Vettel nyert, 2015-ben ő lett a Bajnokok Bajnoka

Események

Race of Champions 2015, Sebastian Vettel, KTM X-Bow
Vágólapra másolva!
Először jutott a Race of Champions egyéni dőntőjébe Sebastian Vettel, és Tom Kristensent legyőzve 2015-ben ő lett a Bajnokok Bajnoka. A Londonban rendezett versenyen ő volt az egyetlen aktív F1-es pilóta, aki a legjobb négy közé tudott kerülni.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül70 bejegyzés

Pályafutása során először nyerte meg a Race of Champions, vagyis a Bajnokok Tornája egyéni értékelését Sebastian Vettel. A német pilóta korábban hatszor győzött Michael Schumacher társaként a Nemzetek Kupájában, de pénteken ezúttal a döntőben alulmaradtak Angliával szemben. Vettel szombaton, az egyéni versenyben viszont már csak egyszer hibázott, és a döntőben a Le Mans-i 24 órás verseny élő legendáját, Tom Kristensent legyőzve a Bajnokok Bajnoka lett 2015-ben.

A Ferrari pilótája először a rali- és ralikrossz-világbajnok Petter Solberget verte, majd 2:0-ra elintézte honfitársát, Nico Hülkenberget, a tavalyi győztes David Coulthardot nagy csatában 2:1-re győzte le, Kristensen ellen pedig ismét 2:0-lal zárt, miután a dán pilóta a falnak ütközött a második felvonásban. Vettel számára az elődöntő és a döntő igazi thrillerré vált, mivel mind Coulthard, mind Kristensen autója felmondta a szolgálatot a rajt előtt, így a futamok csak késve kezdődhettek.

Vettel és Kristensen a döntő második fordulójában KTM X-Bow-kkal küzdött egymás ellen Forrás: Race of Champions

„Olyan sokszor megpróbáltam már, és kudarcot vallottam, de most végre sikerült” – nyilatkozta Vettel. „Rögtön megtaláltam a helyes ritmust, nagyon boldog vagyok” – tette hozzá a Ferrari pilótája, akinek ellenfele, Kristensen is gratulált. „Tudtam, hogy nagyon rápörgött. Seb megérdemelten nyert, briliánsan vezetett. Sokszor bejutottam már a döntőbe, de nyerni még nem tudtam, köszi Seb” – viccelődött, és Vettelnek sem kellett több. „Sajnálom… Bár igazából nem is!” – mondta.

Coulthard kiesésekor nyilvánvalóvá vált, hogy mindenképpen új győztest avat az 1988 óta megrendezett év végi gála, mivel korábban Kristensen is csak a döntőig jutott, Vettel és a kisebb meglepetésre a dánnal megmérkőző Alex Buncombe korábban még nem nyert. A volt F1-es pilóta 2:0-s eredménnyel verte Felipe Massát, és a visszavonuló Susie Wolffot is, Daniel Ricciardót szintén F1-es ellenfele, Hülkenberg, Romain Grosjeant pedig a túraautós Jason Plato küldte haza.

A londoni volt olimpiai stadionban megrendezett gálaverseny szombati napján 27 ezer néző volt kíváncsi a helyszínen a pilótákra, akik a hideg időjárás, és az eleinte nedves pálya ellenére is folyamatos izgalmakkal, és nonstop akcióval hálálták meg a szurkolást. Küzdelmeik során szöcskével, KTM X-Bow-val, Euro NASCAR autóval, Radical SR3-mal, Ariel Atommal és Mercedes-AMG GT S-ekkel is versenybe szálltak, több el is romlott a futamok során.

Ez is jelzi, hogy bár a pilóták között máshol nem tapasztalható, barátságos hangulat uralkodott, a pályán mindannyian presztízskérdést csináltak abból, hogy jól szerepeljenek, de senki részéről fel sem merült, hogy nehezteljen valamiért az ellenfélre vagy piszkos trükköket alkalmazzanak. A RoC hosszú évek után tért vissza Európába, de azt egyelőre nem tudni, hogy hol folytatódik a hagyomány. A londoni stadionban valószínűleg nem, mivel az hamarosan a West Ham United otthonává válik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!