Vágólapra másolva!
A Japán Nagydíj időmérőjén a Q1-től eltekintve végig a német volt a gyorsabb a Mercedes versenyzői közül, Hamiltonnak az sem segített, hogy az autója a délelőtti baleset után csak az edzés kezdetére készült el. A Williams elfoglalta a második rajtsort, Alonso beférkőzött a Red Bullok és McLarenek elé.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Idei nyolcadik pole pozícióját szerezte meg Nico Rosberg, miután 0,197 másodperccel gyorsabbnak bizonyult Lewis Hamiltonnál. A második rajtsorból a Williams pilótái, Valtteri Bottas és Felipe Massa indulhatnak majd a Japán Nagydíjon.

Nagyobb meglepetések nélkül zajlott az időmérő edzés Szuzukában, ahol egyelőre nem tapasztalni a holnapra várható tájfun előjeleit, de a csapatok és a versenyzők is arra készülnek, hogy az eddigi száraz edzések után a futamon teljesen más körülmények között kell majd szerepelniük.

A Japán Nagydíj eddigi forgatókönyvéhez igazodva, nagy fölénnyel a Mercedesek bizonyultak a leggyorsabbaknak Szuzukában. Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy az Ezüstnyilak ezúttal is kisajátítják az első rajtsort, de a pole-t elhódító Rosberg szerint ennek kisebb jelentősége lesz, ha Japánba holnap valóban megérkezik az ítéletidő amelyre "annyira felkészültek, amennyire az lehetséges."

Rosberg az idén nyolcadszor szerezte meg a pole-t - katt a galériához! Forrás: AFP/Toru Yamanaka

"Esőre számítunk holnap. Ezt utoljára Spában tapasztaltuk meg, ahol az autó nagyon-nagyon gyors volt, úgyhogy talán még jobb is lesz nekünk, ha esni fog" - nyilatkozta a magabiztos Rosberg.

"Elsőnek lenni mindenképpen jobb, mint másodiknak. Azt nem tudom, hogy mennyire, száraz pályán biztosan nagyobb előnyt jelent, esőben kisebbet, de örülök, hogy a pole-ban lehetek."

Hamilton vibrációra panaszkodott a Q2 során, ami a közvetítés alapján a hajtűkanyarban elfékezett bal első kerekének volt köszönhető, de a brit pilóta úgy vélte, inkább a gumik általános kiegyensúlyozatlansága lehetett a kiváltó ok. A pontverseny éllovasa elismerte, Rosberg ma "hihetetlenül gyors volt", a szerelőinek pedig köszönetet mondott autója újjáépítéséért a délelőtti balesete után.

Magabiztos Williams, küszködő Red Bull

A száraz pályán az egész hétvégén jól teljesítő Valtteri Bottas szerezte meg a harmadik helyet csapattársa, Felipe Massa előtt. A finn pilóta szerint azonban nedves pályán nehezebb helyzetben lesznek.

"Esőben kissé szenvedhetünk, ezt tudjuk, de úgy tűnik, van némi előnyünk a mögöttünk lévőkhöz képest. Remélhetőleg esőben is küzdhetünk a dobogóért. Reméljük, jó versenyünk lesz nem túl sok esővel" - mondta Bottas.

A harmadik rajtsorba Fernando Alonso és Daniel Ricciardo állhat fel. Az ausztrál pilóta ezzel elérte, amit csapatfőnöke az edzés során optimális eredményként határozott meg, távozó csapattársa, Sebastian Vettel viszont csak a kilencedik helyet érte el.

A Red Bull már a Q1 végén is aggódhatott a továbbjutás miatt, és Vettel a Q2 leintésekor is éppen a 10. helyen zárt. Ez már előrevetítette, hogy a hétvégén felkavaró hírekkel szembesülő csapat nem Japánban fog a legjobban teljesíteni. Vettel az időmérő után elmondta, nehéz nap számára a mai, hiszen hosszú évek együttműködése után tegnap éjjel közölte feletteseivel, hogy távozik a Red Bulltól.

A Vettelt váltó Danyiil Kvjat 13. helyével alulmaradt csapattársával, a 11. Jean-Eric Vergne-nyel szemben, akinek jövője úgy is bizonytalan, hogy Kvjat előléptetése miatt ismét felszabadul egy ülés a Toro Rossónál. Nem volt jó napja a Force Indiának, mindkét versenyzőjük búcsúzott a Q2-ben, és bizonyára a Lotus sem fog örömmel visszagondolni a szuzukai időmérőre, ahol mindkét autójuk már a Q1-ben kiesett. A sereghajtók között Marcus Ericcsonaz idén harmadszorra le tudta győzni a hazai pályán próbálkozó Kamui Kobajasit, kettejük közé Jules Bianchi ékelődött be.

Egyelőre úgy tűnik, az eredetileg 53 körösre tervezett Japán Nagydíj az FIA döntése szerint a tájfuntól függetlenül az előre meghatározottak alapján ,magyar idő szerint vasárnap reggel 8 órakor rajtol Szuzukában.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

08:50
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Japán Nagydíj időmérőjéről élőben készülő tudósításunkban! Szuzukában továbbra is száraz a pálya, és ez ma várhatóan így marad. Bár a tájfun közeledik a pályához, az FIA úgy döntött, a holnapi verseny rajtját nem hozzák előre: magyar idő szerint az eredeti terveknek megfelelően 8 órakor lesz.

08:54
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Száraz időmérő várható

Az eddigi edzésekhez hasonlóan száraz pályán kezdődik nemsokára a Japán Nagydíj időmérő edzése, egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy az időjárás hirtelen elromlana Szuzukában.

08:56
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nagy munkában a Mercedes szerelői

Néhány perccel a harmadik szabadedzés vége előtt Lewis Hamilton alaposan összetörte Mercedesének bal oldalát a kettes kanyarban, miután túl gyorsan érkezett meg a rázókőre és túlfutott azon. A szerelőknek két óra állt rendelkezésére, hogy újjépítsék az Ezüstnyilat és várhatóan időre el is tudnak készülni. A csapat 13 perccel az időmérő kezdete előtt már beindította az autó motorját.

09:00
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel az időmérő után nyilatkozhat

Sebastian Vettel nagy meglepetést okozva helyi idő szerint pénteken este jelentette be a Red Bullnak, hogy a következő évtől a Ferrarinál kívánja folytatni pályafutását. Az ügyben egyelőre csak Christian Horner nyilatkozott, de a Sky Sports értesülése szerint Vettel azt mondta a német RTL-nek, hogy az időmérő edzés után ő is megszólal a váratlan hírrel kapcsolatban.

09:01
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton beült a Mercedesbe

A jelek szerint a Mercedes szerelői elkészültek Lewis Hamilton autójának javításával és a brit pilóta el is foglalta a helyét. A hazai pályán versenyző Kamui Kobajasi hajtott elsőként a pályára a Q1 során.

09:04
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Csak a sereghajtók próbálkoznak a lágyabb gumival

Az első mért köröket a kemény keverékű abroncsokkal teszik meg a versenyzők, közöttük csak azok a kivételek, akiket már a Q1-ben is fenyeget a kiesés veszélye. Sutil, Bianchi, Kobajasi, Chilton és Ericsson is biztosra megy és a lágyabb keveréket választotta.

09:07
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedesek rögtön az élen kezdenek

Négy Mercedes erőforrással szerelt versenyautó kezdte az élen a Q1-et az első gyors körök után Hamilton, Rosberg, Bottas és Massa sorrendben. A brit pilóta ideje egyelőre 1:33.611, ami 0,06 másodperccel gyorsabb csapattársa eredményénél. Bottas már majdnem hét tizeddel marad el.

09:14
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Az élmezőny a bokszban

Az első hét versenyző elégedettnek tűnik a Q1-ben elért eredményekkel, és visszatértek a bokszba. Hamilton továbbra is vezet Rosberg, Bottas, Massa, Alonso, Magnussen és Button mögött. Őket a két Red Bull követi Vettel, Ricciardo sorrendben, a top 10-et Vergne teszi teljessé.

09:17
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

A top 10-ben is felkerül a lágyabb gumi

Kimi Räikkönen előlépett a 7. helyre Hülkenberg elé, mindketten feltették a lágyabb keverékű gumikat, Button ezzel visszacsúszott kilencediknek, mögötte Vergne, Kvjat és Perez következnek szintén lágyabb gumikkal.

09:22
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

A két Lotus, Marussia és Caterham esik ki

Nincs igazi meglepetés a kiesők között Szuzukában. A gyengélkedő Lotus két pilótája, Pastor Maldonado és Romain Grosjean után a hétvégén a szokásosnál jobban teljesítő Marcus Ericcson, valamint Jules Bianchi, Kamui Kobajasi és Max Chilton búcsúzott a Japán Nagydíj időmérő edzésének első szakaszában. Grosjean a kigyorsításra és a tapadás hiányára panaszkodott a rádión.

09:24
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

A Red Bullnál jól számoltak

A pozíciók tekintetében veszélyesen közel került a kieséshez a 14. Sebastian Vettel és a 15. Daniel Ricciardo, de így is bő három tizedmásodperccel gyorsabbak voltak a már búcsúzó Pastor Maldonadónál. A Red Bull duója nem tett fel lágyabb keverékű abroncsot a Q1-ben. Christian Horner a Sky Sports-nak elmondta, az autó balanszával jelenleg nem elégedettek.

09:28
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Csökken a hőmérséklet Szuzukában

Megkezdődött a Q2, a levegő hőmérséklete 24 fokra, a pálya 39 fokra csökkent. Egy perc várakozás után Valtteri Bottas volt az első, aki Williamsével pályára lépett.

09:31
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg két mért kört tesz meg

Rádión tájékoztatta mérnöke Nico Rosberget, hogy két mért körre elég üzemanyag van Mercedesében. A német pilóta már az első próbálkozás alkalmával átvette a vezetést 1:32.950-nel, mögötte Hamilton érkezik 0,032 másodperc hátránnyal. Bottas egyelőre a harmadik.

09:35
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Hiba után vibráció Hamilton autóján

Elfékezte magát Lewis Hamilton a hajtűkanyarban, majd rádión vibrációról számolt be mérnökének. Mivel Hamilton ezzel a szett gumival érte el legjobb idejét, még egy garnitúrával futnia kell egy jobb időt, hacsak nem akar az enyhén kockásra fékezett gumikkal rajtolni. Persze, ez csak akkor probléma, ha holnap száraz pályán zajlana a verseny, de erre nincs sok esély.

09:36
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Öt perc van hátra a Q2-ből

Rosberg, Hamilton, Bottas, Alonso, Massa, Magnussen, Raikkönen, Button, Pérez és Kvjat szerepel a jelenlegi továbbjutók listáján, de ez szinte biztosan változik még, mivel egyebek mellett a két Red Bull is a kiesők között található.

09:40
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ezredek dönthetnek a továbbjutásról

Az utolsó gyors körök előtt alig több, mint négy tizedmásodperc választja el egymástól a hetedik Räikkönent és a tizenharmadik Vergne-t. A két Red Bullnak mindenképpen javulnia kell a továbbjutáshoz, egyéni legjobb szektoridőkkel kezdenek.

09:44
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel megúszta a kiesést

Bár utolsó gyors körén megcsúszott a Spoon kanyarból kihajtva, a 10. helyen még éppen továbbjutott a Q3-ba Sebastian Vettel. A kiesők között Vergne, Pérez, Kvjat, Hülkenberg, Sutil és Gutiérrez szerepel.

09:46
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Csökkent a Mercedesek előnye

Továbbra is meggyőző fölénnyel rendelkezik a két gyári Mercedes, de Nico Rosberg és Lewis Hamilton a korábbiaknál kisebb előnnyel végzett Valtteri Bottas (+0,493 másodperc) és Felipe Massa (+0,601) előtt. Az ötödik helyen Fernando Alonso végzett, mögötte Magnussen, Ricciardo, Button, Räikkönen és Vettel zárta a Q2-t.

09:48
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Egyre hűvösebb a pálya

Bár a levegő hőmérséklete továbbra is 24 fokos, a pálya egyre hűvösebb, jelenleg 34-36 fokos. Az ég enyhén felhős, eső nem várható az időmérő utolsó percei során sem.

09:49
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

A harmadik rajtsort célozta meg a Red Bull

Erős a verseny a Williams-ekkel, mondta a Sky Sports-nak Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, aki kijelentette, hogy "az abszolút optimális eredmény a harmadik sor" lehet számukra.

09:51
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Már csak Räikkönen várakozik

Ismét Valtteri Bottas az első, aki mért kört kezd, ezúttal a Q3-ban. Kimi Räikkönen kivételével az összes résztvevő a pályán van.

09:55
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Az első kör Rosbergé

Három tizedmásodpercet vert csapattársára Nico Rosberg az első mért körön. Hamilton egyelőre alig javult Q2-es idejéhez képest, Rosberg viszont 1:32.629-et futott. A harmadik egyelőre Bottas, mögötte Massa, Alonso, Magnussen, Ricciardo, Button, Vettel és Räikkönen, aki egyelőre még nem lépett pályára a Q3-ban.

09:59
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen mindent egy lapra tett fel

Míg a teljes mezőny két mért kört tesz meg a Q3-ban, Kimi Räikkönen csak egyszer fog próbálkozni. A Ferrari finn versenyzője jelenleg mért idő nélkül a tizedik pozícióban áll. Vettel és Ricciardo javít az első szektorban és akár még egy próbálkozásra is lesz idejük.

10:04
október 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nico Rosberg indulhat az élről Japánban

Nico Rosberg bizonyult a leggyorsabbnak 1:32.506-tal a Japán Nagydíj időmérő edzésén, mögötte Lewis Hamilton végzett, 197 ezredmásodperccel lemaradva. A brit pilóta ismét elfékezte magát a sikánban, de nem ezen múlt a pole pozíció sorsa. A második sort a Williams két versenyzője, Bottas és Massa érte el, mögöttük Alonso és Ricciardo indulhat. Magnussen a hetedik lett, mellőle csapattársa, Button indulhat, az ötödik soron Vettel és Räikkönen osztoznak.