A glóriát tesztelő Rosberg nyitott az élen Spában

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Belga Nagydíj
ROSBERG Nico (ger) Mercedes GP MGP W07 testing the halo protection system during the 2016 Formula One World Championship, Belgium Grand Prix from August 26 to 28 in Spa -Francorchamps, Belgium - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Verőfényes napsütésben rendezték a Belga Nagydíj első szabadedzését, amelyen négy autóra felszerelték a glóriát, valamint mindegyik csapat tesztelhette a Pirelli kísérleti gumijait. Az élen a Mercedesek végeztek Räikkönent, Pérezt és Vettelt megelőzve, Alonso vízszivárgás miatt egyetlen mért kört sem tudott futni a Honda új motorjával.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

A versenyzők és a közönség egyik kedvenc helyszínén, a belgiumi Spában folytatódik a nyári szünet után az F1-es világbajnokság. A mezőny a 31-es rajtszámú Manorban újonc versenyzőt, a francia Esteban Ocont is köszönthette a szokatlanul napos, nyárias időjárás közepette, és a szokásos feladatok mellett számos egyéb tétel is szerepelt a délelőtti teendők között.

Az első szabadedzés alkalmával négy versenyző, Nico Rosberg, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg és Carlos Sainz is kipróbálta az F1-es fejvédőt, a glóriát. Rosberg a pilóták közül elsőként mért kört is megtett a szerkezettel, és így is átvette a vezetést, de végül ő is gyorsan megszabadult az eszköztől. A rádión egyelőre nem hallhattunk visszajelzést a tapasztalataikról.

Rosberget a glória sem lassította le Forrás: DPPI media/Florent Gooden

A glória mellett a Pirelli is adott házi feladatot a pilótáknak: jelöletlen gumikat kaptak, amelyekről annyit árultak el, hogy kísérleti fázisban vannak, de a jelenleg használtaknál erősebb felépítésűek. Nem sokat tudni egyelőre a teljesítményükről, de többen, köztük a Red Bull két versenyzője is ezekkel futotta az edzésen a leggyorsabb kört, ám így is csak a Mercedes üldözői közé fértek be.

Rosberg ezúttal a mezőny fölé nőtt,

de érdemes kiemelni, hogy csak ő, és csapattársa, Lewis Hamilton tette fel a szuperlágy abroncsot, mindenki más a kevésbé puha keverékekre szavazott, és a két Ezüstnyíl is inkább hosszabb etapokra koncentrált. Az egykörös tempó tekintetében ezért nem érdemes következtetéseket levonni, inkább a körátlagok elemzését nap végi összefoglalónkban olvashatják majd.

Kisebb kicsúszásoktól eltekintve zavartalanul telt a Belga Nagydíj hétvégéjének első 90 perce, műszaki hibákból viszont annál több volt. Sebastian Vettel a tréning nagy részét a bokszban töltötte féktárcsa-csere miatt, Fernando Alonso mért kört sem tudott menni, mert motorjából szivárogni kezdett a víz, ezért ki kell cserélni a teljes erőforrást, Jolyon Palmernél pedig a hajtáslánccal akadt probléma.

A Haas pilótái folyamatosan küszködtek az autójukkal, többször ki is csúsztak a pályáról.

Bár az edzés zavartalanul telt Lewis Hamilton számára, a hétvégéjéről ugyanez nem mondható el. Nico Rosberghez hasonlóan ő is új erőforrást kapott, ez azonban azt jelenti, hogy nála már az idei hatodik turbóra és MGU-H-ra volt szükség, így egyelőre 15 rajthelyes büntetést kapott. A Mercedes szerelői azonban az edzés után ismét nekiestek az autójának, ezért valószínű, hogy egy újabb erőforrást használatba vesznek, így Hamilton a mezőny végére kerülhet a rajtnál.

A világbajnoki pontverseny éllovasához hasonlóan Marcus Ericsson is büntetésre számíthat, az ő Sauber-Ferrarijában turbót kellett cserélni, ami 10 helyes rajtbüntetést eredményez számára.

A Mercedesek mögött a Spában hagyományosan jól szereplő Kimi Räikkönen következett, lágy gumikkal is csupán néhány századmásodperccel elmaradva Hamiltontól. A két Ferrari közé Sergio Pérez furakodott be, ezzel is jelezve, hogy

a Force India a hétvégén ismét erős ellenfele lehet akár az élmezőnynek is, de a középmezőnybe visszacsúszó Williamsnek mindenképpen.

Ígéretes teljesítményt nyújtott Marcus Ericsson a továbbfejlesztett Sauberrel, és Carlos Sainzot is megelőzve a 13. helyen zárt, és egy bokszutcai bakitól eltekintve Ocon bemutatkozása is figyelemre méltó, mivel a 16. lett a Manorral, bő 1 másodpercet verve csapattársára, Pascal Wehrleinre.

A mezőny a délutáni második szabadedzéssel folytatja a programot 14 órától, ekkor várhatóan több információhoz jutunk majd az egykörös tempóról, mert tovább javul majd az egyelőre nyers pálya állapota, és a Mercedesek mellett a többiek is felteszik a szuperlágy gumikat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:44
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Becsöngettek a mezőnynek

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat! Véget ért a Forma-1 nyári szünete, négy hét után újra felbőgnek a motorok, a helyszín a legendás Spa-Franchorchamps. Ebben a cikkben adtunk betekintést a versenyzők vakációjába, előzetesünket itt olvashatják.

11:45
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

19 pont a címvédő előnye

Hamilton 19 ponttal előzi meg a tabellán Rosberget, kilenc futam van még hátra. A Mercedes mögött a lendületbe jött Red Bull próbál elhúzni a Ferraritól, bár Verstappen eddig kevesebb pontot gyűjtött Räikkönennél és Vettelnél. Egyelőre.

11:46
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton máris készülhet az utolsó rajtkockára

A szezon eleji műszaki hibák miatt csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz kénytelen benyelni egy rajtbüntetést. A Mercedesnél úgy döntöttek, hogy a Belga Nagydíjon szerelik be neki a hatodik turbót és MGU-H-t, ami alapból 15 hely mínuszt jelentene az időmérő után, de praktikus okokból valószínűleg egyéb erőforrás-összetevőkből is kap újakat, mivel a büntetések halmazatával legfeljebb a rajtrács végére eshet vissza, a futamon már nem kellene további hátránnyal számolnia. Hamiltonnak kedvezhet, hogy Spában viszonylag könnyű előzni, így az utolsó startpozícióból is odaérhet a dobogóra.

Lewis Hamilton Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H
11:47
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

A Honda beváltott egy marék zsetont

Egész pontosan 7-et a hétvégén debütáló fejlesztésekhez, melyek a belsőégésű motort és a turbót érintik. Alonso és Button a mai edzéseken teszteli az elemeket, a csapat utána dönt arról, hogy szükség van-e további finomhangolásra, vagy élesben is bevetik-e a fejlesztéseket. Az ExxonMobil ezzel párhuzamosan új üzemanyagot készített, ahogy ilyenkor gyakran szokás. Alonso ezzel az összes, Button a legtöbb hajtáslánc-elemből az ötödiknél tart idén - a hatodikért már büntetés fog járni.

11:55
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Megszaporodnak a glóriák ma az autókon

A spái pályán a legnagyobbak a szintkülönbségek az egész szezon során, ezért ideális helyszín az F1-es bukókeret, a glória tesztelésére. A szabadedzésen várhatóan Nico Rosberg, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg és Carlos Sainz autójára is felkerül a fejvédő rövidebb-hosszabb időre.

Casually attaching a halo to Rosberg's car
11:57
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Újoncot avat a mezőny

A Német Nagydíjon szerepelt utoljára az F1 mezőnyében Rio Haryanto, akit a hétvégétől a francia Esteban Ocon vált a csapatnál. Ocon 2014-ben legyőzte Max Verstappent az F3-as Európa-bajnokságban, tavaly a GP3 mezőnyében nyert, az idén pedig a Renault és a Mercedes tesztpilótai megbízása mellett eddig a DTM-ben versenyzett.

11:58
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg a glória tesztelésével kezd

A szerkezet felkerült a Mercedesre, és a német versenyző is bent ül már az autóban. Valószínűleg már az edzés elején letudja a glória-tesztet. Ugyanez a helyzet Sainz esetében is.

12:00
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Valóban megérkeztek a fejlesztések a Sauberre

Felkerült az autókra a beígért rövidebb orrkúp, és az új terelőlapokkal ellátott első vezetőszárny is. Nem láttuk, de új padlólemezt és fékhűtőket is készített a csapat.

12:01
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer az első a pályán

Megkeződött a 90 perces szabadedzés, Jolyon Palmer az első, aki a nyári szünet után pályára lépett. Nico Hülkenberg autójára is felkerült a glória.

12:03
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Csodás napsütés van Spában

Még a matt Red Bull is fényárban úszik, ritkán látható tiszta, és meleg időjárás fogadja a mezőnyt. Az időjárásjelentés az egész hétvégére ilyen körülményeket ígér.

12:05
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardónak egy kör elég volt a glóriából

Egy installációs kör után visszatért a bokszba, és megszabadul a Red Bullra szerelt glóriától. Közben Valtteri Bottas kezdett gyors kört, de elengedte Lewis Hamiltont.

12:06
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Így kell beülni a glóriával ellátott autóba

12:08
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Gumitesztelés is a mai program része

A Pirelli jelöletlen gumikat is adott a csapatoknak a szabadedzésre, a prototípus a remények szerint jobban ellenáll a kerékvetőknek, és a pályán szétszóródott törmelékeknek. Ezen a pályán tavaly Nico Rosberg és Sebastian Vettel is defektet kapott.

12:11
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Gutiérrez is a titkos gumi próbálgatásával kezdett

12:14
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Szokatlanul alakul az edzés

Az első szabadedzés sajátos programja, a glória és a kísérleti gumik tesztelése miatt több csapat is ezekkel, a hétvége szempontjából irreleváns ügyekkel kezdett foglalkozni, majd rövid szünetet tartanak.

Most Esteban Ocon és Sergio Pérez lépett pályára, glória nélkül, szabályos gumikkal.

12:17
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton egyelőre 15 rajthelyes büntetést kapott

A Sky Sports szerint Rosberg autójába beszerelték az negyedik teljes erőforrást, ezt még büntetlenül megtehették. Hamilton esetében viszont elérték a hatodik turbót és a hatodik MGU-K-t, ez egyelőre 15 rajthelyes büntetést jelent. Valószínűleg nem állnak meg ennyinél, és további alkatrészeket vesznek majd használatba.

12:20
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen, glóriával!

Ő az első versenyző, aki valódi gyors kört fut a glóriával. 1:49.481-et ért el, ezzel az élre állt, majd egy hasonlóan tempós kört kezdett, de ezt már a bokszban fejezte be. A számítógép szerint lágy gumikon futott, de valójában a Pirelli jelöletlen abroncsai voltak az autóján.

Räikkönen egyelőre a 2. helyezett 1:50.727-tel, mögötte Pérez, Hülkenberg, Ricciardo, Grosjean, Verstappen, Palmer, Magnussen és Wehrlein teszi ki a legjobb 10-et.

12:24
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen nagyot mentett

Közepes keverékű gumikkal próbál javítani az idején, de gázt adott a kerékvetők melletti zöldre festett felületen, és látványos ellenkormányzásra kényszerült. Még a helyszínen szurkoló édesanyja és húga is összerezzent az akció láttán.

12:27
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel alapos hátrányban Rosberg mögött

A Ferrari versenyzője feljött a 2. helyre, de lágy gumikkal is majdnem 1 másodperc a hátránya Rosberg mögött, aki továbbra is a glóriát próbálgatja.

12:30
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Tovább gyorsultak a Mercedesek

Rosberg már 1:48.348-nál jár, Hamilton szuperlágy gumikkal 1:49.078-cal kezdett a 2. helyen. Vettel továbbra is 1:50.445-nél tart, ez bő 2 másodperccel lassabb az Ezüstnyílnál.

12:35
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

A Pirellinél nem értik az időjárást

Szokatlanul meleg időjárást jósolnak a spái hétvégére. Egyébként a malacok tudnak repülni, sőt Elvis is él és virul - írják humorosan a Twitteren.

12:37
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

A Force Indiák benyomultak a Ferrarik elé

Pérez 1:50.212-vel, Hülkenberg 1:50.356-tal a 3-4. helyre ért oda, közvetlenül Vettel elé. Räikkönen és Ricciardo így a 6-7. helyre csúszott vissza.

12:41
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Amatőr hiba Ocontól

A Manor újonca nem tudott rendesen beállni a bokszba, és elütötte a neki kihelyezett bóját. Nem is kevéssel vétette el a lassítást, még a szerelők között is blokkolta a kerekeit, és majdnem elütött egy fotóst. Lámpalázas lehet még.

12:43
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel autóján dolgoznak a szerelők

A Sky Sports szerint első féktárcsát kell cserélni a Ferrarin, ezért vesztegel a német pilóta a bokszban. Verstappen közben ismét gyors kört kezdett a közepes keverékű gumikkal.

12:50
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton tesztgumikkal igyekszik

A grafika szerint az abroncsok már használtak, de az idő egyébként sem releváns, mert a későbbiekben ezt a gumit nem kapják vissza. Ráadásul lassabb is Rosbergnél.

12:52
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen felzárkózott Hamilton mögé

1:49.147-et futott lágy gumikkal, ez alig gyengébb Hamilton körénél. Az első és az utolsó szektorban abszolút leggyorsabb volt, de középen nagy hátrányt szedett össze.

12:58
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso befejezte az edzést

Víz szivárog a motorjából, ezért az egész erőforrást ki kell szerelni az autójából. Ez rossz hír, mert a Honda új változattal készült a hétvégére. A McLaren Twitter-csatornája szerint ki is kell cserélni az erőforrást.

13:04
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Ocon feltűnő időt ért el

A Manor újonca az ideiglenes 15. helyre jött fel a tesztgumikkal, de már előtte is gyorsabb volt szűk 2 tizedmásodperccel csapattársánál, Pascal Wehrleinnél. 

13:06
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer araszol a boksz felé

Arra panaszkodott a rádión, hogy az autó furcsán viselkedett fékezéskor, de mintha a sebességváltójával is lenne valami probléma. Vissza küszködte magát a bokszba.

13:10
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg is rendellenességeket tapasztal

Az ő autóján a kuplung rendetlenkedik, pont most kezdett mért kört, de egyelőre elmarad a saját legjobb eredményénél.

13:12
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Kisebb bakik színesítik az edzést

A visszajátszások szerint Rosberg átvágta a buszmegálló sikánt, és Wehrlein is kicsúszott még a Blanchimont előtt. Következmények nélkül megúszták a hibákat.

13:18
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjatnak nem hozott megváltást a nyári szünet

Bár ez csupán egy szabadedzés, és még annak sincs vége, Danyiil Kvjatnak egyre kínosabb lesz, hogy csupán a 17. helyen szerénykedik. A nyári szünetben szerette volna összeszedni magát, mert teljesítménye egyre csak romlik, de ez egyelőre nem úgy tűnik, hogy sikerült. Ellene szól mondjuk, hogy a tavalyi Ferrari motorral a Toro Rosso nem sok jóra számíthat itt, Carlos Sainz is csak a 14. helyezett, de bő 8 tizedmásodperccel gyorsabb csapattársánál.

13:26
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel is előkerült a végére

Az edzés nagy részét a bokszban töltötte, de 6 perccel a leintés előtt ismét gyors kört kezdett a Pirelli kísérleti abroncsaival. Az eredménye azonban alaposan elmaradt még egyéni legjobbjától is, így továbbra is csak az 5. helyezett a két Mercedes, Räikkönen és Pérez mögött.

13:27
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean előcsalta a sárga zászlókat

Kicsúszott a pálya mellett található néhány kavicságy egyikébe, de vissza tudott jönni. Mindkét Haas-pilóta szenved az autójával, folyamatosan panaszkodnak a rádión.

13:32
augusztus 26, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bullok még javítottak a végén

Ricciardo és Verstappen is egyéni legjobb kört futott, mindhárom szektorban javítottak korábbi eredményüknél, és feljöttek a 6-7. helyre, szorosan Vettel mögé. A Mercedesek mögött megint szoros csata van kibontakozóban, de Rosberg köre egyelőre messze a többiek fölé magasodik.