Vágólapra másolva!
Nico Rosberg uralta a Spanyol Nagydíj időmérő edzését, és viszonylag könnyedén megszerezte idei első pole pozícióját. A Ferrarinak esélye sem volt a közelükbe kerülni, Räikkönen ráadásul csak a 7. helyet szerezte meg.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Idén először nem Lewis Hamilton indulhat a pole pozícióból, miután a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén Nico Rosberg magabiztos vezetéssel mindenkit maga mögé utasított. A balanszra panaszkodó Hamilton több mint 2 tizeddel elmaradt a csapattársától, a harmadik helyen záró Sebastian Vettelnek pedig esélye sem volt megszorongatni a Mercedeseket.

Rosberg az időmérő második és harmadik szakaszában is gyorsabb volt Hamiltonnál, a Q3-ban ráadásul kétszer is jobb kört futott nála. Az utolsó etap első mért körei után már bizakodhatott, majd végleg megnyugodhatott, amikor látta, hogy Hamilton a második próbálkozásával nem tudott javítani az idején. Elképzelhető, hogy az utolsó percekre romlott a pálya állapota, hiszen Rosberg és Vettel sem tudott faragni a korábbi eredményéből.

A pole pozíciót végül 1.24.681-es idővel megszerző Rosberg elmondta, a gyengébb szezonkezdés után szüksége volt erre az eredményre. „Ezzel megtettem az első lépést a győzelem felé vezető úton" – mondta, kiemelve, hogy a barcelonai pályán a szokásosnál is többet számít, hogy ki indulhat az élről. Elmondta, ezúttal nem akart úgy járni, mint a bahreini időmérőn, amikor spórolt a gumikkal a versenyre, és kiesett a ritmusból.

„Bahrein még mindig nem ment ki a fejemből, ezért gondoskodni akartam róla, hogy nem követem el újra ugyanazt a hibát" – nyilatkozta. „A Q2-ben igyekeztem lendületbe hozni magam, és ez ma szerencsére be is vált."

Rosberg idén először indulhat a pole-ból Forrás: Farkas Péter (Origo)

Hamilton az időmérő után gratulált Rosbergnek, aki „szép munkát végzett". Az autója balanszával nem volt teljesen elégedett, de szerinte nem ez volt a vereség fő oka. "Ma egyszerűen csak nem volt meg a tempóm, és nem végeztem jó munkát" – ismerte el. Elárulta, a Q2-ben sem azért volt lassabb, mert kímélni akarta az abroncsait, csak beragadt egy McLaren mögé a forgalomban.

A Ferrarinak esélye sem volt

Ahogy idén megszokhattuk, ezúttal is Sebastian Vettel került a legközelebb a Mercedesekhez, de Barcelonában nem tudott beférni közéjük, 777 ezredes hátránnyal végzett a 3. helyen. „Rossz szót használnék, ha azt mondanám, hogy csalódott vagyok" – nyilatkozta a német. „Szerintem a Ferrari remek munkát végez, folyamatosan bizonyítjuk, hogy mi vagyunk a legközelebb a Mercedesekhez."

Vettel reméli, hogy vasárnap jobban megnehezítheti a címvédő dolgát, hiszen a Ferrari idén a futamokon nyújtott jobb teljesítményt. A jó versenytempóra csapattársának, Kimi Räikkönennek is szüksége lesz, hiszen a finn csak a 7. rajtkockát tudta megszerezni egy gyenge Q3-as szereplés után. Vettel mellé így Valtteri Bottas fért be a második sorba, akit a Williams azzal biztatott a leintés után, hogy a futamra is jók lesznek a beállításaik.

Ismét remekül szerepelt a Toro Rosso két újonca, akik ezúttal is maguk mögé utasították a Red Bullokat. Carlos Sainz az 5. rajtkockába kvalifikált, 1 tizedet verve csapattársára, Max Verstappenre. A Red Bullok közül Danyiil Kvjat futott jobb időt, ez a 8. helyre volt elég, viszont így is megelőzte a Williamsszel meglepően gyenge kört futó Felipe Massát. A Q3 leglassabb versenyzője Daniel Ricciardo volt, aki elmondása szerint a 10-es kanyarban hibázott.

Bizakodnak a Lotusok

A két Lotus ezúttal kiesett a Q2-ben, de egyikük sem bánkódott túlságosan. "A 11. hely egész jó rajtpozíció, és legalább két új szett gumim maradt a futamra" – mondta Romain Grosjean, aki idén először nem jutott be az utolsó szakaszba. "Elégedettek lehetünk, mivel az időmérő előtt nem gondoltuk, hogy bejutunk a Q2-be."

A Q2-ben esett ki a két McLaren is, akik látványos javulást tényleg nem tudtak elérni, de legalább mindketten túljutottak az első szakaszon. Fernando Alonso a hazai közönség előtt csak a 13. helyről indulhat, Jenson Button egy hellyel végzett mögötte. Csalódott lehet a Force India, hiszen mindkét autójuk kiesett már a Q1-ben, de Nico Hülkenberg szerint ezen a pályán nem is számítottak sokkal jobb eredményre. Az utolsó rajtsort szokás szerint a két Manor foglalhatja majd el.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:39
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Még 20 perc az időmérőig

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Spanyol Nagydíj időmérő edzéséről élőben készülő tudósításunkban! Az idény első európai versenyén is a Mercedes a favorit, mindhárom szabadedzést megnyerték Barcelonában. Pénteken Hamilton volt a leggyorsabb, szombat délelőtt viszont Rosberg végzett a tabella élén, a brit pedig egy megpördülés után csak a 3. lett.

15:43
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ki állítja meg Hamiltont?

Idén eddig az összes időmérőn a brit szerezte meg a pole pozíciót. Rosbergnek van a legnagyobb esélye arra, hogy ezúttal legyőzze őt, de délelőtt Vettel is közel tudott kerülni a Mercedes tempójához.

15:44
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Meleg van

A hőmérsékletek a tegnapinál is magasabbak: a levegő 26, a pálya 38 fokos. Süt a nap, eső az időmérőn sem várható. A körülmények azonban így sem tökéletesek, tegnap sokan panaszkodtak az erős széllökésekre.

15:51
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen eddig küszködött

Pénteken nem volt elégedett az autója kezelhetőségével, szombat délelőtt pedig rosszul állították be a hibrid rendszerét, és majdnem egy másodperces lemaradással csak az 5. lett. Az a Bottas fért be elé, aki úgy érzi, a Williamsszel ezúttal talán el lehet kapni az időmérőn legalább az egyik Ferrarit.

15:54
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Itt nagyon fontos a jó rajthely

Barcelonában hírhedten nehéz előzni, és az eddigi 24 versenyen 18 alkalommal az a versenyző nyert, aki az első rajtkockából indult.

15:59
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Már 45 fokos a pálya

A magas hőmérsékletek, a gyors kanyarok és az egyenetlen aszfalt miatt a Pirelli a két legkeményebb abroncsát hozta el Barcelonába. Érdekes lesz látni, ki melyik keveréken hajt a pályára a Q1-ben - a közepes és a kemény gumik között egy körön körülbelül 1,5 másodperc a különbség.

16:03
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A versenyzők egyelőre nem sietnek a pályára, mindenki a garázsban várakozik. Szokás szerint 18 percük van rá, hogy megfussák a legjobb 15 köridő valamelyikét.

16:05
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Könnyebb a McLaren új festése

A csapat átfestette az autóját, megszabadultak a régóta használt króm színtől. Az új, sötétszürke festés állítólag két kilogrammal könnyebb, mint az előző dizájn.

16:06
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Merhié az első idő

A Manor pilótája Alonsóhoz és Sainzhoz hasonlóan hazai közönség előtt versenyez. 1:32.038-as idővel kezdett, ezzel nem fogja sokáig vezetni a tabellát.

16:09
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz az élen

1:28.492-es idővel vette át a vezetést, már a versenyzők felének van mért köre. Hamilton a kemény abroncsokon hajtott a pályára, és az első köre nagyon lassú volt, 7 másodperccel marad el Sainz idejétől.

16:12
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedesek átvették a vezetést

Még mindig a kemény gumikat használják, ahogy az élmezőny többi versenyzője is. Hamilton 1:27.322-es idővel állt az élre, Rosberg 3 tizeddel lassabb volt. Vettel a harmadik, de az ő lemaradása már 6 tized.

16:14
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen elégedetlen

Arra panaszkodik a rádión, hogy a hátsó gumijai nem tapadnak. Egyelőre csak a 11. helyen áll, 1,3 másodperces lemaradással. Már az egész mezőny futott legalább egy mért kört, a Q1-ből még 5 perc van hátra.

16:17
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Előkelő helyen a McLarenek

Ők rögtön a közepes gumikon hajtottak a pályára, ezért Alonso az 5., Button a 6. helyre tudott feljönni. A Ferrari visszaküldte a pályára Räikkönent, aki ezúttal a közepes gumikon próbálkozik. A két Lotusnak igyekeznie kell, egyelőre kiesőhelyen állnak a Manorokhoz és Kvjathoz hasonlóan.

16:20
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Javítottak a Mercedesek

Megint a kemény gumikon hajtottak a pályára, de így is gyorsabbak voltak a közepes gumikat használó Räikkönennél, aki feljött a 3. helyre. Hamilton 1:26.382-es idővel vezet, Rosberg lemaradása 108 ezred.

16:22
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

Csalódott lehet a Force India, egyik autójuk sem jutott tovább a második szakaszba. A kiesők sorrendje: Ericsson, Hülkenberg, Pérez, Stevens, Merhi. A Q1 leggyorsabb tíz versenyzője: Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Sainz, Massa, Bottas, Maldonado, Grosjean, Verstappen, Vettel.

16:25
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Éppen megúszták a McLarenek

Bár úgy érezték, javult az autójuk, ezúttal sem sok választotta el őket a kieséstől: Alonso a 15. helyen csak 2 tizeddel volt gyorsabb Ericssonnál, Button a 13. helyen zárt.

16:27
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hárman nem használták a közepes gumit

Hamilton, Rosberg és Vettel csak a kemény abroncsokat használta a Q1-ben, a többiek nem voltak elég magabiztosak. A Q2-ben már nekik is fel kell tenniük a gyorsabb gumit.

16:29
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

Egyelőre csak Nasr köröz magányosan a Sauberrel. A Force India közben a Twitteren azt ígéri, a gyengén sikerült időmérő ellenére holnap a pontszerzésért fognak küzdeni.

16:32
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Benépesült a pálya

Már 11 autó köröz, köztük a Ferrarik és a Mercedesek is. Ahogy várható volt, most már mindenki a közepes gumikat használja. Egyelőre csak Nasr futott mért kört, 1:28.986 az ideje.

16:34
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg az élre ugrott

Még Hamiltont is 6 tizeddel megelőzi, 1:25.166-os idővel vette át a vezetést. A Mercedeseket a Ferrarik követik, de meg sem tudják közelíteni Rosberg idejét.

16:38
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg a versenytempóban bízik

A Sky Sportsnak elmondta, számított rá, hogy a Force India gyengébb lesz Barcelonában, hiszen itt fontos a tapadás és a leszorítóerő, a csapatnak pedig ezen a területen vannak hiányosságai. A hosszú etapos tempójuk viszont jobbnak tűnt pénteken.

16:41
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az élmezőny a bokszban maradt

Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Vettel és Bottas úgy érzi, biztonságban van, és a második rohamra már nem hajtottak ki a pályára. A többiek még próbálkoznak, két percük van a javításra. A jelenlegi állás alapján Nasr, valamint a Lotusok és a McLarenek esnének ki.

16:44
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

A kiesők sorrendje: Grosjean, Maldonado, Alonso, Button, Nasr. A McLarenek a továbbjutás közelébe se jutottak, Alonso 9 tizeddel maradt el a 10. helyen bekerülő Kvjat idejétől. A továbbjutók: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Massa, Vettel, Bottas, Verstappen, Sainz, Ricciardo, Kvjat.

16:50
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Lotusnál nem túl csalódottak

A Sky-nak nyilatkozta elmondta, a Q2-es kieséssel legalább megspóroltak két szett gumit, és a versenytempójuk egyébként is sokkal jobb. Grosjean szerint sem rossz a 11. rajthely, a Lotus a pozitívumokra koncentrál.

16:52
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Már megy a Q3

Rövidesen kiderül, ki indulhat az élről a Spanyol Nagydíjon. Hat versenyző már a pályán van, a Mercedesek és a Ferrarik is azonnal kihajtottak a garázsból.

16:56
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Rosbergé az első kör

1:24.681-es időt futott, több mint 2 tizeddel gyorsabb volt Hamiltonnál. Vettel további fél másodperces lemaradással a 3., mögötte Bottas, Räikkönen, Verstappen a sorrend az első körök után.

16:58
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

A sorsdöntő percek következnek

A versenyzők újra kihajtottak a pályára, kezdődhet az utolsó roham. Massa, Sainz, Ricciardo és Kvjat csak egy mért kört fog futni a Q3-ban.

17:06
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg megszerezte a pole-t

Egyik Mercedes, sőt Vettel sem tudott javítani az utolsó körében, ezért 1:24.681-es körével Rosberg megtörte Hamilton sorozatát, és megszerezte idei első pole pozícióját. Räikkönen sokat bukott, csak a 7. helyről indulhat. A sorrend: Rosberg, Hamilton, Vettel, Bottas, Sainz, Verstappen, Räikkönen, Kvjat, Massa, Ricciardo.

17:09
május 09, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg jó előjelekkel indul

Idén eddig minden futamon abban a pozícióban ért célba, ahonnan elrajtolt - holnap mindent megtesz majd azért, hogy ne szakadjon meg ez a sorozat. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a részletes eredménylistával és az összefoglalóval.