Hamiltoné a pole, Vettel befért a Mercedesek közé

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Bahreini Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Ferrari még a vártnál is gyorsabb volt a Bahrerini Nagydíj időmérőjén, mivel pedig versenykörülmények között valószínűleg még erősebbek lesznek, a Mercedes nem dőlhet hátra. Rosbergnek és Räikkönennek a 3-4. hely jutott, a McLaren-Honda először került be a Q2-be.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés

Hamilton a Bahreini Nagydíj időmérő edzésének mindhárom szakaszában a leggyorsabb volt, a Q2-ben csaknem 8 tizeddel jobbnak bizonyult mindenkinél, és az előnyéből a Q3-ra is maradt. Pályafutása 42. pole pozícióját gyűjtötte be, ezt holnap szeretné győzelemre is váltani.

„Nagyon boldog vagyok. Az volt a célunk, hogy tökélyre fejlesszük a teljesítményünket ezen a pályán, és alapvetően az egész hétvégén ebbe az irányba haladtunk” – jelentette ki az időmérő után. „Örülök, hogy egy ilyen fenevaddal versenyezhetek” – utalt Mercedesére, majd hozzátette, a pole pozíció kedvező helyzetbe hozza a Ferrarik elleni holnapi harc előtt.

Vettel az idén másodszor állhat fel Hamilton mellé az első sorba, de Malajziával ellentétben – ahol az eső segített neki – ezúttal erőből verte meg Nico Rosberget. A Ferrari német pilótája egy szett közepes keverékű gumit is megspórolt a Q1-ben.

Úgy tűnt, Rosberghez hasonlóan Vettel sem hitte igazán, hogy beférhet a Mercedesek közé - katt a galériához! Forrás: AFP/Marwan Naamani

„Elégedett vagyok a mai 2. hellyel. Kemény edzés volt, az elején nem is nagyon éreztem a ritmust, de aztán kényelmesebben kezdtem érezni magam, és egy jobban nyomtam a gázt. Remélhetőleg jól rajtolunk majd, aztán meglátjuk, mi lesz” – nyilatkozta somolyogva.

Ahogy ezt az idén már lassan megszokhatja a közönség, Nico Rosberg ezúttal is morózusan vette tudomásul, hogy kikapott csapattársától és Vetteltől. Elmondta, hogy már a futamra készülve válogatták a gumikat a Q2-ben és a Q3-ban, és alábecsülték a Vettel jelentette fenyegetést.

„Elrontottuk a stratégiát” – ismerte el a német. „Alábecsültük Sebastian gyorsaságát, a Q2-ben túl lassan mentem, hogy kíméljem a versenygumikat, ezért a végére és a ritmusom sem volt meg. Csalódott vagyok, amiért alulmaradtam Sebastiannal szemben” – magyarázta, később a Sky Sportsnak pedig azt mondta: „nem nyomta eléggé” az időmérőn, és hiába használhat holnap Hamiltonnál jobb állapotú gumikat, túlságosan hátulról indulhat csak.

Nincs meglepő hiányzó a Q3-ból

A pontverseny első három helyezettje mögött Kimi Räikkönen az utóbbi idők legjobb rajthelyét, a 4. pozíciót szerezte meg, mögötte Valtteri Bottas-Felipe Massa sorrendben a két Williams következett, majd a 7. helyet Daniel Ricciardo érdemelte ki. Ez egy pozícióval elmarad Christian Horner céljától, a Red Bull csapatfőnöke az edzés előtt a 6. helyet tartotta a számukra elméletileg elérhető legjobb pozíciónak.

A top 10-be még beférő Nico Hülkenberg, Carlos Sainz és Romain Grosjean alaposan felülmúlta csapattársaik eredményeit, hiszen Sergio Pérez (12.) és Max Verstappen (14.) már a Q2-ben kiesett, Pastor Maldonado (16.) és Ricciardo partnere, Danyiil Kvjat (17.) pedig már a Q1-ben búcsúzott.

A frusztráció első jeleit lehetett felfedezni a McLaren csapatánál, ahol Ron Dennis, a vállalatcsoport elnöke széttárt karokkal volt kénytelen nyugtázni, hogy Jenson Button McLaren-Hondája már a Q1-ben felmondja a szolgálatot, mielőtt még gyors kört tudott volna menni. Így ő indul a két Manor mögül, az utolsó helyről. Fernando Alonso viszont először juttatta be az autót a Q2-be, a kétszeres világbajnok a 14. rajtkockát szerezte meg.

Button kivételével látványos problémája senkinek sem adódott az időmérő során, bár Verstappen a kiesése előtt már a Q1-ből is alig jutott tovább, és később panaszkodott a Renault motor erőtlenségére. Kvjat kiesése sem szokványos a 17. helyen.

18:43
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az időmérő

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Bahreini Nagydíj időmérőjéről élőben készülő tudósításunkban! Szahírban most megy le a Nap, már hűvösebb van, mint tegnap ilyenkor: a levegő csak 21, az aszfalt 31 fokos. A legnagyobb problémát azonban a szél jelenti, amely igencsak felerősödött.

18:45
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

A szél és a hőmérséklet döntő lehet

Szombatra feltámadt a szél Szahír térségében, ez már a harmadik szabadedzésen is éreztette hatását. Az alkonyatban zajló időmérőn a hőmérséklet folyamatos csökkenéséhez is igazodnia kell a csapatoknak, ezt csupán a pénteki második szabadedzésen tudták megtapasztalni, mivel az első tréning, és a mai edzés még a délutáni forróságban zajlott.

Adam Cooper szakújságíró a Twitteren idézett egy meg nem nevezett versenymérnököt, aki szerint azon múlhat a pole pozíció sorsa, hogy „ki futja a legkevésbé szeles kört.”

18:47
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton első bahreini pole-jára hajt

Az első sorból már többször rajtolhatott Lewis Hamilton a Bahreini Nagydíjakon, de a pole pozíciót még soha sem tudta megszerezni, mióta 2007-ben először rajthoz állt Szahírban. Tavaly viszont nagy csatában, de megnyerte a futamot a 2. kockából is.

18:49
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

A volt spanyol király is Bahreinbe látogatott

Fernando Alonso elkötelezett támogatója, János Károly volt spanyol király is a helyszínen tekinti meg az időmérő edzést.

18:51
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyon eltérő szárnyállásokkal készül a Red Bull

A Renault motorokkal szerelt Red Bullok alaposan elmaradtak Szahírban a Mercedes és a Ferrari pilótái mögött a csúcssebességek terén. A Sky Sports szerint erre válaszul két látványosan eltérő szárnyállással indítják Danyiil Kvjatot és Daniel Ricciardót az időmérőn. Az orosz nagyobb leszorítóerővel (és jobb tapadással a középső szektorban), az ausztrál nagyobb végsebességgel közlekedhet a továbbiakban.

18:52
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedes egyenlíthet a Ferrarival

Eddig a Ferrari szerezte Bahreinben a legtöbb pole pozíciót, pontosan hármat (2004, 2006, 2007), de szorosan az olaszok mögött következik a Red Bull (2010, 2012), és a Mercedes (2013, 2014) is. Alighanem utóbbi csapat egyenlíthet ma a Scuderiával.

18:53
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Vajon megdőlnek a tavalyi idők?

Pénteken a poros pálya miatt a versenyzők még lassabbak voltak a tavalyi eredményeiknél annak ellenére, hogy az autók 2015-re nagy lépést tettek előre a teljesítmény terén. Összehasonlításként íme a tavalyi idők listája:

Q1: Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) - 1:34.874
Q2: Nico Rosberg (Mercedes) - 1:33.708
Q3: Nico Rosberg (Mercedes) - 1:33.185

18:54
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton sisakgyártót válthat

Lewis Hamilton az egész eddigi F1-es pályafutása során az Arai sisakjaiban versenyzett, de az idei szezonban – például a mai harmadik szabadedzésen - a Bell termékeit is kipróbálta. A címvédő átpártolhat a rivális gyártóhoz, számolt be Adam Cooper szakújságíró.

18:55
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Egy percnél is kevesebb van hátra

A versenyzők már az autókban várakoznak a Q1 kezdetére Bahreinben.

18:56
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld lámpa!

Räikkönen hajt elsőként a pályára a Ferrarival a Bahreini Nagydíj időmérő edzésén.

18:57
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel nem siet

A Ferrari másik pilótája még csak most készülődik, Räikkönen viszont mért kört kezd a Q1-ben. Eltérő stratégiák a Scuderiánál.

19:00
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Óriási fékezéssel kezdett Räikkönen

A finn pilóta futotta az első mért kört a Q1-ben, a célegyenes végi elfékezésével együtt 1:36.731-et ért el. Hamiltont erős széllökésekre figyelmeztetik, de az irányuk azonos a korábbiakkal.

19:01
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg és Bottas is Räikkönen előtt

Az elfékezés jelentős vibrációt okozott Räikkönennél, ezért visszajön a bokszba, közben Rosberg vette át a vezetést Bottas és Räikkönen előtt.

19:02
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton egyelőre lassabb Rosbergnél

A német pilóta 1:35.657-tel vezet, mögötte mercedeses csapattársa, 1:35.957, pontosan 3 tized hátránnyal következik.

19:03
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel még mindig a bokszban, Button megállt

Mindenki más kijött már a pályára, de Vettel még sehol. Jenson Button közben félreállt a pályán, Ron Dennis széttárt kézzel adja jelét felháborodásának.

19:05
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Button számára vége az edzésnek

Ezzel szinte biztos, hogy az utolsó helyről rajtol Bahreinben. Dennis kézmozdulata az első jele frusztrációnak a McLarennél. Button alatt a hétvégén harmadszor romlik el az autó.

19:06
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Jó idők a Force Indiáktól

Rosberg mögé Hülkenberg, Pérez és Nasr zárkózik fel, így Hamilton egyelőre csak az 5. helyen áll. Mindannyian a bokszban tartózkodnak. Räikkönen a 10., Vettel most készülődik kihajtani a pályára.

19:08
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

A top 10-ből csak Ericsson a pályán

A 6. helyezett Ericsson kivételével a top 10-ből mindenki a bokszban van, de ez már változik is, mert Fernando Alonso feljött a 9. helyre. Vettel és Rosberg is kihajt a pályára.

19:09
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Indul Vettel mért köre

Kevesebb, mint 5 perc van hátra, a német nem követhet el nagy hibát. Rosbergnek is vigyáznia kell az abroncsaira, mert mérnöke szerint a versenyen vagy a Q3-ban még használhatják őket.

19:12
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel, majd a Mercedesek az élen

A lágyabb gumikon nem volt kérdés, hogy Vettel simán tovább fog jutni, 1:34.919-es ideje rövid ideig a legjobb volt, majd Räikkönen 1:34.568-cal megjavította, és aztán jött Rosberg, és 1:34.398-cal, néhány pillanat múlva pedig Hamilton 1:33.928-cal állt az élre.

19:12
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen és Maldonado bajban

Button mellett a két Manor kiesése biztos, rajtuk kívül Verstappen és Maldonado tartózkodik kieső helyen 1 perccel a vége előtt.

19:16
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Q1: Verstappen az utolsó pillanatban menekült meg

A holland szupertehetség a 14. helyen még éppen továbbjutott, ezzel a szintén javító Maldonadót, és Kvjatot a Q1-ben. Ők a 16-17. helyről rajtolhatnak, mögöttük Stevens, Merhi és Button állhat fel a holnapi rajtrácsra. A venezuelai pilótától elnézést kértek, mert "ismét" motorproblémájuk volt.

19:19
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Q1: Mercedes motorok az első négy helyen

Hamilton, Bottas, Rosberg és Massa volt a legjobb 4 a Q1-ben, mögöttük Räikkönen, Ricciardo, Vettel, Grosjean, Alonso és Nasr zárta az első tízest. Vettel rádión szólt mérnökének, hogy első gyors köre után már nem tud javítani.

19:20
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Q1: Räikkönen lépéshátrányban?

A finn gyakorlatilag kidobhat egy szett közepes keverékű gumit, amit már az első kanyarban kockásra fékezett. Vettel ezzel szemben ki sem ment a pályára közepes gumikkal, rögtön a lágyakkal kezdett.

19:21
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Buttonnak "minden összejött" a hétvégén

Persze, a problémák tekintetében. A láthatóan csalódott brit a Sky Sportsnak azt mondja, továbbra is látja a fejlődést a McLaren háza táján és "az egyéb motorgyártónak talán még több problémája volt."

19:23
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Telnek a percek a Q2-ből

Közben elkezdődött a Q2 és a pálmafákat láthatóan tépázza a szél. 13 perc van már csak hátra, de még senki sem érzi úgy, hogy ki kellene hajtania a pályára.

19:25
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy forgalom lehet ebből

12 perc van már csak hátra, a végén még nagy tumultus alakul ki a pályán. Massa már a Q1 végén is erre panaszkodott a rádión. Közben Pérez és Rosberg is útnak indult.

19:26
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Behúzza Rosberg zsinórban a harmadikat?

Tavaly és tavalyelőtt Nico Rosberg indult a pole-ból, előtte kétszer Sebastian Vettel. Lewis Hamiltonnak ez még soha sem jött össze Bahreinben.

19:28
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltoné az ideiglenes 1. hely

1:32.669-cel Hamilton futotta egyelőre a legjobb időt, mögötte 2 tizeddel következik Rosberg, Bottas, Hülkenberg és Pérez. Verstappen rádión a motorerő hiányára panaszkodik.

19:30
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel is megérkezett a kivezető körre

A két Mercedes visszatért a bokszba, Vettel pedig nemrég hajtott ki. Nincs még mért ideje a Q2-ben.

19:31
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Indul Vettel gyors köre, a top 10 a bokszban

Az ideiglenes továbbjutók közül mindenki visszatért a bokszba, de a második hullám már elindult: Vettel az első szektorban 2 tizeddel lassabb Hamiltonnál.

19:33
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Csaknem 1 másodperc Vettel hátránya

Az utolsó kanyart kissé szélesre vette, de a Ferrari pilótája így is feljött az ideiglenes 3. helyre. Räikkönen gyorsabb volt nála, ő most a 2. Massa, Vettel és Rosberg előtt.

19:34
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

A két Force India és a két Toro Rosso meccselhet

Verstappen és Sainz áll a 9-10. helyen, Hülkenberg és Pérez a 11-12. egy perccel a vége előtt. Szoros lehet, fél másodperc választja el őket.

19:38
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Q2: Búcsúznak a Sauberek, Alonso és Verstappen is

Pérez, Nasr, Ericcson, Alonso és a hibázó Verstappen esik ki a Q2-ben. A 10. helyezett Sainz mindössze 6 századdal volt gyorsabb a Force India mexikói pilótájánál. Ericsson is kiszélesítette a pályát a sorsdöntő gyors körén.

19:39
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Q2: Ha Hamilton ennyit tud, nincs több kérdés

Lewis Hamilton 1:32.669-es ideje bő 8 tizedmásodperccel volt jobb a 2. helyezett Kimi Räikkönen eredményénél. Mögötte szoros a mezőny, de Rosberg az 5. helyen már 1,2 másodpercet kapott brit csapattársától.

19:41
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Q2: Räikkönen négy kerékkel elhagyta a pályát

Bruno Senna, a Sky Sports szakértője mutatott rá, hogy a Q2-ben Räikkönen négy kerékkel elhagyta a pályát a gyors körén, ami elméletileg szabálytalan. A Q3-ban akár el is vehetik az idejét ilyesmiért.

19:43
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Fényár Bahreinben

Talán a konkurens Abu-Dzabi Nagydíj látványossága miatt az idén Bahreinben is mindent megtettek a szervezők, hogy szép legyen a pálya környéke az éjszaka. Lézerfény, LED diódák, és egyéb fényforrások teszik különlegessé a látképet.

19:45
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel és Räikkönen kezdi a Q3-at

Most nem várnak a Ferrari pilótái, 11 és fél perccel a Q3 vége előtt pályára lépnek. Vajon a porosabb pálya vagy a csökkenő hőmérséklet lesz nagyobb hátrány? Ricciardo is követi őket.

19:47
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem jött ki jól a kör Vettelnek

Az egyik Williamst kellett megkerülnie a német pilótának, ez a helikopter felvétele szerint nem a legszerencsésebben jött ki számára. Ő lesz az első, aki körbeér.

19:49
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Vettelé a gyorsabb Ferrari egyelőre

Vettel 1:34.522-vel vezet, Räikkönen 1:34.535-öt futott, de meglepetésre Ricciardo 1:33.850-nel egyelőre a leggyorsabb, mögötte Rosberg és Bottas is a Ferrarik előtt ért körbe.

19:50
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton megint az élen

1:33.522-es ideje 3 tizeddel jobb Ricciardo eredményénél. Mögöttük Rosberg, Bottas, Vettel, Räikkönen és Massa.

19:52
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Az utolsó rohamra készülnek a csapatok

A mezőny visszahúzódott a bokszba, de már csak 4 perc van hátra, így nemsokára ismét pályára kell lépni. Egy roham még várható.

19:53
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton még gyorsabb is lehet

Jól működtek a gumik, de a kör nem volt tökéletes, mondta Hamilton mérnökének a csapatrádión. A világbajnok is visszatér a pályára, Rosberg előtte halad, tehát őt korábban inthetik majd le.

19:54
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo kezdi a finálét

A Red Bull pilótája az első a sorban, ő fejezi majd be elsőként a a Q3-at. Jelenleg a 2. helyen áll, de meglepő lenne, ha ott is maradna a végén.

19:55
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel egyelőre a leggyorsabb az első szektorban

A Mercedesek viszont utána jönnek majd, ők is egyéni legjobb szektorokat futnak.

19:56
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton nagyon gyors

Vettel megverte Rosberget és Räikkönent.

19:58
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Lewis Hamilton először a pole-ban Bahreinben

Pályafutása első pole pozícióját szerezte Bahreinben Lewis Hamilton, mögötte Sebastian Vettel erőből elhozta a 2. helyet a tavalyi pole-ból induló Nico Rosberg előtt. Räikkönen a 4. honfitársa, Valtteri Bottas előtt, aki ezúttal megverte Massát. Ricciardo a 7. a Red Bullal, mögötte Hülkenberg, Sainz, és Grosjean zárja a Q3-at.

20:04
április 18, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg ismét mogorva a 3. hely miatt

Hamilton zsinórban már a 4. pole pozícióját szerezte az idei szezon során. Hamilton és Vettel elégedetten zárta az edzést, Niki Lauda szerint Rosbergnek nem volt különös problémája az időmérőn. Holnap a bajnoki pontverseny sorrendjében állhatnak fel a pilóták a rajtrácsra. Hamarosan jelentkezünk bővebb összefoglalóval!