Hamiltoné a pole, Vettel befért a Mercedesek közé

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Bahreini Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Ferrari még a vártnál is gyorsabb volt a Bahrerini Nagydíj időmérőjén, mivel pedig versenykörülmények között valószínűleg még erősebbek lesznek, a Mercedes nem dőlhet hátra. Rosbergnek és Räikkönennek a 3-4. hely jutott, a McLaren-Honda először került be a Q2-be.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés

Hamilton a Bahreini Nagydíj időmérő edzésének mindhárom szakaszában a leggyorsabb volt, a Q2-ben csaknem 8 tizeddel jobbnak bizonyult mindenkinél, és az előnyéből a Q3-ra is maradt. Pályafutása 42. pole pozícióját gyűjtötte be, ezt holnap szeretné győzelemre is váltani.

„Nagyon boldog vagyok. Az volt a célunk, hogy tökélyre fejlesszük a teljesítményünket ezen a pályán, és alapvetően az egész hétvégén ebbe az irányba haladtunk” – jelentette ki az időmérő után. „Örülök, hogy egy ilyen fenevaddal versenyezhetek” – utalt Mercedesére, majd hozzátette, a pole pozíció kedvező helyzetbe hozza a Ferrarik elleni holnapi harc előtt.

Vettel az idén másodszor állhat fel Hamilton mellé az első sorba, de Malajziával ellentétben – ahol az eső segített neki – ezúttal erőből verte meg Nico Rosberget. A Ferrari német pilótája egy szett közepes keverékű gumit is megspórolt a Q1-ben.

Úgy tűnt, Rosberghez hasonlóan Vettel sem hitte igazán, hogy beférhet a Mercedesek közé - katt a galériához! Forrás: AFP/Marwan Naamani

„Elégedett vagyok a mai 2. hellyel. Kemény edzés volt, az elején nem is nagyon éreztem a ritmust, de aztán kényelmesebben kezdtem érezni magam, és egy jobban nyomtam a gázt. Remélhetőleg jól rajtolunk majd, aztán meglátjuk, mi lesz” – nyilatkozta somolyogva.

Ahogy ezt az idén már lassan megszokhatja a közönség, Nico Rosberg ezúttal is morózusan vette tudomásul, hogy kikapott csapattársától és Vetteltől. Elmondta, hogy már a futamra készülve válogatták a gumikat a Q2-ben és a Q3-ban, és alábecsülték a Vettel jelentette fenyegetést.

„Elrontottuk a stratégiát” – ismerte el a német. „Alábecsültük Sebastian gyorsaságát, a Q2-ben túl lassan mentem, hogy kíméljem a versenygumikat, ezért a végére és a ritmusom sem volt meg. Csalódott vagyok, amiért alulmaradtam Sebastiannal szemben” – magyarázta, később a Sky Sportsnak pedig azt mondta: „nem nyomta eléggé” az időmérőn, és hiába használhat holnap Hamiltonnál jobb állapotú gumikat, túlságosan hátulról indulhat csak.

Nincs meglepő hiányzó a Q3-ból

A pontverseny első három helyezettje mögött Kimi Räikkönen az utóbbi idők legjobb rajthelyét, a 4. pozíciót szerezte meg, mögötte Valtteri Bottas-Felipe Massa sorrendben a két Williams következett, majd a 7. helyet Daniel Ricciardo érdemelte ki. Ez egy pozícióval elmarad Christian Horner céljától, a Red Bull csapatfőnöke az edzés előtt a 6. helyet tartotta a számukra elméletileg elérhető legjobb pozíciónak.

A top 10-be még beférő Nico Hülkenberg, Carlos Sainz és Romain Grosjean alaposan felülmúlta csapattársaik eredményeit, hiszen Sergio Pérez (12.) és Max Verstappen (14.) már a Q2-ben kiesett, Pastor Maldonado (16.) és Ricciardo partnere, Danyiil Kvjat (17.) pedig már a Q1-ben búcsúzott.

A frusztráció első jeleit lehetett felfedezni a McLaren csapatánál, ahol Ron Dennis, a vállalatcsoport elnöke széttárt karokkal volt kénytelen nyugtázni, hogy Jenson Button McLaren-Hondája már a Q1-ben felmondja a szolgálatot, mielőtt még gyors kört tudott volna menni. Így ő indul a két Manor mögül, az utolsó helyről. Fernando Alonso viszont először juttatta be az autót a Q2-be, a kétszeres világbajnok a 14. rajtkockát szerezte meg.

Button kivételével látványos problémája senkinek sem adódott az időmérő során, bár Verstappen a kiesése előtt már a Q1-ből is alig jutott tovább, és később panaszkodott a Renault motor erőtlenségére. Kvjat kiesése sem szokványos a 17. helyen.