Verstappen és Raikkönen megfuttatta Rosberget a pole-ért

Események

Forma-1, Belga Nagydíj, Nico Rosberg, Mercedes
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg drives during the third practice session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 27, 2016 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Rosberg kevesebb, mint 2 tizedmásodperces előnnyel szerezte meg az első rajtkockát a Belga Nagydíjra, Verstappen és Räikkönen is közel került hozzá. Négyen a lágy gumikkal rajtolhatnak holnap: Rosberg, Räikkönen, Vettel és Ricciardo.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés

Nagy taktikai csata előszelét hozta a Belga Nagydíj időmérő edzése. A várakozásoknak megfelelően a gumiválasztás már szombat délután is fejtörést hozott a mezőnynek a magas hőmérsékletek miatt. Elsősorban a Q2-ben kerültek válaszút elé a pilóták, és Nico Rosberg, a két Ferrari, valamint Daniel Ricciardo úgy döntött, hogy lágy gumikkal kezdik meg a holnapi, 44 körös futamot.

Rosberg esetében ez nem igazán volt kérdés, mivel a Mercedes tempója továbbra is elég ahhoz, hogy még a lassabb keverékkel is felvegye a versenyt az ellenfelekkel, Kimi Räikkönennél és Sebastian Vettelnél viszont rezgett a léc, és a kiesés elkerülése érdekében ki is küldték őket még egy etapra a szuperlágy gumikkal. Amikor viszont látták, hogy korábbi eredményeikkel is tovább jutnak, megszakították köreiket.

Rosberg behúzta a szinte kötelező pole-t Forrás: AFP/Joe Klamar

Max Verstappen viszont már akkor is jelezte, hogy oda kell figyelni rá. Szuperlágy gumival jutott be a Q3-ba, és az utolsó harmadban is – különösen az első mért körében – nagyon erős tempót diktált. Végül csak Rosberg tudott gyorsabb lenni a Red Bullnál, de holnap Verstappen szuperlágy gumikkal rajtolhat, így

elképzelhető, hogy az első néhány kört ő tölti majd az élen.

A holland pilóta lesz az élmezőny kakukktojása, mert előtte Rosberg, és mögötte Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo is a lágy gumival indulhat, így várhatóan csak később állnak majd ki a bokszba, mint a többiek. A Q3-ban az ausztrál pilóta nem remekelt, de a leintés után pillanatokig a két Ferrari előtt állt, a 3. helyet azonban nem tudta megtartani.

Räikkönen volt a gyorsabb a Ferrarinál Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A Scuderia ezúttal is csak asszisztálhatott a Red Bull sikeréhez. Räikkönen a kavicságyba csúszott első mért köre során – amikor a mezőny nagy része a legjobb eredményét érte el -, Vettel pedig a második próbálkozása végén korrigált látványosan a buszmegállóból kihajtva, így ezúttal is csak a második rajtsor lett az övék.

A Force Indiák borsot törtek a Williams versenyzőinek orra alá,

mindkét pilótájuk lenyomta a 8. helyezett Valtteri Bottast, és a 10. helyezett Felipe Massát, aki a 9. pozíciót elérő Jenson Buttonhoz hasonlóan mindent egy lapra tett fel a Q3-ban, de próbálkozásaik csak az utolsó két helyhez voltak elegendők. Pascal Wehrlein 16. helyétől eltekintve nem volt meglepetés a Q2-ben búcsúzók névsorában, a Q1-ben viszont két nagyágyú is befejezte az edzést.

Verstappent doppingolta a rajongótábor Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Hűen illusztrálja Fernando Alonso és Lewis Hamilton hétvégéjét, hogy a mezőny legvégén rangsorolták őket, de ez esetükben lényegtelen, mert motorcserék miatt egyébként sem volt esélyük jobb eredményre. Alonso mindössze 500 métert tudott megtenni, mielőtt újabb műszaki hiba sújtotta,

Hamilton egy alibi kört futott, hogy kvalifikálja magát a futamra.

Nem lehet büszke az eredményére a szintén megbüntetett, de akkor is csak a 20. helyet elérő Marcus Ericsson, valamint Danyiil Kvjat sem. A Toro Rosso pilótája a 19. leggyorsabb volt, bár ezzel sem volt elégedetlen az időmérő után, mert a Q2-ben csapattársa, a 15. helyezett Carlos Sainz is csak 0,020 másodperccel futott jobb kört nála.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:28
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Három edzés, három 1. helyezett

Köszöntjük olvasóinkat a Belga Nagydíj időmérő edzésének élő közvetítésében! Az időjárás továbbra is nyárias, a helyiek nem is tudják mire vélni a napsütést és a magas hőmérsékleteket. Nemsokára kezdünk, addig ajánljuk az eddigi edzések összefoglalóit!

Räikkönen a tabella tetejére ugrott az időmérő előtthttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20160827-f1-a-belga-nagydij-harmadik-szabadedzese-eloben.htmlA Mercedes elbújt, a Red Bull az élre állt délutánhttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20160826-f1-a-belga-nagydij-masodik-szabadedzese-eloben.htmlA glóriát tesztelő Rosberg nyitott az élen Spábanhttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20160826-f1-a-belga-nagydij-elso-szabadedzese-eloben.html
15:30
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton tovább gyűjtötte a büntetéseket

Egyelőre nem biztos, hogy a világbajnoki címvédő részt vesz az időmérőn, mert mindenképpen a mezőny végéről indul, ráadásul a Mercedes szerelői ismét szétszedték az autóját, így elképzelhető, hogy további erőforrás-alkatrészeket szerelnek be. Fernando Alonso, Marcus Ericsson és Esteban Gutiérrez is pozíciókat veszít.

Hamilton újabb büntetéseket kapott, ő indul utolsókénthttp://www.gphirek.hu/f1/20160827-f1-lewis-hamilton-ujabb-bunteteseket-kapott-o-indul-utolsokent-a-belga-nagydijon.html
15:33
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Bőven akad téma a pályán kívül

A motorbüntetések mellett egyelőre nem sok váratlan esemény történt Belgiumban, de a pályán kívül annál több ügy szolgáltat témát. Szombaton Stoffel Vandoorne jövője került előtérbe, pénteken még glóriát teszteltek a versenyzők, és persze a gumik körül is áll a bál.

Ultimátumot ad a McLarennek a fiatal tehetsége http://www.gphirek.hu/f1/20160827-f1-ultimatumot-ad-a-mclarennek-a-fiatal-tehetsege-stoffel-vandoorne-toto-wolff-szerint-is-orult.htmlHa a csapatok engedik, a Pirelli változtat a gumikonhttp://www.gphirek.hu/f1/20160827-f1-ha-a-csapatok-engedik-a-pirelli-valtoztat-a-gumikon-a-malajziai-nagydijtol-kezdve.htmlRosberget egyáltalán nem zavarta a glóriahttp://www.gphirek.hu/f1/20160826-f1-nico-rosberget-egyaltalan-nem-zavarta-a-gloria-a-belga-nagydij-szabadedzesen-daniel-ricciardo.html
15:41
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

A hollandok igazi fesztivált csinálnak Spában

Természetesen Max Verstappen tiszteletére rengetegen érkeztek a szomszédos pályára, és nagy bulit csapnak a versenyhétvégéből.

15:43
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Valaki Hamilton nyomába eredhet

A jelenlegi mezőnyből Lewis Hamilton szerezte a legtöbb pole pozíciót Spában, eddig 3-at. Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Nico Rosberg és Jenson Button 1-1 alkalommal indulhatott az élről.

15:47
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

5 éves az F1 egyik leglátványosabb előzése

A 2011-es nagydíjon Mark Webber támadta a bokszból kihajtó Fernando Alonsót, és kemény csatában meg is tudta előzni. Webber ma ünnepli 40. születésnapját.

15:52
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Nem nyugodt a Mercedes főnöke

Toto Wolff elismerte, hogy nem érzik biztonságban a sikert a Belga Nagydíj időmérőjén, és "bizarrnak" nevezte a körülményeket. Elsősorban arra gondolt, hogy 40 fok fölé emelkedett a pálya hőmérséklete.

15:54
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Már ma megkezdődhet a taktikai csata

A meglepően forró aszfalt miatt elképzelhető, hogy az élcsapatok nem a szuperlágy, hanem a lágy gumival próbálnak meg továbbjutni a Q2-ből a Q3-ba. Ez lehetőséget adna a versenyzőiknek, hogy ne kelljen a szuperlágy gumival rajtolni, és kitolják az első kerékcsere időpontját.

15:58
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen megúszta a büntetést

Ezt Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke erősítette meg a CNN-nek is dolgozó Sarah Holtnak. Mindössze szenzorhiba keltett feszültséget a holland pilóta környezetében.

16:00
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean máris a pályán

Gutiérrez és Wehrlein követi, Alonso még öltözik, de ezek szerint ő is részt vesz az edzésen, és Hamilton is bent ül az autójában.

16:03
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton is pályára lépett

Valószínűleg csak azért fut egy mért kört, hogy biztosan kvalifikálja magát a versenyre, a mai részvételének semmilyen tétje nincs.

16:05
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Szuperlággyal kezd az alsóház

Gutiérrez vezet jelenleg egy látványos elfékezés ellenére is, 1:49.291-gyel, mögötte 519-cel Grosjean következik. Hamilton is szuperlággyal kezdett körözni.

16:09
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg lágy gumival az élen

Ő az első, aki nem szorul a szuperlágy gumi előnyére, még Räikkönen is a piros abronccsal kezd. A Mercedes 1:48.019-et tudott, közben Nasr körét törölték pályaelhagyás miatt.

16:10
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik szuperlággyal javítanak

Ezúttal Sebastian Vettel a leggyorsabb 1:47.802-vel, Räikkönen 912-vel a 2. helyezett. Hamilton egy kényelmes 1:50.033-at teljesített, egyelőre az utolsó.

16:12
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen körét is törölték

Ő is levágta a pályát az Eau Rouge után, így egyelőre nincs értékelhető köre. 6 és fél perce maradt, ez azért elegendő lesz. Ricciardo is szuperlággyal kezdett mért kört.

16:13
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso alatt megállt a McLaren

Az 1-es szektorban kellett félretolni az autóját, műszaki hiba miatt. Ebből újabb motorcsere lehet, így elképzelhető, hogy mégis ő lesz az utolsó, és nem Hamilton.

16:16
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Egyelőre jól áll Wehrlein szénája

Még 2 és fél perc hátra van a Q1-ből, de Pascal Wehrlein a 11. helyen áll, majdnem 7 tizedmásodperccel az első kieső, Marcus Ericsson előtt. Wehrlein nem egy nagy edzésmenő, de most jó esélye van arra, hogy továbbjusson a Q2-be.

16:20
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton már nyilatkozik

Szándékosan a leglassabb kört futhatta, mert hiába jut tovább, akkor is csak az utolsó sorból indulhat. A Renault-k még küzdenek a Q2-ért, és sikerrel is jártak.

16:22
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Q1: Kvjat megint óriásit égett

A Toro Rosso pilótája mindössze Ericssont tudta megelőzni azok közül, akik versenyképes időt futottak, és a 19. helyen esett ki.

17. Felipe Nasr
18. Esteban Ocon
19. Danyiil Kvjat
20. Marcus Ericsson (+10 hely)
21. Lewis Hamilton (+55 hely)
22. Fernando Alonso (+35 hely)

16:24
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Q1: Massa majdnem kiesett, végül az élen zárt

16:28
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg megint lágy gumival próbálkozik

Q1-es tempója alapján van esélye arra, hogy a lágy gumival is továbbjusson a Q3-ba, és ezzel taktikai előnybe kerüljön a futamon. Wehrlein közben egy installációs kör után visszatért a bokszba, mert úgy érezte, hogy laza az egyik kereke.

16:29
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen és a Red Bull is lágy gumit választott

Kockáztat az élmezőny, egy kisebb csapat versenyzője jó körrel és szuperlágy gumikkal akár meg is lepheti őket. 10 perc van hátra.

16:31
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg az élre állt, Verstappen taktikázik

A Mercedes versenyzője Niki Lauda figyelmét is felkeltette 1:46.999-es körével. Közben a Force Indiák és a Max Verstappen is szuperlágy gumikkal jöttek ki. Ha ezzel futják a leggyorsabb körüket, ezzel kezdik a versenyt is.

16:34
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen megvillant a szuperlággyal

A 2. helyre jött fel Hülkenberg, Pérez, Räikkönen, Vettel és Ricciardo elé. Utóbbi két pilóta köre nem biztosíték a továbbjutásra. Gutiérrez, Button és Magnussen áll még a legjobb 10-en belül.

16:36
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso: Szerintem le tudom nyomni Hamiltont

Mondta a Sky Sports riporterének azzal kapcsolatban, hogy ha újabb erőforrást építenek be az autójába, akkor ő lesz az utolsó a rajtrácson.

16:39
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik kijöttek még egy körre

Nem merik bevállalni a lágy gumikat, ezért szuperlágyakra váltottak, és próbálnak javítani a köreiken. Ez Vettel esetében különösen is indokolt, ez viszont azt jelenti, hogy ők is a szuperlágy gumikon rajtolnak majd.

16:43
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Q2: Nem javítottak a Ferrarik, így is továbbjutottak

Nem volt szükség arra, hogy javítsanak az eredményeiken, ezért feladták a szuperlággyal futott köreiket, és a lágy gumikkal rajtolnak a futamon.

11. Romain Grosjean
12. Kevin Magnussen
13. Esteban Gutiérrez (+5 hely)
14. Jolyon Palmer
15. Carlos Sainz
16. Pascal Wehrlein

16:46
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Q2: Rosberg, a Ferrarik és Ricciardo választotta a lágy gumit

16:49
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenki a szuperlágyra váltott a Q3-ra

Itt már nincs taktika, 1-1 köre lesz a versenyzőknek, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el, csere nélkül ennyit bírnak csak a piros jelzésű abroncsok.

16:51
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Csak Massa és Buton maradt a bokszban

A többiek már kihajtottak a pályára, ők viszont valószínűleg mindössze egy etapot tesznek majd meg a Q3-ban.

16:55
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen feladta az első körét

A bokszba hajtott, így nincs mért köre egyelőre. Rosberg vezet 1:46.744-gyel, utána Max Verstappen 1:46.893-mal a 2. helyezett, Vettel a 3. helyre ért oda 1:47.296-tal. Pérez, Hülkenberg, Bottas, Ricciardo a további sorrend.

Räikkönen kicsúszott a kavicságyba, ezért nem fejezte be a körét, de valószínűleg egy újabb próbálkozásra lesz még ideje.

16:57
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Massa forgalomba került

Valószínűleg egyetlen mért körét futja, de Bottas és Button is útban volt neki. A Kemmel egyenesben mindkettejüket megelőzte, de így is időt veszthetett.

17:00
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg nem kerülhet Räikkönen mögé

A Force India versenyzőjét mérnöke tájékoztatta, hogy 21 másodperccel halad Räikkönen előtt, aki elég keményen nyomja, de nem kellene, hogy előzni is tudjon. Közben Ricciardo már mért kört fut, és egyelőre javítani is tud.

17:02
augusztus 27, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen lenyomta Vettelt, de Rosbergékkel nem bírt

Nico Rosberg szerezte meg a pole pozíciót Max Verstappen és Kimi Räikkönen előtt. Sebastian Vettel gyorsabbnak bizonyult Daniel Ricciardónál, mögöttük Pérez, Hülkenberg, Bottas, Button és Massa zárta a Q3-at.