Vágólapra másolva!
Hamilton az idei 11. pole pozícióját szerezte meg a 12. nagydíjon, és ezúttal a Ferrarik voltak a legnagyobb ellenfelei, miután Rosberg motorját ki kellett cserélni egy korábban használtra az időmérő előtt. Räikkönen idén először indulhat az első sorból, egyik Red Bull sem került be a Q3-ba.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Lewis Hamiltont az Olasz Nagydíj időmérőjén sem tudták legyőzni, az idei 12. nagydíjon a 11. pole pozícióját szerezte meg. Zsinórban hetedszer indulhat az élről, miután csapattársa, Nico Rosberg már az edzés előtt hátrányba került: a harmadik szabadedzésen gondokat észleltek az új motorjában, ezért a csere mellett döntöttek, és a Spában is használt erőforrással kellett nekivágnia az időmérőnek.

Rosberget így nemcsak Hamilton, hanem a két Ferrari is megelőzte, az olaszok ráadásul meglepően közel kerültek az egész hétvégét uraló brithez. Kimi Räikkönen csupán 234 ezreddel maradt el Hamilton 1:23.397-es idejétől, Sebastian Vettel pedig további 54 ezreddel volt lassabb.

Hamilton nem tagadta, kicsit meglepte a Ferrari tempója, de állítása szerint örül, hogy nem csak a csapattársával harcolhat. A versenyt magabiztosan várja. „Az egész hétvégén nagyszerű volt az autóm, a csapat remek munkát végzett. Semmilyen problémám nem volt" – mondta a címvédő, aki Rosberg problémája ellenére sem aggódik amiatt, hogy vasárnap valami baj lesz az új specifikációjú motorral.

Rosberg az időmérő után egyértelműen utalt rá, hogy a régi motor használata miatt került hátrányba. „Ezzel az erőforrással már hat versenyt teljesítettem, és a motor ereje minden egyes megtett kilométerrel csökken" – magyarázta. „Csalódott vagyok, hogy pont itt történt ez velem, hiszen Monzában a motorerő a legfontosabb. A Ferrarik ellen nehéz dolgom lesz."

Kattintson a képre a szombati napról készült galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Olivier Morin

Räikkönen a 2013-as Kínai Nagydíj óta először indulhat az első rajtsorból, és elmondása szerint saját magát is meglepte a jó eredménnyel. „Számítottunk, rá, hogy itt is erős hétvégénk lehet, de nem ez a pálya fekszik nekünk a legjobban" – mondta. „Jó érzés visszatérni az első sorba, elég régen indultattam ennyire elölről. Remélem, holnap sikerül egy jó eredménnyel megajándékoznunk a szurkolóinkat."

Látszólag Vettel sem kesergett a 3. hely miatt, és szerinte a versenyen is van rá esély, hogy a Ferrarik megtartsák ezeket a pozíciókat. „Fantasztikus ez az eredmény, ráadásul Lewishoz is nagyon közel kerültünk, ezért a vasárnapot is magabiztosan várjuk" – nyilatkozta. „Remélem, holnap mindketten dobogóra állhatunk."

A Williamsek a 3. rajtsort szerezték meg, miután Rosbergnél is tizedekkel lassabbak voltak, Sergio Pérez Force Indiáját viszont magabiztos előnnyel tartották maguk mögött. Pérez Romain Grosjean és Nico Hülkenberg előtt szerezte meg az 7. helyet. A német a Q3-ban csak egy mért kört tudott futni, a bokszbejáratnál ugyanis leállt az autója, és már tudták újra kiküldeni a pályára. Az edzés záró szakaszában Marcus Ericsson végzett az utolsó helyen, de a 10. helyet is elveszítette, miután a sportfelügyelők háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották Hülkenberg feltartásáért.

Rosszul sikerült a Renault motoros csapatok időmérője: Max Verstappen már a Q1-ben kiesett, miután az egyetlen teljesített körében leesett az autójáról a motorborítás, a két Red Bull és Carlos Sainz pedig a Q2-ben végzett az utolsó helyeken. Daniel Ricciardo ki sem hajtott a pályára a második etapban, de sokat nem veszített vele, hiszen a motorcsere miatti büntetések után mindkét Red Bull és Toro Rosso a mezőny hátsó feléből indul majd.

A McLarenek szombaton is csak a két Manort tudták megelőzni, ráadásul őket is megbüntetik az újabb motorcserék miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:44
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdünk

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Az Olasz Nagydíj időmérő edzése következik, a csapatok már készülődnek a 14 órakor kezdődő Q1-re. Mindhárom szabadedzést Hamilton nyerte, azonban a Mercedes pénteki egyeduralma után szombat délelőtt Vettel befurakodott Rosberg elé.

15:46
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Száraz a pálya

A reggeli eső után a harmadik edzés még vizes pályán kezdődött, azóta viszont jó idő van, süt a nap, és ma már nem is várható komolyabb változás az időjárásban. A levegő 21, a pálya 31 fokos.

15:51
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg a régi motort fogja használni

A délelőtti edzésen problémák voltak az új specifikációjú erőforrásával, ezért az időmérőre a Spában is használt motorját szerelték be az autójába. Büntetés ezért nem jár, viszont Rosberg hátrányba kerülhet a friss motort használó Hamiltonhoz képest.

15:56
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Megint sok a büntetés

Hat versenyzőt fognak hátrasorolni az időmérő után: a McLaren, a Red Bull és a Toro Rosso versenyzői közül senki nem úszta meg a motorcserét. Alonso 10, Button 5, Ricciardo 25, Kvjat 15, Sainz 20, Verstappen pedig 10 rajthelyes büntetést kap a monzai futamra.

16:02
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

Egyelőre csak a két Manor hajtott ki a pályára. A versenyzők 18 percig próbálkozhatnak, szokás szerint 5 pilótától fogunk elbúcsúzni.

16:04
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Fontos a rajtsorrend

A legutóbbi tíz Olasz Nagydíjon nyolcszor is az a pilóta nyert, aki a pole pozícióból nyerte meg a versenyt.

16:06
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A mezőny nagy része a pályán

A két Manor már az első mért körét is teljesítette, az 1:28-as idejükkel nem sokáig fognak az élen maradni. Egyelőre ők az egyetlenek, akik a lágy gumikat használják.

16:09
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

1:24.251-es idővel állt az élre. A közepes gumikat használja, de már gyorsabb, mint a tegnap délutáni edzésen a lágy gumikon. Rosberg 6 tizedes lemaradással a 2., Vettel és Bottas követi őket.

16:11
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ericsson vizsgálat alatt

A mért körön lévő Hülkenberget tartotta fel, a sportfelügyelők már vizsgálják az esetet. Még 8 perc van hátra a Q1-ből, Ricciardo és Verstappen egyetlen mért kört sem futott.

16:13
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Gondok Verstappen autójával

A Toro Rossót szétszedték, egyelőre nem tudni, ki tud-e hajtani a pályára az időmérőn. Ricciardo már beszállt az autójába, hamarosan elhagyhatja a garázst.

16:15
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg lemaradása 3 tized

Közelebb került Hamiltonhoz, de csapattársa első helyét nem veszélyezteti. Vettel egyelőre 9 tizeddel lassabb a britnél, a 4. helyen áll.

16:18
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo a pályán

Néhány percet kapott arra, hogy elmozduljon a kiesőzónából. Verstappent nem tudták a pályára küldeni, ő az utolsó helyen zárja a Q1-et. A két Manor és a két McLaren is veszélyben érezheti magát.

16:21
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Karosszériadarabok a pályán

Verstappent mégis kiküldték, de nem kellett volna: a Toro Rossóról a Curva Grandéban leesett a motorborítás. Ricciardo közben megfutotta a mért körét, a 14. helyre lépett fel.

16:23
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

Nem történt meglepetés: a mért kör nélküli Verstappen mellett a McLarenek és a Manorok estek ki. Ők ilyen sorrendben zárták az időmérő első szakaszát: Button, Alonso, Stevens, Merhi, Verstappen. A továbbjutók sorrendje: Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Pérez, Hülkenberg, Bottas, Vettel, Nasr, Ericsson, Grosjean.

16:24
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Így nézett ki Verstappen autója

Furcsa látványt nyújtott a lecsupaszított Toro Rosso. A szerelők valószínűleg túlságosan siettek, és nem rögzítették rendesen a motorborító elemeket.

16:29
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

Tíz versenyző már a pályán van. A Q1-ben egyébként a Mercedeseken és a Ferrarikon kívül mindenki felrakta a lágy gumikat.

16:31
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki lágy gumikon

Az első mért körök után Hamilton állt az élre, 1:23.383-as idővel vezeti az edzést. Megint sokkal gyorsabb volt Rosbergnél, aki több mint 7 tizedes lemaradással a második. A két Williams követi őket.

16:34
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel megelőzte Rosberget

1:23.925-ös időt futott, 2 tizeddel gyorsabbat, mint a Mercedes német versenyzője. Hamiltontól így is több mint fél másodperccel elmarad. Most csak a két Ferrari van a pályán, a többiek a bokszban készülődnek a következő körökre.

16:36
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen a második

Rosberg már csak a 4., miután Räikkönen Vettelnél is jobb kört futott, 1:23.757-es idejével alig 4 tizeddel volt lassabb Hamiltonnál.

16:39
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo már nem hajt ki

A Q2-ben nem futott mért kört, és már nem is fog, mert mosolyogva sétálgat a paddockban. Sainznak és Kvjatnak sincs mért ideje, de ők most a pályán vannak.

16:42
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Javítottak a Williamsek

Massa is megelőzte Rosberget, a 4. helyre jött fel. Bottas a 6. helyen áll, Vettel pedig megelőzte Räikkönent, 1:23.577-es idővel vette vissza a 2. helyet.

16:45
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

Mindkét Red Bull kiesett, de a motorcserék miatt egyébként is a mezőny végéről indultak volna. Az öt kieső sorrendje: Maldonado, Nasr, Sainz, Kvjat, Ricciardo. A továbbjutók listáját Hamilton vezeti, de Vettel közel került hozzá, kevesebb mint 2 tized a különbség. A további sorrend: Räikkönen, Rosberg, Massa, Bottas, Pérez, Grosjean, Ericsson, Hülkenberg.

16:49
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre melegebb a pálya

Már 35 fokos az aszfalt, a levegő pedig 22. Elkezdődött a Q3, de egyelőre senki nem hajtott ki a pályára.

16:52
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a körözés

Pérez és Ericsson kivételével mindenki a pályán, 10 percen belül kiderül, ki indulhat a pole pozícióból az Olasz Nagydíjon.

16:55
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Rosberg első Q3-as köre nem sikerült jól, csak az 5. helyre volt elég. Hamilton 1:23.397-es idővel vezet, Vettel 3 tizedes lemaradással a 2. Rosberget Räikkönen és Massa is megelőzi.

16:58
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg autója leállt

A bokszbejáratnál volt kénytelen leparkolni a Force Indiát, miután arra panaszkodott, hogy elszállt az erő az autójából. Csapattársának, Péreznek egyelőre nincs mért ideje, de már járt a pályán, ezért megelőzi Ericssont.

16:59
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Az utolsó körök következnek

A jelenlegi sorrend: Hamilton, Vettel, Räikkönen, Massa, Rosberg, Bottas, Hülkenberg, Grosjean, Ericsson, Pérez.

17:00
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg edzésének vége

A Force Indiát időben visszatolták a garázsba, de már nem hajt ki a pályára - csak a bokszban reménykedhet, hogy nem csúszik vissza az utolsó helyre, és motort sem kell cserélni az autójában.

17:05
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltoné a pole

Monzában is legyőzhetetlen volt, bár az is segíthetett neki, hogy Rosbergnek a régi motorjával kellett teljesítenie az időmérőt. A német csak a 4. helyről indulhat, a két Ferrari is befért elé, Räikkönen 2 és fél tizedel maradt le a pole-ról. A Q3 eredménye: Hamilton, Räikkönen, Vettel, Rosberg, Massa, Bottas, Pérez, Grosjean, Hülkenberg, Ericsson.

17:07
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton idei 11. pole-ja

Csak egyszer, Spanyolországban tudta őt legyőzni Rosberg az időmérőn. A német most a spái motorral 3 tizeddel maradt el a csapattársától.
Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a részletes eredménylistával és az összefoglalóval.