Hamilton nyerte a szezon utolsó nyitóedzését

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Abu-Dzabi Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Mercedes uralta az első tréninget Abu-Dzabiban. A legközelebbi ellenfelük, Kimi Räikkönen is 7 tizeddel lemaradt tőlük, de a körülmények az időmérő és a verseny szempontjából nem voltak reprezentatívak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés

A Mercedes simán elvitte az első két helyet a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj péntek délutáni nyitóedzésén, amelyből azonban nehéz érdemi következtetéseket levonni. Míg az időmérőn és a versenyen be fog sötétedni, valamint a hőmérséklet is alacsonyabb lesz, és menet közben csökkenni fog, most még világos volt a Yas Marinán.

Az edzés első fél órájában, amíg a versenyzők az extra szett lágy (vagyis a keményebb) keverékű gumit használhatták, még a pálya első szektorában a fékekkel végig küszködő Nico Rosberg volt a leggyorsabb. Lewis Hamilton többször átvette tőle a vezetést, de ő mindig visszavágott, mígnem a brit pontosan egy óra után bebiztosította magának az 1. helyet, beállítva az 1:43.754-es végeredményt. Tavaly ilyenkor is ő volt a leggyorsabb, bár akkor szűk 3 tizeddel jobb időt ért el.

Hamilton nem rágta le a körmét izgalmában Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az ellenfelek fokozatosan egyre közelebb kerültek a Mercedeshez, de a 3. helyezett Kimi Räikkönen – akinek átmenetileg gondjai voltak az MGU-K-val – hátránya így is 7 tizedmásodpercre rúgott. A másik Ferrarit vezető Sebastian Vettel az első fél órában nem is tett meg mért kört, és eleve kevesebb időt töltött a pályán, a többséggel ellentétben viszont javítani tudott a leintés előtti percekben, feltornázva magát az 5. helyre.

Vettelt, az előtte végző Danyiil Kvjatot, valamint az edzést a 6. helyen záró Nico Hülkenberget csupán 5 század választotta el egymástól. A Red Bull délelőtt bejelentette, hogy sikerült motorszállítói szerződést kötnie 2016-ra, de Brazília után most Daniel Ricciardóval is visszatértek a régi specifikációjú Renault-hoz. A csapatok a hétvége további része szempontjából nem reprezentatív körülményekre való tekintettel leginkább tesztnek fogták fel az edzést, és számtalan 2016-os megoldást kipróbáltak.

Komolyabb incidens pár jelentéktelen kicsúszástól eltekintve nem történt. Rosberg az edzés vége felé valószínűleg bal hátsó lassú defektet kapott, míg Fernando Alonso újabb motorproblémákkal szembesült, ezért vissza kellett térnie a bokszba. A késésben lévő Lotus csak Pastor Maldonado autóját tudta összerakni a tréning kezdetére, Jolyon Palmernek egészen az utolsó percekig várnia kellett, mire kimehetett a pályára, hogy megtegyen pár kört.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!