Vettel befért a Mercedesek közé az izgalmas malajziai időmérőn

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Malajziai Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Malajziai Nagydíj időmérőjét az eső tette fordulatossá. Az egyik fő esélyes, Räikkönen már a Q2-ben kiesett, Vettel egy tizedre megközelítette a pole-t elhódító Hamiltont, a Williamseket a Red Bull párosa és Verstappen is megelőzte.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül65 bejegyzés

Már az időmérő edzés előtt számítani lehetett arra, hogy az eső fontos szerepet játszik majd a végeredmény kialakulásában, és a malajziai időjárás ezúttal sem okozott csalódást. A Q1 viszont még zavartalan körülmények között zajlott, így ennek megfelelően papírforma-eredmény született.

A két Mercedes simán továbbjutott, és meglepetést okozott Carlos Sainz remek teljesítménye, aki a 4. leggyorsabb volt. Hiába fejlődött a McLaren az Ausztráliában mutatott formához képest, Jenson Button és Fernando Alonso is simán kiesett a 17-18. helyen.

A wokingiak csupán a Manort tudták megelőzni, ráadásul Will Stevens üzemanyag-ellátási problémák miatt nem tudta kvalifikálni magát a futamra, míg Roberto Merhi is lassabb volt a legjobb idő 107%-ánál. A várható kiesők mellett Felipe Nasr volt kénytelen már az elején búcsúzni. Az Ausztráliában még sikeres brazil a 16. helyen, a leggyorsabb kiesőként várhatja a holnapi rajtot Malajziában.

Az elején még Rosberg állt az élen - katt a galériához! Forrás: Daimler

A Q1 végén már megjelentek a villámok a pálya körül, ami arra sarkallta a csapatokat, hogy azonnal a pályára küldjék a pilótákat. Nagy forgalom alakult ki Vettellel a sor elején, ami végül nem okozott komoly gondot a mezőny tagjainak, de Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen számára nem jött ki a lépés. Mindkettejüket feltartotta Marcus Ericsson, ezért Räikkönen meg is fizetett: a 11. helyen kiesett.

Az első mért kör el is döntötte a továbbjutók sorrendjét, mert egy újabb próbálkozásra már nem volt idő a megérkező zivatar miatt. Nico Rosberg volt a leggyorsabb, Vettel, Bottas, Ricciardo, Grosjean, Massa, Verstappen, Hamilton, Kvjat és Ericsson előtt. Meglepetésre Räikkönen búcsúzott, mögötte Maldonado, Hülkenberg, Pérez és a Q1 után szintén jobb eredményre hívatott Sainz is befejezte az edzést.

Vettel befurakodott a két Mercedes közé

A viharos időjárás, a villámok, és a pályára zúduló, nagy mennyiségű eső miatt a Q2 második felében autó már nem hagyta el a bokszot, és a Q3-at is csak jelentős késéssel lehetett elkezdeni. Az eső addigra elállt, de a versenyzők így sem voltak közös állásponton a gumiválasztás terén.

A bokszutcából elsőként kihajtó Williams a Pirelli javaslata ellenére esőgumikkal próbálkozott, de ez hibás döntésnek bizonyult, hiszen Vettel már az első részidők alapján is sokkal gyorsabb volt az intermediate gumikkal, így a grove-i istálló pilótái be sem fejezték első mért körüket.

Vettel révén 2 év után először ismét Ferrari rajtolhat az 1. sorból - katt a galériához! Forrás: Daimler

A jó részidők ellenére nem Vettel, hanem Hamilton volt a leggyorsabb, aki 1:49.834-gyel be is biztosította magának a pole pozíciót. Hamilton ekkor több mint 1 másodperccel gyorsabb volt mindenkinél, és később is csak Vettel tudta őt megszorongatni. A német 1:49.908-as ideje majdnem elég volt az 1. rajtkockához, végül azonban csak a Mercedes hegemóniáját tudta megtörni az első rajtsor kisajátítása terén.

Ferrari két év után először indulhat ismét az első rajtsorból, és tíz hónapja, a tavalyi Osztrák Nagydíjon fordult elő utoljára, hogy nem két Mercedes kezdett az élről egy futamot. Rosberg ezúttal kénytelen beérni a 3. hellyel, mögötte Ricciardo, Kvjat, a remek teljesítményt nyújtó Verstappen, Massa, Grosjean, valamint Bottas végzett.

Rosberg elismerte, nem volt elég gyors

Hamilton elégedettségének adott hangot újabb pole pozíciót érő köre után, amelyet már az autóban ülve is elég jónak érzett, és végül apró előnnyel ugyan, de felülmúlta vele Vettel második próbálkozását is.

„Igen, mindenképpen boldog vagyok az első körrel” – mondta a Sky Sports-nak. „Ilyenkor minden az alkalmazkodásról szól az új körülményekhez, hogy hol vannak vízátfolyások, hol csúszósabb a pálya. Ezt próbáljuk megérezni, és én ebben gyerekkorom óta elég jó vagyok, most is jól ment. Remélem, hogy nyerünk holnap, de kemény verseny lesz. Hosszú az út az első kanyarig, és azután is nyitott szemmel kell járnunk.”

Vettel az időmérő után a futamgyőzelmet sem zárta ki, de figyelmeztetett, hogy a Ferrari előnye a száraz pályán nem tűnt el, ebben a Ferrari technikai igazgatója, James Allison is egyetértett vele.

Hamiltonnak ismét kijött a lépés az esőben - katt a galériához! Forrás: Daimler

„Ilyenkor nem lehet tudni, hogy mi fog történni” – utalt Vettel az időjárásra az időmérő utáni sajtótájékoztatón. „Amikor esni kezd, jó esély van arra, hogy felboruljon a papírforma. Az autó száraz, nedves, és esős pályán is jól működött. Holnap is jól kellene szerepelnünk, a Mercedest nehéz lesz legyőzni, viszont úgy tűnik, hogy kicsit közelebb vagyunk hozzájuk.”

A németek házi versenyében hosszú idő óta először Rosberg alulmaradt Vettellel szemben. A Mercedes pilótája nem köntörfalazott, és elismerte, hogy a vártnál gyengébben teljesített a szepangi időmérő edzésen.

„Egyszerűen nem vezettem elég jól, és ez bosszant. A 3. hely nem elég jó a holnapi versenyre” – jelentette ki. „Még soha sem volt ilyen jó tapadásom esős körülmények között, ez meglepett, de nem voltam elég gyors. Így viszont legalább a pálya tisztább oldaláról rajtolhatok.”