Hamilton az elrontott rajt ellenére is nyert

Események

Forma-1, Olasz Nagydíj, Mercedes, Lewis Hamilton, Nico Rosberg
Vágólapra másolva!
Az Olasz Nagydíj első kanyarjában csak negyedikként fordult el, de visszaverekedte magát Nico Rosberg mögé, és csapattársa második kicsúszása után ismét az élre állt. Felipe Massa megszerezte első dobogós helyét a Williamsnél, mögötte pedig látványos küzdelem zajlott Valtteri Bottas, Sergio Pérez, a Red Bullok és a McLarenek részvételével.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés

Nico Rosberg nem tudta kihasználni az Olasz Nagydíjon, hogy az első métereken az ölébe hullott az 1. hely, ugyanis később hibázott, így a rajtot elrontó Lewis Hamilton vissza tudta venni tőle a vezetést, és győzelmével 22 pontra faragta le a hátrányát csapattársa mögött a világbajnoki tabellán.

A Mercedesekkel senki sem tudta tartani a lépést Monzában, és a rajt után negyediknek visszacsúszó Hamilton is hamar visszaverekedte magát a 2. helyre. Mint kiderült, a beállításai nem stimmeltek a startnál, ezért előzte meg őt Kevin Magnussen és Felipe Massa. Az 5. körben azonban a brazillal együtt elment a McLaren mellett, újabb 5 kör elteltével pedig a Williamst is megkerülte az első sikánnál, így Rosberg után eredhetett. A kerékcserék első, és egyetlen fordulójáig 1,5 másodpercre megközelítette csapattársát, és - a csapatvezetés idegeit megkímélve - végül valódi küzdelem nélkül előzte meg: Rosberg a 29. körben (a futam során már másodszor) elrontotta az első kanyarkombináció féktávját, és csak Hamilton mögé tudott visszatérni a menekülőútról.

A döntő pillanat: Nico Rosberg a 29. körben hibázott a nyomás alatt Forrás: AFP/Olivier Morin

A brit ezután a célig magabiztosan tartotta 3-4 másodperc körüli előnyét. Rosberg azt mondta, "csalódott a hibája miatt, de a 2. hellyel sok pontot gyűjtött, ezért nem történt katasztrófa." A Mercedest irányító Toto Wolff szerint Hamilton megérdemelten nyert. "Nicót nagy nyomás alá helyezte, megérdemelte a győzelmet. A tempója káprázatos volt, ezért nyert."

A Williams megelőzte a Ferrarit

A dobogó harmadik fokára Massa álhatott fel, a Williamsszel először, egy számára viszonylag eseménytelen versenyt követően. "Sokszor nem volt szerencsém, de reméljük, hogy a szerencse mellém szegődik az idény hátralevő részében" - mondta tömören. Csapattársa, Valtteri Bottas ellenben kalandos versenyen ért oda a 4. helyre, Hamiltonhoz hasonlóan szintén egy gyengén sikerült rajt után visszakapaszkodva.

"Amint elengedtem a kuplungkart, kipörögtek a kerekek - talán túl agresszív beállításokat választottunk" - nyilatkozta Bottas a Sky Sportsnak, akinek később kétszer is át kellett hámoznia magát a középmezőnyön.

Valtteri Bottas nem unatkozhatott Forrás: AFP

Sorrendben Kimi Räikkönent (9. kör), Sergio Pérezt (14.), Fernando Alonsót (16.), Jenson Buttont (18.) és Magnussent (21.) hagyta állva a célegyenesben a kimagasló végsebességének köszönhetően, de hiába állt ezzel a 4. helyre, riválisaihoz képest kicsit később ejtette meg a kerékcseréjét, így mindent kezdhetett elölről. Végül Pérezt, Magnussent és Sebastian Vettelt is sikerült visszaelőznie. A 40. körben foglalta el a 4. helyet újra, ám Massa utolérésére nem volt esélye.

A Williams megelőzte a Ferrarit a konstruktőri tabellán, amely csak a Kimi Räikkönen által szerzett 2 ponttal gazdagodott - Fernando Alonso autójában a 30. körben elromlott az ERS, így kiesett. A spanyol egészen addig állta a sarat a középmezőny csatájában.

Nagy csata a pontszerző helyekért

Ötödikként a táv első felében gyakorlatilag észrevehetetlen Daniel Ricciardo futott be, aki abból húzott hasznot, hogy csak a 26. körben váltott át a közepes keverékű gumikról a keményekre. A frissebb abroncsokon később egymás után előzte meg az útjába kerülőket, és a 47. körben csapattársa, Vettel sem tudott védekezni ellene. "Jó móka volt. A rajtom nem alakult a terveknek megfelelően, de megőriztük a hidegvérünket. A verseny a vége felé kelt életre, és az előzéseknek köszönhetően folyamatosan mosolyogtam" - mondta Ricciardo.

Vettelnek az ártott, hogy a mezőny első feléből ő ment ki először (a 18. körben) a bokszba, ezért a futam vége felé elkoptak a gumijai.

Daniel Ricciardo előzi Sebastian Vettelt Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A 7. helyen Magnussen szelte át a célvonalat, de csupán egyetlen pontot szerzett - ennek oka az, hogy a csata hevében a 31. körben leszorította a pályáról Bottast, és a sportfelügyelők 5 másodperces időbüntetést adtak neki. Zsinórban a második versenyen vesztett pozíciókat ilyesmivel, most 10. lett.

A másik McLarennel Button hosszú ideig támadta Pérezt, de nem tudta végleg maga mögé utasítani. Elmondása szerint a féktávokon volt jobb a Force India. Button többször is átmenetileg Pérez elé került, a mexikói azonban szemet gyönyörködtető csatában visszavette tőle a pozíciót. "Nagyon élveztem ezt. Emlékeztetett a régi szép időkre, amikor a McLarennél néhány futamon harcolhattunk egymással" - közölte vigyorogva a mexikói.

A versenyt Alonsón kívül csak Max Chilton nem tudta befejezni, aki a 6. körben a Roggia sikánnál átugratott a fekvőrendőrön, és beleállt a falba. "Megpróbáltam minél később fékezni, hogy (Romain) Grosjean előtt maradhassak" - nyilatkozta. "Vétettem egy kis hibát, amitől az autóm a levegőbe emelkedett, onnantól pedig már nem tehettem semmit."

Danyiil Kvjat is hasonlóan járhatott volna az utolsó előtti körben, de balul sült el a támadási kísérlete Räikkönennel szemben, és kisebb csodára volt szüksége, hogy a bukótérben összeszedje ide-oda csúszkáló az autóját. Lehet, hogy ezzel dobta el a pontszerzést, ugyanis Magnussen büntetésével e nélkül talán 10. lehetett volna. Utóbb kiderült, hogy fékhibát szenvedett.

A sportfelügyelők a verseny után kiosztottak még egy büntetést: Esteban Gutiérrez idejéhez írtak hozzá 20 másodpercet, mert ütközött Grosjeannal.

A versenyről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:36
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdünk

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Olasz Nagydíjról élőben készülő tudósításunkban! 2 órakor elrajtol a mezőny Monzában, az idény 13. versenye következik. Az első sorból szokás szerint a két Mercedes indulhat, ezúttal Hamilton-Rosberg sorrendben. A brit május óta először rajtolhat a pole-ból, és égető szüksége van a győzelemre, hogy faragjon 29 pontos hátrányából a bajnokságban.

15:40
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

A Williams a második erő

Ahogy várható volt, a gyors monzai pályán a Williamsek tudták a leginkább megközelíteni a Mercedeseket, el is foglalhatják a ratjtrács második sorát. Mögéjük a McLarenek sorakoznak majd fel a rajtrácsra, Magnussen még azt sem tartja lehetetlennek, hogy felvegyék a versenyt Bottasékkal. Az időmérő eredményeit és az összefoglalónkat itt olvashatják, a büntetések után meghatározott valódi rajtács pedig itt látható.

15:44
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes beszélt a versenyzőivel

A csapat hangsúlyozta, hogy a spái ütközés után is hagyják szabadon versenyezni a pilótáikat, az Olasz Nagydíj előtt azonban újra tisztázták velük, hogyan viselkedjenek a pályán. Két héttel ezelőtt fordult elő először, hogy a két Mercedes összeakadt - a helyzetet rosszul felmérő Rosberg egy második hellyel meg tudta menteni a versenyét, Hamilton viszont kénytelen volt feladni a versenyt. Toto Wolff azonban biztos benne, hogy Monzában nem kerül sor visszavágásra.

15:51
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton autóján szárnyat cseréltek

Még el sem kezdődött a verseny, de a brit Mercedesén máris első szárnyat kellett cserélni. Az alkatrész véglapja ugyanis megsérült, miközben Hamilton a rajtrácsra igyekezett. Paddy Lowe elmondta, ilyenkor büntetlenül ki lehet cserélni a sérült elemet. 

15:54
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

Szép idő van

A levegő 25, az aszfalt 40 fokos Monzában. Süt a nap, csapadék nem várható, tökeletes az idő a versenyzéshez.

16:00
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

Hatan indulnak a kemény gumin

Kvjat, Hülkenberg, Sutil, Gutiérrez, Grosjean és Ericsson választották a kemény keveréket, a többiek a közepes gumikon indulnak. A Pirelli arra számít, hogy szinte mindenki egy kiállással fogja teljesíteni a versenyt.

16:02
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

Megy a felvezető kör

Mindenki gond nélkül eljött a rajtrácsról, perceken belül megkezdődik a futam.

16:06
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

Rajt: Hamilton visszaesett

Csak a 4. helyen áll a rajt után, Rosberg átvette a vezetést. Magnussen remekül rajtolt, feljött a második helyre. Bottas is pórul járt a rajtnál, csak a 11. helyen áll.

16:07
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

2. kör: Rosberg kezd elhúzni

Már másfél másodperccel vezet Magnussen előtt, miközben Hamilton nem tudott elmozdulni a 4. helyről. A sorrend: Rosberg, Magnussen, Massa, Hamilton, Vettel, Button, Alonso, Pérez, Hülkenberg, Räikkönen.

16:09
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

3. kör: Hamiltonnak gondjai vannak

A hibrid rendszer nem működik rendesen az autójában, egyelőre nem tudjuk, mennyire súlyos a probléma. Továbbra is a 4. helyen áll, szorosan követi Massát. Az előbb Magnussen hibázott a Curva Grandénál, Massa nagyon közel került hozzá, de nem tudta megelőzni.

16:11
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

5. kör: Rosberg nagyon gyors

Hamilton nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen csapattársa előnye már 3 másodperc az élen, miközben a brit beragadt Massáék mögé. A brazil most nagyon keményen támadja Magnussent, láthatóan gyorsabb a McLarennél.

16:13
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

6. kör: Ketten is megelőzték Magnussent

Előbb Massa, majd Hamilton ment el a McLaren mellett, Magnussen így a 4. helyre csúszott vissza. Hamilton lemaradása 6 tized Massa mögött, akár támadhatja is. Közben Hülkenberg is visszacsúszott, egy körön belül Räikkönen és Bottas is megelőzte őt.

16:15
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

7. kör: Chilton kicsúszott

Ő a verseny első kiesője. A Marussia túl gyorsan érkezett meg a Roggia sikánhoz, átugratott a kerékvetőkön, és az irányíthatatlan autó a gumifalban kötött ki. A Safety Carra nincs szükség, a sportbírók gyorsan elszállítják az autót.

16:18
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

9. kör: Rosberg hibázott

Az első sikánt nem tudta bevenni, egyenesen továbbhajtott a menekülőútra. A vezetést így is megtartotta, kicsit több mint másfél másodpercet veszített a bakival.

16:19
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

10.kör: Hamilton a második

Egy remek manőverrel előzte meg Massát az első sikánban, 2,2 másodperces hátrányból eredhet Rosberg nyomába. Az előző körökben ő volt a leggyorsabb.

16:20
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

10. kör: Gutiérrez a bokszban

Ő az első, aki kereket cserélt, a közepes keverékre váltott. Mivel nagyon tartósak a gumik, elképzelhető, hogy kibírja a verseny végéig ezzel a szettel.

16:21
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

12. kör: A sorrend

Rosberg, Hamilton, Massa, Magnussen, Vettel, Button, Alonso, Pérez, Bottas, Räikkönen.

16:23
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

13. kör: Bottas gyors

Megpróbálja jóvá tenni a gyenge első kört, már a 8. helyezett Pérezt támadhatja, 4 tized köztük a különbség. A 3. helyen haladó Massa máris 2,2 másodpercre leszakadt Hamilton mögött, a Williamsnek önerőből itt nincs esélye.

16:25
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

14. kör: Hamilton közeledik

Az előző három körben rendre gyorsabb volt Rosbergnél, már 6 tizedet lefaragott a hátrányából. Most 1,6 másodperc köztük a különbség.

16:28
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

16. kör: Bottas már a 7.

Pérez után Alonsót is megelőzte a célegyenes végén, a következő áldozata Button lehet. Hamilton újabb 2 tizedet faragott a hátrányából, Rosberg most 1,4 másodperccel vezet.

16:31
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

17. kör: Chilton elismeri a hibáját

Nem tagadja, hogy vezetői hiba okozta a balesetét. "Megpróbáltam minél később fékezni, hogy Grosjean előtt maradhassak" - nyilatkozta. "Vétettem egy kis hibát, amitől az autóm a levegőbe emelkedett, onnantól pedig már nem tehettem semmit."

16:33
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

19. kör: Vettel kereket cserélt

Az élmezőnyből elsőként állt ki a bokszba, kemény gumikra váltott. A 15. helyről folytathatja a versenyt.

16:35
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

21. kör: Mindkét Force India a bokszban

Pedig Hülkenberg a kemény gumikon indult - elképzelhető, hogy defektet kapott, vagy egyéb probléma miatt kellett idő előtt kereket cserélnie.

16:36
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

22. kör: Bottas a negyedik

Már Magnussent is megelőzte az első sikánnál. Räikkönen is a bokszban járt: kemény gumikra váltott, és a 13. helyre állt vissza.

16:39
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

23. kör: Vettel jól járt

Sikerült átugrania Magnussent azzal, hogy korábban állt ki a bokszba. Az előző körben kereket cserélő Alonso is veszített egy helyett, Pérez mögött a 12. helyen áll. Az élen Hamilton csak apró lépésekkel tud közeledni Rosberghez, most 1,3 másodperc köztük a különbség.

16:40
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

24. kör: Massa is keményekre váltott

A 3. helyről állt ki, az 5. pozícióban folytathatja Rosberg, Hamilton, Bottas és Ricciardo mögött.

16:42
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

25. kör: Rosberg is a bokszban járt

Jól sikerült a kiállása, kemény abroncsokat kapott. A következő körökben valószínűleg Hamilton is kiáll majd, kulcsfontosságúak lehetnek ezek a körök.

16:45
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

26. kör: Nagy csaták a pontszerző helyekért

Bottas pont Vettel mellé ért vissza a bokszkiállása után, de túl óvatos volt, ezért Magnussen is elment mellette. Közben Hamilton is kiállt kerékcserére. 1 tizeddel előbb lecserélték a kerekeit, mint Rosbergnek, de a kiállások után 1,8 másodpercre nőtt köztük a különbség.

16:47
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

28. kör: Hamilton belehúzott

A kiállás utáni körében 4 tizeddel volt gyorsabb, mint Rosberg, utána pedig további 6 tizedet faragott le a hátrányából. Rosberg aggódhat, már csak 7 tized köztük a különbség.

16:48
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

29. kör: Hamilton átvette a vezetést

Rosberg megint elrontotta az első sikánt - ugyanúgy a menekülőútra kellett hajtania, mint a verseny elején. Ezúttal nem úszta meg némi időveszteséggel, Hamilton az élre állt.

16:50
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

30. kör: Alonso versenyének vége

Az első sikán előtt parkolta le a Ferrarit, úgy tűnik, 8-as sebességi fokozatban ragadt a váltója. Ez az idei első kiesése, az első 12 versenyt pontszerző helyen fejezte be.

16:52
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

32. kör: Kvjat kereket cserélt

Sokáig bírta a kemény gumikon, a 4. helyről állt végül ki a bokszba. A 13. pozícióból folytathatja.

16:53
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

33. kör: A sorrend

A bokszkiállások után így áll a mezőny: Hamilton, Rosberg, Massa, Vettel, Magnussen, Bottas, Pérez, Button, Räikkönen, Ricciardo. Még 20 kör van hátra.

16:55
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

34. kör: Bottas Magnussent támadja

A Roggiánál próbált elmenni a McLaren mellett, de a dán szépen védekezett. Ricciardo viszont sikeresen megelőzte Räikkönent, és feljött a 9. helyre.

16:57
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

35. kör: Hamilton elhúzott

Már 4 másodperc az előnye Rosberggel szemben, az előző körében is 4 tizeddel gyorsabb volt nála. A sportfelügyelők közben vizsgálják a Magnussen és Bottas között néhány körrel ezelőtt történt incidenst, a gyanú szerint a dán a pályán kívülre kényszeríthette a Williamst.

17:00
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

37. kör: Bottas megelőzte Magnussent

Az első sikánnál végül sikerült elmennie a McLaren mellett. Az 5. helyre jött fel, most Vettelt kezdheti üldözni.

17:05
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

39. kör: Magnussent megbüntetik

5 másodperces büntetést kapott, amiért korábban kiszorította Bottast a pályáról. A pontszerző helyeken közben óriási csaták zajlanak: Button megelőzte Pérezt, aki egy több kanyaron át tartó küzdelemben végül visszaszerezte a helyét, majd Ricciardo is megelőzte a McLarent.

17:07
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

40. kör: Bottas megelőzte Vettelt

A finn feljött a 4. helyre, de a dobogóra nincs sok esélye, csapattársa 18 másodperccel halad előtte. Ricciardo Pérezt is megelőzte, már a 7. helyen jár.

17:09
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

42. kör: Hamilton tartja az előnyét

Továbbra is 4,4 másodperccel vezet Rosberg előtt, a német egyelőre nem tud közelebb kerülni. Ricciardo viszont megérkezett Magnussen nyakára, már támadhatja is a 6. helyért.

17:11
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

44. kör: Ricciardo Vettel után eredhet

Magnussent is megelőzte az első sikánnál, már a 6. helyen áll, és 2,5 másodperc a hátránya Vettel mögött. Magnussen a verseny után valószínűleg további pozíciókat fog veszíteni, mert - ha nem áll ki újra a bokszba - az 5 másodperces büntetést hozzáadják majd az idejéhez.

17:14
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

47. kör: Rosberg későn kezd gyorsulni

A legutóbbi körében 2 tizeddel gyorsabb volt Hamiltonnál, de így is 4,2 másodperc köztük a különbség, és már csak 6 kör van hátra.

17:16
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

47. kör: Ricciardo megelőzte Vettelt

Egy hosszú csata után végül a Roggiánál sikerült a csapattársa elé kerülnie, majd gyorsan el is húzott tőle. Közben Hamilton ismét felgyorsult, 4,5 másodpercre növelte az előnyét.

17:18
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

49. kör: Vettel küszködik

Ő volt az első, aki az élmezőnyből kiállt kereket cserélni, és valószínűleg mostanra elhasználódtak az abroncsai. Magnussen 8 tizedre megközelítette őt, Pérez és Button is szorosan követik őket.

17:21
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

51. kör: Alonso ERS-hiba miatt esett ki

Ritka műszaki hiba történt a Ferrarinál. Rosberg közben elkezdett gyorsabb köröket futni, már csak 3,6 másodperc a hátránya, de mindössze 2 kör van hátra.

17:23
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

52. kör: Kvjat látványosat hibázott

Räikkönent támadta, de túl későn fékezett az első sikánnál, és óriási tempóval átszáguldott a kavicságyon. Elképzelhető, hogy a fékekkel van problémája, mert a második sikánt sem tudta bevenni.

17:25
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

53. kör: Hamilton nyerte az Olasz Nagydíjat

Bőven kitartott az előnye, 3,1 másodperccel Rosberg előtt ért célba, és 22 pontra csökkentette a hátrányát a világbajnokságban. Massa megszerezte idei első dobogós helyezését, a további sorrend: Bottas, Ricciardo, Vettel, Magnussen, Pérez, Button, Räikkönen.

17:27
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen a 10. helyre csúszik vissza

Miután hozzáadják az idejéhez az 5 másodperces büntetést. Pérez lesz tehát a 7., mögötte Button, Räikkönen és Magnussen az utolsó pontszerzők sorrendje.

17:29
szeptember 07, 2014
Vágólapra másolva!

A Williams megelőzte a Ferrarit

A konstruktőri bajnokságban 15 pontos előnnyel visszavették tőlük a 3. helyet, miután mindkét autójukkal erős pontszerző helyen értek célba, az olaszok viszont csak 2 pontot szereztek. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a részletes eredménylistával és a szöveges összefoglalóval.