Gigazuhé zavarta meg a második szabadedzést Ausztriában

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Osztrák Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az Osztrák Nagydíj délutáni tréningjére mindössze 7 perc alatt megérkezett a beígért eső, a látótávolság húsz-harminc méterre csökkent a hegyek ölelésében fekvő pályán. A végére felszáradt, de a Mercedes ismét megközelíthetetlen volt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés

Elmosta az eső az Osztrák Nagydíj első szabadedzését, a versenyzők alig néhány kört tudtak megtenni, mielőtt felhőszakadás zúdult a Red Bull Ringre. Az eső különösen a 2-es és a 3-as szektort sújtotta, a 2-es kanyar környéke szinte teljesen száraz maradt, de az utolsó két kanyarban folyóra emlékeztettek a vízátfolyások, így a mezőny kénytelen volt visszavonulni a bokszba.

A zivatar előtt Nico Rosberg gyorsan bebiztosította 1. helyét a szuperlágy gumikkal elért 1:07.967-es körével, és úgy tűnt, erre senki sem lehet veszélyes a maradék bő 70 perc során. Az eső viszont nem tartott sokáig, és a szélnek is köszönhetően utána meglepően gyorsan felszáradt a pálya, így az edzés végén ultralágy abroncsokkal már a leggyorsabb köridők is ostrom alá kerülhettek.

Rosberg megint az élen végzett - pénteki képeink a galériában! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A hétvége ilyen korai fázisában az eső gyakran nem kívánatos, de az Osztrák Nagydíj további napjaira is jósolnak viharos időjárást, így a mezőnynek akár még jól is jöhetett volna, hogy tapasztalatokat szerezhettek, de Fernando Alonso azt mondta a rádión, hogy számára az esős pályán töltött fél óra semmi hasznot nem hajtott. Valtteri Bottas az edzés után azt mondta, az eső miatt a pálya állapota nem javul tovább, ami szintén nehézséget okoz az új aszfalt miatt.

Az eső azért is kellemetlen, mert a versenyzők nem tudják pontosan, hol is állnak valójában az erőviszonyok tekintetében, és ha mégis száraz marad a pálya, értékes időt vesztettek a beállítások tökéletesítése terén. Annak viszont örülhetnek, hogy komoly balesetet senki sem szenvedett, és lényeges műszaki hibák sem történtek a délutáni 90 perc során.

Kisebb-nagyobb incidensek azért történtek: az eső érkezésével természetesen többen is megpördültek, bármennyire óvatosak is próbáltak lenni a slick gumikkal a felázott pályán. Később Lewis Hamilton került veszélyesen közel Esteban Gutiérrezhez, aki a csapat utasítására lelassított, hogy elengedje a Mercedest, de pont rossz helyen volt a pályán. Szerencsére megúszták a bukást.

Nem sokkal az égi áldás érkezése előtt Kimi Räikkönen is látványosan megpördült, majd a bukótérből a rossz irányba indult el, és csak hosszadalmas forgolódás után talált vissza a pályára.

Az utolsó percekre szinte teljesen felszáradt a pálya, elsőként Sebastian Vettel tetette vissza az ultralágy abroncsokat, de ő volt az is, aki a kavicságyban fejezte be a tréninget. A 2-es kanyar előtt vesztette el uralmát a Ferrari fölött, és a fékerő-elosztás hibája miatt nagy sebességgel a kavicságyba csúszott, de még éppen megállt a gumifal előtt, így mindössze néhány percet vesztegetett el.

A felhőszakadás után a Red Bull versenyzői voltak a legbátrabbak, próbálták szórakoztatni az elázott közönséget, de nem sokkal később a többiek is követték őket. Az első szabadedzés balesetei után Daniel Ricciardo és Max Verstappen néhány kicsúszással megúszta a délutáni tréninget, de az ausztrál pilótának meggyűlt a baja autójának erőforrásával, ami az edzés vége felé megmakacsolta magát.

Kisebb javítás a Williamsnél is esedékes volt, ezért Felipe Massa némi időt vesztett, de ez alapvetően nem hátráltatta őt az edzésen. A legbosszúsabb valószínűleg Sergio Pérez, aki kénytelen volt átadni a helyét Alfonso Celisnek, így a második szabadedzésen alig tudott száraz pályán edzeni. 32 körével ő volt a legszorgalmasabb a délután során, de csak a 14. helyen végzett.

A sportfelügyelők három figyelmeztetést is kiosztottak a második szabadedzés időtartama alatt, de még az első tréningen történt kihágások miatt. Megrovást kapott Pascal Wehrlein, mert túl lassan ment a VSC fázis alatt, Rio Haryanto veszélyesen tért vissza a pályára, Marcus Ericsson pedig áthajtott a bokszbejáratnál lévő fehér záróvonalon. Vétkeik egyelőre nem járnak további következményekkel.