Rosberg váltója bedöglött, így is az élen zárt

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Osztrák Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíj első szabadedzésén a Toro Rossók kerültek a legközelebb a Mercedesekhez, a Ferrarik spóroltak a körökkel. Rosberg váltóját rekordidő alatt kicserélték.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés

A Mercedes szinte külön kategóriát képviselt a Brit Nagydíj első szabadedzésén, amelyen sokáig úgy tűnt, hogy a hazai pályán szereplő Lewis Hamilton gondtalanul a leggyorsabb tud lenni, főleg azután, hogy csapattársa, Nico Rosbergnek már az edzés elején félre kellett állnia a hidraulika szivárgása miatt. A váltóját a csapat szerelői rekordidő alatt kicserélték, így a két évvel ezelőtti győztes az edzés végére vissza tudott térni a pályára.

Rosberg „borzalmas felváltásokra” panaszkodott, de a javuló állapotú pálya és az új gumik előnyét kihasználva így is megdöntötte Hamilton addigi legjobb idejét. A brit pilóta szorgalmasan rótta a köröket, de többször is kicsúszott vagy elfékezte magát, így várhatóan az ő autóján is dolgozni kell még a folytatás előtt. Az ellenfelek eddigi teljesítményét látva viszont a két Mercedes-pilótának ezúttal csak egymásra kell figyelnie majd.

Rosberg a műszaki hiba ellenére is az élen kezdett Silverstone-ban Forrás: Daimler

Senki más nem tudott ugyanis labdába rúgni mellettük, a 3. helyen végző Max Verstappen már több mint 1 másodperccel lemaradt, innentől viszont igen szorosan alakult az üldözők sorrendje. A két Toro Rosso gyorsnak bizonyult az edzés derekán, sokáig Carlos Sainz volt csapattársa mögött a 3. helyezet. Végül Kimi Räikkönen és Rosberg meg tudta előzni őt, így az 5. lett a körökkel spóroló Sebastian Vettel előtt.

A Ferrari egyelőre semmi látványosat nem mutatott, Räikkönen végig jobb volt Vettelnél, aki ráadásul az edzés nagy részét kénytelen volt az autója mögött üldögélve tölteni. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a hiba oka, de csupán megközelíteni tudta csapattársa eredményét. Utánuk következett a két Red Bull, a fékekre panaszkodó Daniel Ricciardo a 7., Danyiil Kvjat pedig a 8. helyet érte el.

Megújult Force India, újoncok a középmezőnyben

Az ausztriai tesztek után élesben is bevetette a Force India a VJM08B-re keresztelt, alaposan átépített autóját. Nico Hülkenberg a 9. helyen kezdett, Sergio Pérez pedig a 12. legjobb időt futotta, de a csapat egyelőre az új alkatrészek elemzésével volt elfoglalva inkább. Visszafogott teljesítményt nyújtott a Williams is: Felipe Massa mindössze a 10., a Valtteri Bottas helyére beugró Susie Wolff pedig csak a 13. lett, de így is megelőzte Jolyon Palmert (14.) és Raffaele Marciellót (15.), akik a Lotus és a Sauber színeiben tesztelhettek Romain Grosjean illetve Marcus Ericsson helyett.

Palmer teljesítménye különösen figyelemreméltó, mert bár az eredménye alaposan elmarad a Lotus várakozásaitól, 8 tizeddel futott jobb időt rutinosabb csapattársánál, Pastor Maldonadónál. Újabb feledhető edzést teljesített a McLaren: Jenson Button autóját szinte végig javították, majd néhány aerodinamikai tesztre merészkedett csak ki a pályára, Fernando Alonso pedig kénytelen volt spórolni a megtett kilométerekkel. Amikor végre kijött, az autója néhány kör után elromlott.

A két McLaren így mindössze a két Manort tudta megelőzni. A sereghajtó istálló továbbra is elmarad még a többi üldözőtől is, de új szponzorral, szárnyakkal és motortakaró elemmel érkeztek Silverstone-ba, így ők is szolgáltak némi újdonsággal a helyszínre kilátogató, népes közönségnek. A mezőny az edzés után gyászszünettel tisztelgett a néhány nappal ezelőtt történt tunéziai terrortámadás áldozatai előtt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

12:51
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Brit Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Silverstone-ban meglepően kellemes idő fogadta a csapatokat, szépen süt a nap: a levegő 18, az aszfalt 30 fokos egyelőre.

12:53
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kiderült, Hamilton miért hagyta ki a tesztet

Orvoshoz kellett mennie, "és ez fontosabb volt a tesztnél" - mondta a Sky Sportsnak, de azt nem árulta el, hogy mi volt ennek az oka. A rajttal kapcsolatos aggályait kivizsgálta a csapat, és ő is folyamatosan tartotta velük a kapcsolatot.

12:55
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kissé változik a Manor autóinak megjelenése

A sereghajtó istálló Kanada után újabb szponzort tudott megnyerni magának, ráadásul fejlesztéseket is készítettek a tavalyi autójuk átépített változatán.

12:57
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rekord nézőszám várható

Válságban van az F1, de nem az Egyesült Királyságban. Vasárnap akár 140.000 néző is a helyszínen tekintheti meg a silverstone-i futamot. Az F1 körülbelül 40.000 munkahelyet jelent a szigetországnak, és továbbra is a britek a leglelkesebbek a sportággal kapcsolatban.

13:00
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Will Stevens a pályán

Megkezdődött a pénteki első szabadedzés, a Manor hazai pilótája után Felipe Nasr és a ma 28. születésnapját ünneplő Sebastian Vettel is pályára lépett. Három tesztpilóta is lehetőséget kap ma: Susie Wolff a Williamsnél, Jolyon Palmer a Lotusnál, Raffaele Marciello a Saubernél vezethet.

13:01
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A McLaren üzen a rajongóknak

Nemrég ismét bírálták az F1-et az alkoholreklámok miatt, a McLaren egyik szponzora most arra hívja fel a figyelmet, hogy senki se igyon, ha utána autóba ül.

13:03
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo máris a második gumiszettjét használja

Mért kört kezdett a Red Bull ausztrál pilótája, mérnöke figyelmeztette, hogy óvatosan bánjon az abroncsokkal.

13:05
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Bemutatkozott az új Force India

Mindkét versenyző pályára lépett már a Force India idei B autójával, ami számos ponton megújult az eddig használt változathoz képest. A legfeltűnőbb a lyuggatott orrkúp, amihez hasonlót sem lehetett korábban látni az F1-ben.

13:08
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg és Hamilton is a pályán

Olyan nagy a tumultus a Mercedes boksza előtt - elsősorban Hamilton miatt -, hogy Rosbergnek alig engedtek utat. A tavalyi futamot a brit nyerte, de Rosberg is jól szokott menni Silverstone-ban, nagy csata várható. Nem sokkal később Hamilton is követte csapattársát a pályára.

13:11
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosbergé az első mért kör

1:38.638-at futott a napsütéses Silverstone-ban, de Hamilton rögtön 1:38.146-ra javította meg az eredményt. A jelenlegi fázisban ennek természetesen még nincs nagy jelentősége.

13:13
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg egyelőre a régi orrkúpot használja

Pérez autójára viszont már felszerelte a Force India az új alkatrészt, valószínűleg összehasonlításokkal kezdenek, és egyelőre nem a legjobb köridőkre törekednek majd.

13:15
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton megpördült

A Stowe kanyar kijáratán ráhajtott a műfűre, és a kigyorsításnál elvesztette uralmát az autója felett. Széles a pálya, nem lett nagy baj belőle.

13:16
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg műszaki hiba miatt félreállt

Elveszett a hidraulikus nyomás a Copse kanyarban, ezért mérnöke arra utasította, hogy ne váltson sebességet. Rosberg kénytelen volt félreállni a Becketts kanyarnál, számára véget ért az első szabadedzés.

13:19
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Brazilok bajban

Nasr megpördült, Massa pedig kiszélesítette a pályát, Alonso és Button közben kiszállt az autókból és látszólag nyugodtan nézik az edzést. Button autóján közben többen is dolgoznak, úgy tűnik, ismét gondjuk van.

13:23
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra is Hamilton vezet

Legjobb ideje egyelőre 1:35.391, mögé Kimi Räikkönen zárkózott fel 1:35.700-val, a 3. továbbra is Rosberg, utána Ricciardo, Kvjat, Massa, Vettel, Hülkenberg, Sainz és Palmer a top 10-ben.

13:25
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg is megkapta az új orrkúpot

A Le Mans-i győztes egyelőre a 6. helyen áll a felújított Force Indiával, de hátránya 1,6 másodperc Hamilton mögött, aki már 1:34.815-nél tart.

13:28
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Visszaért Rosberg Mercedese a bokszba

Kérdés, hogy a szerelők mennyi idő alatt tudják megjavítani a hidraulikus rendszer hibáját. Hamilton jelenleg majdnem 9 tizedmásodperccel vezet Räikkönen, és bő 1 másodperccel csapattársa előtt.

13:30
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Red Bull egyelőre jól áll, a Williams nem

Az edzés első harmada után természetesen még korai tanulságokat levonni, de a Red Bull az idei formájukhoz képest ígéretesen kezdett. Ricciardo egyelőre a 4., Kvjat pedig a 9. helyen áll. A Williams részéről Massa viszont egyelőre csak a 10., Wolff pedig a 15. pozíciót birtokolja.

13:34
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel kiszállt a Ferrariból

Sőt, a sisakját is levette. A többi csapatnál is rövid szünet van, jelenleg senki sincs a pályán. Az időjárás továbbra is napos, a közönség körében piknik-hangulat van.

13:39
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ennyire óvja titkait a Mercedes

Rosberg autóján azonnal eltakarták a diffúzort, amint bárki is a közelébe kerülhetett volna.

13:45
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg akár még vissza is térhet

A Sky Sports szerint a Mercedes szerelői elkezdtek dolgozni Rosberg autóján, és bíznak abban, hogy a német pilóta még az edzés vége előtt újra autóba ülhet. A Toro Rosso közben kiküldte versenyzőit a pályára, így ismét van némi forgalom Silverstone-ban.

13:48
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel nem tűnik túl lelkesnek

Továbbra is sisak nélkül üldögél a bokszban, és néhány szót vált mérnökével. Nem tudni, hogy miért kell várakoznia, de nem tűnik boldognak.

13:50
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Toro Rossók az élmezőnyt ostromolják

Nem a levegőbe beszélt Max Verstappen, amikor tegnap kijelentette, hogy szerinte a Toro Rosso az idén a 2. legjobb autó, jelenleg Hamilton mögött a 2. helyen áll 1:35.530-cal, Carlos Sainz pedig a 4. helyre jött fel. Ez persze csak időleges, de mindenképpen figyelemre méltó.

13:52
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen a Force India új orra

Aki esetleg nem látta a múlt heti, ausztriai teszten, Silverstone-ban már biztosan megtekintheti a látványos új orrkúpot. A Williams természetesen nem szerelte fel a padlólemezen kipróbált, szabálytalan szárnyacskákat.

13:56
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nem túl produktív az edzés a McLaren számára

A Sky Sports szerint Alonso kénytelen spórolni a megtett kilométerekkel, Button autóját pedig ismét javítani kellett, csak ezekben a percekben szerelik rá vissza a padlólemezt, így egyik pilóta sem ment eddig túl sokat. Bő fél óra van hátra.

13:58
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedes egy installációs kört remél

A Mercedes Twitter csatornája szerint váltót cserélnek Rosberg autóján és remélik, hogs egy installációs körre még ki tudják küldeni a németet az edzés vége előtt. A két évvel ezelőtti futam győztese komor arccal figyelte, ahogy Hamilton ismét elhagyta a bokszot.

14:02
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton tovább faragta az idejét

A Mercedes egyelőre külön kategóriát képvisel: Hamilton 1:34.344-et tud, mögötte Verstappen csak 1:35.530-at. A 3. helyre is egy Toro Rosso, Carlos Sainz ért oda Räikkönen, Rosberg, Kvjat, Ricciardo, Hülkenberg, Vettel és Massa előtt.

14:05
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso autója is elromlott

Button McLarenjét továbbra is javítják, Alonso éppen kezdett volna mért köröket futni, amikor mérnöke visszarendelte őt a bokszba. Vettelnek közben papíron mutogatnak valamit a bokszban, ő sem ül az autójában.

14:10
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Button már visszavette a sisakját

Az autóba viszont még nem ült vissza. Közben a Sky Sports szerint Rosberg autójának javításával is hamarosan elkészülnek a szerelők. Vettelről nincs hír.

14:14
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo az 5.

Viszont továbbra is mindkét Toro Rosso előtte van. Ez nem túl jó hír a hazai pályán versenyző Red Bullnak. Korábbi pilótájuk, Sebastian Vettel ismét visszült a Ferrariba. Nico Hülkenberg is mért kört kezd a felújított Force Indiával.

14:16
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg nemsokára ismét a pályán

Visszaült már az autójába, Ricciardo közben a fékekre panaszkodik a rádión.

14:18
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Button aero-tesztet végez

Az áramlásokat kimutató, vörös, úgy nevezett "flow-vis" festékkel vonták be Jenson Button McLarenjét, amellyel a brit pilóta egyelőre óvatos tempóban közlekedik a pályán. Hamilton közben elmért egy féktávot és a bukótérből jött vissza.

14:19
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Palmer nagyot mentett

A Beckettsben sokallt be, kétszer is ellenkormányoznia kellett, majd az aszfaltozott bukótérből jött vissza a pályára. Vettel közben ismét autóba ülhetett, és mért körön is van, a 9. helyről próbál elmozdulni.

14:22
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton ismét elfékezte magát

Rosberg pedig visszatért a Mercedesszel. Vettel elvette a lábát a gázról, miután forgalomba került, majd kicsivel később 1:35.739-cel az 5. helyre lépett előre.

14:24
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg tanácsot kér

Lassúnak érzi a váltásokat, ezért visszajelzést kér a csapatától, és folyamatosan állítgat a kormányán lévő kapcsolókon. Mérnöke szerint minden rendben van. "Én nem úgy érzem, a felváltások borzasztóak" - válaszolja. Így is feljön a 2. helyre 1:35.151-gyel, 8 tizeddel Hamilton mögé.

14:29
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg átvette a vezetést

Az utolsó pillanatban Hamilton elé került 1:34.334-gyel, ami mindössze 1 századdal jobb csapattársa eredményénél. Maradt ideje még egy körre, de itt már lassabbnak tűnik.

14:31
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg tovább javított a végén

Bár az első két szektorban nem volt különösen jó a tempója, a kör végén tovább tudott faragni az idején, így 1:34.274-gyel az élen végzett Hamilton előtt. Mögöttük jelentős hátránnyal Verstappen, Räikkönen, Sainz, Vettel, Ricciardo, Kvjat, Hülkenberg és Massa zárt.