Hamilton besétált Rosberg mögé, Vettelt kilökték

Események

Forma-1, Orosz Nagydíj, rajt
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg leads Williams Martini Racing's Finnish driver Valtteri Bottas and Scuderia Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen during the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit on May 1, 2016. / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
A Mercedes demoralizáló kettős győzelmet aratott Oroszországban, Hamilton hamar átvette a 2. helyet csapattársa mögött. Räikkönen behozta dobogóra a Ferrarit, Vettel azonban már a rajtnál kiesett, miután ismét összeakadt Kvjattal.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül69 bejegyzés

Az első három versenyhez képes kevésbé volt csavaros az Orosz Nagydíj, de a korábbiakhoz hasonlóan ezt is Nico Rosberg nyerte meg, Lewis Hamilton pedig minimalizálta a veszteségét a 10. helyről indulva, és különösebb megerőltetés nélkül 2.-ként futott be. Az izgalmak az első körökbe sűrűsödtek: a rajt után elszeparáltan két baleset is történt, amelyben hárman kiestek, s több másik autó megsérült. Emiatt 3 körön át a Safety Car vezette a mezőnyt.

A fő áldozat Sebastian Vettel volt, akit Danyiil Kvjat az első féktávon és a 3-as kanyar közepén is felöklelt, s a gumifalban kötött ki. „Őszintén, mi a **** történik?” - káromkodott feldúltan a rádióba, miután Sanghaj után ismét tönkretette a versenyét az orosz pilóta.

"A 2-es kanyarban meglöktek, de ott még szerencsém volt, hogy nem pördültem meg, a következő nagy ütéstől viszont már igen, és nem tudtam elkerülni a falat" - nyilatkozta a Sky Sportsnak. Kvjat 10 másodperces stop&go büntetést kapott a manőverért.

"Nem hittem, hogy ennyire belassul mindenki előttem" - magyarázta. "Beletapostam a fékbe, de a blokkoló hátsó kerekek miatt nem sok hatása volt, ezért történt az első ütközés. A második pedig azért, mert nem láttam, mi zajlik (Vettel) előtt, ő pedig hirtelen lelassított, amire sajnos már nem tudtam reagálni."

Kvjat tönkretette Vettel versenyét. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko

Hátrébb Esteban Gutiérrez rongyolt bele Nico Hülkenbergbe a féktávon, és a mezőny végi kalamajkában további autók koccantak. Hülkenberg, valamint Rio Haryanto nem tudta folytatni a versenyt; míg a két Red Bullnak, Sergio Péreznek, Marcus Ericsonnak és Gutiérreznek a depó felé kellett venni az irány kisebb-nagyobb szervizre. Utóbbit később áthajtásos büntetéssel sújtották a láncreakció előidézése miatt.

Vettel később maga vezetett vissza a garázsokhoz az érte küldött robogón, és

a Red Bull bokszutcai irányítóközpontjánál váltott néhány szót Christian Hornerrel is.

"Frusztrált volt, én pedig csak elnézést tudtam kérni tőle" - ismerte el a csapatfőnök.

Hamiltont ezúttal vízszivárgás lassította

A várakozásoknak megfelelően a mezőny nagy része egy bokszkiállással teljesítette a távot, a szuperlágy és a lágy gumik még a 40 fok környékére melegedő aszfalton is alig koptak. A Mercedes egész hétvégén dominált, így nem keltett különösebb meglepetést, hogy

Hamilton a szombati motorhiba után gyorsan menetelt előre.

Az Orosz Nagydíj rajtja. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Autójába új turbót, MGU-H-t, vezérlőelektronikát és akkumulátort szereltek, és a gyárból éjszaka egy különgéppel Szocsiba szállítottak egy példányt az új fejlesztésű üzemanyagrendszerből. Miután rendeződött a mezőny, Hamilton 5.-ként bukkant fel, és a Safety Car távozását követően egyből megelőzte Felipe Massát, majd a 7. körben a 4-es kanyarnál Kimi Räikkönent is.

"Szerintem nem számított rá, hogy előzni fogok" - vélte. A másik finn, Valtteri Bottas nehezebb falatnak bizonyult, ráadásul a Williams az elévágás veszélyét is sikeresen hárította. A Mercedest a 19. körig tudták maguk mögött tartani, a célegyenes végén Hamilton ekkor talált utat mellettük, hogy Rosberg nyomába eredjen. Hátrányát 13-14 másodperc környékéről 8 alá is levitte, de szivárogni kezdett a hűtővize, ami kútba ejtette minden győzelmi reményét.

"A motorral azonban probléma lépett fel, ezért vissza kellett vennem" - mondta. Ugyanakkor köszönetet mondott a szerelőknek, hogy éjszaka összerakták az autót. "A garázs ezen oldalán kemény időket élünk, de abszolút bízom és hiszek mindenkiben" - nyilatkozta. "Nem azért vannak gondjaink, mert az én autómon dolgozó szerelők korábban 3 évig Nicóén dolgoztak. A háttérben alaposan utána kell járnunk a problémáknak."

Rosberg így gyakorlatilag sétakocsikázva jutott el a célig, bár kiderült, hogy az ő autójában is rakoncátlankodott a hajtáslánc. Úgy tűnik, a kinetikus motorgenerátorral volt a ludas. "Arra kértek, változtassak a beállításokon, amivel sok teljesítményt vesztettem" - közölte. "A vetélytársaimat balszerencse sújtotta hétvégén, én azonban próbálok kiélvezni a pillanatot, mivel imádok nyerni."

Rosberg zsinórban hetedszer ünnepelhet. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Rosberg zsinórban a hetedik győzelmét szerezte, amire korábban csupán Vettel, Alberto Ascari és Michael Schumacher volt képes.

Alonso és a Renault is megszerezte idei első pontjait

Räikkönen és a Williamsek nem tudtak profitálni Hamilton problémájából, nem tudták eléggé megközelíteni. A Ferrari finn pilótája a célban 7 másodpercre volt a Mercedestől, és a futam első felében még honfitársával is meg kellett küzdenie. A rajtnál ugyan sikerült megelőznie Bottast, de a Safety Car utáni újraindításnál elaludt, és újra mögé csúszott, hogy aztán a kerékcserék során kerüljön végérvényesen elé. Räikkönen a 20. körben állt ki friss gumikért, és azzal sem került hátrányba, hogy Bottas 4 körrel korábban váltott nála.

Massa 5. lett. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az 5. helyre Massa jött be, aki a táv vége felé nagy előnye birtokában beiktatott egy második, biztonsági kerékcserét is. Max Verstappen magabiztosan őrizte a 6. helyet a motorhibájáig - aminek már a rajtrácsra menet volt előjele -, kiesésével azonban Fernando Alonso foglalta el a pozíciót. "Szerencsések voltunk a második és a harmadik kanyarban a balesetek miatt, ajándékba kaptunk pozíciókat" - mondta a spanyol.

Alonso először szerzett 2016-ban pontot, ahogy 10.-ként befutó csapattársa, Jenson Button, valamint a 7. helyen végző Kevin Magnussen is. A Renault először zárt a legjobb tíz között idén. "Nagyon elégedett vagyok. Mázlink volt a balesetet szenvedő autók miatt, de elvégeztük a feladatunkat" - nyilatkozta Magnussen. "Remélhetőleg hasonlóan fog folytatódni a szezonunk."

A verseny első felében még Jolyon Palmer is a legjobb tíz között autózott, de neki nem sikerült benne maradnia. Romain Grosjean 2 másodperccel Magnussen mögött befutva újfent pontokat szerzett a Haasszal, őt nagyjából ugyanennyivel követte a rajt utáni defektből felálló Pérez.

Egy darabig Sainz is harcban állt a pontokért, de Palmer leszorításáért 10 másodperces időbüntetést kapott, így kiszállt a küzdelemből, hiába tartotta maga mögött sokáig Buttont. A brit néhány körrel a cél előtt ment el mellette. A sportfelügyelők Felipe Nasr-ra szintén kiszabtak 5 másodperc büntetést, amiért levágta a 2-es kanyart, bár ez a végeredményt nem befolyásolta.

A világbajnokság két hét múlva a Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!