Vetteléket legyőzve Anglia nyerte a Nemzetek Kupáját

Események

Nemzetek Kupája, Bajnokok Tornája
Andy Priaulx (GBR) in the Radical SR3 RSX in Practice
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Tornája nyitónapján a döntőben hosszabbításban győzte le Anglia 1-es számú csapata Németországot. Az est sztárja a háromszoros túraautó világbajnok, Andy Priaulx volt, aki a döntőben Vettelt és Hülkenberget is megverte.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

"A megfelelő eredmény született itt, nemde?" - kérdezte a diadalmas angol csapat egyik tagja, James Plato, miután Andy Priaulx-val párban győzelmet aratott a Bajnokok Tornájának nyitónapján, a Nemzetek Kupájáért vívott csatában. A motorsport világának szezon végi, oldott hangulatú eseményének ezúttal ugyanis London adott otthont, ahol az olimpiai stadionban a hideg ellenére is szép számú közönség gyűlt össze, kiszurkolva a hazai sikert.

A győztes egységet mégsem a kétszeres brit túraautó bajnok Plato, hanem Priaulx vitte a hátán, aki a döntőben Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg ellen is megnyerte a csatát – előbbit egy Radical SR3-mal, utóbbit egy KTM X-Bow-val. A 2000-es évek közepén három túraautó vb-t nyerő britnek a negyed- és az elődöntőben is kétszer kellett vezetnie, mivel Plato csak a Brazília elleni selejtezőben tudta megnyerni a maga párharcát.

Andy Priaulx sikerre vezette Anglia 1-es számú csapatát Forrás: Race of Champions

Priaulx a döntőbe vezető úton is kiütött korábbi vagy jelenlegi F1-es pilótákat és tesztpilótákat, sorrendben Nelsinho Piquet-t, Pascal Wehrleint, Jolyon Palmert és Jenson Buttont. "Fantasztikus volt itt lenni, lenyűgöző versenyek voltak. Imádtam" - foglalta össze az érzéseit.

Móka, kacagás

Az olimpiai stadionban kialakított 8-as alakú pályán különböző járművekkel, bő egy perces futamokon mérték össze erejüket a versenyzők, és

újdonság volt, hogy idén egymással ellentétes irányban rajtoltatták el őket.

A korábbi esőzések után felszáradt a pálya, és a nap folyamán egyetlen autó sem rongálódott meg. Az egyetlen nagyobb hibát Petter Solberg követte el, aki az első negyeddöntőben az amerikaiak ellen megforgatta NASCAR kocsiját, de az Északi csapatot Tom Kristensen így is továbbjuttatta az elődöntőbe, ahol Németország megálljt parancsolt nekik.

Elit mezőny gyűlt össze Londonban. A képen balról jobbra: Ricciardo, Massa, Button, Coulthard, Kristensen, Solberg Forrás: Race of Champions

Vettel korábban, még Michael Schumacherrel az oldalán hatszor nyerte meg a Nemzetek Kupáját, és Hülkenberggel most is magabiztosan, két 2:0-s győzelemmel meneteltek be a döntőbe, a címvédő skandinávok előtt az ausztrál párost legyőzve. A vereség ellenére egyikük sem búslakodott, hiszen itt alapvetően önmaguk és a közönség szórakoztatása volt a cél – Vettel például szokás szerint mókázgatott a kamerák előtt, s fesztelenül beszélgetett versenyzőtársaival is.

A Bajnokok Tornáján először szereplő Hülkenberg szintén élvezte a rendezvényt, bár megemlítette, hogy a döntőben Priaulx ellen küszködött kicsit az autó hátuljával. Nem volt problémamentes az átállás más járművekre Buttonnak sem, aki az Ariel Atomban kínlódott a váltásokkal;

egyszer például az egyenesben 2-es fokozatból véletlenül 1-esbe kapcsolt.

Button a Blancpain Endurance Series idei bajnokával, Alex Buncombe-bal alkotta a 2-es számú angol csapatot, és a skót David Coulthard-Susie Wolff egységet le is tudták győzni a negyeddöntőben, mielőtt az angol házi elődöntőben elvéreztek.

Rövid estéje volt más F1-es versenyzőknek is: Felipe Massa már a selejtezőben búcsúzott Nelsinho Piquet-vel, 2:0-ra kikaptak a végső győztes Plato-Priaulx párostól. A brazil ennek dacára vigyorogva közölte: "Jól szórakoztam, fantasztikus volt a szervezés, és köszönöm szépen a meghívást." Ugyanitt, a selejtezőben búcsúzott az All Stars csapatban helyet kapó Romain Grosjean, aki végül az égési sérülést szenvedő Jorge Lorenzo helyett egy korábbi olimpiai bajnok pályakerékpárossal került egy különítménybe. A páros szétlövésben kapott ki a Young Starstól, melyet az ifjú Palmer és Wehrlein alkotott – őket a negyeddöntőben szintén Priaulx-ék állították meg.

Szokás szerint láthattunk néhány alaposan kicentizett befutót is: a legszorosabb finisben Button 5,1 ezredmásodperccel előzte meg Coulthardot.

A Bajnokok Tornája egyéni küzdelmeit szombaton rendezik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!