Vetteléket legyőzve Anglia nyerte a Nemzetek Kupáját

Események

Nemzetek Kupája, Bajnokok Tornája
Andy Priaulx (GBR) in the Radical SR3 RSX in Practice
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Tornája nyitónapján a döntőben hosszabbításban győzte le Anglia 1-es számú csapata Németországot. Az est sztárja a háromszoros túraautó világbajnok, Andy Priaulx volt, aki a döntőben Vettelt és Hülkenberget is megverte.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés

"A megfelelő eredmény született itt, nemde?" - kérdezte a diadalmas angol csapat egyik tagja, James Plato, miután Andy Priaulx-val párban győzelmet aratott a Bajnokok Tornájának nyitónapján, a Nemzetek Kupájáért vívott csatában. A motorsport világának szezon végi, oldott hangulatú eseményének ezúttal ugyanis London adott otthont, ahol az olimpiai stadionban a hideg ellenére is szép számú közönség gyűlt össze, kiszurkolva a hazai sikert.

A győztes egységet mégsem a kétszeres brit túraautó bajnok Plato, hanem Priaulx vitte a hátán, aki a döntőben Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg ellen is megnyerte a csatát – előbbit egy Radical SR3-mal, utóbbit egy KTM X-Bow-val. A 2000-es évek közepén három túraautó vb-t nyerő britnek a negyed- és az elődöntőben is kétszer kellett vezetnie, mivel Plato csak a Brazília elleni selejtezőben tudta megnyerni a maga párharcát.

Andy Priaulx sikerre vezette Anglia 1-es számú csapatát Forrás: Race of Champions

Priaulx a döntőbe vezető úton is kiütött korábbi vagy jelenlegi F1-es pilótákat és tesztpilótákat, sorrendben Nelsinho Piquet-t, Pascal Wehrleint, Jolyon Palmert és Jenson Buttont. "Fantasztikus volt itt lenni, lenyűgöző versenyek voltak. Imádtam" - foglalta össze az érzéseit.

Móka, kacagás

Az olimpiai stadionban kialakított 8-as alakú pályán különböző járművekkel, bő egy perces futamokon mérték össze erejüket a versenyzők, és

újdonság volt, hogy idén egymással ellentétes irányban rajtoltatták el őket.

A korábbi esőzések után felszáradt a pálya, és a nap folyamán egyetlen autó sem rongálódott meg. Az egyetlen nagyobb hibát Petter Solberg követte el, aki az első negyeddöntőben az amerikaiak ellen megforgatta NASCAR kocsiját, de az Északi csapatot Tom Kristensen így is továbbjuttatta az elődöntőbe, ahol Németország megálljt parancsolt nekik.

Elit mezőny gyűlt össze Londonban. A képen balról jobbra: Ricciardo, Massa, Button, Coulthard, Kristensen, Solberg Forrás: Race of Champions

Vettel korábban, még Michael Schumacherrel az oldalán hatszor nyerte meg a Nemzetek Kupáját, és Hülkenberggel most is magabiztosan, két 2:0-s győzelemmel meneteltek be a döntőbe, a címvédő skandinávok előtt az ausztrál párost legyőzve. A vereség ellenére egyikük sem búslakodott, hiszen itt alapvetően önmaguk és a közönség szórakoztatása volt a cél – Vettel például szokás szerint mókázgatott a kamerák előtt, s fesztelenül beszélgetett versenyzőtársaival is.

A Bajnokok Tornáján először szereplő Hülkenberg szintén élvezte a rendezvényt, bár megemlítette, hogy a döntőben Priaulx ellen küszködött kicsit az autó hátuljával. Nem volt problémamentes az átállás más járművekre Buttonnak sem, aki az Ariel Atomban kínlódott a váltásokkal;

egyszer például az egyenesben 2-es fokozatból véletlenül 1-esbe kapcsolt.

Button a Blancpain Endurance Series idei bajnokával, Alex Buncombe-bal alkotta a 2-es számú angol csapatot, és a skót David Coulthard-Susie Wolff egységet le is tudták győzni a negyeddöntőben, mielőtt az angol házi elődöntőben elvéreztek.

Rövid estéje volt más F1-es versenyzőknek is: Felipe Massa már a selejtezőben búcsúzott Nelsinho Piquet-vel, 2:0-ra kikaptak a végső győztes Plato-Priaulx párostól. A brazil ennek dacára vigyorogva közölte: "Jól szórakoztam, fantasztikus volt a szervezés, és köszönöm szépen a meghívást." Ugyanitt, a selejtezőben búcsúzott az All Stars csapatban helyet kapó Romain Grosjean, aki végül az égési sérülést szenvedő Jorge Lorenzo helyett egy korábbi olimpiai bajnok pályakerékpárossal került egy különítménybe. A páros szétlövésben kapott ki a Young Starstól, melyet az ifjú Palmer és Wehrlein alkotott – őket a negyeddöntőben szintén Priaulx-ék állították meg.

Szokás szerint láthattunk néhány alaposan kicentizett befutót is: a legszorosabb finisben Button 5,1 ezredmásodperccel előzte meg Coulthardot.

A Bajnokok Tornája egyéni küzdelmeit szombaton rendezik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

21:35
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Egybegyűlt a motorsport színe-java

Köszöntjük kedves Olvasóinkat az idei Bajnokok Tornájáról készített tudósításunkban! Az először 1988-ban megrendezett eseményen különböző sorozatokból érkező autó- és motorversenyzők mérik össze erejüket különböző járművekkel, hogy kiderüljön, a nem a megszokott kormány mögött ki is a jobb. Az első napon a Nemzetek Kupája a tét.

21:38
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Milyen is a lebonyolítás?

A helyszín a londoni olimpiai stadion, amelyben egy 8-as alakú pályát alakítottak ki. Egy-egy csapat – többnyire egy-egy nemzeté – két főből áll, és egyenes kieséses rendszerben mindkét tagjuk megmérkőzik egy másik csapat egyik tagjával, egyforma járművekkel. A párharc 2:0-s megnyerése értelemszerűen továbbjutást ér, 1:1 után viszont a győztesek „szétlövésben” döntik el a továbbjutást. A párosításokat, illetve részletes előzetesünket itt olvashatják.

21:39
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Megégett a MotoGP bajnok

Az utolsó pillanatban változott a résztvevők névsora: a MotoGP háromszoros bajnoka, a spanyol Jorge Lorenzo nemrég másodfokú égési sérüléseket szenvedett a bal lábán – egy megrepedt hűtővízvezeték miatt –, miközben Mallorcán, szurkolók előtt ünnepelte volna egy kis motorozással a vb-címet. "Nagyon bíztam benne, hogy begyógyul, de az orvosok megtiltották a részvételem (a tornán), mert az izzadásnak káros szövődményei lehetnének" - mondta Lorenzo. "Borzasztóan sajnálom, hogy ezt ki kell hagynom." Helyét egy korábbi hatszoros olimpiai bajnok pályakerékpáros, Sir Chris Hoy veszi át, aki idén megnyerte a European Le Mans Series LMP3-as kategóriáját.

21:41
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Oldott hangulat

Látványos és könnyed hangulat jellemzi a Bajnokok Tornáját, ez egyfajta All-Star meccs az autó- és motorversenyzőknek, szezon végi levezetésnek. Persze biztosra vehetjük, hogy mindegyik résztvevőt fűti a bizonyítási vágy, és megpróbálnak borsot törni egymás orra alá.

21:47
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Angliáé az első győzelem

Euro Nascar autókkal vívták az első menetet, és az 1-es számú angol csapatot képviselő Andy Priaulx, háromszoros túraautó bajnok legyőzte Nelsinho Piquet-t.

21:49
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Massa sem mentette meg Brazíliát

Anglia 1. csapata 2:0-lal győzte le Brazíliát, miután Jason Plato, kétszeres brit túraautó bajnok megelőzte Massát a Mercedes-AMG-k csatájában.

21:56
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az első szétlövés

Az All Stars-Young Stars összecsapás 1:1-re áll: Wehrlein és Grosjean is magabiztosan, több másodperc előnnyel hozta a futamát. Az első versenyen indult a beugró exkerékpáros, Chris Hoy is, de nem tudta tartani az iramot Wehrlein-nal, a Mercedes F1-es tartalékpilótájával.

22:00
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Palmer defektet kapott

"A kör utolsó negyedén egyáltalán nem volt tapadásom" - mondta a brit, aki pont azt váltja a Lotusnál jövőre, akitől kikapott. Grosjean és Wehrlein Radical SR3 típusú autókban csap össze a győzelemért mindjárt...

22:02
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A tesztpilóta legyőzte az F1-es sztárt

Wehrlein kényelmes előnnyel verte Grosjeant, a Young Stars pedig az All Stars csapatát. Szóval ők mehetnek tovább a negyeddöntőbe, Anglia 1-es csapata ellen.

22:11
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Solberg elszúrta

Az Északi csapat behúzhatta volna a győzelmet az amerikaiak ellen, de a norvég ralis klasszis hiába őrzött kényelmes előnyt a kör vége felé, megpördült. "Jól szórakoztam, talán túl is lőttem a célon" - nyilatkozta vigyorogva Solberg. Sajnálhatja, mert az első menetet Mr. Le Mans, azaz Tom Kristensen simán nyerte José María lópez ellen. Úgyhogy megint ráadás következik, Kristensen és Hunter-Reay közt.

22:17
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kicentizett befutó

108,8 ezredmásodperc döntött Kristensen javára a buggykkal, ő és Hunter-Reay is maximumra pörgette magát. Az első negyeddöntőt az északiak nyerték, most Ausztrália-Németország összecsapás következik.

22:20
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Presztízsmeccs: Ricciardo vs. Vettel

KTM X-Bow-k volánja mögött mutathatták meg a tudásukat a tavalyi csapattársak. Nincs sok különbség köztük, annyi szent: Vettel kis előnnyel nyert, miután Ricciardo kicsit keresztbe állt az utolsó kanyarnál.

22:24
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Németország nyert

Hülkenberg legyőzte a motoros legendát, Mick Doohant, így a németek jutottak az elődöntőbe. A megszokott versenyzőoverallba öltözött Vettel és Ricciardo együtt követte az eseményeket, láthatóan hihetetlenül felszabadultak mindketten.

22:26
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo végre eljöhetett ide

Ricciardo úgy gratulált Vettelnek, hogy meggyúrta a vállát - közben mindketten röhögtek. Az ausztrál azt mondta, korábban is szívesen jött volna a rendezvényre, de a hazai nyár mindig otthon marasztalta.

22:28
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Angol-skót párharc jön

Anglia 2-es egységét a Blancpain Endurance Series idei bajnoka, Alex Buncombe, a skótokat Susie Wolff képviseli. Utánuk Button és Coulthard csap össze. Közben kialakult az első elődöntő párosítása: Északi csapat-Németország.

22:31
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Hajmeresztő szaltók

Az első szünetben krosszmotoros bemutató zajlik, a motorosok hatalmas ugratókon ámítják a közönséget. Látványos!

22:37
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel elejtette a pénzérmét

A pályaválasztási jogról döntő érmét véletlenül kiejtette, de másodjára sikerült úgy dobnia, hogy ő választhasson. A belső ívet választotta az elődöntőre az északiak ellen, egyelőre ez tűnik a kedvezőbb ívnek.

22:43
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Célfotó dönt Button javára

Susie Wolffnak a férje, a Mercedest irányító Toto is szurkolt, de hiába. Button viszont a sírból hozta vissza a KTM-s menetet Coulthard ellen, és annak ellenére, hogy sokáig hátrányban volt, végül 5,1 ezreddel ért célba a már visszavonult pilóta előtt. Hát, szoros volt...Anglia 2-es csapata tehát az elődöntőben, ellenfele vagy a másik különítmény, vagy a Young Stars lesz.

22:45
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ők sem hiszik el

Összekapaszkodva, nevetve figyelte Button és Coulthard a kikockázott befutó ismétlését. Button azt mondja, elrontotta a rajtot. "Izgatott voltam, az egész testem remegett" - mondta, illusztrálva is.

22:55
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Megint harmadik menet jön

Priaulx legyőzte Wehrleint, majd Palmer Platót, így 1:1 az állás az utolsó negyeddöntőben. Priaulx és Palmer dönti el, melyikük csapata mérkőzhet meg Anglia 1-gyel.

22:58
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Plato elnézést kért

Miközben nyilatkozott, gyorsan elnézést kért a döntő menetre készülő Priaulx-tól, hogy nem biztosította be a továbbjutást. "Semmi baj, haver" - felelt kedélyesen Priaulx. Plato úgy nyilatkozott, hogy "nagyon sok apró hibát vétettem, és az első kanyarnál sem adtam bele mindent."

23:04
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Angol házi elődöntő lesz

Vagyis biztos lesz hazai csapat a döntőben, miután Priaulx legyőzte Palmert a KTM-csatában. A másik ágon Németország-Északi csapat meccs jön.

23:07
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen a pálya

Még adósak vagyunk egy képpel, hogy hogyan is néz ki a pálya. A kép korábban, edzésen készült, az aszfalt már felszáradt.

Mick Doohan gyakorol egy KTM X-Bow volánja mögött Forrás: Race of Champions
23:10
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg bizakodó

"Nehéz lesz, de Seb és én jó formában vagyunk. Bízunk a győzelemben" - nyilatkozta Hülkenberg. Most szünetet tartanak, celebeknek és sportolóknak rendeznek ügyességi vetélkedőt, akiknek buggykkal kell egy bójákkal kirakott akadálypályán végigmenni.

23:16
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel megmutatta, hogy kell

Végigment ő is az akadálypályán, a szórakozás kedvéért. Emlékeztetőül: az elődöntőkben Németország-Északi csapat és Anglia 1-Anglia 2 összecsapások lesznek. Holnap pedig egyéniben küzdenek meg a pilóták.

23:19
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Bajban az olimpiai bajnok

Sir Ben Ainslie, négyszeres olimpiai bajnok vitorlázó még nem érzett rá a buggyra: többször kicsúszott, elvitt néhány táblát, majd le is fulladt - hát igen, ilyen veszély nem fenyeget a vízen. Továbbra is a celebeké, sportolóké a terep.

23:30
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel és Kristensen vív először

Ariel Atom Cup lesz a versenyjárművük az első felvonásban, utánuk Hülkenberg és Solberg következik Mercedes AMG-kben ülve.

23:37
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ez is borzasztó szoros volt

Vettel csekély 66,3 ezredmásodperc előnnyel előzte meg Kristensent, ez is szenzációs csata volt. Solbergnek le kell gyűrnie Hülkenberget, máskülönben Németország jut döntőbe.

23:41
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel megint ökörködik

Megpaskolta Kristensen vállát, miközben visszasétáltak megtekinteni az első elődöntő második futamát, aztán a kissé megszeppent Wehrleint bökdöste, tudva, hogy a kamera őket veszi Kristensen nyilatkozata közben.

23:43
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Zászló nélkül is Hülkenbergé a győzelem

Mercedeséről leszakadt a német zászló, de 138,6 ezred előnnyel megnyerte a Bergek csatáját, döntőbe juttatva Németországot. A másik elődöntőt Priaulx és Buncombe kezdi KTM-kkel.

23:49
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Priaulx nyert

A háromszoros túraautó bajnok révén Anglia 1-es csapatáé az első győzelem a párharcban. Button és Plato Mercedesekkel vív meg a második versenyen.

23:52
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Button kicsikarta a hosszabbítást

Másfél tizeddel legyőzte Platót, így a harmadik menet dönt a két angol csapat között. Button ellenfele Priaulx lesz.

23:56
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A váltással gondja van Buttonnak

Ariel Atomokkal kerül sor a döntő ütközetre, de Buncombe elárulta, hogy Buttonnak nem ment simán a váltás ebben a járműben. Mindjárt kezdetét is veszi a menet...

00:00
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Priaulx ezt is megnyerte

Az előselejtőzőből továbbjutott Anglia 1-es csapata vívhat meg Németországgal a döntőben, miután Priaulx maga mögé utasította Buttont.

00:02
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Most sem váltott jól Button

Az egyenesben 2-esből 1-es fokozatba kapcsolt, ezért is kapott ki nagyobb különbséggel. "Nem volt a legjobb, de Anglia a döntőbe jutott, és szurkoni fogok!" - tette hozzá.

00:06
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Egy F1-es autó is színpadon

Wehrlein tesz meg bemutatóköröket egy korábbi F1-es Mercedesszel, jó sok gumit is éget. Drága mulatság lenne, ha ebben tenne kárt...de ez a veszély egyelőre nem fenyeget.

00:09
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel vs. Priaulx

Az első menetre Radical SR3-kkal kerül sor, kezdődik a döntő!

00:11
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Előny Angliánál

Priaulx 1 másodperccel megverte Vettelt, Hülkenbergnek egy Mercedesszel kell legyőznie Platót, ha újabb címet akar Németország. Pedig Vettel kicsit mozgott is a rajtnál.

00:15
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg simán nyert

Végig tartotta az előnyt, amely a célvonalnál 8 tized volt. Azért vigyáznia kellett, mert falérintés miatt sárga lapot kapott, és aki kettőt beszed, az öt másodperces büntetésben részesül. Mindez azt jelenti, hogy Priaulx és Hülkenberg egy harmadik menetben dönti el, hogy kié lesz a Nemzetek Kupája.

00:21
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Anglia legyőzte Németországot

A döntőt KTM autókkal vívták, és Priaulx legyőzte Hülkenberget, így Angliáé a Nemzetek Kupája az 1-es csapat révén.

00:26
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

"Ez a megfelelő eredmény, nemde?"

Ezt a győztes páros egyik tagja, James Plato mondta, utalva a hazai környezetben aratott győzelemre. A talán még nagyobb érdeklődésre számot tartó egyéni megmérettetésre szombaton kerül sor, holnap szintén várjuk Önöket szöveges tudósításunkkal. Percről percre közvetítésünk ezzel véget ért, hamarosan bővítjük a cikket az események összefoglalójával. Szép estét kívánunk!