Vágólapra másolva!
A Ferrarik végül nem tudták igazán megszorongatni a Mercedeseket az időmérő hajrájában. Rosberg 8 századdal kikapott a csapattársától, Vettel már fél másodperccel lemaradt. A folyamatos kieséses rendszer most sem működött.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Nico Rosberg az összes szabadedzésen Lewis Hamilton előtt végzett a Bahreini Nagydíjon, és a Q3-ban is ő kezdett jobban, a címvédő mégis elhalászta a pole pozíciót az orra elől. Ráadásul új pályacsúccsal szerezte meg az első rajtkockát, az 1:29.493-as körénél még a V10-es motorok korszakában sem tudtak jobbat futni Szahírban.

Pedig Hamilton számára rosszul kezdődött a Q3: az első körében hibázott, az utolsó kanyarban leszaladt a pályáról, ezért csak a 4. helyről, Rosberg és a két Ferrari mögül várta a folytatást. A két élcsapat pilótái ezúttal megpróbálkoztak a javítással, így az időmérő döntő szakasza izgalmasabb volt, mint Melbourne-ben. A Ferrarik nem tudtak jelentősen gyorsulni, a Mercedesek viszont igen, és Hamilton Rosbergre 77 ezredet verve megszerezte pályafutása 51. pole pozícióját.

„Nico remek formában volt a hétvégén, én kicsit küszködtem, nem futottam jó köröket" – nyilatkozta Hamilton, aki a 3. helyezett Sebastian Vettelt több mint fél másodperccel előzte meg. „Őszintén szólva

örülök, hogy pont akkor sikerült. Jó látni, hogy már a V10-es korszaknál is gyorsabbak vagyunk."

Rosberg elismerte, az edzés végén azt hitte, az övé a pole pozíció. „Kicsit meglepődtem, de Lewis nagyszerű kört futott" – mondta, majd hozzátette, egyelőre nem aggódik a verseny miatt, hiszen a bahreini pályán az átlagosnál kevésbé fontos a pole pozíció.

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Bahreini Nagydíj Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Vettel a rajtban bízik

Vettel az első Q3-as körével még elégedett volt,

de csalódottan vette tudomásul, hogy a második próbálkozásával nem sikerült többet javítania. „Az 5 század sajnos nem elég. Ettől függetlenül az egész pályán jónak éreztem az autómat, de egyelőre nem tartunk ott, ahol szeretnénk" – mondta. „Meglátjuk, mire megyünk a versenyen. Nem bánnám, ha a rajt hasonlóan alakulna, mint az előző versenyen."

Vettel mellé csapattársa, Kimi Räikkönen fért be a második rajtsorba, ő a németnél is több mint 2 tizeddel lassabb volt. Az 5. helyen Daniel Ricciardo végzett a Red Bull-lal, és ezen a küzdelmes szabadedzések után ő maga is meglepődött. „Örülök az eredményemnek, nem számítottam arra, hogy 5. leszek. A szabadedzések után azt gondoltam, ha minden jól alakul, esetleg bejuthatunk a Q3-ba, de ilyen jó rajtpozícióra nem gondoltam. Elégedett vagyok a köreimmel."

Ricciardo 10 hellyel előzi meg Danyiil Kvjatot, aki elsőként esett ki a Q2-ből a másik Red Bull-lal. Az ausztrál a két Williamst is maga mögé utasította: Valtteri Bottas a 6., Felipe Massa a 7. helyről indul. A brazil annak ellenére végzett hátrébb, hogy az ő autójára szerelték fel az új orrkúpot, amelytől előrelépést vártak. Massa szerint a harmadik szabadedzésen nagyon

rossz volt az autó balansza az új alkatrésszel,

a Williams szinte „vezethetetlen" volt, de az időmérőre sikerült javítani a helyzeten. Végül mindössze 2 ezreddel kapott ki Bottastól.

A Q3-ban Nico Hülkenberg végzett utolsóként, de elégedett volt a 8. hellyel, különösen annak fényében, hogy a csapattársa, Sergio Pérez már a Q1-ből sem jutott tovább. Az Ausztráliában bevezetett új

időmérő rendszer egyébként most sem működött,

gyakran azt is előre lehetett tudni, hogy ki lesz a következő három-négy kieső, és ezúttal a Q2 utolsó percei is eseménytelenségbe fulladtak, mindenki a bokszban várta leintést.

Vandoorne legyőzte Buttont

A Haas Bahreinben is jól szerepelt, Romain Grosjean csak egy pozícióval maradt le a továbbjutásról a Q2-ben, és Esteban Gutiérrez is könnyedén bejutott a második szakaszba. A francia a két Toro Rossót is legyőzte, Max Verstappen és Carlos Sainz azonban nem volt túl csalódott, szerintük Bahreinben ez jó eredmény.

Remekül kezdett Stoffel Vandoorne, aki megelőzte világbajnok csapattársát, Jenson Buttont, és a 12. helyről indulhat. „Már a délutáni szabadedzésen is hasonló tempóra voltam képes, mint Jenson –

– mondta a sérült Fernando Alonsót helyettesítő belga. „További 2 tizedes javítással a Q3-ba is bekerülhettem volna, de így is elégedett vagyok."

A Q1-ben a Manor szerepelt meglepően jól, Pascar Wehrlein hat autót, köztük a két Renault-t megelőzve a 16. helyen végzett.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!