Rosberg megizzadt a győzelemért Brazíliában

Események

Forma-1, Brazil Nagydíj, rajt
Vágólapra másolva!
Csapattársa az egész versenyen nyomás alatt tartotta, mivel Lewis Hamilton annak ellenére is a célig hajkurászta, hogy a verseny közepén megpördült. A Williamsnél szinte az összes bokszkiállásnál volt valami baj, de Felipe Massa megmentette a 3. helyet, Jenson Buttont és Sebastian Vettelt megelőzve.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül54 bejegyzés

Lewis Hamilton igazat mondott, amikor azt állította, hogy nem változtat a hozzáállásán, és nem elégszik meg a 2. hellyel az utolsó két versenyen, amelynek megszerzésével bebiztosíthatná magának a világbajnoki címet. A brit versenyző a Brazil Nagydíjon az utolsó pillanatig keményen támadta az élről induló Nico Rosberget, és annak ellenére is a sarkában loholva ért célba, hogy a 27. körben megpördült a 4-es kanyarnál, és 7 másodperc fölé nőtt a hátránya.

Ekkor úgy tűnt, hogy Rosberg megkönnyebbülhet, Hamilton azonban fokozatosan lefaragta a hátrányát, és az 52. körben, amikor már mindketten átestek utolsó, harmadik kerékcseréjükön, ismét egymás mögött haladt a két Mercedes. A célig hátralevő 19 kört tandemben tették meg, de Hamiltonnak nem sikerült valódi támadási pozícióba kerülnie, Rosberg pedig ezúttal nem hibázott, így a júliusi Német Nagydíj óta először nyert.

"Nagyon elégedett vagyok a hétvégével. Sikerült uralnom a különbséget Lewishoz képest a versenyen. Minden jól alakult, és ez nagyszerű. A támogatás is kitűnő volt" - mondta a német, aki portugálul köszönte meg a helyieknek a buzdítást.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat a Brazil Nagydíjról! Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Hamilton előnye 17 pontra csökkent a két hét múlva esedékes idényzáró előtt, és oda már világbajnokként utazna, ha megelőzte volna csapattársát, illetve nem osztanának dupla pontokat Abu-Dzabiban. "Lenyűgöző verseny volt. Nagyot hibáztam a táv közepén, de ettől eltekintve az autó szuperül működött" - nyilatkozta a brit.

Gumigyilkos verseny volt

A vasárnap ismét 50 fokra melegedő aszfalton az élmezőny tagjai nagyon hamar, az 5. és a 8. kör között megszabadultak a rajt után a lágy gumiktól, és átváltottak a közepes keverékre, melyet csak Nico Hülkenberg, Romain Grosjean, Danyiil Kvjat, valamint a bokszutcából induló Adrian Sutil választott a rajthoz. Bár több autón is feltűnően hólyagosodtak a Pirellik, ebből szerencsére végül nem lett komoly probléma. A mezőny nagy része egyébként háromszor járt a bokszban.

Az élbolyban a sorrend nem változott az első kanyarnál, csak Sebastian Vettel veszített két pozíciót Kevin Magnussennel és Fernando Alonsóval szemben, miután kicsúszott a 4-es kanyarnál. A Williamsnek egy darabig sikerült a Mercedesek mögött tartania a pilótáit, de a bokszkiállások során kis túlzással több kalandot éltek át, mint a pályán, így örülhettek, hogy legalább Felipe Massa megmentette a 3. helyet hazai környezetben.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat a Brazil Nagydíjról! Forrás: AFP/Nelson Almeida

A brazil az első kiállása során túllépte a megengedett sebességet a bokszutcában, amiért 5 másodperces büntetést kapott - csakúgy, mint később Sergio Pérez -, majd a harmadiknál majdnem a McLarenhez állt be friss gumikért - a rivális szerelők szerencsére éberek voltak, és elugrottak az érkező Williams elől. Valtteri Bottas azonban csak az utolsó pontszerző pozícióba kapaszkodva, Kvjat elől menekülve tizedik lett, miután az egyik bokszkiállásánál meg kellett szorítani a meglazult övét, utána pedig a légterelőiből kellett törmeléket kiszedni.

"Azt hiszem, ilyen nehezen még soha nem szereztem pontot, nagyon sokat kellett küzdenem érte. A gumijaim sokkal korábban elkoptak, mint amire számítottunk" - fejtette ki egyéb problémáit is. "Az egyik bokszkiállásomnál probléma volt a biztonsági övvel, de ennél többet nem mondhatok. A második kiállásom is kicsit lassúra sikerült - ez nem az én napom volt."

Massa magabiztosan tartotta a távolságot Jenson Button előtt, aki idén negyedszer ért célba a 4. helyen. "Nagyon örülök ennek - persze mindig többre vágyunk, például egy dobogóra. Volt olyan időszak, amikor azt hittük, hogy eljátszadozhatunk a Williamsszel" - mondta. "Legyőztük mindkét Ferrarit és az egyik Williamst is, szóval nem volt rossz napunk." Csapattársa, Kevin Magnussen 9. lett, bár a táv elején ennél előkelőbb pozícióban is állt.

Button mögé a bokszkiállások második fordulójánál, egy elévágással ugrott fel Vettel, aki elismerte, hogy keményen kellett harcolnia a rajt utáni kicsúszását követően. A brit ellen azonban nem tudott támadást indítani. "Reméltük, hogy erősebbek leszünk a McLarennél, de nagyon ütőképesek voltak" - közölte, utalva az előtte 2,7 másodperccel végző Buttonra.

Egymással is csatáztak a Ferrarik

Buttont és Vettelt a két Ferrari követte a rangsorban, és egy szép csatával Fernando Alonsóhoz került a 6. hely. A spanyol 3 körrel a cél előtt ment el csapattársa mellett, aki két kerékcserével teljesítette a távot, s épp ezért ekkor már könnyű préda lett a hozzá képest friss gumikon köröző vetélytársaknak. A Ferrari ugyanakkor nem szólt közbe a házi párbajba.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat a Brazil Nagydíjról! Forrás: AFP/Nelson Almeida

"Nem (számítottam csapatutasításra)" - mondta Räikkönen. "Szerintem a csapatot nem igazán érdekli, hogy melyikünk ér célba a 7. helyen." Ő amúgy veszített néhány másodpercet a második kerékcseréjekor, mert összerogyott az autó első emelője.

A 8. helyen Nico Hülkenberg futott be, akinek a taktikája nem volt szinkronban a többiekével, és ennek köszönhetően az utolsó körökben a frissebb abroncsokon megelőzte Magnussent, s kis híján Räikkönent is megfogta.

A versenyt csak Daniel Ricciardo és Romain Grosjean nem fejezte be. Ricciardo a futam elején Vettel nyomában haladt, de utána leszakadt tőle, és a 39. kör végén fel kellett adnia a versenyt a sérült futómű miatt. "A féktávokon már éreztem, hogy rángatózik az autó. Aztán amikor az 1-es kanyarnál fékeztem, jobbra húzott, és azt gondoltam, hogy a fék ment tönkre. Bementem a depóba, és a csapat szólt, hogy a felfüggesztéssel van gond" - nyilatkozta az ausztrál.

Grosjean néhány körrel a leintés előtt parkolta le a Lotusát.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

17:38
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdünk

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Brazil Nagydíjról élőben készülő tudósításunkban! A 2014-es idény utolsó versenyét rendezik meg a brazíliai Interlagosban. Az élről Nico Rosberg indulhat, idén tizedik alkalommal szerezte meg a pole pozíciót. Lewis Hamilton azonban csak 33 ezreddel maradt el tőle az időmérőn, és azt ígéri, annak ellenére is harcolni fog a győzelemért, hogy a világbajnoki címhez elég két második helyet szereznie.

17:40
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Bizakodik a Williams

A Mercedes ezúttal is gyorsabb volt náluk, de Massa úgy is csak 2 tizeddel maradt el a pole pozíciós időtől, hogy az utolsó köre nem sikerült jól. A brazil reménykedik benne, hogy egy jó rajttal legalább egy Mercedest meg tud előzni, és izgalmasabbá teheti a versenyt.

17:41
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Három kiállás várható

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery erre számít a viszonylag magas hőmérsékletek miatt. A legfrissebb hírek szerint eső nem várható, de Brazíliában soha nem lehet biztosan tudni, mikor érkezik meg a csapadék.

17:45
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs megállapodás a motorokról

Továbbra sem született megállapodás a szezon közbeni motorfejlesztésről, a Mercedes javaslatát nem fogadták el. Erről bővebben itt olvashat.

17:49
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Megy a himnusz

Ahogy az elmúlt versenyeken is láthattuk, a versenyzők felsorakoztak a rajtrács elején, és együtt hallgatták meg a brazil nemzeti himnuszt. Interlagosba szokás szerint rengeteg néző látogatott ki, a legtöbben honfitársuknak, Massának szurkolnak.

17:51
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Sutil a bokszból indul

A Sky Sports úgy tudja, a turbóval van valami gondja, ezért nem tud felállni a rajtrácsra. Pedig viszonylag jó helyről, a 13. rajtkockából indulhatott volna.

17:59
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

23 fok van

Az aszfalt hőmérséklete pedig 46 fokos, valóban lehet aggódni a gumik gyors elhasználódása miatt. A Brazil Nagydíjon a közepes és a lágy gumikat lehet használni.

18:00
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Négyen indulnak a közepes gumin

Hülkenberg, Sutil, Grosjean és Kvjat választotta a keményebb gumikat, a többiek a lágyakon kezdik meg a versenyt.

18:02
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Megy a felvezető kör

Mindenki rendben eljött a rajtrácsról, kivéve persze a bokszutcában várakozó Sutilt. Perceken belül megkezdődik a futam.

18:05
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Rajt: Rosberg az élen maradt

A rajt simán lezajlott, csak Vettel bukott két helyett, Magnussen és Alonso is megelőzte őt. Massa az első kanyar előtt blokkolta a kerekeit, de sikerült megtartania a 3. helyet a Mercedesek mögött.

18:07
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

2. kör: Kvjat nagyot lépett előre

A 17. helyről indult, már a 13. pozícióban áll Hülkenberg mögött. Az indulásnál Räikkönen is vesztett egy helyet, Gutiérrez mögé csúszott vissza a 11. helyre.

18:08
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

3. kör: Rosberg kényelmesen vezet

Több mint egy másodperc az előnye, ezért Hamilton még a DRS-t sem használhatja. A két Red Bull viszont közelről követi egymást, Ricciardo már támadja Vettelt.

18:09
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

5. kör: Alonso feltartja a Red Bullokat

1,4 másodpercre leszakadt Magnussentől, a két Red Bull szemmel láthatóan gyorsabb nála, de egyelőre nem próbálkoztak előzéssel.

18:11
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

6. kör: Massa a bokszban

Az előző kör végén Maldonado is a bokszban járt, most Massa és Pérez cserél kereket. A brazil közepes gumikat kapott, jól sikerült a kiállása.

18:13
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

7. kör: Többen kereket cserélnek

Egy körön belül Bottas, Button és Vettel is kiállt a bokszba. Nem változott köztük a sorrend, és Massa is kényelmesen előttük maradt. Mindenki közepes gumikat kapott.

18:15
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

8. kör: Massát megbüntetik

A brazil túl gyorsan hajtott a bokszutcában, 5 másodperces büntetést kapott érte. Közben Hamilton, Magnussen, Alonso és Ricciardo is kereket cserélt.

18:16
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

9. kör: Hamilton hátránya csökkent

Rosberg a bokszkiállások után is csapattársa előtt maradt, de már csak néhány tized köztük a különbség. Most Hülkenberg vezet Kvjat előtt, ők persze még nem cseréltek kereket, mert a közepes abroncsokon rajtoltak.

18:19
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

11. kör: Räikkönen Gutiérrez elé került

Más változás nem történt az élmezőnyben a bokszkiállások után. A jelenlegi sorrend: Hülkenberg, Rosberg, Kvjat, Hamilton, Grosjean, Massa, Bottas, Sutil, Button, Magnussen.

18:21
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

13.kör: Rosberg újra az élen

A frissebb gumikon könnyedén megelőzte Hülkenberget, és újra ő vezeti a versenyt. Hamilton még a Force India mögött autózik, 1,7 másodperccel marad el Rosberg mögött.

18:23
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

15. kör: Button utolérte Bottast

Ez részben Grosjeannak köszönhető, aki egy ideig feltartotta a Williamst. Közben Hamilton is megelőzte Hülkenberget, újra a két Mercedes áll az első helyeken.

18:26
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

17. kör: Hülkenberg a bokszban

A 3. helyről állt ki első kerékcseréjére. Közben Massa megelőzte Kvjatot, ezzel feljött a Mercedesek mögé.

18:28
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

19. kör: Hólyagosodik Hamilton abroncsa

A jobbelső gumival küszködik a több mint 50 fokos aszfalton. Rosberg közben arra panaszkodott, hogy túlkormányzott az autója.

18:30
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

20. kör: Rosberg kezd elhúzni

Megfutotta a verseny leggyorsabb körét, már 2,4 másodperccel vezet Hamilton előtt. A két Williams között 2,9 másodperc a különbség, ezt azért érdemes figyelni, mert vár rá egy 5 másodperces büntetés a következő kiállásánál.

18:33
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

22. kör: Mindenki a gumikra panaszkodik

Számos versenyző abroncsai hólyagosodnak, a Red Bull is közölte Ricciardóval, hogy a vártnál korábban elhasználódnak a gumik. Hamilton most gyorsabb, mint Rosberg, 1,8 másodpercre csökkentette a különbséget.

18:35
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

24. kör: Grosjean két helyet veszített

A francia még mindig nem járt a bokszban, most a 7. helyről csúszott vissza, miután Alonso és Vettel is megelőzte. Hamilton továbbra is gyors, 1,2 másodpercre faragta le a hátrányát.

18:37
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

26. kör: Jön a bokszkiállások második köre

Vettel és Massa másodszor is kiállt kereket cserélni, Grosjean pedig a verseny során először állt ki a bokszba. Massa letöltötte a gyorshajtásért kapott 5 másodperces büntetését is.

18:39
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

27. kör: Bottas sok időt veszített

Kiállt kerékcserére, de a tervezettnél sokkal több időt töltött a bokszban - úgy tűnt, meglazulhatott az egyik biztonsági öve, és azt kellett megigazítani. Közben Rosberg is kiállt a második kerékcseréjére, Hamilton vezet.

18:41
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

29. kör: Hamilton hibázott

A 4-es kanyarban félig megpördült, veszített néhány másodpercet. Utána ő is kiállt kerékcserére, és Rosberg mögé tért vissza a pályára.

18:42
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

30. kör: Vettel megelőzte Magnussent

Ezzel a 8. helyen áll. Bottas pedig a 12. helyre, Ricciardo mögé tért vissza a pályára a bokszutcai késlekedés után.

18:45
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

32. kör: Rosberg előnye 6 másodperc

Most Hamilton gyorsabb, két körön belül több mint másfél másodpercet faragott a hátrányából. Rosberget figyelmeztették is, hogy próbálja tartani a különbséget.

18:47
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

34. kör: Ricciardo utolérte Alonsót

Csak 7 tized köztük a különbség a 10. helyért folytatott küzdelemben, de az ausztrál egyelőre nem indított komolyabb támadást.

18:49
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

35. kör: Räikkönen a harmadik

Ő még nem állt ki másodszor a bokszba, csakúgy, mint a mögötte autózó Hülkenberg. A valós sorrend alapján továbbra is Massa áll a 3. helyen.

18:51
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

36. kör: Räikkönen a bokszban

A kerékcseréjét azonban elrontották, az emelővel volt gond. Sok időt veszített a hibával. Hülkenberg is a bokszban járt, megint közepes gumikat kapott.

18:53
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

38. kör: Hamilton közelít Rosberghez

Már csak 4,1 másodperc köztük a különbség, a brit szinte minden körben gyorsabb. Massa 14,8 másodperces lemaradással követi őket.

18:57
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

40. kör: Ricciardo versenyének vége

A rádión azt jelentette, hogy nem működik a balelső fékje, a visszajátszásból pedig látszott, hogy a felfüggesztése is tönkrement. A bokszba hajtott a Red Bull-lal, és már nem is tudott kijönni onnan.

18:59
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

42. kör: Bottas két helyett veszített

Először Hülkenberg előzte meg a Senna S-nél, a finnek a bukótérbe is ki kellett menekülnie. Ezt használta ki Räikkönen, aki a 4-es kanyarban ment el a Williams mellett, és feljött a 9. helyre.

19:01
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

45. kör: Hamilton 3 másodpercen belül

Már csak 2,7 másodperc a hátránya Rosberg mögött. Bottas a bokszban járt, de megint lassú volt a kiállása, 5,8 másodpercig tartott.

19:03
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

45. kör: Alonso megelőzte Magnussent

A dánnak sikerült kivédenie a kétszeres világbajnok első támadásait, de a 4-es kanyarban már nem tudta maga mögött tartani. Alonso a 6. helyre jött fel, Vettel 5,2 másodperccel autózik előtte.

19:04
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

48. kör: A sorrend

Rosberg, Hamilton, Massa, Button, Vettel, Alonso, Magnussen, Hülkenberg, Räikkönen, Gutiérrez. Még 23 kör van hátra.

19:06
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

49. kör: Vettel a bokszban

Harmadszor is kiállt kerékcserére, az előző körben Magnussen is így tett. Mindketten közepes gumikat kaptak.

19:08
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

50. kör: Rosberg kereket cserél

Hamilton ezzel ideiglenesen átvette a vezetést. Rosberg kiállása jól sikerült, közepes gumikat kapott. Massa és Button is kiállt a bokszba.

19:12
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

51.kör: Hamilton a bokszban

Rosberg megtartotta az első helyet, de Hamilton közelebb került hozzá - csak 4 tized köztük a különbség, már a DRS-t is használhatja. A visszajátszásból látszott, hogy Massa a bokszkiállásánál először a McLaren garázsához akart beállni, de végül különösebb időveszteség nélkül megtalálta a helyét.

19:14
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

53. kör: Rosberg nem adja könnyen a helyét

A középső szektorban Rosberg rendszeresen gyorsabb nála, Hamilton egyelőre nem tudja támadni.

19:18
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

57. kör: Hamilton még nem próbálkozik

Stabilan 6 tized a különbség a két Mercedes között, Hamilton egyelőre nem tud mit kezdeni a csapattársával. Alonso közeledik Vettelhez, de még mindig 5,1 másodperc köztük a különbség.

19:20
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

60. kör: Piquet és Lauda bohóckodik

A két háromszoros világbajnok a Mercedes bokszából figyeli a győzelemért zajló küzdelmet. 10 körrel a verseny vége előtt Hamilton továbbra is szorosan követi Rosberget, 5 tized közük a különbség.

19:24
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

62. kör: Button megelőzte Räikkönent

Egy remek csata után a 4-es kanyarban tudott a finn elé kerülni, feljött a 4. helyre. A küzdelmüket kihasználva Vettel is megelőzte a Ferrarit, Räikkönen két pozíciót vesztett. Hülkenberg közben kiállt a bokszba, a 9. helyen folytatja a versenyt.

19:26
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

64. kör: Alonso utolérte Räikkönent

A finn hamarosan újabb helyet veszíthet. Alonso sokkal gyorsabb, hiszen a két Ferrari teljesen eltérő stratégiával versenyez.

19:28
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

66. kör: Grosjean kiesett

A pálya szélén parkolta le a Lotust, Ricciardo után ő az idei második kieső. Alonso továbbra sem bír Räikkönennel, a finnre valószínűleg nem szóltak rá, hogy engedje el a gyorsabb csapattársát.

19:31
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

68. kör: Räikkönen eddig bírta

A háromkiállásos taktikával versenyző Alonso az első kanyarban ment el a sokkal régebbi gumikon autózó Räikkönen mellett. A 6. helyet vette el a finntől.

19:33
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

70. kör: Rosberg tartja az 1. helyet

Az utolsó előtti körben járunk, Hamilton továbbra sem tud támadást indítani. Massa több mint fél perccel halad mögöttük, de a dobogós helyezése biztosnak tűnik.

19:36
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

71. kör: Rosberg a Brazil Nagydíj győztese

A Mercedes újabb kettős győzelmet aratott, idén már a tizenegyediket. Hamilton végül beérte a 2. hellyel, de valószínűleg így sem lesz túl csalódott, hiszen 17 pontos előnnyel várja az idényzárót. Abu-Dzabiban is elég lenne neki egy második hely a bajnoki címhez.

19:37
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

A végeredmény

A pontszerzők: Rosberg, Hamilton, Massa, Button, Vettel, Alonso, Räikkönen, Hülkenberg, Magnussen, Bottas.

19:38
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Örülnek a brazilok

Óriási hangzavar a lelátókon, a közönség Massát élteti. A brazil idén másodszor állhat fel a dobogóra.

19:41
november 09, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg július óta először nyert

Legutóbb a Német Nagydíjon állhatott fel a dobogó legfelső fokára, azóta csak Ricciardo és Hamilton nyert versenyt.

Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredménylistával és a szöveges összefoglalóval.