Hamilton nyerte a szezon utolsó nyitóedzését

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Abu-Dzabi Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Mercedes uralta az első tréninget Abu-Dzabiban. A legközelebbi ellenfelük, Kimi Räikkönen is 7 tizeddel lemaradt tőlük, de a körülmények az időmérő és a verseny szempontjából nem voltak reprezentatívak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés

A Mercedes simán elvitte az első két helyet a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj péntek délutáni nyitóedzésén, amelyből azonban nehéz érdemi következtetéseket levonni. Míg az időmérőn és a versenyen be fog sötétedni, valamint a hőmérséklet is alacsonyabb lesz, és menet közben csökkenni fog, most még világos volt a Yas Marinán.

Az edzés első fél órájában, amíg a versenyzők az extra szett lágy (vagyis a keményebb) keverékű gumit használhatták, még a pálya első szektorában a fékekkel végig küszködő Nico Rosberg volt a leggyorsabb. Lewis Hamilton többször átvette tőle a vezetést, de ő mindig visszavágott, mígnem a brit pontosan egy óra után bebiztosította magának az 1. helyet, beállítva az 1:43.754-es végeredményt. Tavaly ilyenkor is ő volt a leggyorsabb, bár akkor szűk 3 tizeddel jobb időt ért el.

Hamilton nem rágta le a körmét izgalmában Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az ellenfelek fokozatosan egyre közelebb kerültek a Mercedeshez, de a 3. helyezett Kimi Räikkönen – akinek átmenetileg gondjai voltak az MGU-K-val – hátránya így is 7 tizedmásodpercre rúgott. A másik Ferrarit vezető Sebastian Vettel az első fél órában nem is tett meg mért kört, és eleve kevesebb időt töltött a pályán, a többséggel ellentétben viszont javítani tudott a leintés előtti percekben, feltornázva magát az 5. helyre.

Vettelt, az előtte végző Danyiil Kvjatot, valamint az edzést a 6. helyen záró Nico Hülkenberget csupán 5 század választotta el egymástól. A Red Bull délelőtt bejelentette, hogy sikerült motorszállítói szerződést kötnie 2016-ra, de Brazília után most Daniel Ricciardóval is visszatértek a régi specifikációjú Renault-hoz. A csapatok a hétvége további része szempontjából nem reprezentatív körülményekre való tekintettel leginkább tesztnek fogták fel az edzést, és számtalan 2016-os megoldást kipróbáltak.

Komolyabb incidens pár jelentéktelen kicsúszástól eltekintve nem történt. Rosberg az edzés vége felé valószínűleg bal hátsó lassú defektet kapott, míg Fernando Alonso újabb motorproblémákkal szembesült, ezért vissza kellett térnie a bokszba. A késésben lévő Lotus csak Pastor Maldonado autóját tudta összerakni a tréning kezdetére, Jolyon Palmernek egészen az utolsó percekig várnia kellett, mire kimehetett a pályára, hogy megtegyen pár kört.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

10:49
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Szép idő van Abu-Dzabiban

Micsoda meglepetés! Süt a nap. Köszöntjük kedves olvasóinkat az idényzáró első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Az időeltolódás három óra, a helyszínen tehát délután 1 óra lesz. Ezt az edzést még világosban rendezik, a második közben már be fog sötétedni.

10:54
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Csak egy Lotus indul az edzésen

A számláikat ismét nem tudták kifizetni, Ecclestone segítette ki őket. A gépátvételt is ma reggelre kellett halasztaniuk, és a Sky Sports arról számolt be az imént, hogy úgy tűnik, csak Maldonado vehet majd részt az első edzésen. Az autókat kapkodva kellett összerakni, és Grosjeanén - amelyet most Jolyon Palmer vezetett volna - felfedeztek egy hibát. Ezt várhatóan nem lesznek képesek orvosolni az edzés végéig.

10:56
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Red Bull megmenekült

Ma reggeli hír, hogy Christian Horner megerősítette: már van motorszállítói szerződésük 2016-ra. Részleteket a következő pár napban ígért, de valószínűleg a Renault-val maradnak valamilyen formában. A motornak "lesz egy fejlesztési ütemterve - ami ironikus, ha meggondoljuk, hogy 12 hónappal ezelőtt pont ezt akartuk elérni" - mondta Horner.

10:59
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Meleg van

De kellemesen: a levegő 28, az aszfalt 35 fokos. A Pirelli szokás szerint a lágy és a szuperlágy gumikat hozta el a sima burkolatú Yas Marinába. A csapatok várhatóan szokás szerint csak a második edzésen fogják bevetni az utóbbit, de a programjuk mégis rendhagyó lesz: nem holnap délelőtt, hanem ma este fognak felkészülni az időmérőre.

11:01
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Autók a pályán

Rögtön hatan kimentek, az élen Kvjattal és Vettellel. Alig pár felhőpamacs kószál az égen.

11:03
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ez inkább teszt, mint edzés

Mivel a hőmérsékleti viszonyok úgyis távol állnak az időmérőn és a versenyen várhatóktól, a csapatok nem tudnak sok érdemleges adatot gyűjteni a hétvégére vonatkozóan, úgyhogy inkább már 2016-os fejlesztéseket próbálnak ki. A Force India új első szárnyat, a Renault új orrkúpot, a McLaren új padlólemezt és első futóművet tesztel. Már csak Palmer és Hamilton nem járt a pályán.

11:06
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo nagy mérőkeretet cipel

A Red Bull bal oldalára egy jókora áramlásmérő keretet erősítettek. Végre Hamilton is megtette az ellenőrző körét.

11:11
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Red Bull a régi Renault-t használja

Miután Ricciardo Brazíliában kipróbálta a franciák új belső égésű motorját - igaz, a továbbfejlesztett turbó nélkül, amely nem volt kompatibilis a kipufogóval -, nem ítélték elég nagy előrelépésnek, ezért erre a hétvégére visszaszereltek egy régi specet. Büntetés nem fog járni érte, mivel Ricciardo már használta ezt a motort.

11:13
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak gondja van az üléspozícióval

Megkérdezi a rádión, hogy feljebb ül-e a szokásosnál - nemleges választ kap. A versenyzők alapvetően minél lejjebb próbálnak ülni, mert így kedvezőbb az autó súlypontja, de van egy határ, ami alatt már nem látnak ki rendesen a pilótafülkéből. Rosberg épp most tette meg az első mért kört, 1:55.130 alatt. A Mercedes feltett egy ilyen érdekes, fogazott szalagot a hátsó szárny hátuljára. Nyilván az áramlások szempontjából van jelentősége:

11:15
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen a Lotus új orrkúpja

Bal oldalon a mostani, a jobb oldalon az eddigi:

Közben Rosberg 1:44.626-ra faragta le az idejét, és Verstappen, Ericsson, Hamilton is megtett egy-egy mért kört.

11:18
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nem is új a Force India első szárnya

Legalábbis azt mondják, Silverstone-ban és Spában már bevetették. A tavalyi edzést Hamilton 1:43.476-tal nyerte, Rosberg máris 1:44.102-nél jár. Az imént mindhárom szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, de a rádión arra panaszkodott, hogy a fékpedálja túl lágy a pálya elején.

11:19
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel kisodródik

A sikánnál egyszerűen kigurult a bukótérbe, aztán visszatért a bokszba. Nem tűnt elfékezésnek - talán műszaki hiba volt? Hamilton 9 tizedre közelítette meg Rosberget.

11:21
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Szerelik Alonso McLarenjét

Bakon áll a garázsban. Alonso ezen a hétvégén egy korábbi motort használ, a csapatnál nem számítanak rajtbüntetésekre a hétvégén.

11:22
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első 20 perc után így állunk: Rosberg, Hamilton, Pérez, Hülkenberg, Räikkönen, Bottas, Button, Maldonado, Verstappen, Massa, Ericsson, Sainz. Már 14-en iratkoztak fel a tabellára.

11:24
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton átveszi a vezetést

1:43.996-os kört fut, 0,106 másodpercet verve az eddig vezető Rosbergre.

11:26
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét Rosberg az élen

1:43.895-re faragta le az időt, a középső szektorban abszolút legjobb részidőt futva. Vettel újra a pályán van, Hamilton viszont visszatért a garázsba.

11:27
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen feljön harmadiknak

Még így is 1,311 másodperc a hátránya. Hülkenberget előzte meg, aki nemrég feljött Pérez elé.

11:30
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Red Bull tényleg marad

"Jövőre ott leszünk, hacsak nem jön közbe valami váratlan" - erősítette meg Horner az imént a Sky-on. "Nehéz kezdetre számítunk, de egész éves fejlesztési programunk lesz" - tette hozzá a motorokról. A Red Bull vasárnap elégedett lenne, ha be tudna kerülni az első hat közé.

11:32
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

Az első félórában a rendelkezésükre álló szett gumit le kell venniük a versenyzőknek, úgyhogy átmeneti béke van. A sorrend: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Hülkenberg, Pérez, Maldonado, Bottas, Verstappen, Massa, Button, Ericsson, Sainz, Stevens, Merhi. Csak ők 14-en tettek meg mért kört az edzés első harmadában.

11:38
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Folytatódik a Rosberg-Hamilton játszma

Hamilton a napokban megjegyezte, hogy Szingapúr óta történt valamilyen változás a Mercedes autóján, amivel nem tud megbarátkozni. Nem árulta el, hogy mi az, de azt állította, nem a megnövelt minimális keréknyomás az. A kijelentést hallva Rosberg csodálkozva megjegyezte, hogy fogalma sincs, Hamilton miféle változásról beszél. Bár a vb már eldőlt, ennek a hétvégének is van tétje: nem mindegy, ki megy neki a téli szünetnek nagyobb önbizalommal.

11:39
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak spéci sisakfestése van

Így néz ki:

11:41
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso a pályán

Elvesztegette az első fél órát, az autóját szerelték, de most kihajtott a garázsból végre. Egyelőre csak ő van a pályán.

11:43
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso a 9. helyen kezd

Nem is rossz: Verstappen és Massa között van a tabellán, bár a Mercedesektől 2,7 másodperccel el van maradva. Igaz, még a 3. helyezett Räikkönen is 1,3-mal lassabb Rosbergnél.

11:46
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton lerágja a körmét

Látszik, hogy nagyon izgul... Biztos azt nézi ilyen feszülten, hogy Rosberg kiment eg újabb körre:

Egyébként a rövid szünet után megélénkült a forgalom: Räikkönen és Verstappen is a pályán van.

11:49
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Yas Marinán magas a fogyasztás

A Renault szerint az 5. legmagasabb a szezonban Melbourne, Montreal, Zeltweg és Szocsi után. Rosberg az előbb elfékezte magát az első kanyarnál, de most javítani készül...

11:51
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg majdnem javít

Az első két szektorban abszolút legjobb részidőt futott az új szett lágy (vagyis keményebb) gumiján, de végül nem lett gyorsabb az előző körénél. Räikkönen viszont 0,809 másodpercre faragta le a hátrányát, vagyis fél másodpercet javított.

11:53
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg megint lesodródik

Lehet, hogy még mindig gondja van a fékekkel? Sainz is csúnyán kockásra fékezte a bal első kerekét az előbb. Megélénkült a forgalom: 13-an vannak kint, köztük Ricciardo, aki feljött a 6. helyre, míg Pérez megelőzte Hülkenberget. Végre Vettel is megtette az első mért körét, egyelőre 8. a tabellán.

11:57
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel javít

De még így is 1,7 másodperc a hátránya, maradt a 8. helyen. Räikkönennek már csak 6 tized a hátránya Rosberghez képest, de a rádión most arra panaszkodott, hogy "nem tudom, mi történik, de mintha a motorom elerőtlenedett volna."

11:59
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Palmer még reménykedik

"A végén talán még kimehetünk pár körre" - mondta a Sky-nak a brit, aki jövőre már versenyző lesz a Lotusnál a csapat színeiben az utolsó hétvégéjét teljesítő, a Haashoz átigazoló Grosjean helyett.

12:00
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

1:43.754-es körével átvette a vezetést, 0,141 másodpercet verve Rosbergre. A sorrend: Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Kvjat, Ricciardo, Pérez, Hüólkenberg, Vettel, Verstappen, Maldonado, Alonso, Bottas.

12:02
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen bevág Alonso elé

Ijesztő jelenet: a spanyol csak egy másik autót akart elengedni a 8-as kanyar bejáratánál, de kívülről Räikkönen is beesett mellé, és közvetlenül előtte fordult balra. Hamilton pedig óriásit driftelt, lassításban gyönyörű volt.

12:04
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Megoldották Räikkönen problémáját

Pontosabban megoldódott valahogy, hiszen a bokszból nem lehet módosítani a beállításokon. Arról tájékoztatták a finnt, higy átmenetileg volt gond az MGU-K-val. Räikkönen azóta a többséghez hasonlóan visszatért a bokszba.

12:06
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel közelebb került Hamiltonhoz

Szép csendben 1,3 másodpercre faragta le a hátrányát, de a 8. helyről így sem lépett előre. A mezőny jóval sűrűbbé vált az elmúlt fél órában.

12:07
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Button a fékekkel szenved

"Állandóan blokkolnak az első kerekeim" - jelenti a rádión. Hamilton lesodródott a bukótérbe az 5-ös kanyarnál.

12:08
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

GIF-fel szórakoztat a McLaren

Alonso így érkezik meg a bokszba:

12:13
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Red Bullok jól állnak

Kvjat 4., Ricciardo 5. - a Yas Marina mindig feküdt nekik, bár a két hosszú egyenes díjazza a motorerőt. A két McLarennek is tűrhetően megy, Button a 11., Alonso a 12. helyen áll.

12:16
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az autók fele a pályán

Palmer még mindig nem járt kint a későn összerakott Lotusszal, bár egyszer beindították az autóját.

12:18
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg morog a rádión

Visszaszólt, hogy "nem a legjobb helyen" - pont egy kanyarban - kérték meg valamilyen átállításra a kormányon. Továbbra is küszködik a hosszú fékpedállal, amellyel az edzés eleje óta gondja van.

12:20
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel békésen jegyzetelget

Elég nyugis edzése van, most a fejére félig feltolt sisakkal a garázs hátuljában üldögél, és a híres jegyzetfüzetébe körmöl valamit. Mindig jegyzetelni szokott. Räikkönen nyilván teljesen más programot követ, mert sokkal több kört tett meg, és most is a pályán van.

12:21
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Palmer megjelent a pályán

A Lotusnak sikerült: gatyába rázták az autóját. Megteheti az első köreit.

12:23
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenöten odakint

Ismét megélénkült a forgalom: a jegyzetelgetése után Vettel is visszatért a pályára. Természetesen továbbra is mindenki a lágy gumikat használja.

12:24
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg defektet kaphatott

"Boksz, boksz, boksz!" - szól neki Tony Ross a rádión. "A bal hátsó kerékben kicsi a nyomás." Rögtön követi is az utasítást.

12:25
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Palmer megpördül

A 18-as kanyar közepén besokallt, és kiforgott a bukótérbe, aztán vissza a pályára. Nem esett nagyobb baj.

12:27
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel javít

0,988 másodperces hátránnyal feljött a 8.-ról az 5. helyre. Räikkönentől még mindig 0,24 másodpercre van. Közben Hamilton arra panaszkodik, hogy "az autóm nem érződik jónak."

12:28
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az idők rosszabbak a tavalyinál

Érdekes módon Hamilton elmarad saját egy évvel ezelőtti legjobbjától - igaz, nem sokkal, csak 0,28 másodperccel.

12:30
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Alonsónak gondjai vannak a motorral

"Elfogyott az ereje" - darálja el a már annyiszor hallott sirámot a rádión. Azt tanácsolják neki, hogy félgázzal térjen vissza a garázsba. Ez az egy motorja van a hétvégére, ha meg akarja úszni rajtbüntetés nélkül.

12:31
november 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Hamilton nyert Rosberg, Räikkönen, Kvjat és Vettel előtt. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az eredménytáblázattal és az összefoglalóval is.