Räikkönen megfuttatta Hamiltont a monzai pole-ért

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Olasz Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton sits in his car ahead of the second practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 4, 2015 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Hamilton az idei 11. pole pozícióját szerezte meg a 12. nagydíjon, és ezúttal a Ferrarik voltak a legnagyobb ellenfelei, miután Rosberg motorját ki kellett cserélni egy korábban használtra az időmérő előtt. Räikkönen idén először indulhat az első sorból, egyik Red Bull sem került be a Q3-ba.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Lewis Hamiltont az Olasz Nagydíj időmérőjén sem tudták legyőzni, az idei 12. nagydíjon a 11. pole pozícióját szerezte meg. Zsinórban hetedszer indulhat az élről, miután csapattársa, Nico Rosberg már az edzés előtt hátrányba került: a harmadik szabadedzésen gondokat észleltek az új motorjában, ezért a csere mellett döntöttek, és a Spában is használt erőforrással kellett nekivágnia az időmérőnek.

Rosberget így nemcsak Hamilton, hanem a két Ferrari is megelőzte, az olaszok ráadásul meglepően közel kerültek az egész hétvégét uraló brithez. Kimi Räikkönen csupán 234 ezreddel maradt el Hamilton 1:23.397-es idejétől, Sebastian Vettel pedig további 54 ezreddel volt lassabb.

Hamilton nem tagadta, kicsit meglepte a Ferrari tempója, de állítása szerint örül, hogy nem csak a csapattársával harcolhat. A versenyt magabiztosan várja. „Az egész hétvégén nagyszerű volt az autóm, a csapat remek munkát végzett. Semmilyen problémám nem volt" – mondta a címvédő, aki Rosberg problémája ellenére sem aggódik amiatt, hogy vasárnap valami baj lesz az új specifikációjú motorral.

Rosberg az időmérő után egyértelműen utalt rá, hogy a régi motor használata miatt került hátrányba. „Ezzel az erőforrással már hat versenyt teljesítettem, és a motor ereje minden egyes megtett kilométerrel csökken" – magyarázta. „Csalódott vagyok, hogy pont itt történt ez velem, hiszen Monzában a motorerő a legfontosabb. A Ferrarik ellen nehéz dolgom lesz."

Kattintson a képre a szombati napról készült galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Olivier Morin

Räikkönen a 2013-as Kínai Nagydíj óta először indulhat az első rajtsorból, és elmondása szerint saját magát is meglepte a jó eredménnyel. „Számítottunk, rá, hogy itt is erős hétvégénk lehet, de nem ez a pálya fekszik nekünk a legjobban" – mondta. „Jó érzés visszatérni az első sorba, elég régen indultattam ennyire elölről. Remélem, holnap sikerül egy jó eredménnyel megajándékoznunk a szurkolóinkat."

Látszólag Vettel sem kesergett a 3. hely miatt, és szerinte a versenyen is van rá esély, hogy a Ferrarik megtartsák ezeket a pozíciókat. „Fantasztikus ez az eredmény, ráadásul Lewishoz is nagyon közel kerültünk, ezért a vasárnapot is magabiztosan várjuk" – nyilatkozta. „Remélem, holnap mindketten dobogóra állhatunk."

A Williamsek a 3. rajtsort szerezték meg, miután Rosbergnél is tizedekkel lassabbak voltak, Sergio Pérez Force Indiáját viszont magabiztos előnnyel tartották maguk mögött. Pérez Romain Grosjean és Nico Hülkenberg előtt szerezte meg az 7. helyet. A német a Q3-ban csak egy mért kört tudott futni, a bokszbejáratnál ugyanis leállt az autója, és már tudták újra kiküldeni a pályára. Az edzés záró szakaszában Marcus Ericsson végzett az utolsó helyen, de a 10. helyet is elveszítette, miután a sportfelügyelők háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották Hülkenberg feltartásáért.

Rosszul sikerült a Renault motoros csapatok időmérője: Max Verstappen már a Q1-ben kiesett, miután az egyetlen teljesített körében leesett az autójáról a motorborítás, a két Red Bull és Carlos Sainz pedig a Q2-ben végzett az utolsó helyeken. Daniel Ricciardo ki sem hajtott a pályára a második etapban, de sokat nem veszített vele, hiszen a motorcsere miatti büntetések után mindkét Red Bull és Toro Rosso a mezőny hátsó feléből indul majd.

A McLarenek szombaton is csak a két Manort tudták megelőzni, ráadásul őket is megbüntetik az újabb motorcserék miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!