Hamilton simán szerezte meg első monacói pole-ját

Események

Vágólapra másolva!
Rosberg az utolsó körében hibázott, a Ferrari pedig nem jelentett akkora fenyegetést a Mercedesre, mint a délelőtti edzés sugallta, így Vettel csak a 3. rajthelyet tudta megszerezni. Räikkönen elé a két Red Bull is befért az év legfontosabb időmérőjén.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés

Pályafutása első pole pozícióját szerezte Lewis Hamilton Monacóban, miután Nico Rosberg az edzés két kulcsfontosságú pillanatában is vezetői hibát vétett, ez viszont a világbajnoki címvédőt ezúttal nem befolyásolta, mert a tavalyi edzéssel ellentétben az idén ő haladt előrébb a Q3-ban. Hamilton akkor állt az élre, amikor igazán fontos volt, mivel a Q1-ben és a Q2-ben is Rosberg bizonyult gyorsabbnak.

Kisebb aggodalom is kialakult Hamilton térfelén a Mercedes garázsában, mert a Q2-ben a brit „nagyon rossz” kört ment, de mérnöke szerint nem a pilóta hibázott a körében, amivel így is az élmezőnyben volt. A várakozásoknak megfelelően a mezőny legjobb autójával haladó Hamiltonnak a Monacóra jellemző forgalommal is meggyűlt a baja: a Q2-ben kétszer is látványosan feltartották, de a Q3-ban végig szabad volt előtte az út, és legyőzhetetlennek bizonyult. Az időmérő után Niki Lauda „szenzációsnak” nevezte a brit teljesítményét.

Az idén Hamilton örülhetett a monacói időmérő után, Rosbergnek a 2. hely jutott Forrás: AFP/Boris Horvat

Hamilton Mercedese ezúttal csaknem 8 tizedmásodperccel gyorsabbnak bizonyult Sebastian Vettel Ferrarijánál a Q3-ban, és az egész időmérőn érezhető volt, hogy a két Ezüstnyílnak ezúttal nem igazán lehet ellenfele. A brit pilóta viszont ennek ellenére az edzés után úgy érezte, futott néhány „nagyon rossz kört”, nehézsége akadt a gumikkal, a széllökésekkel és a forgalommal is, és az utolsó két kör előtt a pálya ritmusát sem érezte. Ezért is nagyon örült, hogy 2006 után ismét a pole pozícióból rajtolhat Monacóban (akkor még a GP2-ben versenyzett), de úgy vélte, a győzelem felé még félúton sem jár.

Rosberg időmérője pont ellentétesen alakult csapattársáéhoz képest. Saját elmondása szerint az alulkormányzottság ellenére ő jól kezdte az edzést, majd „kissé elvesztette a fonalat”, megpróbálta a végén felülmúlni Hamiltont, de „nem jött össze” az ismét komor arcot vágó németnek. A 3. helyezett Vettel viszont „általában elégedett” volt az eredménnyel, úgy vélte, „kissé talán túl hűvös volt” számukra, a vasárnapi futamon pedig megpróbál befurakodni a két Mercedes közé.

A Red Bull végre mutatott valamit

Nem panaszkodhat versenyzői teljesítményére a Red Bull vezérkara, miután Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat be tudott furakodni Vettel és az ismét alulteljesítő Kimi Räikkönen közé, és az 5-6. helyről indulhatnak. Christian Horner a Sky Sportsnak elmondta, dobogós helyről álmodik a holnapi futamra, de a pilóták rajthelyével is elégedett.

Nagyot autózott Sergio Pérez, aki a Force Indiával a 7. helyen végzett, és alaposan felülmúlta csapattársát, Nico Hülkenberget, aki csak a 13. legjobb időt futotta, miután egyszer a falhoz is csapta autóját. A Toro Rossók a várakozásoktól kissé elmaradtak, Carlos Sainz a 8., Max Verstappen pedig a 10. lett, ami újoncoktól még így is kiemelkedő teljesítmény. A két Lotus közül ezúttal Pastor Maldonado szerepelt jobban, 9. lett, Romain Grosjean csak a 11-ként zárt, és váltócsere miatt csak a 16. helyről indulhat.

A McLaren éppen lemaradt

Felemásan alakult az időmérő a McLaren számára, hiszen Jenson Button csaknem bejutott a Q3-ba, végül a 12. legjobb időt futotta, és a 11. helyről rajtolhat. Button a rádión úgy vélte, könnyedén továbbjuthatott volna, de a visszajátszások alapján nagyon rosszul jött neki a Rosberg által előidézett sárga zászló a Q2 végén, ami ellehetetlenítette a brit utolsó gyors körét. Fernando Alonso viszont még idáig sem jutott el, mivel a spanyol autóját egyszerűen lekapcsolta az elektronika a Q2 elején, így csupán a 14. helyről indulhat a holnapi futamon.

Az időmérő és eddig az egész hétvége negatív meglepetését a Williams szolgáltatja: a grove-i istálló színeiben induló Valtteri Bottas már a Q1-ben kiesett, és csak a 17. helyről indulhat, Felipe Massa pedig a Q2-ben a 14. idővel búcsúzott, így az őket üldöző Red Bull és Toro Rosso pilótáknak jó esélyt adnak, hogy vasárnap közelebb kerüljenek hozzájuk a pontversenyben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:41
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Jön az év legfontosabb időmérője

Szép napot! Azonnal kezdetét veszi a szezon túlzás nélkül legfontosabb időmérője Monacóban, ahol előzni gyakorlatilag nem lehet, és az elmúlt tizenegy versenyből tizet a pole birtokosa nyert meg. Hogy ki lesz az? Nem egyértelmű, mert Vettel délelőtt fantasztikus kört futva a Mercedesek előtt végzett.

15:44
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen valószínűleg megússza a büntetést

A Sky Sports értesülései szerint a Ferrari úgy véli, nem sérült meg Kimi Räikkönen autójának sebességváltója, így azt nem kell kicserélni, és a finn elkerüli az öthelyes rajtbüntetést. A Toro Rossóval szintén a falnak csapódó Max Verstappen autóján is csak hátsó szárnyat és padlólemezt kellett cserélni. Romain Grosjean viszont biztosan öthelyes büntetéssel számolhat, mivel az ő autójában a Lotus már korábban váltót cserélt.

15:48
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Veteránok ünnepelnek

Két egykori F1-es pilótának is akad oka örömre a mai napon: Jarno Trulli napra pontosan 11 esztendővel azután, hogy megnyerte a 2004-es Monacói Nagydíjat, pole pozíciót ünnepelhet a Formula E berlini futama előtt. Korábbi ellenfele, Rubens Barrichello ma lett 43 esztendős. A brazil versenyző érte el Monacóban a legtöbb dobogós helyet úgy, hogy soha sem tudott nyerni.

15:51
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Senna a rekorder

A legtöbb pole pozíciót a legendás Ayrton Senna érte el Monaco utcáin. A brazil pilóta 1985-ben, 1988-ban, 1989-ben, 1990-ben és 1991-ben indulhatott az élről az utcai pályán.

15:53
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg pole-ja tavaly botrányt okozott

A Mercedes volánja mögött Nico Rosberg szerezte meg a 2014-es pole pozíciót, miután utolsó gyorskörén hibát követett el a Mirabeau kanyarban, és a kicsúszása miatt lengetett sárga zászlók közepette Lewis Hamilton már nem tudta megjavítani a német 1:15.989-es idejét. Az FIA nem ítélte szándékosnak Rosberg kicsúszását, de Hamilton a mai napig nincs meggyőződve erről.

15:55
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Jó esély van a tavalyi pole köridő megdöntésére

Rosberg tavaly 1:15.989-et ért el a Q3-ban, Sebastian Vettel az idei harmadik szabadedzésen 1:16.143-at futott, így szinte biztos, hogy az időmérőn az élmezőny tovább gyorsul majd.

15:58
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Sok múlik az időjáráson

A Sky Sports szerint bár az időjárás kedvezőnek tűnik, a tengerparti városban így is 20% az esély az esőre. Valószínűleg inkább a hőmérséklet-ingadozás lesz a jelentős befolyásoló tényező. A Ferrarinak előnyös a napsütés és a melegebb aszfalt.

16:00
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld lámpa!

Versenyzők egész sora hajtott rögtön a pályára Monte Carlóban. Az élen az egyik Manor halad.

16:01
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Máris torlódás van

A két Toro Rosso alaposan feltartja a két Williamst az alagút kijáratánál, sőt csak a célegyenes előtt hagynak egymásnak némi jelet. A tempóval vigyázni kell, feltartásért itt könnyen büntetés járhat.

16:03
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappené az első mért idő

1:19.803-at fut elsőre a pénteki szabadedzés hőse, a többiek egyelőre 24-es időkkel követik a holland tinédzsert.

16:05
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton átveszi a vezetést

Óvatos első mért kör után 1:16.884-re javítja az ideiglenes legjobb köridőt, mögötte Rosberg érkezik 1:17.463-mal, Vettel egyelőre csak 1:18-at tudott. Rosberg abszolút leggyorsabb 1-es szektorral folytatta.

16:06
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Gyorsuló németek

Továbbra is Hamilton az élen, de Rosberg 1:17.000-ra, Vettel 1:17.907-re javított, de így is csak a 2-3. helyre jók. Ricciardo a 4., Maldonado az 5., Nasr egyelőre a 6. helyen áll.

16:08
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton újabb leggyorsabb köre

1:16.588-ra javít a címvédő, pedig előznie is kellett a gyorskörén. Vettel is egyéni legjobb szektoridőket ér el, de elmarad a brittől.

16:09
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg villant, és az élre áll

Néhány századdal javítja meg csapattársa eredményét, így az elmúlt két monacói futam győztese állt az élre 1:16.528-cal. Vettel mögé Räikkönen is felzárkózott.

16:11
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso egyelőre utolsó

Még csak most teljesítette első, egyelőre óvatos mért körét, amivel továbbra is az utolsó helyen áll. Button a 17. helyen szerénykedik a McLarennel.

16:12
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg a falhoz csapta a Force Indiát

A Mirabeau kijáratánál az autó hátuljával ütközött a falnak, de látható sérülés nem keletkezett a Force Indián, ami tovább tudott haladni. A német jelenleg a 9. helyen áll, Pérez a 7. helyen tartja a silverstone-i kis csapat autóját.

16:14
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Maldonado az élmezőny közelében

Kimi Räikkönen előtt a 4. helyen áll jelenleg a Lotus színeiben versenyző Pastor Maldonado, Grosjean viszont egyelőre csak a 14. A Toro Rosso pilótái egyelőre nem túl gyorsak, Verstappen és Sainz a 12-15. helyen áll.

16:15
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz vizsgálat alatt

Elfelejtett megállni a mérlegelésen, ebből még akár baj is lehet.

16:16
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Gyorsulnak a Mercedes üldözői

A Ferrarinak újabb gyors köröket kell futniuk, mert Verstappen, Kvjat, Sainz, Pérez és Button is befért Vettel elé, aki így már csak a 8. helyen áll. Räikkönen a 11. helyre csúszott vissza.

16:17
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas gondban

Egyelőre csak a 17. helyen áll a Williams finn pilótája, ráadásul csapattársa miatt lassítania is kellett az előző körén. Massa is csak a 13. jelenleg.

16:19
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Q1: Bottas kiesik

Visszatért a bokszba, közben leintették a Q1-et. Nasr, Bottas, Ericsson, Stevens, Merhi a kiesők listája. Alonso is csak a 15. lett, de bő 3 tizeddel gyorsabb volt Nasrnél.

16:22
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

A két Mercedes az élen a Q1-ben

Rosberg és Hamilton mögött Verstappen, Kvjat, Sainz, Ricciardo, Pérez, Button, Vettel és Hülkenberg alkotta a top 10-et. Räikkönen a 12., Massa a 13. lett, Alonso csak utolsóként jutott tovább a 15. helyen.

16:23
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltont kétszer is látványosan feltartották

Egy Lotus és egy Sauber mögé is beragadt, és tőle ritkán látható módon kézjelekkel is kommunikálta elégedetlenségét a helyzet miatt. A forgalom Monacóban a legnagyobb probléma az egész év során.

16:25
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel már a pályán

A Ferrari pilótája hajtott elsőként Monaco utcáira a Q2-ben, de többen, köztük csapattársa, Kimi Räikkönen is gyorsan követi a négyszeres világbajnokot.

16:29
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Vettelé az első mért idő

1:18.721-es köre nem kiemelkedő, Pérez rögtön meg is előzte, de aztán 1:16.224-re javítja a legjobb időt.

16:30
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso alatt megállt a McLaren

A célegyenes végén lelassult a wokingiak autója, a spanyol kénytelen volt félreállni, ezzel a 15. helyről rajtolhat.

16:31
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen feljön a 2. helyre

1:16.528-cal felzárkózik Vettel mögé, Verstappen 1:16.999-cel a 3., de mindjárt jönnek a Mercedesek.

16:32
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg már 1:16 alatt

Átveszi a vezetést 1:15.471-gyel, szuperlágy gumikon. Hamilton pedig Vettellel ezredre azonos időt futott, 1:16.224-gyel a 3.

16:33
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Buttont dicséri mérnöke

A brit pilóta jelenleg a 8. a McLarennel, a visszajátszás alapján úgy tűnik, Alonso autóját egyszerűen lekapcsolta az elektronika a célegyenes végén.

16:36
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

A Toro Rosso egyelőre megint jobban áll a Red Bullnál

Rosberg, Vettel, Hamilton és Räikkönen után Sainz és Verstappen a 6-7. helyen áll, míg Kvjat és Ricciardo csak a 10-11. pozíciónál tart.

16:37
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton nyugtatja mérnökeit

"Nagyon rossznak" tartotta előző körét, amivel jelenleg a 3., de mérnöke elismerte, hogy miatta alakult így az eredmény. Az ok nem derült ki. Rosberg közben nem tudja értelmezni a kijelzőjén megjelenő köridőket.

16:38
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Nem csak Hamiltonék állnak azonos idővel

A 8. Max Verstappen és a 9. Sergio Pérez egyaránt 1:16.999-et ért el, de a holland korábban ért körbe, így egyelőre övé az ideiglenes 8. hely.

16:42
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg most a Q2-nek vetett véget

Hatalmasat fékezve a célegyenes bukóterében kötött ki a Mercedesszel, így a mezőny a sárga zászló miatt az utolsó körét már nem tudta kihasználni. Rosberg 1:15.471-gyel az élen zárt, Hamilton javított, de a 2. lett Vettel, Räikkönen, Kvjat, Verstappen, Ricciardo, Sainz, Maldonado és Pérez előtt.

16:43
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

A McLarennek megint nem sikerült

Button hosszasan szomorkodik a rádión, mert ismét kiesett a 12. helyen, de mindössze 94 ezredmásodperccel maradt el a továbbjutástól. Grosjean a 11. helyen zárt, így a 16. helyről rajtolhat majd, a 13. időt futotta Hülkenberg, kiesett Massa is, ALonso pedig már az elején feladta az időmérőt.

16:45
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Egyelőre a Mercedesnek áll a zászló

Bár Rosberg kicsúszott, Hamilton pedig nem nagyon tudta összerakni a körét a Q2-ben, továbbra is úgy tűnik, ha nem hibáznak, a többiek nehezen érhetik utol őket.

16:46
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Jön az eső?

A Sky Sports riporterei néhány esőcsepp lehullását tapasztalják, de nem úgy tűnik, hogy ez felborítaná a Q3-at.

16:48
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton halad elsőként a Q3-ban

Nem bízza a véletlenre a brit világbajnok, ahogy korábban ígérte, a két Mercedes közül ezúttal ő halad elsőként a pályán, amikor igazán számít. Rosberg szorosan követi a bokszból kifelé.

16:51
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Elspórolták az első kört a Mercedesek

Gumit melegítettek és gyenge idővel kezdtek, így egyelőre Pérez vezet 1:17.912-vel, mögötte Räikkönen zárt hasonlóan spórolós körrel.

16:52
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton vezet, Rosberg mögötte

1:15.304 a jelenlegi leggyorsabb idő, Rosberg 1:15.440-et tudott az első éles körében. Vettel a 3. 1:15.849-cel, utána Ricciardo érkezik már 16-on kívül.

16:54
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönennek nem jött ki a lépés

A mért körök első hulláma után a Ferrari finn pilótája csak a 9. lett 1:17.606-tal. Mindkét olasz autót betolták a garázsba, de nemsokára újabb roham várható.

16:56
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Javul a Red Bull formája

A két Mercedes és Vettel mögött Ricciardo és Kvjat következik, Pérez egyelőre jobban áll Verstappennél és Sainznál. Räikkönen és Maldonado zárja egyelőre a sort. Hamilton ismét a pályán.

16:58
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton megint melegítő körrel kezd

Egyelőre a mért körén is visszafogott tempóban megy, a gumik majd a következőre érik el az optimális hőfokot. Van még ideje. Közben Vettel is agresszívan cikázik a Ferrarival.

16:59
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen az 5. helyre javít

Befér a két Red Bull közé, de ez még messze nem a végeredmény. Hamilton is gyorsulni tud.

17:02
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton indulhat az élről Monacóban

Élete első pole pozícióját szerezte Lewis Hamilton Monacóban, miután Rosberg ismét óriásit fékezett a célegyenes végén, Hamilton viszont javítani tudott, így 1:15.098-cal a brit maradt az élen. Vettel zárt a 3. helyen, Ricciardo és Kvjat megelőzte Räikkönent, Pérez, Sainz, Maldonado és Verstappen kaparintotta meg a maradék helyeket a top 10-ben.

Nemsokára jelentkezünk bővebb összefoglalóval!