Rosberg a Ferrarikat előzte meg, Hamilton Mercedese elromlott

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Ausztrál Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Malajziai Nagydíj nyitóedzésén nem született különösebb meglepetés, Hamilton azonban rögtön lépéshátrányba került egy motorhiba miatt. Vettel is időt vesztett, Alonso megelőzte a Force Indiákat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül49 bejegyzés

A papírformának megfelelően egy Mercedes végzett az élen Nico Rosberg vezetésével a Malajziai Nagydíj első szabadedzésén, de nem lehetnek elégedettek a konstruktőri világbajnoki cím védői, mert Lewis Hamilton alatt már azelőtt megadta magát az autó, hogy érdemi munkába kezdhetett volna.

A brit pilóta rögtön az edzés elején elvesztette a telemetriát, így a csapata kénytelen volt elővigyázatosságból arra utasítani őt, hogy álljon félre, miután egy „kattanást hallott hátulról.” A csapat félelme nem volt alaptalan: az edzés vége felé megerősítették, hogy motorhibával állnak szemben, de egyelőre nem biztos, hogy ki is kell cserélni az erőforrást, amellyel Hamilton megnyerte a két héttel ezelőtti Ausztrál Nagydíjat.

Nem csupán Hamiltont sújtották problémák Malajziában: Sebastian Vettel is kihagyta az első edzés nagy részét, bár ő végül pályára tudott lépni, és a 3. helyen zárt Rosberg, valamint ferraris csapattársa, Kimi Räikkönen mögött. A két Ferrari egy hosszabb, kemény gumis etap elején jött fel Rosberg mögé, majd az edzés legvégén még közelebb tudtak férkőzni hozzá. Räikkönen lemaradása csupán 373 ezredmásodperc volt.

Hamiltonnak nem jött ki a lépés az 1. szabadedzésen Forrás: Daimler

Sokáig a két Toro Rosso is az élmezőnyben szerepelt, és bár az edzés végére Carlos Sainz visszacsúszott az 5., Max Verstappen pedig a 7. helyre, a fiatalok duója ismét jól szerepelt. A 4. helyen Romain Grosjean végzett, aki sokkal kifinomultabban vezette a Lotust csapattársánál, Pastor Maldonadónál. A venezuelai többször elfékezte magát, sőt látványos csúsztatásokat is bemutatott.

Továbbra sem megy viszont a Red Bullnak: mind Daniel Ricciardo, mind Danyiil Kvjat nehéz vezethetőségre, erőtlen motorra és fékproblémákra panaszkodott a rádión, az ausztrál pilóta autóját ráadásul szét is kellett szedni az edzés végén.

Visszafogottan kezdett a Williams. Valtteri Bottas ismét autóba ülhetett, de egyelőre csak a 8. helyre futotta tőle, míg Massa 11. lett. Mindkettejük autója kissé instabilnak tűnt, és számos versenyzőhöz hasonlóan többször elfékezték magukat, sőt elhagyták a pályát is.

Alonso is visszatért, megint újoncok mutatkoztak be

Nagy várakozás övezte Fernando Alonso visszatérését az F1 mezőnyébe a rejtélyes, barcelonai baleset után. A spanyol pilóta jelenléte nem hozott nagy változást a McLaren sanyarú helyzetébe, de a wokingi istálló műszaki hiba nélkül teljesíteni tudta az edzést, és a harmadik legtöbb kört teljesítő csapat lett. Alonsónak ráadásul sikerült megelőznie a Force India párosát.

Jenson Button erejéből viszont csupán a 17. helyre futotta, ő mindössze a két Manornál volt gyorsabb. A brit kis csapat az Ausztrál Nagydíj kihagyása után Malajziában már a többiekkel együtt edzett, s bár láthatóan a 107%-os határ lesz a legnagyobb ellenfelük, mindenképpen pozitív fejlemény Will Stevens és Roberto Merhi csatlakozása a mezőnyhöz.

A dinningtoni istálló pilótái mellett a Saubernél is feltűnt egy újonc: Raffaele Marciello a Ferrari támogatásának köszönhetően tesztelhetett Felipe Nasr helyén. Az olasz fiatal a 13. helyen végzett, bő fél másodperccel rutinosabb csapattársa, Marcus Ericsson mögött.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

03:45
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Jó "reggelt", már a ha fogalmazhatunk ilyen szemtelenül e korai órán! A hétvégén Szepangban folytatódik a Forma-1-es világbajnokság, hamarosan kezdődik az első szabadedzés.

03:48
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Teljes lehet a mezőny

A melbourne-i idénynyitón foghíjas volt a mezőny, de most Fernando Alonso és Valtteri Bottas is zöld jelzést kapott az orvosoktól a versenyzéshez, sőt a Manor is készülődik, hogy kimenjen a pályára. Amely 36 fokos, a levegő pedig 28. Itt a részletes előzetesünk a Malajziai Nagydíjról.

03:52
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

5 perc és kezdünk

Sokan várták már az idei második futamot, ami a melbourne-i utcai pálya után egy "igazi", épített versenypálya, amit Hermann Tilke tervezett, és 1999-ben fogadta először az F1 mezőnyét.

03:54
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Zavartalannak tűnnek a körülmények

Enyhe szél fúj Szepang mellett, de süt a nap és csupán fátyolfelhő van az égen. A Malajziára jellemző hirtelen esők jelenleg nem fenyegetnek.

03:56
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton, Massa és Button már az autóban

Készülődnek a versenyzők az edzés kezdetére, Maldonado is már a pilótafülkében várja a zöld lámpákat. Ricciardo még csak most húzza fel a sisakját, de már ő is az autóban üldögél.

03:57
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld lámpa!

Ericsson először a pályán, őt többen is követik rögtön egy - gyaníthatóan - installációs körre Szepangban.

03:59
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Pályán a Manor-Marussia

Will Stevens vezetésével megkezdte első körét a Manor-Marussia csapat 2015-ben. Stevens óvatosan kezdett, az első kanyarkombinációban rögtön elengedte Jenson Buttont.

04:00
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso visszatért

Több, mint egy hónap kihagyás után ismét F1-es autó volánja mögé ült Fernando Alonso. A spanyol pilóta az idén először versenyez a McLaren-Hondával, a tavalyi szezonzáró óta először vesz részt nagydíjhétvégén.

04:02
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ezúttal van kamera Alonso autójában

Bár a balesetéről nem készült használható felvétel, a Malajziai Nagydíjra bekerült Alonso autójába egy fedélzeti kamera, így a hétvége folyamán bizonyára a közönség is láthatja majd a spanyol szemszögéből az eseményeket. A kétszeres világbajnok rögtön kint maradt egy gyors körre.

04:04
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltonnál elromlott a telemetria

Négy gyors kört kért mérnöke a világbajnoki címvédőtől, DRS használata nélkül. Alonso visszatért a bokszba, nem fejezte be mért körét. A visszajátszásokon közben rázkódó F1-es autók láthatók, Hamilton Mercedese féktávon szikrákat is vetett.

04:07
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Merhi is pályára lépett

A Manort finoman megfenyegette az FIA a hétvége előtt, a szövetség figyelmeztette a csapatot, hogy nem tolerálnak még egy kimaradást a világbajnokságról, így Stevens felbukkanása mindenképpen jó jel. Kicsivel később csapattársa, Roberto Merhi is megkezdte a körözést a csődből kilábalt csapat átmeneti autójával.

04:10
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Merhi műszaki hibákkal küszködik

Már első körében jelezte a rádión, hogy furcsa viselkedést tapasztal az autó részéről, és a hátsó, hosszú egyenesben láthatóan küszködött a hajtással, de a spanyol pilóta sikeresen visszavitte autóját a szerelőkhöz.

04:14
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Íme egy fotó Merhi belső kamerájából

Itt már eléggé rángatott a Manor, mintha folyamatosan le akart volna fulladni, de a beépített elektronika ezt nem hagyta.

04:15
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas és Ericsson mért kört futott

A Williams visszatérő finn pilótája 1:43.432-vel és egy nagy elfékezéssel kezdett, majd Marcus Ericsson állt az élre 1:43.414-gyel.

04:16
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdtek jönni a köridők

Bottas, Verstappen, Massa, Ericsson és a Felipe Nasrt helyettesítő Raffaele Marciello is futott már mért időt, jelenleg ebben a sorrendben állnak. Alonso ismét a pályán.

04:18
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg egy óvatos 2:00-val kezdett

A Mercedes pilótája egy bemelegítésnek is gyenge 2:00-s időt futott első próbálkozásra, de aztán rögtön egy abszolút legjobb első szektorral folytatja a körözést. Massa egy elfékezés után a bukótérből tért vissza a hátsó egyenes előtti féktávnál, itt fékezte el magát Bottas is pár perce.

04:19
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen, Hamilton a bokszban

Nico Rosberg állt az élre 1:40.973-mal, ez most csaknem 1,3 másodperccel gyorsabb a második, Grosjean idejénél. Alonso is gyors körön.

04:21
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

13. idő Alonsótól

A babonások számára baljós 13. helyet kaparintotta meg Fernando Alonso első idei mért köre végén Fernando Alonso. A spanyol pilóta is fékezett egy nagyot a hátsó egyenes előtt. Button egyelőre gyorsabb nála.

04:23
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen defektet kapott

Erről rádión tájékoztatta a csapata, és mérnöke kérte, hogy szakítsa meg az etapját. A holland tinédzser lassított és vélhetően visszatér a bokszba. Közben Räikkönen is állóra fékezte bal első kerekét és a hátsó egyenes előtt a bukótérbe engedte Ferrariját.

04:24
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen a 3. helyen kezd

Rosberg és Sainz mögött a finn világbajnok az ideiglenes harmadik helyezett a szepangi 1. szabadedzésen.

04:26
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton autója megállt a pályán

A pályabírók letolják Hamilton Mercedesét a fűre, és egy munkagép hajt a pálya közelébe, hogy elszállítsa az autót. Hamilton kiszáll, számára véget ért az első edzés.

04:28
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Sárga zászló és munkagép a pálya szélén

Jules Bianchi tavalyi balesete óta talán először merészkedik egy munkagép a pálya közvetlen közelébe, bár az időjárás most kifogástalan, és a forgalom is kisebb. Hamilton személyesen felügyelte autójának elszállítását. Az edzés elején a Mercedes arról tájékoztatta, hogy a telemetriát elvesztették, így várhatóan még nehezebb lesz rekonstruálni, hogy mi történt.

04:30
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki visszavonult a bokszba

Marciello még az autójából is kiszállt, Hamilton közben már egy robogó utasaként közelít a bokszutca felé. A világbajnoki címvédőnek nem indult jól a malajziai hétvége.

04:32
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az első fél óra után

Rosberg vezet egyelőre Szepangban 1:40.561-gyel, mögötte Sainz 1:41.596-tal, és Räikkönen 1:42.020-szal. Mögöttük Grosjean, Ricciardo és Massa következik. Vettel, Stevens, Hamilton és Merhi nem futott még mért kört.

04:35
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A motort féltették a Mercedesnél

A csapat mérnökei utasították Hamiltont, hogy álljon félre, mert a telemetria hiánya miatt nem voltak abban biztosak, hogy a Mercedes megfelelően működik, és féltették az Ausztráliában már bevetett, és Malajziában is használni kívánt erőforrást. Hamilton jelentette, hogy a váltó működött a megálláskor. Közben Vettel sem ül a Ferrariban, amin dolgoznak a szerelők.

04:37
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Íme Hamilton autója

Külsérelmi nyomok nincsenek a Mercedesen, füstöt sem eregetett az autó. Lehetséges, hogy valóban elővigyázatosságról van szó, de Hamilton így is értékes időt veszít, és úgy tűnik, a csapat problémái a megbízhatóság terén nem oldódtak meg.

04:41
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Stevens ismét a pályán

Hamilton megállása óta először közlekedik autó a pályán, WIll Stevens ma másodszor megy körbe a szepangi aszfaltcsíkon. Alonso közben törölközővel a nyakán egyeztet a McLaren mérnökeivel, láthatóan sok mondanivalója van. Stevens mért kört is kezdett.

04:44
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Egyértelműen felismerhető a tavalyi Marussia

Az idén először látható mozgásban is a Manor-Marussia autója, ami megfelel a 2015-ös szabályoknak, de bevallottan a tavalyi modell módosított változata. Ez jól látható is az autón, amelynek orra az összes többi csapat megoldásától eltér, és valószínűleg szélcsatornában soha nem tesztelt formáról van szó. A brit pilóta 1:51.091-et futott elsőre, ez csaknem 6 másodperccel lassabb az utolsó előtti Alonso idejétől.

04:46
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A csapat szerint minden rendben van Stevensnél

"A mi szemszögünkből minden rendben, nyomd tovább" - tájékoztatta Stevenst a Manor-Marussia mérnöke a rádión. Közben Button 1:43.100-ra javítja legjobb idejét, jelenleg a 12. helyen áll, Stevens pedig 1:46.686-ra javít, továbbra is a 17. helyen áll, 6 másodperccel lassabb Rosbergnél.

04:48
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso is újabb mért kört kezd

Rögtön elfékezi magát az első kanyarban, talán nem sikerült megfelelően felmelegítenie a gumikat, amelyekkel még a célegyenes előtti hátsó egyenesben is cikázott. El is vette a lábát a gázról az első szektorban, és alacsonyabb fordulaton járatja a McLaren-Hondát.

04:50
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat szárazjéggel hűti magát

Nagyon meleg van Szepangban, főleg, ha az ember a bokszban ücsörög, talpig tűzálló overallban. Danyiil Kvjat szárazjéggel próbálja hűteni magát a Red Bull pilótafülkéjében. A levegő 32, a pálya 40 fokos.

04:54
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel beült a Ferrariba

Hamilton mellett a másik fontos hiányzó a mai edzésről Sebastian Vettel, aki egyelőre - nem tudni, miért - még nem futott mért kört Szepangban. A német pilóta viszont már beült az autóba, így elképzelhető, hogy hamarosan ő is felbukkan a pályán.

04:55
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen feljött a 4. helyre

Bár még bő fél óra hátra van az első szabadedzésből, úgy tűnik, hogy a Toro Rosso ezúttal is jól teljesít. Sainz jelenleg a harmadik, Verstappen az ideiglenes negyedik helyen áll, mindketten megelőzik a két Red Bullt. Vettel közben megkezdi első gyorskörét.

04:58
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a 6. helyen kezd

1:42.137 az első mért kör eredménye Sebastian Vetteltől, ezzel a négyszeres bajnok a 6. helyet érdemelte ki, de rögtön megelőzte Danyiil Kvjat a Red Bull-lal. Kimi Räikkönen a másik Ferrarival az 5. helyen áll.

05:00
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Kisebb hibák a versenyzőktől

Massa és Kvjat enyhén kicsúszott a pályáról, Ricciardo a rádión panaszkodik, hogy "a hajtás még mindig nagyon gyenge."

05:02
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik üldözőbe vették Rosberget

Nico Rosberg jelenleg 1:40.124-gyel áll az élen, a két Ferrari viszont feljött a 2-3. helyre, igaz, jelentős hátránnyal. Räikkönen 1:41.016-tal a második, Vettel pedig 1:41.471-et ért el egyelőre.

05:06
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso kiszélesítette a pályát

...de ezzel csak időt vesztett, egyéb problémája nem származott a hibából. Kvjat közben a Red Bull fékjeire és motorerejére panaszkodott a rádión.

05:09
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A két Ferrari hosszú etapot fut

Räikkönen és Vettel még mindig a pályán vannak. A Ferrari korábban megerősítette a Twitteren, hogy a finn pilóta kemény gumival érte el jelenlegi leggyorsabb idejét, ami az ideiglenes második helyet éri csapattársa előtt.

05:11
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Szétkapták Hamilton autóját

A Mercedes szerelői most távolították el Hamilton autójának hátsó futóművét, így biztos, hogy a hajtáslánc körül vizsgálódnak. Egyelőre nem tudni, hogy motorcserére készülnek-e, de az biztos, hogy a brit pilóta ezen az edzésen már nem ül autóba. Rosberg vezet, mögötte a két Ferrari, már ők is visszatértek a bokszba.

05:13
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Egy ismerős visszatérő

Bár Valtteri Bottas hátfájása egyelőre nem újult ki, a Williams jobbnak látta, ha szerződtetnek egy tartalékpilótát Adrian Sutil személyében. A német versenyzőt tavaly küldték el a Saubertől, gyaníthatóan anyagi problémák miatt.

05:15
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Motorcsere Hamiltonnál

Rossz hírt közölt a Hamilton rajongók számára a Sky Sports: a Mercedes motort cserél Hamilton autójában, így a brit pilóta a második szabadedzésről is kimaradhat, legalábbis egy részéről. Nem tudni, hogy menthető-e az a motor, amivel a brit pilóta egyelőre csupán egy futamot teljesített. Az idei 19 futam során mindössze 4 erőforrást használhatnak a versenyzők büntetlenül.

05:18
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Merhi problémái megoldódtak

A spanyol újonc az edzés elején még épp, hogy vissza tudott vánszorogni a bokszba, most egy 1:48-as idővel ő is feliratkozott az időtáblázatra. Lassú kör, de kis előrelépés a Manortól.

05:20
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Teljesen üres a célegyenes lelátója

A helikopter kamerájának képén jól láthatók a célegyenes lelátójának mintái, ami azt jelenti, hogy elenyésző a közönség lélekszáma a legjobb helyeken. Bár még csak az 1. szabadedzésnél tartunk, ez nem jó hír a Malajziai Nagydíjnak, ami egyelőre nem rendelkezik szerződéssel a jövő évre.

05:22
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

5 perc van hátra, Rosberg gyorskört kezd

Újra pályán a listavezető, Nico Rosberg újabb gyorskörrel próbálkozik, de az első szektorban 7 tizeddel lassabb korábbi önmagánál. Jelenleg a német pilótáé az egyetlen működőképes Mercedes.

05:24
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Mégsem biztos Hamilton motorcseréje?

Bár a Sky Sports helyszíni riporterei motorcserét jelentettek Hamilton esetében, a Mercedes Twitter csatornáján csak annyit erősítettek meg, hogy motorhibáról van szó, a csere tényét egyelőre cáfolják.

05:28
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Most Massa hátával van baj

Szerencsére a brazil versenyző nem sérült meg, de a hátánál útban van az innivalóját tartalmazó tartály. A rádión figyelmeztette mérnökét, hogy ez a futamon gondot okozhat.

05:30
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik a végén még javítottak

Leintették az edzést, de a Ferrarik a végén még közelíteni tudtak Rosberghez, aki 1:40.124-gyel zárt az élen. Räikkönen a 2. helyen végzett 1:40.491-gyel, Vettel 1:40.985-tel a harmadik.

05:31
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardónak gondja akadt

Váratlanul visszatért szerelőihez Daniel Ricciardo az edzés vége előtt nem sokkal. Műszaki gondok merültek fel, a csapat el is távolította a Red Bull padlólemezét, de még nem tudni, hogy mi történt.

05:34
március 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg kezdett az élen Szepangban

A papírformának megfelelően Nico Rosberg kezdett az élen a Malajziai Nagydíj első szabadedzésén, mögötte a két Ferrari végzett Räikkönen és Vettel sorrendben. Utánuk Grosjean és Sainz következett. Bemutatkozott a Manor, visszatért Alonso és Bottas is. Nemsokára jelentkezünk szöveges összefoglalónkkal!