Rosbergé az első mért kör

A Mercedes versenyzője rögtön az ultralággyal kezdett, 1:47.936 a referenciaidő. Hamilton tapogatózással kezdett, ultralágy gumikon gurulva 2:07.853-at futott, de az ő autójára felkerült a glória is.

14:16
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, Hamiltont sem zavarja a glória

A brit pilóta kereken fél másodpercet rávert Rosbergre, és 1:47.436-tal átvette a vezetést. Még csak a két Mercedesnek van mért köre.

14:18
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

A benzinpumpa romolhatott el Buttonnál

A Sky Sports úgy tudja, hogy az üzemanyag-ellátórendszerrel van gond a McLaren Hondában, 15-20 percre becsülik a javítás időtartamát. Szerencséjük, hogy az autó egyáltalán visszajutott a szerelőkhöz.

14:19
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Sainz nem tudott kiállni a bokszból

Nagyon szűk a bokszutca, annyira, hogy Sainz nem is tudott kiállni anélkül, hogy le ne törje az első szárnyát. Valószínűleg megdicsérik majd, mert pont az ő autójára szereltek fel új aerodinamikai csomagot, miközben Kvjat a régit használja.

14:20
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Nagyon poros még a pálya

Bizonyos szakaszokon látható porcsíkot húznak maguk mögött az autók, de ez normális egy versenyzésre egyébként nem használt helyszínen. Hamilton továbbra is vezet, Rosberg 0,060 másodpercet gyorsult, de továbbra is a 2. helyezett az egyelőre sokkal lassabb Räikkönen és Bottas előtt.

14:23
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton nagyon igyekezett, de nem gyorsul

Az első két szektorban abszolút legjobb időt ért el, a harmadik harmadban viszont lassult, és a következő kör első szektorában is elmaradt a korábbi legjobb eredményétől. Ennyi volt az ultralágy gumikban?

14:26
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen máris nekiment a falnak

Az autó jobb hátsó kerekével súrolta a betonfalat, de jó szögben érkezett, így tovább tudott menni. A felni azért lehet, hogy kuka lesz. A holland tinédzser egyelőre az 5. helyen áll a két Mercedes, Räikkönen és Vettel mögött.

14:28
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Csak most cserélik le Sainz szárnyát

Mindössze egy apró darab hiányzik az első légterelő jobb első sarkánál, de elképzelhető, hogy ez is nem kívánt áramlatokat okoz. A Toro Rossónál nem aggódták túl a cserét, jó pár percet vártak vele.

14:30
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel beugrott Rosberg elé

Mindössze 14 ezredmásodperccel volt gyorsabb a Mercedesnél, ami Hamilton részidői alapján sokkal jobb tempóra is képes lehet. Ricciardo megelőzte csapattársát, és átvette Verstappentől az 5. helyet. A holland viszont egyelőre valószínűleg nem a köridőre megy, mert az első futóművén sárga flow vis festék van.

14:33
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso is kiszállt a McLarenből

Jó hír viszont, hogy Button autójának javításával nemsokára elkészülnek, így lehet, hogy csak az edzés első felét kell kihagynia.

14:35
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

"Kissé lekoccoltam a falat"

Ezt Vettel jelentette a rádión, miután látványosat szikrázott a felnije, úgy odacsapta az autóját a falhoz. Ment tovább, szerinte csak "szépészeti" kár történt.

14:37
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen állt az élre

1:47.335-re javította az eddigi legjobb időt, mindössze 34 ezredmásodpercet vert Hamiltonra. Button közben visszatért a pályára, de az első gyors körén Palmer akadályozta.

14:42
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

A Williamsnél komolyan vették, hogy felgumizzák a pályát

14:46
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Rosbergnek új házi feladatot adtak

A mezőny többségéhez hasonlóan a Mercedesek is az ultralágy gumikon futottak eddig, Rosberg autójára viszont lágyak kerültek fel. Így is átvette a vezetést 1:46.513-mal, bő 8 tizedet vert Verstappenre.

14:49
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean valószínűleg kiesett az edzésről

Nincs még mért ideje, és a Sky Sports szerint a Ferrari motor kicserélésére készülnek a Haasnál. A francia pilóta valószínűleg csak este térhet vissza.

14:50
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel csak ennyire súrolta nemrég a falat

Nem sokkal később Alonso is elkövette ugyanezt a McLarennel.

14:54
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Túlságosan világít Vettel kormánya

Megkérte mérnökét, hogy csökkentsék a fényerőt, különösen a sebességváltást jelző LED-ek esetén. Most új ultralágy gumikkal lohol Rosberg után.

14:56
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel átvette a vezetést

Az utolsó szektorban abszolút legjobb időt ért el, a dolog szépséghibája, hogy csak 0,2 másodperccel volt lassabb Rosbergnél, aki két (!) szinttel keményebb (lágy) gumival érte el az előző eredményét. Az új leggyorsabb kör 1:46.287.

14:58
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bullok megint borsot törnek a Ferrari orra alá

Daniel Ricciardo mindhárom szektorban abszolút leggyorsabb volt, és 1:45.872-re javította a legjobb eredményt ultralágy gumival. Verstappen is lenyomta Vettelt, igaz, ő csak 1:46.229-re volt képes.

Hamilton megszabadult a glóriától és lágy gumival majdnem 3 tizeddel gyorsabb volt Rosbergnél, így egyelőre a 4. helyen áll.

15:03
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen rálicitált a csapattársára

Tud ő is annyit, mint Ricciardo, legalábbis egyelőre: 1:45.823-mal az élre állt, 49 ezredmásodperccel felülmúlva csapattársát. Vettel is gyors körön van, de maximum közelíteni tud majd hozzájuk.

15:05
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Drasztikus jegyárcsökkentés jöhet?

Ted Kravitz, a Sky Sports riportere szerint John Malone, a Liberty Media első embere azt akarja elérni, hogy a legdrágább belépő a versenyekre 150 dollár (kb. 45 ezer Ft) körül legyen. A Hungaroringet kivéve általában a legolcsóbb ülőjegyek mozognak ebben a tartományban, és csak akkor lehetne ezt elérni, ha jelentősen csökkennének a versenyrendezés jogdíjai, ezáltal az F1 bevétele, és a csapatok honoráriuma is.

15:10
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Szép lassan besötétedett

Bő 20 perc van hátra az edzésből, az est leszállt, és a versenyzők is egyre inkább a keményebb abroncsokat próbálgatják. Íme a sorrend 25 perccel a vége előtt.

15:14
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

A Pirelli elnézést kért a Mercedestől

Egymást szórakoztatják a két cég munkatársai a Twitteren, a Pirelli elnézést kért a Mercedestől, mert ezúttal nincs ezüst (közepes keverékű) gumi a kínálatban. A gyártó az ultralágy (lila), a szuperlágy (piros) és a lágy (sárga) jelzésű abroncsokat szállította el Szingapúrba.

15:18
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg nekiment a falnak

Nem a célegyenes előtt súrolta a falat, hanem orral fúródott a falba. Egy új orrkúpra mindenképpen szüksége lesz, a bal első abroncsa defektesnek tűnik, és nem kizárt, hogy a futóműve is megsérült. Úgy tűnik, egyszerűen besokallt, de az is lehet, hogy túlmelegedtek a fékjei.

15:23
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercedes hátulját vizsgálják

Az eleje annyira forró, hogy még hűteni kell a fékeket. A Mercedes szerelői a Sky Sports szerint az autó hátulját vizsgálják, így elképzelhető, hogy a brake-by-wire rendszert ellenőrzik. Hamilton közben kiszélesítette az 1-es kanyart.

15:26
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel új sisakrostélyt is próbál

Miután a nap lement, Vettel narancssárga színezésű sisakrostélyt kezdett használni. Paul di Resta, a Sky Sports szakértője korábban azt mondta, a világítás olyan jó Szingapúrban, hogy versenyzőként ő nem igényelt hasonló megoldást.

15:32
szeptember 16, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bullok behúzták az első szabadedzést

Verstappen és Ricciardo mögött Vettel és Hamilton végzett, de a Mercedesnek a tavalyi eredményekhez képest az idén nem kell aggódnia.