Rosberg a Ferrarikat előzte meg, Hamilton Mercedese elromlott

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Ausztrál Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Malajziai Nagydíj nyitóedzésén nem született különösebb meglepetés, Hamilton azonban rögtön lépéshátrányba került egy motorhiba miatt. Vettel is időt vesztett, Alonso megelőzte a Force Indiákat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

A papírformának megfelelően egy Mercedes végzett az élen Nico Rosberg vezetésével a Malajziai Nagydíj első szabadedzésén, de nem lehetnek elégedettek a konstruktőri világbajnoki cím védői, mert Lewis Hamilton alatt már azelőtt megadta magát az autó, hogy érdemi munkába kezdhetett volna.

A brit pilóta rögtön az edzés elején elvesztette a telemetriát, így a csapata kénytelen volt elővigyázatosságból arra utasítani őt, hogy álljon félre, miután egy „kattanást hallott hátulról.” A csapat félelme nem volt alaptalan: az edzés vége felé megerősítették, hogy motorhibával állnak szemben, de egyelőre nem biztos, hogy ki is kell cserélni az erőforrást, amellyel Hamilton megnyerte a két héttel ezelőtti Ausztrál Nagydíjat.

Nem csupán Hamiltont sújtották problémák Malajziában: Sebastian Vettel is kihagyta az első edzés nagy részét, bár ő végül pályára tudott lépni, és a 3. helyen zárt Rosberg, valamint ferraris csapattársa, Kimi Räikkönen mögött. A két Ferrari egy hosszabb, kemény gumis etap elején jött fel Rosberg mögé, majd az edzés legvégén még közelebb tudtak férkőzni hozzá. Räikkönen lemaradása csupán 373 ezredmásodperc volt.

Hamiltonnak nem jött ki a lépés az 1. szabadedzésen Forrás: Daimler

Sokáig a két Toro Rosso is az élmezőnyben szerepelt, és bár az edzés végére Carlos Sainz visszacsúszott az 5., Max Verstappen pedig a 7. helyre, a fiatalok duója ismét jól szerepelt. A 4. helyen Romain Grosjean végzett, aki sokkal kifinomultabban vezette a Lotust csapattársánál, Pastor Maldonadónál. A venezuelai többször elfékezte magát, sőt látványos csúsztatásokat is bemutatott.

Továbbra sem megy viszont a Red Bullnak: mind Daniel Ricciardo, mind Danyiil Kvjat nehéz vezethetőségre, erőtlen motorra és fékproblémákra panaszkodott a rádión, az ausztrál pilóta autóját ráadásul szét is kellett szedni az edzés végén.

Visszafogottan kezdett a Williams. Valtteri Bottas ismét autóba ülhetett, de egyelőre csak a 8. helyre futotta tőle, míg Massa 11. lett. Mindkettejük autója kissé instabilnak tűnt, és számos versenyzőhöz hasonlóan többször elfékezték magukat, sőt elhagyták a pályát is.

Alonso is visszatért, megint újoncok mutatkoztak be

Nagy várakozás övezte Fernando Alonso visszatérését az F1 mezőnyébe a rejtélyes, barcelonai baleset után. A spanyol pilóta jelenléte nem hozott nagy változást a McLaren sanyarú helyzetébe, de a wokingi istálló műszaki hiba nélkül teljesíteni tudta az edzést, és a harmadik legtöbb kört teljesítő csapat lett. Alonsónak ráadásul sikerült megelőznie a Force India párosát.

Jenson Button erejéből viszont csupán a 17. helyre futotta, ő mindössze a két Manornál volt gyorsabb. A brit kis csapat az Ausztrál Nagydíj kihagyása után Malajziában már a többiekkel együtt edzett, s bár láthatóan a 107%-os határ lesz a legnagyobb ellenfelük, mindenképpen pozitív fejlemény Will Stevens és Roberto Merhi csatlakozása a mezőnyhöz.

A dinningtoni istálló pilótái mellett a Saubernél is feltűnt egy újonc: Raffaele Marciello a Ferrari támogatásának köszönhetően tesztelhetett Felipe Nasr helyén. Az olasz fiatal a 13. helyen végzett, bő fél másodperccel rutinosabb csapattársa, Marcus Ericsson mögött.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!